Ο αντισημιτισμός πατάει και στην εθνική μας θυματοποίηση: ο πλανήτης δεν τιμά τις δικές μας σφαγές γιατί «οι Εβραίοι κέρδισαν το μονοπώλιο του Ολοκαυτώματος». Τα πάθη του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού τα έπνιξε η ευρεία αναγνώριση της Σοά.
Κ. Παπαϊωάννου

Ο ελληνικός αντισημιτισμός και η συνωμοσία του αίματος

Μια σκοτεινή ιστορία.

«Αφού εψάλη η Β' Ανάστασις κι έγινεν η Αγάπη, εξήλθαν όλοι εις την πλατείαν κι εθεώντο την πυρπόλησιν του Εβραίου. Τι άσχημος και τι ευμορφοκαμωμένος που ήτον ο Εβραίος! Είχε μίαν χύτραν ως κεφαλήν, είχε και λινάρι ως γένειον. (...) Είχε κι ένα σακκούλι ή πουγγί κρεμασμένον εις το αριστερόν πλευρόν του. (...) Και αφού τον εκρέμασαν υψηλά-υψηλά, έως επτά οργυιάς επάνω, ήρχισαν οι άνδρες να τον μαστίζουν, να τον τουφεκίζουν όλοι, έως ότου τον έκαυσαν».

Αλ. Παπαδιαμάντης, Παιδική Πασχαλιά

 

Καλά κρυμμένο μυστικό ο ελληνικός αντισημιτισμός. O παραδοσιακός «λίβελος ή συνωμοσία του αίματος» καθρεφτίζεται στα λαϊκά έθιμα.

 

Υπάρχει και ο σύγχρονος συνωμοσιολογικός αντισημιτισμός: οι Εβραίοι οργάνωσαν την 11η Σεπτεμβρίου, δεν πήγαν στη δουλειά τους στους Δίδυμους Πύργους. Ή ακόμα: μια παγκόσμια σιωνιστική υπερκυβέρνηση επιβουλεύεται τον ελληνισμό.

 

Υπάρχει και ο βίαιος αντισημιτισμός: βανδαλισμοί σε εβραϊκά νεκροταφεία, συναγωγές, μνημεία του Ολοκαυτώματος, σβάστικες σε κενοτάφια, «Sieg Heil» σε συναγωγές.

 

Έχουμε ένα ιστορικό συνεχές: από τον προπολεμικό παρακρατικό αντισημιτισμό της Εθνικής Ενώσεως «Ελλάς» (ΕΕΕ)με τον εμπρησμό εβραϊκών συνοικιών μέχρι τον κρατικό, σε βάρος των εβραϊκών περιουσιών και του νεκροταφείου στη Θεσσαλονίκη μετά το Ολοκαύτωμα.

 

Και, βέβαια, υπάρχει ο αντισημιτισμός της διπλανής πόρτας. Ανατριχιαστικά περιγράφει ο Γιώργος Ιωάννου πώς όρμησαν οι νοικοκυραίοι στα σπίτια όσων φορτώθηκαν στα τρένα για το Άουσβιτς.

 

Έχουμε ένα ιστορικό συνεχές: από τον προπολεμικό παρακρατικό αντισημιτισμό της Εθνικής Ενώσεως «Ελλάς» με τον εμπρησμό εβραϊκών συνοικιών μέχρι τον κρατικό, σε βάρος των εβραϊκών περιουσιών μετά το Ολοκαύτωμα. Και, βέβαια, υπάρχει ο αντισημιτισμός της διπλανής πόρτας

 

Στην Ελλάδα καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό αντισημιτισμού σε όλη την Ευρώπη, 67%. Στην Πολωνία 45%, στη Γαλλία 37% (έρευνα Αnti-Defamation League). Ραγδαία άνοδος βίαιων επιθέσεων κατά των Εβραίων: 74% στη Γαλλία, 60% στη Γερμανία. Ρητορική του μίσους, προσβολές και φόβος, η νέα κανονικότητα για τους Εβραίους. Το ένα τρίτο αποφεύγει συγκεκριμένα μέρη για την ασφάλειά του, αντίστοιχο ποσοστό σκέφτεται τη μετανάστευση.

 

Σε έρευνα του CNN πολλοί Ευρωπαίοι δηλώνουν ολική ή μερική άγνοια για τη Σοά, το Ολοκαύτωμα, αλλά ταυτόχρονα θεωρούν ότι οι Εβραίοι την εκμεταλλεύονται για να κερδίσουν!

 

Παλιά στερεότυπα ξυπνάνε: οι Εβραίοι ελέγχουν το διεθνές κεφάλαιο και τις τράπεζες, μια παγκόσμια σιωνιστική συνωμοσία εξυφαίνεται. Η παγκοσμιοποίηση προκαλεί τον φόβο των πιεσμένων μεσοστρωμάτων και υποσυνείδητα συνδέεται συχνά με το αρχέτυπο του «Εβραίου κερδοσκόπου» που ενεργοποιεί αρνητικά συναισθήματα και τροφοδοτεί τη μνησικακία.


Παραδοσιακά, η ακροδεξιά φλερτάρει με την άρνηση του Ολοκαυτώματος. Έχουμε και σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος από τμήματα της Αριστεράς που παραλληλίζουν το Άουσβιτς με την πολιτική του Ισραήλ στο Παλαιστινιακό.

 

Δεν είναι, φυσικά, αντισημιτισμός η κριτική σε πρακτικές του Ισραήλ που συχνά θέτουν σε ακραία δοκιμασία βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

 

Κακώς (και εκ του πονηρού) η κριτική αυτή χαρακτηρίζεται αντισημιτική. Ωστόσο, άλλο κριτική και άλλο να χρεώνονται οι Έλληνες Εβραίοι τον εποικισμό και τη βία στα Κατεχόμενα.

 

Και όμως, στη Θεσσαλονίκη πορείες για το Παλαιστινιακό σταματούσαν στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος και διακόπτονταν εκδηλώσεις του Εβραϊκού Μουσείου.

 

Όπως επισήμανε ο Δημήτρης Ψαρράς, σιωνισμός, ρατσισμός και ιμπεριαλισμός έγιναν ταυτόσημοι όροι για ορισμένους αριστερούς αρθρογράφους. Οι θεωρίες ανθελληνικής συνωμοσίας από «σιωνιστικές» οργανώσεις τροφοδοτούν το συλλογικό φαντασιακό, όχι μόνο το ακροδεξιό.

 

Τον Μάιο του 2009 διαδήλωσαν τη μια μέρα το ΛΑΟΣ και την άλλη η ΚΝΕ έξω από τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, όπου συνεδρίαζε η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ.

 

Διάχυτος αντισημιτισμός και σε τμήματα της Εκκλησίας. Όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται ανοιχτά από την Εκκλησία ακραίοι σαν τον Πειραιώς (θεωρεί τον Χίτλερ... όργανο του Διεθνούς Σιωνισμού) αλλά και ο κλήρος, πολλοί παπάδες της ενορίας, αποδίδουν τα δεινά όλα στους Εβραίους.

 

Βαρύς αντισημιτισμός και από πρόσωπα συμβολικού βάρους, σαν τον Θεοδωράκη: «Οι Αμερικανοεβραίοι κρύβονται πίσω από τα πάντα, τις επιθέσεις στο Ιράκ, τις οικονομικές επιθέσεις στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Ασία, οι Εβραιοαμερικάνοι βρίσκονται πίσω από τον Μπους, τον Κλίντον και πίσω από τις τράπεζες». Δεν έγινε τυχαία ο Μίκης («αδέλφια μου, ναζιστές» ξεστόμισε στο συλλαλητήριο) «αριστερή» μασκότ του εγχώριου εθνικισμού.


Ο αντισημιτισμός πατάει και στην εθνική μας θυματοποίηση: ο πλανήτης δεν τιμά τις δικές μας σφαγές γιατί «οι Εβραίοι κέρδισαν το μονοπώλιο του Ολοκαυτώματος». Τα πάθη του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού τα έπνιξε η ευρεία αναγνώριση της Σοά.

 

Αυτή η σύγκριση με το ξεχασμένο αίμα και τα «εθνικά ολοκαυτώματα» εγκυμονεί τη σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος. Αδελφάκι της η ζηλόφθονη μομφή ότι οι Εβραίοι ξέρουν να πλασάρουν και να μονοπωλούν τη μνήμη της οδύνης. Εμάς μας αδίκησε η διαιτησία και χάσαμε το πρωτάθλημα της ιστορικής δικαίωσης.

 

Θεσσαλονίκη, 1943. Εβραίοι με το κίτρινο αστέρι. Ο στιγματισμός της εβραϊκής κοινότητας πριν την εξόντωσή της από τους Γερμανούς. Φωτo: Veronique Chemla.


Πολλοί οι αντισημίτες στην κεντρική πολιτική. Από τον Καρατζαφέρη («οι Εβραίοι μυρίζουν αίμα») μέχρι τους ΑΝ.ΕΛ. των Καμμένων: ο Πάνος έλεγε πως οι Εβραίοι δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα, ο Δημήτρης αναπαρήγε κάθε ψεκασμένη θεωρία συνωμοσίας.

 

Και πώς να πείσει η όψιμη προσπάθεια Γεωργιάδη και Βορίδη να ξεπλύνουν χρόνια αντισημιτισμού; Και βέβαια, για τη Χρυσή Αυγή ο αντισημιτισμός είναι καίριο στοιχείο ναζιστικής ταυτότητας. Ο «πατριωτισμός» της στο Μακεδονικό σήμανε επιθέσεις σε εβραϊκά μνημεία.


Το θέμα δεν αφορά μόνο νεοναζί και ακροδεξιούς συνωμοσιολόγους. Από κάτω χτυπάει μια φλέβα του νέου αντισημιτισμού, ο εθνικισμός των μακεδονομάχων.

 

Στα συλλαλητήρια είδαμε αντισημιτικά συνθήματα: «Εβραίοι της Βουλής», «Ταλμούδ και Καββάλα εχθρός της ανθρωπότητας», «Rothschild, το τέλος σου έρχεται», «Θάνατος στον σιωνισμό». Εμβληματικός εχθρός πάλι ένας Εβραίος: ο Σόρος, «εκατομμυριούχος, ανθέλληνας και φιλοσκοπιανός».

 

Στην εμφυλιοπολεμική προπαγάνδα οι αριστεροί «ξεπούλαγαν τη Μακεδονία γιατί ήταν πράκτορες των Ρώσων». Μετά τις Πρέσπες, η Αριστερά «τα παίρνει από τους Εβραίους για να ξεπουλήσει τη Μακεδονία».


Απέναντι σε όλα αυτά καλούμαστε να οικοδομήσουμε μια «Συμμαχία της μνήμης», όλα τα θύματα της θηριώδους βίας μαζί, Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι, θύματα των μαρτυρικών χωριών της Κατοχής, Καλαβρυτινοί και Διστομίτες.

 

Απάντηση στον ναζισμό και στον αντισημιτισμό είναι η γνώση και η μνήμη. Ένα πρώτο βήμα: να καθιερωθεί η μέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος ως ημέρα εθνικής περισυλλογής με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Απόψεις
13 Σχόλια
avatar
Ramon Ramone 20.3.2019 | 10:32
https://www.youtube.com/watch?v=a952gCabSCQ

https://www.youtube.com/watch?v=DeAHtUEqf5o
avatar
Γράφων 20.3.2019 | 11:43
Μνήμη και γνώση, λοιπόν...

Στην Ελλάδα όταν μιλάμε για Εβραίους μιλάμε για τους Σεφαραδίτες και όχι για τους Ρωμανιώτες. Ρωμανιώτες ήταν οι Εβραίοι που υπήρχαν από πάντα στον ελλαδικό χώρο, δηλαδή από τα αρχαία χρόνια. Οι Σεφαραδίτες ήρθαν με διάταγμα της Υψηλής Πύλης το 1492. Διωγμένοι από την Ιερά Εξέταση στην Ισπανία (τι ήταν η Ιερά Εξέταση είναι μια άλλη κουβέντα) εγκαταστάθηκαν με διάταγμα των κατακτητών Οθωμανών, κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι παράλογο ο ντόπιος πληθυσμός να έχει εγγράψει έναν αρνητισμό κυρίως αν το συνδυάσουμε με την παραδοσιακή απέχθεια των χριστιανών διότι "οι Εβραίοι σκοτώσαν τον Χριστό". Τώρα, το ότι κι ο Χριστός ήταν Εβραίος, φαίνεται ότι διέφυγε των θεολογικών αναλύσεων.

Αυτό είναι το πρώτο σκέλος. Ένα δεύτερο σκέλος είναι ο πολιτικός αντισημιτισμός.

Η Εθνική Ένωσις Ελλάς είχε γραμματέα τον πρώην γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Λευτέρη Σταυρίδη, άρα δεν είναι απαραίτητα δεξιός ο αντισημιτισμός. Εξάλλου είναι γνωστή η αντισημιτική πολιτική του Στάλιν. Το να εξωραΐζουμε κάποια πράγματα και να δείχνουμε απέναντι δεν έχει νόημα.

Αυτό που πρέπει να λέμε, διότι όλα έχουν οικονομικά κίνητρα, είναι ότι επί γερμανικής κατοχής ο καταδότης Εβραίων έπαιρνε μέρος της περιουσίας του σαν "εύρετρα". Υπάρχουν βάσιμες ιστορικές ενδείξεις ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν συνεργάτης των Ναζί.

Αυτό το έχει πει και ο Μέρτεν (http://www.onalert.gr/stories/merten-karamanlis-nazi/19650) αλλά και προκύπτει από τα πρακτικά της δίκης του Άιχμαν (https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/MERTEN%2C%20MAX_0081.pdf).

Ποιος ήταν ο Μέρτεν; Ο χασάπης της Θεσσαλονίκης, ο τυμβωρύχος του νεκροταφείου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, ο "απαλλοτριώσας" την περιουσία 50.000 Ελλήνων Εβραίων συνολικού ύψους 125.000.000 χρυσών φράγκων...

Γερμανός αξιωματικός επιφορτισμένος με την "απομάκρυνση" (= θάνατο) 45.000 Ελλήνων Εβραίων από την πόλη που μέναν για μισή χιλιετηρίδα. Αυτός που καταδικάστηκε και φυλακίστηκε στην Ελλάδα αλλά αμνηστεύτηκε με νόμο του Καραμανλή (Ν. 4016/3-11-1959). Τον δε νόμο συνέταξε ο διπλωματικός ακόλουθος της εν Ελλάδι δυτικογερμανικής πρεσβείας...

Βέβαια, ο Καρμανλής αρνήθηκε κάτι τέτοιο.

Γιαυτό και η μεταπολεμική δυστοκία για την εξεύρεση συνεργατών των Ναζί. Αυτό αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς και στο "Οι Εβραίοι στην Ελλάδα της Κατοχής", επιμ. Ρίκα Μπενβενίστε, Εταιρεία Μελέτης Ελληνικού Εβραϊσμού, Εκδόσεις Βάνιας, Θεσσαλονίκη, 1998.

Το τρίτο σκέλος του, σύγχρονου-σημερινού, αντισημιτισμού έχει να κάνει με την lifestyle new age εν Ελλάδι ακροδεξιά. Ξεκίνησε επισήμως με τα "Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών" που πουλούσε ο Λιακόπουλος. Όταν σφίξαν τα γάλατα (αναφορές στο ευρωκοινοβούλιο, εξώδικο του ΚΙΣ κτλ) ο Λιακόπουλος, κουμπάρος του Καρατζαφέρη που το 1996 έταζε υφυπουργεία στην ΧΑ διότι "είναι δικά μας παιδιά", το γύρισε και πουλούσε τα "Πρωτόκολλα των Σοφών της Ελλάδος" (ή κάτι τέτοιο). Εκεί ξεκίνησε μια -έκτοτε- αμείωτη μπουρδολογία και ακατάσχετη συνωμοσιολογία. Από αυτούς που πιστεύουν ότι οι Γερμανοί θέλουν να πάρουν τις παραλίες μας σε αυτούς που πιστεύουν ότι ο Σημίτης είναι Εβραίος και μας το κρύβει ή άλλους που θα κάναν ντου στο Νομισματοκοπείο αν χρειαζόταν.

Τελευταίο και εξίσου σημαντικό κομμάτι του εν Ελλάδι αντισημιτισμού είναι η αγάπη των αριστερών για τους Άραβες. Παλαιστίνιοι, Κούρδοι λογίζονται ως θύματα του ιμπεριαλισμού και οι Εβραίοι αναγορεύονται σε εκπροσώπους αυτού στη Μέση Ανατολή. Γιαυτό και τα αντισημιτικά παραληρήματα των Αντίφα κτλ. Τους αρνούνται το δικαίωμα στην άμυνα. Δυστυχώς η μια πλευρά έχει όλμους και η άλλη F-16. Αθώα πλευρά, όμως, δεν υπάρχει. Δυστυχώς είναι γνωστή η απλουστευτική αριστερή λογική "καλοί vs κακοί".

Απλά μου κάνει εντύπωση κάθε φορά που μιλάμε για τον αντισημιτισμό να κρύβουμε ότι η αριστερά έχει εντονότατα αντισημιτικά αντανακλαστικά. Τόσο στην ΕΣΣΔ του Στάλιν όσο και σήμερα αντιμετωπίζοντας το κράτος του Ισραήλ ως την μακρά χείρα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή.
avatar
Μαύρος Γάτος 21.3.2019 | 17:20
Το να είσαι κατά της πολιτικής που ακολουθεί το Ισραήλ δεν σε καθιστά αυτόματα αντισημίτη.
Προσωπικά είμαι απόλυτα εχθρός των αντισημιτών, απόλυτα αντίθετος με την πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ, η οποία έχει αρχίσει να θυμίζει πολιτική του απαρτχάιντ, πράγμα που μου επιτρέπει να έχω την μεγαλύτερη δυνατή εκτίμηση και θαυμασμό για τους Ισραηλινούς ακτιβιστές που μάχονται για την ειρήνη, τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, καθώς και του διεθνούς δικαίου.
Εξάλλου, και πολλοί Αμερικανοεβραίοι έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την πολιτική του Ισραήλ : είναι αντισημίτες κι αυτοί ;
Βλέπε στην Monde diplomatique : https://www.monde-diplomatique.fr/2019/02/ALTERMAN/59542 αν γνωρίζεις γαλλικά ή περίμενε να δεις αργότερα την μετάφρασή του στην ελληνική έκδοση
avatar
Γράφων 22.3.2019 | 06:40
Αν γνωρίζεις καλα ελληνικά διάβασε μια εφημερίδα τοίχου των Αντίφα. Θα καταλάβεις.

Επίσης, σκέψου έναν λαό δέκα εκατομμυρίων που ζει περικυκλωμένος από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων που θέλουν να τον σβήσουν από τον χάρτη. Από το Μαρόκο στις Φιλιππίνες.

Εμείς μια Τουρκία έχουμε και πανω σε αυτο πατάει ή ΧΑ, έχουμε τεράστιες δαπάνες άμυνας κτλ. Εκεί τους μισούνε όλοι. Όχι τώρα. Από τότε που δημιουργήθηκε το κράτος τους.

Και τους την έχουν πέσει όλοι. Από τον πόλεμο των 7 ημερών στα πυρηνικά του Αχμαντινετζάντ.
avatar
Γράφων 22.3.2019 | 13:23
Το "αν γνωρίζεις καλά ελληνικά" ήταν μάλλον ένας άστοχος αστεϊσμός κατά παραλληλία με τα γαλλικά.

Γραπτά φαίνεται ως αγένεια, που δεν ήταν στις προθέσεις μου. Αοιλογούμαι γιαυτό.
avatar
Μαύρος Γάτος 26.3.2019 | 13:00
- Δεκτή η συγγνώμη.
Όντως, στον γραπτό λόγο και μεταξύ ουσιαστικά αγνώστων, τα λόγια παίρνουν άλλη διάσταση από εκείνη που θα είχαν προφορικά και μεταξύ γνωστών ή φίλων. Γι' αυτό,πρέπει να προσέχουμε όλοι μας όταν πιάνουμε το πληκτρολόγιο.

- Στο σχόλιό μου, κομβική θέση είχε η λέξη "ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ", οπότε και δεν αισθάνομαι υποχρεωμένος να απολογηθώ για τη στάση οποιουδήποτε άλλου, αριστερού ή μη, Αντίφα ή μη...
- Οσο για τη σύγκριση με τα ελληνοτουρκικά, αυτή ακριβώς η παράμετρος καθιστά χιλιάδες φορές περισσότερο ηρωική τη στάση των ισραηλινών φιλειρηνιστών και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα συγκριτικά με τους ομόλογούς τους ανά τον κόσμο.
- όσον αφορά δε τα πυρηνικά του Αχμαντινετζάντ, αποτελούν απλά την (εσφαλμένη) απάντηση στο πυρηνικό οπλοστάσιο που έχει αποκτήσει το Ισραήλ (με την απόλυτη αδιαφορία της διεθνούς κοιλότητας) αλλά και την απόλυτη δικαίωση των φιλειρηνιστών και των οικολόγων που μάχονται ενάντια στην εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, δεδομένου ότι και άλλες δυνάμεις στην περιοχή εξετάζουν το ενδεχόμενο απόκτησής τους με τη δικαιολογία ότι κάποιοι άλλοι "περιφερειακοί παίκτες" ήδη τα διαθέτουν. Φαύλος κύκλος...
sn07 20.3.2019 | 12:14
Συμφωνω σε ολα με τον αρθρογραφο αλλα το " Στην εμφυλιοπολεμική προπαγάνδα οι αριστεροί «ξεπούλαγαν τη Μακεδονία γιατί ήταν πράκτορες των Ρώσων»" δεν το καταλαβαίνω.

Πώς είναι προπαγάνδα αυτό; Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που το επιβεβαιώνουν. Στον εμφύλιο ή αριστεροί προσπάθησαν να εντάξουν την Ελλάδα στο σοβιετικό μπλοκ. Καλούσαν σε επανάσταση το λαό της Μακεδονίας. Τα γράφει ο ριζοσπάστης αυτά.
avatar
Γράφων 20.3.2019 | 13:38
https://www.youtube.com/watch?v=jh9mzrAP3jY
avatar
Γράφων 20.3.2019 | 15:21
https://www.youtube.com/watch?v=yign6g4NGdc

Οι νεοκομμουνιστές ζουν ακόμα στην εποχή που νομίζουν ότι αν απαγορεύσουν ένα βιβλίο ή έναν συγγραφέα θα υπάρχει μόνο η δική τους αλήθεια (πράβντα στα ρώσικα σημαίνει αλήθεια, τυχαίο;). Ευτυχώς ζούμε σε μία κοινωνία που υπάρχει πλουραλισμός.

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες -και όχι μόνο αυτές των κομματικών ακαδημαϊκών- και υπάρχουν πολλές απόψεις -δεν τις έχουμε αναγορεύσει ακόμη όλες "hate speech".
avatar
σαλιγκάρι 20.3.2019 | 13:18
σωστά τα λέτε, έτσι είναι
Δον Ιδιώτης 20.3.2019 | 16:11
Είναι λυπηρό αλλά έτσι όπως τα γράφετε είναι. Στην Ελλάδα ο αντισημιτισμός είναι μεγάλος και είναι πράγματι άδικο γιατί και οι δύο λαοί έχουν δοκιμαστεί στην ιστορία...
Dimitris Kakogirou 20.3.2019 | 16:43
Αντισημιτισμός, ένα ακόμα πεδίο που οι Εθνικοσοσιαλιστές και οι διεθνιστές σοσιαλιστές ταυτίζονται απόλυτα.
SMURFakos 20.3.2019 | 17:47
Ειμαστε νο1 στον αντισημιτισμο. Το δε χειροτερο ειναι οτι σε αντιθεση με πολλες χωρες της Δ. Ευρωπης οπου ο αντισημιτσμος προερχεται κυριως απ'τους μουσουλμανους συν καποια λιγα περιθωριακα ακραια (δεξια και αριστερα) στοιχεια, στην Ελλαδα ειναι mainstream στον κανονικο πληθυσμο και την εκκλησια. sad...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια