Όταν ο Ριζοσπάστης θεωρούσε το Τσερνομπίλ τελείως ακίνδυνο και τις αντιδράσεις «υστερικές»

Όταν ο Ριζοσπάστης θεωρούσε το Τσερνομπίλ τελείως ακίνδυνο και τις αντιδράσεις «υστερικές»

Αρχισυντάκτης ήταν ο Θανάσης Καρτερός, ο νυν διευθυντής του γραφείου Tύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα…

Με το που έσκασε η είδηση για το δυστύχημα, κάποιοι Έλληνες κομμουνιστές προσπαθώντας να υποστηρίξουν τη Σοβιετική Ένωση ισχυρίζονταν ότι δεν είχαν γίνει έτσι τα πράγματα, κι ότι όλα αυτά ήταν «προπαγάνδα των κακών δυτικών».

 

Ο δε Ριζοσπάστης, υπό την αρχισυνταξία του Θανάση Καρτερού, προσπαθούσε να υποβαθμίσει τους κινδύνους αλλά και το ίδιο το συμβάν.

 

Ο κ. Καρτερός υποστήριζε πως δεν υπήρχε κίνδυνος (επειδή το έλεγε η ΕΣΣΔ) και πως όλα ήταν κινδυνολογίες των ΗΠΑ για να πλήξουν τον κομουνισμό.

 

Ο κ. Καρτερός, που σήμερα είναι διευθυντής γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έμεινε γνωστός για μια φράση («τρώτε μαρούλια άφοβα») που δεν είπε, αλλά συμπυκνώνει τη στάση του Ριζοσπάστη αλλά σε ένα βαθμό και της ελληνικής αριστεράς εκείνη την περίοδο.

 

Τρώγοντας αμάσητα και αναμεταδίδοντας τα επικίνδυνα fake news της Σοβιετικής Ένωσης, οι άνθρωποι όχι μόνο στρουθοκαμήλισαν, αλλά βρέθηκαν ένα βήμα πριν πάρουν κόσμο στο λαιμό τους.

 

Διαβάστε το χρονικό και δείτε ολόκληρο το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη >>> εδώ
Απόψεις
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
10 Σχόλια
avatar
ΕΛΠΟ 12.6.2019 | 17:06
Υπάρχει δημοσιογραφία και "καθεστωτική δημοσιογραφία".

Καθείς εφ' ώ ετάχθη και εμείς οι πολίτες κρίνουμε και κατατάσσουμε..

Και ο κ. Καρτερός έχει κάνει την επιλογή του και εμείς την δική μας.

Αλήθεια, ο δημοσιογράφος - βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Κυρίτσης, που δεν θυμόταν να πέθανε κανείς από μολότοφ και ενθάρρυνε "τα παιδιά" να συνεχίσουν το "ακτιβιστικό" σπορ, που κατατάσσεται ;

avatar
Ανώνυμος/η 19.6.2019 | 11:03
Τελικά πέθανε κανείς από μολότοφ; Απορία...
TheRunaway 19.6.2019 | 18:37
Η απάντηση στην απορία σου είναι ναι. Η φωτιά στην Marfin πώς ακριβώς ξεκίνησε;

avatar
Ανώνυμος/η 20.6.2019 | 08:25
Μου είχε διαφύγει. Έχεις δίκιο.
avatar
σκύλος 12.6.2019 | 18:14
Οι άνθρωποι του ηθικού πλεονεκτήματος.
Lucretius 12.6.2019 | 18:35
Τότε μαρούλια, σήμερα σανό, δεν αλλάξαν πολύ τα πράγματα.
WhateverGetsYouGoing 12.6.2019 | 19:31
Το ΚΚΕ δεν είχε ποτέ επαφή με την "υπαρκτή" πραγματικότητα. Ούτε τότε ούτε τώρα.
avatar
pprmn 14.6.2019 | 08:44
"...έμεινε γνωστός για μια φράση («τρώτε μαρούλια άφοβα») που δεν είπε..."
What?????
avatar
Anestis 14.6.2019 | 15:51
Σαφώς και το καθεστώς της ΕΣΣΔ προσπάθησε να αποσιωπήσει και να υποβαθμίσει το τραγικό δυστύχημα του Τσερνομπιλ. Πιστεύετε όμως ότι στο δυτικό μπλοκ και κυρίως στις ΗΠΑ η διαχείριση των δικών τους πυρηνικών ατυχημάτων καθώς και των δικών τους πυρηνικών δοκιμών χαρακτηρίζεται από διαφάνεια; Kαι σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον; Που έπρεπε να...ανακαλυφθεί η wikipedia και το youtube για να δει ο οποιοσδήποτε κάποια πράγματα. Αλλά για τις δικές τους αμαρτίες δε θα δείτε προπαγανδιστικές σειρές του HBO και λοιπών μηχανισμών. Και όχι μόνο. Διαβάστε εδώ πέρα αρθράκι αγιοποίησης των πυρηνικών και μετά συγκρίνετε πχ με τη συνέντευξη του καθηγητή στη lifo με το ίδιο θέμα.
https://www.forbes.com/sites/michaelshellenberger/2019/06/06/why-hbos-chernobyl-gets-nuclear-so-wrong/#50cd72da632f
avatar
Μαύρος Γάτος 19.6.2019 | 16:55
Στη Γαλλία επιχειρήθηκε από τις αρχές να επιβληθεί πέπλο σιωπής γι' αυτό το ζήτημα, αντίστοιχο με εκείνο που θα επιθυμούσε ο Ριζοσπάστης.
Το γαλλικό πυρηνικό λόμπι είναι πανίσχυρο, παράγει το μεγαλύτερο μέρος της γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας και με τις πλουσιοπάροχες διαφημίσεις του εξαγοράζει την απόλυτη σιωπή των γαλλικών ΜΜΕ ή την χλιαρότατη κάλυψη αυτών των θεμάτων.

Μιλώντας μας στο Φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου, ο Σεμπαστιέν Μαρνιέ, σκηνοθέτης του "Τελευταίου μαθήματος" (L'heure de la sortie) εξέφρασε την έκπληξή του που η ταινία του είχε τόση προβολή και διανομή στην Ελλάδα, τη στιγμή που στη Γαλλία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Τα δύο τελευταία λεπτά αυτού του περιβαλλοντικού θρίλερ που αρχίζει ως εκπαιδευτική ταινία μου έκαναν φανερό τον λόγο αυτού του θαψίματος...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια