Ο Αντετοκούνμπο δεν ενσαρκώνει με φαντασμαγορικό τρόπο μόνο το American Dream. Η περίπτωσή του έχει ζωτική σημασία διότι αποτελεί την πιο καθαρή ενσάρκωση της ιδέας του ελληνικού πολιτικού έθνους.
Απόψεις

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το ομορφότερο παραμύθι του ελληνικού πολιτικού έθνους

Ο Αντετοκούνμπο δεν ενσαρκώνει με φαντασμαγορικό τρόπο μόνο το American Dream, αλλά ένα έθνος που δεν βασίζεται στην καταγωγή των γονέων και των παππούδων και σε «εθνοπολιτισμικά» ή «εθνοτικά» χαρακτηριστικά των ανθρώπων που το απαρτίζουν

-

Αν οι Αμερικάνοι δεν έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν ταινία τη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, σίγουρα θα το κάνουν εντός ολίγου. Κι αυτό διότι το παιδί ενσαρκώνει με τον πιο αυθεντικό, πειστικό και συγκινητικό τρόπο ό,τι θέλουν οι ΗΠΑ να φαίνονται ως ιδρυτικές αξίες της κοινότητάς τους: ένας φτωχός, υπερσυμπαθής, υπερταλαντούχος άνθρωπος που αρπάζει στο Μιλγουόκι τη ζωή από τα μαλλιά και κυριεύει τον κόσμο. Το αμερικάνικο όνειρο στο μεγαλείο του! Κι όχι όποιος-όποιος: ένας φτωχός Έλληνας με νιγηριανές ρίζες. Πιο αυθεντικό, πιο ειλικρινές σενάριο το Χόλιγουντ δεν θα μπορούσε να φτιάξει: αυτά μόνο η ζωή τα υφαίνει.


Οι Αμερικάνοι δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι ο Γιάννης είναι Έλληνας. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν Αμερικάνοι που το πρώτο ελληνικό πρόσωπο με το οποίο εξοικειώνονται είναι αυτό του Αντετοκούνμπο, σε βαθμό ώστε πιθανώς να νομίζουν ότι οι Έλληνες είναι δίμετροι μαύροι. Από την άλλη, όλο και θα υπάρχουν, φαντάζομαι, και κάποιοι «πραγματικοί» Έλληνες –Ελληνοαμερικάνοι από τη Λακωνία, τη Χίο ή όπου αλλού (η επιλογή των τόπων είναι τυχαία)– που θα εκνευρίζονται καθώς η πιο επιδραστική ever ενσάρκωση του American Dream με προέλευση την Ελλάδα είναι μαύρη. Αυτός ο νέος που χρειάστηκε άρον-άρον να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο μόνο και μόνο για ταξιδέψει πάνω από τον Ατλαντικό και να γίνει draft για τους Μιλγουόκι Μπακς.

 

Ο Αντετοκούνμπο είναι Έλληνας διότι θέλει να είναι Έλληνας. Αυτό είναι το πολιτικό έθνος. Το έθνος της βούλησης, της συνείδησης, της επιθυμίας να ανήκεις: το μόνο δημοκρατικό έθνος. Σ' αυτό έχουν θέση όλοι οι Αντετοκούνμπο. Δεν χρειάζεται να είσαι MVP για ν' ανήκεις εκεί.


Τον Ιούλιο του 2013 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εγκατέλειψε την Ελλάδα για τον μαγικό κόσμο του NBA. Ο Γιάννης γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1994, και όπως χιλιάδες άλλα παιδιά μεταναστών, μέχρι να δεχθεί την υπερατλαντική κλήση, δεν ήταν Έλληνας πολίτης. Λίγους μήνες πριν ο Γιάννης κάνει το πιο μεγάλο άλμα, αυτό από Σεπόλια για Μιλγουόκι, διέρρευσε στον τύπο το περιεχόμενο της απόφασης 413/2013 του Συμβουλίου της Επικρατείας: το δικαστήριο αποφάνθηκε πως η ρύθμιση με την οποία παιδιά σαν τον Γιάννη θα μπορούσαν να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια ήταν αντισυνταγματική διότι τα έθνη, λέει, «είναι ενσπόνδυλοι και όχι εφήμεροι οργανισμοί».

 

Το καλό κατευόδιο του το ευχήθηκε ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με μια εικόνα της Παναγιάς στο χέρι: αυτός που λίγους μήνες πίσω διαβεβαίωνε ότι «οι Έλληνες δεν είναι πληθυσμός, είναι λαός». Αυτός που έθετε ως προτεραιότητα την κατάργηση του «νόμου-μαγνήτη για την προσέλευση των λαθρομεταναστών» του 2010. Φωτο: ΑΠΕ ΜΠΕ


Με απροσχημάτιστη σπουδή, ο –πρώην δικαστικός– αρμόδιος τότε υφυπουργός Εσωτερικών έστειλε εγκύκλιο με την οποία ζήτησε την αναστολή των διαδικασιών του νόμου «ενόψει της έκδοσης της απόφασης», εγκύκλιο την οποία, παρά την κατακραυγή, δεν απέσυρε. Με τη διαρροή της απόφασης στον Τύπο, πάγωσαν οι διαδικασίες σε όλες τις Περιφέρειες (πράγμα αδιανόητο για κράτος δικαίου) και έκτοτε, έως τον νέο νόμο που υιοθετήθηκε το καλοκαίρι του 2015, το καθεστώς ιθαγένειας των χιλιάδων παιδιών μεταναστών που γεννήθηκαν κι ανατράφηκαν στην Ελλάδα βρέθηκε εκ νέου σε ένα νομικό κενό.


Πάνω από αυτό το κενό πήδηξε θεαματικά μόνο ο καλύτερος πλέον μπασκετμπολίστας του κόσμου. Ο νεαρός με καταγωγή από τη Νιγηρία θα κάνει τη διαφορά: ο Γιάννης θα αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια όλως εξαιρετικώς για να μπορέσει να κάνει το κρίσιμο ταξίδι πάνω από τον Ατλαντικό. Στην πράξη ανιθαγενής, ο νεαρός Αντετοκούνμπο δεν μπορεί να ταξιδέψει εκτός της χώρας καθώς στερείται ταξιδιωτικών εγγράφων. Οριακά είχε δελτίο για την ομάδα των Σεπολίων στην οποία έπαιζε μπάσκετ. Για να μπορέσει να γίνει draft για το μεγαλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο, χρειάζεται ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία μπορεί να αποκτήσει μόνο με την ιθαγένεια.

 

Έτσι λοιπόν, τον Ιούλιο του 2013, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γίνεται ο μόνος που αποκτά ιθαγένεια. Το καλό κατευόδιο του το ευχήθηκε ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με μια εικόνα της Παναγιάς στο χέρι: αυτός που λίγους μήνες πίσω διαβεβαίωνε ότι «οι Έλληνες δεν είναι πληθυσμός, είναι λαός». Αυτός που έθετε ως προτεραιότητα την κατάργηση του «νόμου-μαγνήτη για την προσέλευση των λαθρομεταναστών» του 2010... Ντροπή!

 

Η Ελλάδα είχε προ πολλού ειδικευτεί να δίδει με διαδικασίες-εξπρές ιθαγένεια σε αλλοδαπούς νέους είτε ως «εξώγαμα τέκνα» προέδρων ομάδων, είτε κατά παρέκκλιση όλων των διαδικασιών. Αρκεί να «τιμούν τα εθνικά χρώματα» σε αθλητικούς αγώνες, εντός κι εκτός. Για τους υπόλοιπους ίσχυε μόνο το «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι». Η διαφορά του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τους υπόλοιπους ταλαντούχους μπασκετμπολίστες (ή άλλους αθλητές) που διέπρεψαν παλιότερα δεν είναι μόνο στο ότι πράγματι αυτός είναι κάτι μοναδικό στο άθλημά του: ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα κι ανατράφηκε στην πόλη αυτή ως τη στιγμή που έφυγε για τις ΗΠΑ. Ένα παιδί σαν χιλιάδες άλλα για τα οποία νομοθετήθηκε η τομή στο δίκαιο της ελληνικής ιθαγένειας το 2010 και ολοκληρώθηκε το 2015. Αν όμως ο Αντετοκούνμπο περίμενε κανονικά τον Έλληνα νομοθέτη θα είχε αργήσει από τρία ως πέντε χρόνια να πάει στο NBA.

 

Αν όμως ο Αντετοκούνμπο περίμενε κανονικά τον Έλληνα νομοθέτη θα είχε αργήσει από τρία ως πέντε χρόνια να πάει στο NBA. Φωτο: Getty Images/Ιdeal Image


Ο Αντετοκούνμπο δεν ενσαρκώνει με φαντασμαγορικό τρόπο μόνο το American Dream. Αυτό, εξάλλου, αφορά περισσότερο τη νέα του πατρίδα παρά την εδώ. Η περίπτωσή του έχει ζωτική σημασία διότι αποτελεί την πιο καθαρή ενσάρκωση της ιδέας του ελληνικού πολιτικού έθνους. Του έθνους που δεν βασίζεται στην καταγωγή των γονέων και των παππούδων, του έθνους που δεν ανατρέχει σε
«εθνοπολιτισμικά» ή «εθνοτικά», αντικειμενικά ή –ακόμη χειρότερα– φυλετικά, χαρακτηριστικά των ανθρώπων που το απαρτίζουν. Ενός άλλου έθνους: αυτού της σύμπτωσης των βουλήσεων των ανθρώπων που ζουν μαζί, που υπάρχουν, που αγαπούν, που υποφέρουν και πονούν ή ευτυχούν μαζί διότι τραβούν τα ίδια. Φυσικά τα έθνη έχουν τάξεις –διότι σε άλλες συνθήκες ζει ο πλούσιος και σε άλλες ο φτωχός– αλλά οι τάξεις δεν σβήνουν τα έθνη. Συνολικά μάλιστα, στην ιστορική του διαδρομή το πολιτικό υποκείμενο «έθνος» είναι υπεύθυνο για πολύ περισσότερα ανδραγαθήματα ή καταστροφές από ό,τι το πολιτικό υποκείμενο «τάξη».


Ο Αντετοκούνμπο είναι Έλληνας διότι θέλει να είναι Έλληνας. Αυτό είναι το πολιτικό έθνος. Το έθνος της βούλησης, της συνείδησης, της επιθυμίας να ανήκεις: το μόνο δημοκρατικό έθνος. Σ' αυτό έχουν θέση όλοι οι Αντετοκούνμπο. Δεν χρειάζεται να είσαι MVP για ν' ανήκεις εκεί.


Η ιστορία Αντετοκούνμπο έχει κάτι από τα πιο γλυκά παραμύθια που μπορεί κανείς να θυμηθεί από την παιδική του ζωή.


Η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι το πιο όμορφο, το πιο διδακτικό παραμύθι του ελληνικού πολιτικού έθνους.


Σπανίως, αλλά έχει και τέτοια η ζωή μας.

 

* Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου & Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Απόψεις
25 Σχόλια
avatar
Μαύρος Γάτος 25.6.2019 | 16:03
Εξαιρετικό κείμενο!
avatar
Μαύρος Γάτος 25.6.2019 | 16:08
Δηλαδή, μπορούμε να συνάγουμε ότι η απίστευτη καριέρα του Γιάννη οφείλεται στη βοήθεια της Παναγίας που κρατούσε ο θεόπνευστος Σαμαράς όταν τον κατευόδωνε;

Ποια Παναγία ήταν αυτή; Η Προυσσιώτισα ; Της Σουμελά; της Τήνου; Μήπως πρέπει να την αξιοποιήσουμε και στην ερχόμενη ολυμπιάδα ή στο επόμενο Μουντιάλ ;
avatar
Ανώνυμος/η 25.6.2019 | 16:21
Δεν κατανοώ ούτε το ιερό μένος των ΧΑιτών ούτε τους πανηγυρισμούς κάθε λογής αριστερών.

Υπάρχουν χώρες μεταναστών όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Σε αυτές -συνήθως και σε γενικές γραμμές- εφαρμόζεται το ius solis. Ήτοι αν γεννηθείς εκεί παίρνεις υπηκοότητα (για όποιον ξέρει ελληνικά ξέρει ότι η ιθαγένεια είναι άλλο πράγμα, έτσι ένας Βορειοηπειρώτης που έχει διαμείνει αποκλειστικά στην Αλβανία θα μπορούσε να πάρει ελληνική ιθαγένεια διότι είναι Έλληνας στο γένος πχ Πύρρος Δήμας). Συνήθως αυτές οι χώρες δεν έχουν χερσαία σύνορα με πολλές χώρες.
Τα κράτη αυτά δεν είχαν λαό. Φτιάξαν δια της μετανάστευσης. Όποιος έφτανε εκεί ήταν αυτόματα μέλος της ομάδας τους.

Υπάρχουν χώρες που ο λαός τους έχει κοινή εθνική καταγωγή. Οι αρχαίοι Έλληνες το λέγαν με πολύ απλά λόγια. Πατρίδα είναι η γη των πατέρων μας. Οι Αθηναίοι είχαν τον Κέκροπα ως κοινό πατέρα. Με τα χρόνια αυτό έχει γίνει κοινός πολιτισμικός χαρακτήρας και έχει χάσει την έννοια της κοινής φυλετικής καταγωγής. Μόλαταύτα σε αυτά κράτη εφαρμόζεται το ius sanguinis -πάλι συνήθως και σε γενικές γραμμές. Ήτοι πρέπει να συντρέξουν χρονικές και άλλες προϋποθέσεις για να αποκτήσεις την υπηκοότητα και δεν αρκεί απλά η εκεί γέννησή σου.
Γιατί δεν ακολουθούν το δίκαιο του αίματος αυτές οι χώρες; Μα είναι αυτονόητο: τα κράτη είναι κλειστά κλαμπ απονομής προνομίων στα μέλη τους (τον υπάρχοντα λαό). Αλλιώς καταργούμε τα σύνορα και τελειώνει.

Δεν κατανοώ κατά τα λοιπά τους εκατέρωθεν αφορισμούς ή πανηγυρισμούς. Ο Αντετοκούμπο είναι ένας από τους πάμπολλους αθλητές στους οποίες δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα. Είναι ένας από τους σχετικά λίγους που αυτό το εκτιμάει. Είναι ωραίο να χαίρεται κάποιος να είναι μέλος της ομάδας σου. Και ο Αντετοκούμπο χαίρεται που είναι μέλος της ομάδας που λέγεται "Έλληνες". Το πρόβλημα είναι ότι δεν το χαίρονται πολλά από τα ήδη μέλη και μιλάνε για την ομάδα τους συνεχώς απαξιωτικά (Ελληναράδες, νοικοκυραίοι κτλ κτλ).

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να κρατήσουμε τον Γιάννη (με δύο νι) και να απελάσουμε τους άλλους. Δεν αντέχεται άλλη μιζέρια.

Τα υπόλοιπα είναι προς πολιτική και για την ακρίβεια για κομματική κατανάλωση.

Αν θέλουμε να κάνουμε μια νομοτεχνική ανάλυση πάνω στο δίκαιο της υπηκοότητας ευχαρίστως. Αλλά δεν συζητάμε αυτό, όχι;
avatar
Γράφων 25.6.2019 | 17:27
Ο γράφων είμαι και βγήκε ως ανώνυμο.
avatar
atman 25.6.2019 | 18:05
και μαζι με τα συνορα καταργουμε και λιγο πολυ την δημοκρατια - στην εποχη των αυτοκρατοριων αρκουν οι πεφωτισμενες (ή και οχι) αριστοκρατιες συστημικων ψευτοδιανοουμενων συνηθως
avatar
Ανώνυμος/η 25.6.2019 | 18:56
«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να κρατήσουμε τον Γιάννη (με δύο νι) και να απελάσουμε τους άλλους. Δεν αντέχεται άλλη μιζέρια.»

Καλησπέρα, μπορείτε να εξηγήσετε λίγο καλύτερα το παραπάνω απόσπασμα; Ποιους εννοείτε ότι θα απελαύνατε χωρίς πρόβλημα;

Ευχαριστώ
avatar
Γράφων 25.6.2019 | 23:22
Όσους δεν γουστάρουν να είναι μέλη της ομάδας που αυτοπροσδιορίζεται ως "Έλληνες".
Network 26.6.2019 | 01:12
Αυτούς που με απύθμενη ηλιθιότητα εμποτίζουν την "ενοχή" του να αυτοπροσδιορίζεσαι ως Έλληνας. Αυτούς πο με ατιμώρητο θράσος εγραψαν προχθές στο άγαλμα του Αριστοτέλη στη Θεσσαλονίκη την φραση "σκάσε Έλληνα νοικοκυραίε" (η κατι τέτοιο) στα πλαίσια δικαιωματικης εκδήλωσης κλπ...

Σόρρυ που παρεμβαίνω αλλά πραγματικά δεν κρατιέμαι
avatar
Γράφων 26.6.2019 | 14:32
@ Bartok

Δεν αναφέρθηκα σε όσους δεν χωρούν στο "κοινωνικοπολιτικό μου πλαίσιο".

Αναφέρθηκα σε όσους δεν γουστάρουν να είναι μέλη μιας ομάδας και την γεμίζουν μιζέρια και γκρίνια νυχθημερόν.

Οιασδήποτε ομάδας.

Φαντάσου έναν παίχτη των Milwaukee Bucks να τους βρίζει. Να σπάει το γήπεδό τους και τα αποδυτήρια. Να τους θεωρεί losers, να μην προσπαθεί ποτέ να κερδίσουν.

Και αν η ομάδα κινήσει διαδικασία για να τον διώξει να κατηγορηθεί για έλλειψη "ευαισθησιών".

Αν ισχύει το ότι Έλληνας γίνεσαι και δεν γεννιέσαι τότε κάποιοι δεν θέλουν με τίποτα να είναι. Ας τους απαλλάξουμε κι ας κρατήσουμε τον Γιάννη που θέλει να είναι.

Δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν Έλληνες όσοι δεν θέλουν. Δεν πιστεύεις στην ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού;
avatar
Ανώνυμος/η 26.6.2019 | 15:08
@Γράφων:

Η έννοια της απέλασης εμπεριέχει τον καταναγκασμό. Δεν έχει καμία σχέση με την ελεύθερη βούληση του απελαθέντα ή το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. Αν θέλω να μη θεωρούμαι έλληνας μπορώ να κινήσω μόνος μου τις διαδικασίες και να μεταναστεύσω. Ευτυχώς ο νόμος, το σύνταγμα και οι διεθνείς συνθήκες με (μας) προστατεύουν από την αναγκαστική μετανάστευση. Στην περίπτωση που αυτό αλλάξει με κάποιου είδους πραξικόπημα μην ανησυχείτε, οι περισσότεροι θα φύγουμε μόνοι μας και θα σας αδειάσουμε τη γωνιά.
avatar
Γράφων 26.6.2019 | 17:31
@ Bartok

Δεν μπορείς να αναγκάσεις ένα ζευγάρι να είναι μαζί με το ζόρι. Είναι σαφές ότι τινές εξ ημών μισούν ό,τι έχει σχέση με την Ελλάδα. Ιστορία, πολιτισμό, γλώσσα, κοινωνία.

Αν ο άλλος δεν παίρνει διαζύγιο από τη γυναίκα του και κάθεται εκεί για να τη βαράει και να τη μειώνει κάποιος πρέπει να τον διώξει. Τι να κάνουμε τώρα;

Το δικαίωμα άμυνας του συνόλου είναι σημαντικότερο από το δικαίωμα να κάνει πλάκα η μειοψηφία.
avatar
Ανώνυμος/η 26.6.2019 | 18:09
@Γραφων:

Η διαφορά είναι ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ενδοοικογενειακή βία. Αν εννοείτε ότι θα πρέπει να απελαύνονται όσοι εγκληματούν, κάνετε επίσης λάθος. Αυτοί πρέπει να συλλαμβάνονται, να δικάζονται και ΑΝ αποδειχθεί ότι ΔΕΝ είναι αθώοι να τιμωρούνται σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους. Οι τιμωρίες αυτές εξ' όσων γνωρίζω δεν περιλαμβάνουν την απέλαση για τους έλληνες πολίτες τουλάχιστον.

Υπάρχει κάποιος νόμος που απαγορεύει σε κάποιον να ασκεί κριτική σε πλευρές της Ιστορίας, πολιτισμού, κοινωνίας της χώρας του, όταν αυτός δεν χρησιμοποιεί βίαιες μεθόδους για να επιβάλει τις απόψεις του; Για τη γλώσσα δεν μπορώ να πω κάτι, δεν γνωρίζω κάποιον που να μισεί (;) τη γλώσσα.

Επειδή τραβάει σε μάκρος η κουβέντα αυτή και δεν έχω πολύ χρόνο στη διάθεσή μου, θα συνοψίσω λέγοντας ότι εφόσον δεν σας επιβάλλουμε με τη βία τις απόψεις μας για την ιστορία, την πολιτική και οποιοδήποτε άλλη πλευρά της κοινωνική ζωής, εμείς που στεκόμαστε κριτικά απέναντι σε πλευρές αυτών έχουμε δικαίωμα να ασκούμε αυτή την κριτική χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύουμε με απέλαση. Για το καλό όλων μας πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να παραμείνει έτσι.
avatar
Γράφων 27.6.2019 | 07:07
Το πρώτον η συζήτηση αυτή δεν είναι προσωπική.

Το δεύτερον οι απόψεις αυτές επιβάλλονται με τη βία. Είτε αυτή είναι ο βανδαλισμός του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου είτε το γλυκύτατο σύνθημα που ενίοτε γίνεται πράξη "ή με τις κουκούλες ή με τις γραβατες".

Δεν κατανοώ την εμμονή να παραμένει κάποιος μέλος μιας ομάδας όταν δεν γουστάρει τίποτα από δαύτη.

Λάθος άνθρωποι φύγαν με την κρίση. Η κρίση γιγαντώθηκε από αυτούς που δεν γουστάρουν την ομάδα. Αυτοί έπρεπε μόνοι τους να την κάνουν.
Φερόμενος 25.6.2019 | 21:10
Πολύ σωστά.
Να σας πω τί συζητάμε:
"Ειμαι περήφανος Έλληνας"
Μία φράση, που στο στόμα του Αντετοκούμπο είναι αφορμή δημοσιογραφικού πανηγυρικού παιάνα, στο στόμα οποιουδήποτε άλλου είναι προθάλαμος ρατσισμού.

Υ.Γ. : (διαβάζοντας το κείμενο) ο Αντετοκούμπο, έχει άραγε σε εκτίμηση την ελληνική του ταυτότητα για κάποια συγκεκριμένα (πατριωτικά) ιδεώδη με τα οποία μπολιάστηκε ή απλά το "πολιτικό έθνος" είναι κάτι σαν κλάμπ αποφοίτων του δεύτερου λυκείου Περάματος; Αν ισχύει το δεύτερο ποιο το νόημα της ύπαρξης εθνότητας αφού είναι "θέμα βούλησης" και αν ισχύει το πρώτο, πιο το νόημα χρήσης της λέξης "πολιτικό" μπροστά από ενα αποκλειστικά πολιτισμικο δεδομένο;
avatar
Blah blah 26.6.2019 | 00:21
Έτσι για να μαθαίνουμε και κάτι, εδώ στο Μιλγουόκι, οι Αμερικάνοι ακούν για Έλληνα και στάζουν μέλι λόγο του Γιάννη. Γιατί αν ο Γιάννης δεν ήθελε δεν θα έλεγε ότι είναι περήφανος που είναι Έλληνας. Γιατί αν ο Γιάννης δεν ήθελε δεν θα ήξερε κανένας εδώ στο Μιλγουόκι ούτε που πέφτει η Ελλάδα. Και είμαστε όλοι περήφανοι, όχι μόνο για ότι έχει καταφέρει, αλλά που είναι πιο περήφανος από όλους εμάς που τον κοιτάμε να προοδεύει, να λέει ότι είναι Έλληνας!
λukum (το) 26.6.2019 | 09:56
Εκεί στο Μιλγουόκι, που δεν ξέρανε που πέφτει η Ελλάδα, μήπως νομίζουν πως η Ελλάδα είναι και Αφρικανική χώρα;
avatar
Ανώνυμος/η 26.6.2019 | 11:04
Ευχαριστώ, με καλύψατε και αναδείξατε ταυτόχρονα τις δημοκρατικές σας ευαισθησίες ονειρευόμενοι απέλαση για όσους δεν χωρούν στο κοινωνικοπολιτικό σας πλαίσιο. Καλημέρα.
avatar
Μαύρος Γάτος 26.6.2019 | 16:28
Συνήθως αυτές οι χώρες δεν έχουν χερσαία σύνορα με πολλές χώρες. Πηγή: www.lifo.gr

Στις σημαντικότερες εξαιρέσεις αυτού του "συνήθως" συγκαταλέγεται η Γαλλία με σύνορα με Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία και Βέλγιο.
Εκεί η υπηκοότητα αποκτάται με την γέννηση και την παραμονή στην χώρα και την φοίτηση σε γαλλικό σχολείο επί ορισμένα χρόνια.
avatar
Γράφων 26.6.2019 | 17:46
Ακόμα και αν αυτά τα "ορισμένα χρόνια" είναι λίγα (που νομίζω ότι είναι (πάνω από 10) τότε η Γαλλία είναι μία εξαίρεση προς επίρρωση του κανόνα.

Θες να συζητήσουμε για την υπηκοότητα στον Άγιο Μαρίνο;
λukum (το) 26.6.2019 | 18:57
Η Γαλλία έχει και μια μικρή, τόση δα, διαφορά με την Ελλάδα, είναι υπερδύναμη.

Μην συγκρίνουμε παρακαλώ κεράσια με καρπούζια.
avatar
σκύλος 25.6.2019 | 17:08
Το καλό κατευόδιο του το ευχήθηκε ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με μια εικόνα της Παναγιάς στο χέρι: αυτός που λίγους μήνες πίσω διαβεβαίωνε ότι «οι Έλληνες δεν είναι πληθυσμός, είναι λαός». Αυτός που έθετε ως προτεραιότητα την κατάργηση του «νόμου-μαγνήτη για την προσέλευση των λαθρομεταναστών» του Πηγή: www.lifo.gr

Άλλο να έρθουν 10 Νιγηριανοί, για να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, εκει που αυτή τους χρειάζεται και άλλο να έρθουν 10 εκατομμύριοι για να γίνουν παρίες.
Βαγγέλης 25.6.2019 | 17:43
Το πολιτικό έθνος είναι απλώς μια θεωρία, όπως ας πούμε ο σοσιαλισμός, ο οποίος μετά την κατάρρευσή του ονομάστηκε υπαρκτός, ώστε να μην πληγωθεί η θεωρία από την πραγματικότητα. Τα περί επιλογής είναι λιγάκι λογοτεχνία. Ο Γιάννης είναι ένα ταλαντούχο παιδί που απολαμβάνει τα ειδικά προνόμια που ανέκαθεν επιφύλασσε η ζωή στις εξαιρέσεις. Τι γίνεται όμως με κείνους που έχουν αναλάβει τον άχαρο ρόλο να αποτελούν τον κανόνα; Νομίζετε πως υπάρχει σκουπιδιάρης που το επέλεξε να γίνει σκουπιδιάρης; Ή μήπως μπορεί να σταθεί μια κοινωνία χωρίς κάποιοι να μαζεύουν σκουπίδια;
avatar
atman 25.6.2019 | 18:03
τι ειναι αυτοι οι τυποι ρε παιδι μου, εχουν κατανοησει το μισο (μεγαλειωδες) εθνικο αφηγημα των ΗΠΑ αλλα αν τους εξηγησεις οτι ειναι δικαιωμα του αλλου να ανοιγει το μαγαζι του Κυριακη (ξερω γω μπορει να εχει αργια Σαββατο ή Παρασκευη - δοκιμαστε να παρτε διαμαντια Σαββατο) θα σε κοιτανε σαν εξωγηινοι.

Οι Συριζαιοι της καρδιας μας...
Χαρμίδης 25.6.2019 | 21:39
«Ο Αντετοκούνμπο δεν ενσαρκώνει με φαντασμαγορικό τρόπο μόνο το American Dream, αλλά ένα έθνος που δεν βασίζεται στην καταγωγή των γονέων και των παππούδων και σε «εθνοπολιτισμικά» ή «εθνοτικά» χαρακτηριστικά των ανθρώπων που το απαρτίζουν»

Τι κρίμα που ένας τόσο συμπαθής και ταλαντούχος αθλητής με μια τόσο συγκινητική προσωπική ιστορία χρησιμοποιείται 24 ώρες το 24ώρο ως μασκότ για να διαλαλούν κάποιοι τις εμμονικές ιδεοληψίες τους. Έθνος χωρίς ανθρώπους με κοινά εθνοπολιτισμικά χαρακτηριστικά δεν υπάρχει. Ενδεχομένως να υπάρχουν χώρες μεταναστών όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία που να λειτουργούν ομαλά για κάποιο διάστημα όχι ως «έθνη» αλλά ως ως πολιτικές κοινότητες. Και αυτές όμως τα καταφέρνουν όσο κυβερνιούνται σύμφωνα με το σχετικά ανεκτικό αγγλοσαξονικό μοντέλο και για όσο διάστημα η πλειοψηφία του πληθυσμού τους παραμένει αγγλοσαξονικής ή συγγενούς βορειοευρωπαϊκής προέλευσης. Όταν η δημογραφική κατάσταση αλλάξει και η ποικιλομορφία αυξηθεί τόσο ώστε καμία κοινότητα να μην έχει πλέον την πλειοψηφία, τόσο η πολιτική τους κατάσταση δηλητηριάζεται και γίνεται διχαστική και δυσλειτουργική. Το παράδειγμα της Αμερικής του Τραμπ είναι πολύ χαρακτηριστικό και ακόμα δεν έχετε δει τίποτα. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια χώρα που έχει ήδη στην πλάτη της έναν εμφύλιο για το φυλετικό ζήτημα.
avatar
mouxoumou 26.6.2019 | 17:23
Μου θυμίζετε τις συζητήσεις περί οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, που μετά από κάθε περιστατικό με πυροβολισμούς, το Fox βγαίνει και λέει «βρήκαν πάλι οι Δημοκρατικοί να μιλήσουν για την ιδεοληψία τους»
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια