Η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση Τσίπρα

Η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση Τσίπρα

Στις προηγούμενες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας ψηφίστηκε για όσα υποσχέθηκε. Σε αυτές θα κριθεί για τις πράξεις και τις παραλείψεις του, άρα θα είναι η πρώτη ουσιαστική αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνών κόμμα.

Είναι γεγονός ότι σε αυτές τις κάλπες θα κριθεί για πρώτη φορά ο “κυβερνητικός” ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον λαό με την ψήφο του να καταδικάσει την κυβερνητική πολιτική. Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού ταλαντεύθηκε,  αποδέχθηκε τελικά την πρόκληση του προέδρου της ΝΔ, ζητώντας από τον ελληνικό λαό ψήφο εμπιστοσύνης, παρότι μπορούσε να την αποφύγει υποστηρίζοντας ότι οι ευρωεκλογές είναι για να εκλέγονται ευρωβουλευτές.

 

Έστω και αν δεν είναι εθνικές, οι εκλογές αυτές είναι οι πρώτες μετά από τέσσερα χρόνια στις οποίες θα αξιολογηθεί η κυβέρνηση Τσίπρα. Τέσσερα χρόνια κατά τα οποία δεν βρήκε το παραμικρό εμπόδιο, πέρα από εκείνα που δημιούργησε μόνη της. Mε τεράστια υποστήριξη από τους δανειστές λόγω της εντυπωσιακής υποχωρητικότητας που επέδειξε, αλλά και από το ελληνικό επιχειρηματικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο. Οι εξαιρέσεις ήταν ελάχιστες και όχι για πολιτικούς λόγους.

 

Τα "δώρα" της τελευταίας στιγμής που σχεδιάζονταν προσεκτικά εδώ και πολύ καιρό, ήταν βέβαιοι ότι θα έκλειναν οριστικά την ψαλίδα. Οι δημοσκοπήσεις κατέδειξαν ένα μικρό κλείσιμο της, μένει να διαπιστωθεί στην κάλπη αν ισχύει και αν μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα που παρουσίαζαν.

 

Μαζικές λαϊκές διαμαρτυρίες, όπως των ετών 2010-2012, επί κυβερνήσεων Γ.Παπανδρέου και Λ.Παπαδήμου, δεν υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια. Ο Τσίπρας κυβέρνησε ανενόχλητα, χωρίς τον κόσμο στους δρόμους παρότι συνέχισε την ίδια πολιτική και αυτό είναι κάτι που οι δανειστές του πιστώνουν ως επιτυχία. Έντονη λαϊκή αντίδραση επί διακυβέρνησης Τσίπρα υπήρξε μόνο για τη Μακεδονία, καθώς μεγάλο τμήμα των πολιτών, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, υποστήριξε ότι δεν είχε την λαϊκή νομιμοποίηση για να δώσει τη λύση που έδωσε, κατηγορώντας τον για εθνική υποχώρηση.

 

Η κυβέρνηση Τσίπρα βέβαια, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, έχει ένα συνολικότερο πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης. Ο ελληνικός λαός δεν έδωσε ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ αυτοδυναμία και εντολή για να σχηματίσει μόνος του κυβέρνηση. Με την απώλεια του κυβερνητικού του εταίρου, έχει μετατραπεί εκ των πραγμάτων σε κυβέρνηση μειοψηφίας. Στηρίζεται σε μεμονωμένες ψήφους βουλευτών (από ακροδεξιούς μέχρι βουλευτές της πάλαι ποτέ ανανεωτικής αριστεράς”) που εξελέγησαν με άλλα κόμματα και κατηγορούνται για συναλλαγή.

 

Στις εκλογές αυτές θα διαπιστωθεί για πρώτη φορά αν ο λαός επιδοκιμάζει ή αποδοκιμάζει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ αφότου πήρε την εξουσία. Στις προηγούμενες εκλογές ψηφίστηκε για όσα υποσχέθηκε. Σε αυτές θα κριθεί για τις πράξεις και τις παραλείψεις του, άρα θα είναι η πρώτη ουσιαστική αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνών κόμμα.

 

Πετυχημένος πολιτικός άλλωστε είναι αυτός που επιδοκιμάζεται από τον λαό για τη δουλειά και το έργο του. Αυτός που παίρνει εντολή για να συνεχίσει.  Αν μετά από την πρώτη κυβερνητική θητεία, την ώρα της αξιολόγησης ο λαός δείξει την έξοδο, σίγουρα έχει αποτύχει.

 

Η ώρα της αλήθειας λοιπόν πλησιάζει και φαίνεται ότι προκαλεί εκνευρισμό στο Μαξίμου, παρότι κατήγγειλαν τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν λαϊκή αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ και άνετη επικράτηση της ΝΔ.

 

Τα κυβερνητικά στελέχη όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου επικαλούνταν μυστικές δημοσκοπήσεις που έδειχναν τη διαφορά μεταξύ 1% -2%. “Μπορεί ακόμα και να τις κερδίσουμε” έλεγαν.  

 Τα “δώρα” της τελευταίας στιγμής που σχεδιάζονταν προσεκτικά εδώ και πολύ καιρό, ήταν βέβαιοι ότι θα έκλειναν οριστικά την ψαλίδα. Οι δημοσκοπήσεις κατέδειξαν ένα μικρό κλείσιμο της, μένει να διαπιστωθεί στην κάλπη αν ισχύει και αν μπορεί να ανατρέψει το αποτέλεσμα που παρουσίαζαν.

 

Η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης άλλαξε ρότα πολλές φορές τελευταία. Η αντιπολίτευση της υπενθύμισε πως στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, όταν έχασε η ΝΔ με σχεδόν 4%, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εθνικές εκλογές, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα ως απώλεια της λαϊκής νομιμοποίησης.

 

 

 

Η κυβέρνηση -δια των στελεχών της- υποστήριξε τώρα τα αντίθετα, επαναλαμβάνοντας όσα έλεγε τότε ο Αντώνης Σαμαράς.   

 

Τις τελευταίες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε ξανά τη μέχρι πρότινος τακτική του που υποβάθμιζε το ενδεχόμενο μιας ήττας, ταυτίζοντας καθαρά την ψήφο στις ευρωεκλογές με ψήφο εμπιστοσύνης και δηλώνοντας ότι σε αυτές τις κάλπες θα κριθεί το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη χώρα.

 

Απείλησε μάλιστα, ότι στην περίπτωση που χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωεκλογές, «με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ή στήριξης της ΝΔ” όπως διευκρίνισε, η χώρα θα μπει σε περιπέτεια και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης των προεκλογικών παροχών.

Η Νέα Δημοκρατία, από την άλλη, ζήτησε από τους ψηφοφόρους με την ψήφο τους στις Ευρωεκλογές να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική.

 

Για όσους παρακολουθούν την πολιτική πορεία του Αλέξη Τσίπρα πάντως, ο οποίος είναι μετρ του τακτικισμού, ήταν έκπληξη ότι αποδέχθηκε την πρόκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό, καθώς τώρα το αποτέλεσμα θα τον δεσμεύσει. Αν ο λαός τον επιδοκιμάσει, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να συνεχίσει ολοκληρώνοντας τη θητεία του. Αν ο λαός όμως τον αποδοκιμάσει, θα έχει ομολογήσει εκ των προτέρων ότι έχασε την εμπιστοσύνη του λαού.  

 
 

 

 

Απόψεις
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
9 Σχόλια
asmilon 25.5.2019 | 19:09
"ήταν έκπληξη ότι αποδέχθηκε την πρόκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό, καθώς τώρα το αποτέλεσμα θα τον δεσμεύσει"

Γνωριμα τα βουνα απο τα χιονια, ειναι δεδομενη η κωλοτουμπα αφου ο Τσιπρας και η παρεα του θελουν να κρατησουν τις κυβερνητικες καρεκλες για οσο γινεται περισσοτερο. Καποιος αλλος μπορει να ντρεποταν για τον Αλεξη μας θα ειναι απλα Δευτερα. Το κακο ειναι οτι βαζουν δημοσιονομικες βομβες με τις παροχες τις τελευταιας στιγμης που μονο κακο κανουν στην χωρα.
cham 25.5.2019 | 19:32
Ο Τσίπρας είναι δημαγωγός κι αυτό είναι ταλέντο. Δήθεν επαναστάτης αλλά ο καλύτερος και πιο πειθήνιος μαθητής της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης (sic) και του "διαβολικά καλού Τραμπ". Πουλάει Αρη Βελουχιώτη αλλά περισυλλέγει ΄Αρη Σπηλιωτόπουλο που ξέρει όσο κανείς την κρουαζιέρα με θαλαμηγό. Μοιράζει δολώματα κι αντίδωρα εκβιάζοντας ταυτόχρονα τους συνταξιούχους.

Το πιο απογοητευτικό είναι ότι κανείς δεν ξεσηκώθηκε για την αφαίμαξη, την κοροϊδία, την απώλεια κεκτημένων, τη μετανάστευση των νέων και την ολιγωρία σε καταστροφές. Μόνο το Σκοπιανό προκάλεσε αντιδράσεις κι αυτές κυρίως από δεξιούς κι εθνικιστές.
avatar
ΕΛΠΟ 25.5.2019 | 20:20
Αν σαν πολίτες έχουμε ακόμη υπολείμματα φιλότιμου και πραγματικής εξυπνάδας - και όχι συμφεροντολογικής και "βολεψιάρικης" εξυπνάδας -, θα πρέπει να καταδικάσουμε την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζικά. Ψηφίζοντας οποιοδήποτε άλλο κόμμα, ο καθένας κατά την κρίση του.

Γιατί, υπερηφανευόμαστε σαν λαός ότι στην μακρά ιστορική πορεία μας, γνωρίσαμε πραγματικούς και ανυποχώρητους ήρωες για τα ιδανικά τους - άσχετα αν τυχόν διαφωνούσαμε με αυτά.

ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΛΕΒΕΝΤΙΑ.

Είναι η πρώτη φορά που προσπαθούν να μας πείσουν ότι - πλέον -, η κωλοτούμπα και απάρνηση όσων μέχρι χθες έλεγες, είναι ηρωϊσμός.

ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΟΥΜΕ ΜΗΠΩΣ ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΥ ΜΠΑΤΑΞΙΔΙΚΟΥ "ΗΡΩΪΣΜΟΥ" ;
avatar
σκύλος 25.5.2019 | 23:23
Πέρα από οποιαδήποτε επιλογή κόμματος, παρακαλώ τους συμπολίτες που θα ψηφίσουν να διαβάσουν τα βιογραφικά των υποψηφίων.

Ένα πρώτο θετικό αλλά πολύ σημαντικό βήμα, είναι το να περιορίσουμε τους πιο άχρηστους από κάθε κόμμα.

Καλή ψήφο σε όλους, ζήτω η δημοκρατία!
Network 26.5.2019 | 01:55
Απόλυτα σωστό
avatar
Ramon Ramone 26.5.2019 | 02:39
Ζήτω η Δημοκρατία. Μαζί σου. Όξω οι άχρηστοι.

ΥΓ - Το επαναλαμβάνω γιατί μάλλον δεν το έχεις δει: τι εννοούσες τις προάλλες όταν έγραψες ότι "η χώρα μπορεί να φτιάξει εν μία νυκτί"; Είμαι ειλικρινά περίεργος.

https://www.lifo.gr/now/greece/238250/kakoyrgimatiki-dioksi-gia-tin-epithesi-royvikona-sti-voyli-katharizoyn-tis-mpogies
cham 26.5.2019 | 09:21
Οι εκλογές σήμερα είναι αυτοδιοικητικές κι ευρωπαϊκές, οι βουλευτικές δεν ήρθαν ακόμα αν και πλησιάζουν. Δυστυχώς, το βιογραφικό είναι απλά μια βιτρίνα και δεν διασφαλίζει το ήθος, την ικανότητα, την αποτελεσματικότητα και την εντιμότητα του πολιτικού.

Να υπενθυμίσω ότι όλοι σχεδόν οι μεταπολιτευτικοί που μας έφεραν στη χρεωκοπία -γιατί δε φταίει μόνο ο Τσίπρας που γεννήθηκε το΄74- καλά βιογραφικά είχαν ακόμα κι ο Τσοχατζόπουλος κι ο Γιάννος Παπαντωνίου. Για τους αρχηγούς τι να πούμε; Ο ΓΑΠ, για παράδειγμα, έχει σπουδάσει σε πολλά πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών LSE και Χάρβαρντ, εργάστηκε σε πολλές χώρες, μιλάει πολλές γλώσσες, ήταν υπουργός Παιδείας κι εξωτερικών και τελικά τί έκανε; Μας είπε "λεφτά υπάρχουν" αλλά μετά από λίγο μας παρέδωσε στο ΔΝΤ και πήγε στο Καστελόριζο για να το ανακοινώσει.
Network 26.5.2019 | 01:53
Η ώρα της αλήθειας θα λειτουργήσει επίσης ως ενα συλλογικό τεστ πολιτικής ευφυίας..

Το δουλεμα εχει ξεπεράσει κάθε όριο ωστε το δίλημμα να ειναι εξαιρετικά απλο για την επίλυση του.
Αν παρόλα αυτά που έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια δούμε ενα συριζα με έστω διψήφιο ποσοστό θα χρειαστεί να προβληματιστούμε αρκετά για το που πάμε ως χώρα.
avatar
foodinspector 26.5.2019 | 12:02
"Στις προηγούμενες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας ψηφίστηκε για όσα υποσχέθηκε. Σε αυτές θα κριθεί για τις πράξεις και τις παραλείψεις του, άρα θα είναι η πρώτη ουσιαστική αξιολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνών κόμμα. Πηγή: www.lifo.gr". Ισχύει αν και δεν θα έπρεπε: εκλέγουμε ευρωβουλευτές, όχι κυβέρνηση, και αυτούς με βάση την ικανότητά τους να ασκήσουν τα σχετικά καθήκοντα (και όχι ασφαλώς αν ήταν καλοί ποδοσφαιριστές ή ηθοποιοί, αλλά η κάλπη φαίνεται ότι εκείνους γνωρίζει). Σε επίπεδο εντυπώσεων είναι κρίσιμες οι κάλπες (καθώς η πρωτιά ΝΔ δεν αμφισβητείται), για λόγους που οι δύο μονομάχοι γνωρίζουν αλλά δεν τολμούν να πούν: (α) το ποσοστό της ΝΔ θα αποδείξει αν είναι σε τροχιά αυτοδυναμίας ή η αυτοδυναμία είναι άπιαστο όνειρο (κάτω από 30% θα δείχνει φρούδα ελπίδα, με 32% σήμερα δεν είναι απίθανο να συμβεί). (β) το ποσοστό που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι βαρομετρικό χαμηλό, είναι οι πρώτες κάλπτες μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης, από τη διάψευση των ιδεοληψιών αποδέσμευσης από την ΕΕ και την αποχώρηση των ιδεοληπτικών, μετά τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία που δεν αρέσει σε αρκετούς -για λάθος λόγους αλλά δεν έχει σημασία και με παροχές σε ειδικές ομάδες πληθυσμού (ειδικά μισθολόγια και συνταξιούχους) που έχουν αδιευκρίνιστη επίδραση. Το ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μεγάλη σημασία όχι απλώς γιατί είναι ποσοστό, από το οποίο δεν μπορεί να κατέβει παρακάτω (ισχύει), αλλά κυρίως γιατί όσο πιο χαμηλό θα είναι, τόσο πιο αδύνατο θα είναι στη σχετική συνάρτηση το εφαλτήριό του, για να ανέβει στις εθνικές εκλογές: Κάτω από 25% είναι μεγάλο πρόβλημα, ανεξάρτητα από τη διαφορά με τη ΝΔ, το 24% δεν γίνεται 27% σε 4 μήνες, το 27% γίνεται 30%, με ό,τι σημαίνει αυτό
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια