Ο Σαμαράς προσπαθούσε να κλέψει λίγη από τη λάμψη του Αντετοκούνμπο. Φωτο: ΑΠΕ ΜΠΕ
Απόψεις

Ο Αντετοκούνμπο, ο Σαμαράς και η ιθαγένεια

Μια απλή ιστορία ακραίας υποκρισίας.

«Οι Σκοπιανοί θα είναι Μακεδόνες όπως ο Αντετοκούνμπο Έλληνας». Θυμήθηκα αυτήν τη δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη σκεφτόμενος ότι θα σπεύσει κι αυτός σήμερα να εκφράσει χαρά και περηφάνια. Αυτή η δήλωση θα τον συνοδεύει. Τον Γεωργιάδη, όχι τον Αντετοκούνμπο. Γι' αυτόν είναι τίτλος τιμής.


Και μετά θυμήθηκα και την υποκρισία του Αντώνη Σαμαρά.


Ας κάνουμε λοιπόν ένα μικρό μάθημα πατριδογνωσίας.


Τον Απρίλιο του 2010 ψηφίζεται ο 3838, γνωστός και ως νόμος Ραγκούση. Όλη η ελληνική συντήρηση και μαυρίλα, μακεδονομάχοι και ποικιλώνυμα εθνοπατριωτικά σωματεία, το πιο αντιδραστικό τμήμα της εκκλησίας, δίνουν τα ρέστα τους. Ένας ακροδεξιός χυλός κάνει την ιθαγένεια μητέρα των μαχών.

 

Ενώ πριν ο στρατηλάτης και μακεδονομάχος κ. Σαμαράς κράδαινε το ελληνόμετρο ως γνήσιος ελληνόψυχος και εχθρός του ν. 3838, αναγκάστηκε υπό το βάρος της κοινής γνώμης και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης να βάλει για λίγο τον πατριωτισμό του σε παρένθεση. Έτσι χορηγήθηκε ελληνικό διαβατήριο στον Γιάννη.


Για τα αδέλφια Αντετοκούνμπο είναι ο νόμος που τους δίνει ελληνικό διαβατήριο. Είναι ο νόμος που θα τους άνοιγε τον κόσμο του διεθνούς μπάσκετ. Το 2013 ο νόμος κρίνεται αντισυνταγματικός στο ΣτΕ που αποφαίνεται ότι τα έθνη «δεν είναι οργανισμοί ασπόνδυλοι και δημιουργήματα εφήμερα αλλά παριστούν διαχρονική ενότητα». Το ανώτατο δικαστήριο κηρύσσει το δίκαιο του αίματος. Αυτήν τη διαχρονική ενότητα του έθνους προφανώς απειλούσαν τα αδέλφια Αντετοκούνμπο. Δεν έπρεπε να παίρνουν την ελληνική υπηκοότητα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα και έχουν αποκτήσει ελληνική παιδεία. Δηλαδή η ελληνική πολιτεία που σήμερα δηλώνει περήφανη έριχνε πόρτα στα παιδιά που είχαν γνωρίσει την Ελλάδα ως μοναδική πραγματική πατρίδα.

 

Κι όμως, λίγο μετά, τον Ιούλιο 2013 ο κ. Σαμαράς υποδέχεται τον Αντετοκούνμπο στο Μέγαρο Μαξίμου, του κάνει δωράκια, φωτογραφίζεται και χαριεντίζεται μαζί του λέγοντάς του «κάρφωσέ τους». Ο ακκιζόμενος Σαμαράς προσπαθούσε να κλέψει λίγη από τη λάμψη του παιδιού αυτού.

 

Τι είχε συμβεί; Ό,τι συμβαίνει πάντοτε στις περιπτώσεις αυτές. Θριάμβευσε η υποκρισία και η επιλεκτικότητα. Μπήκε πάλι σε λειτουργία η βιομηχανία εξαιρετικών, επιλεκτικών και αδιαφανών πολιτογραφήσεων. Απόδειξη η ανακοίνωση του μάνατζερ του αθλητή: «Ευχαριστούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και βέβαια την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης που βοήθησε να προχωρήσει η διαδικασία».


Άρα ενώ πριν ο στρατηλάτης και μακεδονομάχος κ. Σαμαράς κράδαινε το ελληνόμετρο ως γνήσιος ελληνόψυχος και εχθρός του ν. 3838, αναγκάστηκε υπό το βάρος της κοινής γνώμης και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης να βάλει για λίγο τον πατριωτισμό του σε παρένθεση. Έτσι χορηγήθηκε ελληνικό διαβατήριο στον Γιάννη. Οι ίδιοι υπερπατριώτες που ήθελαν να στερήσουν από τα παιδιά σαν τον Γιάννη την ελληνική ιθαγένεια επέχαιραν όταν αυτός έγινε το πρώτο ελληνικό draft στο NBA. Σήμερα σίγουρα θα επιχαίρουν για τον πρώτο Έλληνα MVP. Ουαί υμίν.


Η μεγάλη διάκριση του Γιάννη και τα λόγια αγάπης για την Ελλάδα τιμούν πάνω από όλα την ανοιχτή Ελλάδα. Είναι όμως και ράπισμα για τους μικρόψυχους και υποκριτές υπερπατριώτες.

Απόψεις
25 Σχόλια
avatar
σαλιγκάρι 25.6.2019 | 15:05
ο Σαμαράς δεν πιέστηκε από την ελληνική κοινή γνώμη, ούτε από την ελληνική καλαθοσφαίριση, πιέστηκε από το ΝΒΑ και την διεθνή ξεφτίλα εάν δεν έδινε την ιθαγένεια στον Αντετοκούνμπο.
επίσης την περίοδο αυτή είχε γίνει μία εκπομπή νομίζω από τους Πρωταγωνιστές με τον Θεοδωράκη που μιλούσε με παιδιά που δεν είχαν την ιθαγένεια, άλλα παιδιά ήταν καλά στα αθλήματα, άλλα είχαν πάρει υποτροφία σε αμερικανικα πανεπιστήμια και άλλα είχαν ταλέντα που ήθελαν να εξελίξουν στο ελλάντα. κανένα από αυτά δεν μπορούσε γιατί δεν είχαν καμία ιθαγένεια. ούτε της χώρας καταγωγής των γονιών τους ούτε της χώρας του φωτός.
προφανώς ο Αντετοκούνμπο ήταν ένα τέτοιο παιδί που όμως τον ήθελε το ΝΒΑ και ο Σαμαράς ως γνήσιος υποκριτής έδωσε την ιθαγένεια και το διαφήμισε δεόντως. για τα υπόλοιπα παιδιά δεν έκανε τίποτα. ακόμα και σήμερα διαφημίζει τον εαυτό του, βγάζοντας τον σκασμό για το τί δεν έκανε για τα άλλα παιδιά ενώ θα μπορούσε να κάνει.
αλλά οκ, στο ελλάντα ζούμε, δεν έγινε και τίποτα..

υ.γ μην ξεχάσουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο Θεοδωράκης είναι του συστήματος, στο ελλάντα ζούμε..
EktorasPro 25.6.2019 | 17:45
Για να προσθέσω σε αυτά που ορθώς αναφέρει το σαλιγκάρι, πως για αυτούς που κάναν κάτι για αυτά τα παιδιά δεν αποδίδονται εύσημα. Και θα έπρεπε να το υπερασπιζόμαστε άνευ ταλέντου, γιατί το δικαίωμα δεν είναι κάποιο βραβείο.
avatar
Απλά Μαθηματικά 25.6.2019 | 18:07
Αν η οικογένεια Αντετοκουνμπο ένιωθε ότι την εκμεταλλεύονταν ένας υποκριτής δεν θα πήγαινε στην συνάντηση, ούτε θα ευχαριστούσε έναν υποκριτή εκμεταλλευτή.
Ο συντάκτης φυσικά αποκρύπτει πως το δίκαιο του εδάφους ισχύει ΜΟΝΟ στις ΗΠΑ και σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη ισχύει το δίκαιο του αίματος.
Φαντάζεσαι να είχαν πάρει Ελληνική ιθαγένεια ολα τα εκατομύρια μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν περάσει από την χώρα τα τελευταία 20 χρόνια?
Αυτοί οι άνθρωποι μετά θα είχαν δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στην Ε.Ε, τους ρωτήσαμε τους εταίρους αν ενδιαφέρονται για μια τέτοια προοπτική ή θα το κάνουμε όπως ο συριζα το '15 που τους έδινε 7μηνα έγγραφα και τελικά έκλεισαν όλα τα σύνορα τριγύρω μας?
St Beijinger 26.6.2019 | 09:16
Κανείς δεν μίλησε για σκέτο δίκαιο του εδάφους.

Ο νόμος Ραγκούση (όπως και ο νόμος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 15 που είχε ελάχιστες αλλαγές) είχε πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να δωθεί ιθαγένεια, όπως η ΝΟΜΙΜΗ και μόνιμη διαμονή των γονέων στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια πριν την γέννηση του παιδιού, ή, φοίτηση και αποφοίτηση των παιδιών σε ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια, και πάλι μιλάμε για δεκάδες χρόνια νόμιμης παρουσίας στην Ελλάδα.

Άρα το επιχείρημα πως θα είχαν αυτόματα δικαίωμα ιθαγένειας εκατομύρια πρόσφυγες είναι εντελώς αυθαίρετο.
avatar
pyrosvestiras 26.6.2019 | 11:38
Ο Απλά Μαθηματικά δημιουργεί λάθος εντύπωση.
Πρώτον, δεν μιλάμε για όσους πέρασαν από Ελλάδα ως μετανάστες/πρόσφυγες. Μιλάμε για παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

Δεύτερον, είναι αναρίθμητες οι χώρες που γίνεσαι πολίτης τους είτε με τη γέννηση σου εκεί είτε μετά από ζωή/παραμονή λίγων χρόνων. Πχ Καναδάς, Ολλανδία κλπ. Η Ελλάδα κάνει πολίτες της μόνο όσους μπορούν να την "δοξάσουν" (πχ ταλαντούχους αθλητές, τραγουδιστές κλπ).

Δεν είναι θέμα Σαμαρά και ΝΔ, έτσι ήταν πάντα. Πχ θυμάμαι τον ποδοσφαιριστή Νίνη, που ο κακόμοιρος ο πατέρας τους μια ζωή στην Ελλάδα έπρεπε να τύχει ο γιος του να κλωτσάει φοβερά (τότε) την μπάλα για να τον κάνουν Έλληνα μέσα σε μια εβδομάδα (και μονο κ μόνο για να προλάβουν να μην παίξει ο νινης σε καμιά εθνική αλβανίας).

Είναι απόλυτα αληθές και εύστοχο αυτό που γράφει ο αρθρογράφος για "βιομηχανία εξαιρετικών, επιλεκτικών και αδιαφανών πολιτογραφήσεων".

Αν είσαι ταλεντάρα, σε κάνουμε Έλληνα. Αν είσαι απλά σαν εμάς, δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ. Αυτο είναι πολύ άδικο, είναι ανήθικο και συμφεροντολογικό. Μας ξεφτιλίζει ως κοινωνία, ως μια ομάδα ανθρώπων που συζούμε. Όποιος αγαπάει αυτόν τον τόπο στον οποίο ζει θα έπρεπε να θέλει να αλλάξει αυτή η κατάσταση.
avatar
pane 26.6.2019 | 11:48
Το "δίκαιο του εδάφους" δεν υπάρχει μόνο στις ΗΠΑ, όπως επίσης υπάρχουν χώρες με ενδιάμεση κατάσταση, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία κλπ, στις οποίες πλέον συγκαταλεγόμαστε κι εμείς.
Μην ξεχνάς ότι με 250.000 στην Ελλάδα αγοράζεις την ιθαγένεια και γίνεσαι έλληνας και ευρωπαίος πολίτης, ενώ δεν έχεις ζήσει ούτε μία μέρα στη χώρα
avatar
pane 26.6.2019 | 11:50
και ο χάρτης με τις χώρες που ακολουθούν το δίκαιο του εδάφους:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%B5%CE%B4%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%85%CF%82
avatar
Μαύρος Γάτος 26.6.2019 | 17:01
Ο συντάκτης φυσικά αποκρύπτει πως το δίκαιο του εδάφους ισχύει ΜΟΝΟ στις ΗΠΑ και σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη ισχύει το δίκαιο του αίματος. Πηγή: www.lifo.gr

Μεγάλο λάθος!
Εκτός από τον καναδά και την Ολλανδία που αναφέρει ο Πύροσβεστήρας, ισχύει σίγουρα στη Γαλλία εάν συνοδευτεί με παραμονή ορισμένων χρόνων της παιδικής ηλικίας στη χώρα.
Εχω επίσης την εντύπωση ότι ισχύει και στο Βέλγιο και σε σκανδιναβικές χώρες, δεν είμαι όμως σίγουρος.
Ο Νοών... νοείτω 25.6.2019 | 19:08
Σωστά τα όσα έγραψες, στα οποίο ζήτημα, της μη χορήγησης ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας (όπως γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες, ευρωπαϊκές χώρες), τον... ρόλο της σε όλο αυτό το ζήτημα έχει βάλει για τα καλά και η εκκλησία, η οποία αποτελεί το ένα από τα δύο παπούτσια στα πόδια του ελληνικού κράτους. Και επειδή το πόδι δεν μπορεί να κοπεί, επιτέλους ας αλλαχθεί το συγκεκριμένο παπούτσι...
avatar
Απλά Μαθηματικά 25.6.2019 | 23:31
Ψέμα, σε όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες ακόμα και στις εναπομείνασες σοβιετικές χώρες όπως η Κούβα και η Β.Κορεα ισχύει το δίκαιο του αίματος, το δίκαιο του εδάφους ισχύει μόνο στις ΗΠΑ και υποθέτω θα υπάρχει ένας καλός λόγος γι'αυτό
Ο Νοών... νοείτω 26.6.2019 | 14:11
@Απλά Μαθηματικά 25.6.2019 | 23:31

Προφανέστατα δεν γνωρίζεις, καθώς, επίσης, έχεις μπερδέψει, Κούβα, Β. Κορέα, πρώην σοβιετικές χώρες και ΗΠΑ μη την Ευρώπη, στο σχόλιο σου.
St Beijinger 26.6.2019 | 14:33
@pane , όχι, με 250χιλιάδες δεν αγοράζεις ιθαγένεια, αλλά άδεια διαμονής, μόνιμη μεν αλλά δεν σου δίνει όλα τα δικαιώματα που έχει ένας Έλληνας ή Ευρωπαίος πολίτης (πχ δεν μπορείς να εργαστείς).
Υπάρχουν βέβαια χώρες που έχουν προγράμματα αυτόματης πολιτογράφησης επενδυτών όπως η Κύπρος (2εκ) και η Μάλτα(1,7 εκ). Στην Ελλάδα εξακολουθείς να πρέπει να τηρήσεις κάποια -πλέον πλήρως διαφανή- κριτήρια για να πάρεις ιθαγένεια, όπως η νόμιμη παραμονή στη χώρα τουλάχιστον για 7 έτη, τυποποιημένο τεστ πολιτογράφησης, νόμιμο μισθό (και άρα φόρους-εισφορές) τουλάχιστον 15% άνω του ανειδίκευτου εργάτη κτλ..
avatar
pane 26.6.2019 | 16:55
ευχαριστώ για τη διόρθωση. Πάντως με προβληματίζει ότι, όταν βγήκε αυτός ο νόμος, αυτοί που πιστεύουν στο δίκαιο του αίματος δεν έφεραν καμία αντίρρηση
avatar
Γράφων 25.6.2019 | 16:33
Όντως, οι μικρόψυχοι και οι υποκριτές είναι ένα συνεχές πρόβλημα στο ρωμαίικο. Ασχέτως προσωπικών ικανοτήτων ή δεξιοτήτων. Από τον Αλκιβιάδη στο σήμερα.

Απλά μια διορθωσούλα τόση δα, στην περίπτωση του Αντετοκούμπο υπήρξε κυνισμός όχι υποκρισία.
avatar
Απλά Μαθηματικά 25.6.2019 | 16:40
Ο κ.Παπαιώαννου θίγεται από το γεγονός ότι η κυβ.Σαμαρά έδωσε ιθαγένεια στην οικ.Αντετοκούνμπο και το βαφτίζει υποκρισία.
Ταυτόχρονα δεν λέει λέξη για την Μόρια, την Χίο (με τις κλούβες της), τις απανωτές εκθέσεις κατά των συνθηκών κράτησης της Δ.Α, τις αυτοκτονίες παιδιών στα χοτσποτ κλπ.
Μια αντικειμενική ματιά στα γεγονότα, σαν τότε που βάφτιζε όσους πήγαν στα συλλαλητήρια για την Μακεδονία ακροδεξιούς
https://www.lifo.gr/articles/opinions/223420/pes-oxi-stis-prespes-tzampa-einai
avatar
Γράφων 25.6.2019 | 17:19
https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/89160_paraitisi-papaioannoy-meta-tin-apohorisi-paraskeyopoyloy

Οι κυβερνητικοί παράγοντες μπορούν να είναι και αντικειμενικοί. Τι εννοείς;
avatar
Απλά Μαθηματικά 26.6.2019 | 09:37
Πολύ ενδιαφέρον δεν ήξερα ότι ο κ.Κωστής Παπαιωάννου ήταν πρώην γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αυτό δίνει άλλη διάσταση στην πολύχρονη σιωπή για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα χοτσποτ (σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία) όπως και για το "κολαστήριο" της Μόριας αλλά και τα κλουβιά της ΒΙΑΛ στην Χιο.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή τη χρήσιμη πληροφορία.
avatar
Ανώνυμος/η 25.6.2019 | 19:11
Καλησπέρα. Ασχέτως από την πολιτική θέση του αρθρογράφου και τη δίκαιη κριτική που κάνετε στην παρούσα κυβέρνηση, εσείς δεν πιστεύετε ότι αποτελεί υποκρισία η στάση της ΝΔ σχετικά με το θέμα που πραγματεύεται το άρθρο; Ευχαριστώ
avatar
Απλά Μαθηματικά 25.6.2019 | 23:29
Το ότι έδωσε Ελληνική ιθαγένεια σε κάποιον που την χρειαζόταν για να προχωρήσει ην καριέρα του στο εξωτερικό? Οχι καλά έκανε.
Θα έπρεπε να την δίνει σε όλους? Όχι
Γιατί?
Γιατί το δίκαιο του εδάφους ισχύει μόνο στις ΗΠΑ και σε κανένα άλλο μέρος (ούτε σήμερα Κούβα, ούτε στη Β.Κορεα) και υποθέτω θα υπάρχει ένας καλός λόγος γι'αυτό
avatar
daydreamcatcher 26.6.2019 | 20:33
@Απλά Μαθηματικά,

Αυτό που λες και ξαναλές για το δίκαιο του εδάφους/αίματος είναι τεράστια παραπληροφόρηση. Στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες μπορείς να αποκτήσεις ιθαγένεια μετά από ορισμένα χρόνια παραμονής/εγρασίας στη χώρα.

Στην Αγγλία για παράδειγμα μετά από 5 χρόνια: https://www.gov.uk/british-citizenship

Αν μάλιστα ένας γονιός έχει ήδη ιθαγένεια (ακόμα και αν την έχει αποκτήσει ως ενήλικας μετανάστης) και το παιδί γεννηθεί στην Αγγλία αποκτά αυτόματα ιθαγένεια.

Σταματήστε να παραπληροφορείτε τον κόσμο με τόσο θράσος.
avatar
pyrosvestiras 26.6.2019 | 11:47
..." Το ότι έδωσε Ελληνική ιθαγένεια σε κάποιον που την χρειαζόταν για να προχωρήσει ην καριέρα του στο εξωτερικό? Οχι καλά έκανε. Θα έπρεπε να την δίνει σε όλους? Όχι. Πηγή: www.lifo.gr "

Οι άλλοι δεν θέλουν να προχωρήσουν την καριέρα τους; Μόνο ο αντετοκουνμπο ήθελε; Οκ, να βγει νόμος που θα λέει ότι σε όποιον θέλει να προχωρήσει την καριέρα του, να γίνεται έλληνας πολίτης.

Πραγματικά δεν βλέπετε ότι είναι τόσο μα τόσο υποκριτικό όλο αυτό; Τους ταλαντούχους τους κάνουμε έλληνες, τους ατάλαντους όχι; Είναι αυτό κράτος δικαίου; Είναι αυτό αξιοπρεπής κοινωνία; Μας αξίζει μια τέτοια κατάσταση; Αξίζουμε κάτι καλύτερο. Μιλάω για εμάς τους Έλληνες (όπως εσείς κ ο μεσος άνθρωπος τους έχει στο μυαλό του, που είμαστε ανανταπ παπανταμ ελληνες, από τους προπροπροπροπαπούδες μας). Είναι ντροπή για εμάς όλο αυτό. Αξίζουμε κάτι καλύτερο.
avatar
Ηροστρατος 25.6.2019 | 18:34
"Τα εθνη παριστουν διαχρονικη ενοτητα...".
Αντε πεστο αυτο στους κατοικους των ΗΠΑ, του Καναδα, της Αυστραλιας, κλπ κλπ...
Καποτε ειχε ρωτησει ενας δημοσιογραφος στη Σουηδια τον Ζλαταν Ιμπραΐμοβιτς "τι εχεις να πεις σαυτους (τους Σουηδους) που δε δεχονται.οτι εισαι πραγματικος Σουηδος".
"Τους εχω χ@σμ@νους! Κι αμα λαχει, τους κατουράω κιολας"!
απαντησε ο Ζλαταν...
avatar
Johhny Walker 26.6.2019 | 00:49
Μην γραφετε οτι να ναι χωρις να ξερετε το αθλημα, ο Γιαννης δεν ειναι το 'πρωτο ελληνικό draft στο ΝΒΑ'. Απο εκεί και πέρα, εντυπωσιακη αστοχη η δηλωση του Γεωργιαδη και καλά κανετε και μας την υπενθυμιζετε.
avatar
Μαύρος Γάτος 26.6.2019 | 17:09
Τελικά, όσον αφορά την υποκρισία, μπροστά στον Σαμαρά και τον Γεωργιάδη, οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι ήταν νεογέννητα γατάκια με κλειστά ματάκια...
avatar
Απλά Μαθηματικά 30.6.2019 | 17:28
@daydreamcatcher
Δεν ξέρεις ίσως τι σημαίνει δίκαιο του αίματος και δίκαιο του εδάφους.
Αφορά την ΑΜΕΣΗ (με την γέννηση) απόκτηση ιθαγένειας και προφανώς δεν έχει καμία σχέση με το δικαίωμα απόκτησης της μετά απο κάποια χρόνια και με κάποιες προϋποθέσεις.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια