Το νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα μπορούσε επιτέλους να αρχίσει από αυτό το στοιχειώδες ζήτημα.
Απόψεις

«Greek statistics» είναι τα ποσοστά της αποχής

Το υπουργείο Εσωτερικών συνέχισε να δίνει ψεύτικους, διογκωμένους αριθμούς και οι δημοσιογράφοι με τη σειρά τους συνεχίζουν μέχρι σήμερα ανυποψίαστοι να συζητούν για αποχή με βάση τους αριθμούς αυτούς.

Όπως θα θυμάστε, η χώρα μας δυσφημίστηκε διεθνώς με τα ψεύτικα οικονομικά στοιχεία που έδιναν οι αρμόδιοι (τρομάρα τους!) και έμειναν γνωστά ως «Greek statistics». Κατάφερε τότε η Ελλάδα να προσφέρει την πιο πανηγυρική απόδειξη του αποφθέγματος, που αποδίδεται στον Μαρκ Τουέιν, ότι υπάρχει διαβάθμιση στο ψέμα: απλά ψέματα, χοντρά ψέματα και στατιστικές (lies, damned lies, and statistics).


Ακόμα πανηγυρικότερη απόδειξη κρατικής αναξιοπιστίας και ανικανότητας αποτελούν οι αριθμοί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, από τους οποίους συνήθως εξάγονται τα ποσοστά συμμετοχής ή, αντίστροφα, αποχής από τις εκλογές. Από πότε άρχισαν οι αριθμοί αυτοί να είναι τελείως εξωπραγματικοί και για ποιον λόγο; Δεν είναι σαφές. Βλέπω, πάντως, από τα χαρτιά μου ότι είχα επισημάνει το πρόβλημα ήδη από το 1993 σε ξένες επιστημονικές δημοσιεύσεις μου.

 

Οι πραγματικοί Έλληνες ψηφοφόροι δεν ξεπερνούν τους 8.400.000 και σίγουρα δεν είναι 9.903.864 όπως ισχυρίζεται το κράτος. Λογικά λοιπόν, η αποχή φέτος ήταν 31% και όχι 42%, όπως παρουσιάζεται επίσημα.


Το 2004, πλέον, το παρουσίασε και ο καθηγητής Μανόλης Δρεττάκης (πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ) με άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία» (στις 6 Μαρτίου). Το άρθρο του ήταν τόσο διαφωτιστικό και τόσο καταλυτικό, ώστε δεν είχα τίποτε να προσθέσω. Πέρασε όμως απαρατήρητο και δεν προκάλεσε καμία διόρθωση, ούτε καν συζήτηση. Το υπουργείο Εσωτερικών συνέχισε να δίνει ψεύτικους, διογκωμένους αριθμούς και οι δημοσιογράφοι με τη σειρά τους συνεχίζουν μέχρι σήμερα ανυποψίαστοι να συζητούν για αποχή με βάση τους αριθμούς αυτούς (με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως ο Παύλος Τσίμας).

 

Αρκούν ελάχιστα στοιχεία και λίγη κοινή λογική για να εξηγηθεί το ζήτημα. Από το 2004, το επίσημο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων κυμαίνεται (με μικρές αυξομειώσεις) γύρω από τον αριθμό 9.900.000. Παραδόξως, δεν παρατηρήθηκε αξιόλογη αύξηση ούτε μετά τη μείωση του ορίου ηλικίας στα 17 το 2016. Φέτος, το επίσημο σύνολο ήταν ξανά 9.903.864.

 

Σύμφωνα, όμως, με την τελευταία απογραφή (του 2011), από το σύνολο του «μόνιμου» πληθυσμού είχαν ελληνική υπηκοότητα (ήσαν δηλαδή Έλληνες πολίτες) μόλις 9.904.286 άτομα. Είναι μήπως όλοι αυτοί ψηφοφόροι; Όχι βέβαια! Ο αριθμός περιλαμβάνει όλες τις ηλικίες, αρχίζοντας από βρέφη λίγων ημερών. Αν δεν κάνω λάθος, η Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν έχει δημοσιεύσει ανάλυση αυτού του συνόλου σε ομάδες ηλικιών. Ωστόσο, γενικά στον μόνιμο πληθυσμό, οι ηλικίες 0-14 αντιπροσωπεύουν το 15%. Αν υποθέσουμε ότι η ίδια περίπου αναλογία ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες, προκύπτει ο αριθμός 1.485.643, που πρέπει βέβαια να αφαιρεθεί. Μένουν 8.418.643, στους οποίους περιλαμβάνονται και πολλοί 15-16 ετών που δεν είναι ακόμα ψηφοφόροι (αλλά για τους οποίους δεν έχουμε στοιχεία). Τελικά, μπορούμε να θεωρήσουμε με ασφάλεια ότι οι πραγματικοί ψηφοφόροι δεν ξεπερνούν τους 8.400.000. Τότε, όμως, η αποχή φέτος ήταν 31% και όχι 42%, όπως παρουσιάζεται επίσημα.


Είναι ντροπή για ένα δημοκρατικό κράτος το 2019 να μη γνωρίζει τον αριθμό των πολιτών του που δικαιούνται να ψηφίσουν στις εκλογές του και να καθορίσουν την τύχη του. Δεν υπάρχει μάλιστα καμία δικαιολογία, από τη στιγμή που οι εκλογικοί κατάλογοι άρχισαν να αντλούνται απευθείας από τα δημοτολόγια, χωρίς να απαιτείται ενέργεια του ενδιαφερόμενου και, ιδίως, από τη στιγμή που όλα πλέον είναι ψηφιοποιημένα και στο Διαδίκτυο. Το νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα μπορούσε επιτέλους να αρχίσει από αυτό το στοιχειώδες ζήτημα.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Απόψεις
9 Σχόλια
Citellus citellus 10.7.2019 | 11:45
Καλά κάνετε και τα λέτε, γιατί όλη αυτή η συζήτηση περί μαζικής αποχής, κινδύνων για τη δημοκρατία, και μη νομιμοποίησης της εκάστοτε κυβέρνησης είναι απλά ανεδαφική: 70% συμμετοχή σημαινει μαζική συμμετοχή και είναι από τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής στην ΕΕ.
avatar
Γράφων 10.7.2019 | 11:45
Δεν είναι ντροπή μόνο για το κράτος αλλά και για ΜΜΕ και δημοσιογράφους η αναπαραγωγή αοριστολογιών και ανακριβειών.

Και ως προς αυτό ευχαριστούμε τόσο εσάς προσωπικά όσο και το μέσο (Lifo) που σας δίνει τη δυνατότητα να σπάσει το ολιγοπώλιο αναπαραγωγής, αν όχι ψευδών ειδήσεων, αδιασταύρωτης μπουρδολογίας.
asmilon 10.7.2019 | 12:05
Πολυ σωστο το αρθρο, τι να πεις ομως για ενα κρατος που μεχρι να ερθουν οι "κακοι" οι ξενοι δεν ηξερε ακριβως ποσους δημοσιους υπαλληλους ειχε; Πως ακριβως γινοταν η πληρωμη τους βεβαια ειναι αλλου παπα ευαγγελιο....
Randy Marsh 10.7.2019 | 12:09
Εάν είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε και μέσω internet τα ποσοστά αποχής θα ήταν σαφώς μικρότερα.
asmilon 10.7.2019 | 13:53
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας. Πχ σκέψου να ψηφίζει ο εγγονός για την γιαγιά του και να βάζει ότι θέλει αυτός. Για να μην αναφέρω τις πολλαπλές τεχνικές δυσκολίες.
mazettas 11.7.2019 | 12:56
Η ψηφοφορία μέσω Internet είναι πραγματικότητα στο κράτος της Ε.Ε. που λέγεται Εσθονία, από το 2004.

Όλες οι τεχνικές δυσκολίες αντιμετωπίζονται όταν υπάρχει ισχυρή βούληση γι αυτό.

Το φαινόμενο με τον εγγονό και τη γιαγιά που ανέφερες, υπάρχει ήδη εδώ και δεκαετίες, με το έτοιμο "σταυρομένο" ψηφοδέλτιο που δίνουν στη γιαγιά από το σπίτι (και μετά το μπερδεύει με τη συνταγή του ΙΚΑ...).

Στην Εσθονία μπορείς να ψηφίσεις με την ηλεκτρονική σου ταυτότητα και το προσωπικό σου PIN (που ουσιαστικά είναι η υπογραφή σου) μέσω Internet, όλη την εβδομάδα πριν την ημέρα των εκλογών.

Παράλληλα μπορείς αν θέλεις να πας και σε εκλογικό τμήμα.

Το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας διασφαλίζεται με πολλαπλούς τρόπους, που δε θα αναλύσω.

Το ενδιαφέρον όμως είναι το εξής πολύ απλο: μπορείς να ψηφίσεις ηλεκτρονικά όσες φορές θέλεις. Μόνο η τελευταία καταχωρείται και μετράει.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν σε εκβιάσει κάποιος για να ψηφίσεις κάτι συγκεκριμένο, μπορείς λίγο αργότερα να πας είτε στο laptop σου, είτε στην κάλπη και να το αλλάξεις.

Τόσο απλό.

Αλλά στην Ελλάδα ας αρχίσουμε για την ώρα με την επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων και βλέπουμε.
Libretarian 10.7.2019 | 14:12
Πολυ σωστη τοποθετηση, καλο θα ηταν να εμπλεκοταν και το ληξιαρχειο για απολυτους αριθμους μεχρι 17 ετων Και η πλεον ξεπερασμενη απογραφη του '10, Και η εφορια για τους μονιμους κατοικους εξωτερικου (οσους φυγαν απο την ελλαδα μετα την κριση δηλαδη)
avatar
babinos 10.7.2019 | 16:23
Συγγνώμη αλλά η απογραφή δείχνει τον πληθυσμό εν Ελλάδι. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι αριθμός που προκύπτει με βάση τις ληξιαρχικές καταγραφές Ελλήνων υπηκόων. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται και πολλοί Έλληνες του εξωτερικού. Απόλυτα φυσιολογικός αριθμός τα 10 εκ. και για μένα η πραγματική αποχή θα είναι και μεγαλύτερη, αν αναλογιστούμε τα ελληνόπουλα 2ης γενιάς που γεννήθηκαν στο εξωτερικό.
Hypatia 10.7.2019 | 16:24
Και εγώ ως αποχή καταγράφηκα, κι ας ήθελα να ψηφίσω. Οι κάτοικοι του εξωτερικού πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν, αν όχι μέσω αλληλογραφίας, όπως γίνεται σε άλλα κράτη, τουλάχιστον στα προξενεία. Και για όποιον θεωρεί ότι θα μπορούσα να είχα έρθει στην Ελλάδα, θα ήθελα να του αποστείλω τον αριθμό λογαριασμού μου για να μου καταθέσει τα 2,500 χιλιάρικα που απαιτεί το ταξίδι και το τηλέφωνο του εργοδότη μου για τις 2-3 μέρες άδεια που χρειάζομαι. Δεν ζούμε όλοι στην Ιταλία...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια