Είναι καλό που ζητάει αυτή τη συγγνώμη, έστω υποκριτική και μισή. Φωτο: Eurokinissi
Κ. Παπαϊωάννου

Ο κύριος Βορίδης στο Εβραϊκό Μουσείο: μια προσπάθεια ψύχραιμης αποτίμησης

Καλά έκανε και πήγε στο Μουσείο. Είναι εύλογη συμβολική συνέχεια της δήλωσης συγγνώμης. Όμως η συγγνώμη του –φοβάμαι– δεν είναι ειλικρινής.

1.

Καλά έκανε ο κύριος Βορίδης και πήγε στο Μουσείο. Είναι εύλογη συμβολική συνέχεια της δήλωσης συγγνώμης. Αναγκάζεται φορτικά πιεζόμενος να επιδείξει έμπρακτη μετάνοια.


2.

Η συγγνώμη του –φοβάμαι– δεν είναι ειλικρινής. Είναι προσχηματική. Λέει: «... να εκφράσω μια συγγνώμη προς τον εβραϊκό λαό επειδή στο παρελθόν και ο ίδιος προσωπικά καλλιέργησα πολιτικές και προσωπικές σχέσεις με αρνητές του Ολοκαυτώματος». Όμως το πρόβλημα του κυρίου Βορίδη δεν ήταν οι κακές παρέες του. Δεν ήταν ότι τα βράδια τα έπινε με αρνητές και νυχτοπερπατούσε με ναζήδες. Τότε θα αρκούσε μια επίπληξη από τον γυμνασιάρχη του.

 

Διόλου δεν εκπλήσσει η φιλοισραηλινή ρητορική του κυρίου Βορίδη. Συμβατή με όλη την ακροδεξιά της Ευρώπης που αγαπά τον Νετανιάχου και απεχθάνεται τους Άραβες (πιο πολύ κι από τους Εβραίους).


3.

Σε προηγούμενη δήλωση του έλεγε: «(...) αποκηρύσσω κάθε πράξη, παράλειψη ή ανοχή μου σε πράξη τρίτου που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντισημιτική ή νεοναζιστική». Και πάλι δηλαδή, ζητά συγγνώμη όχι για το τι ήταν αλλά για το τι νομίζαμε ότι ήταν. Παράδειγμα: όταν κατέβαινε υποψήφιος με τον Κώστα Πλεύρη, μπορεί κάποιος, βρε αδερφέ, να μπερδεύτηκε. Μπορεί κάποιος να θεωρούσε τον Πλεύρη αντισημίτη και εθνικοσοσιαλιστή και για λόγους κακής ερμηνείας να κατέληγε να θεωρήσει τον κύριο Βορίδη εθνικοσοσιαλιστή και αντισημίτη. Γιατί ως γνωστόν, ένταξη σε εθνικοσοσιαλιστικό ψηφοδέλτιο δεν σημαίνει αναγκαστικά αντίστοιχη ιδεολογία. Αυτό μας λέει.


4.

Μια ειλικρινής συγγνώμη θα αναφερόταν ευθέως στις δικές του αντισημιτικές θέσεις, το νεοναζιστικό παρελθόν επί Ελεύθερων Μαθητών στα '80s και το ρατσιστικό, αντισημιτικό στη συνέχεια με ΕΠΕΝ, Εθνικό Μέτωπο και ΛΑΟΣ. Όλα αποχρώσεις του μαύρου και του σκούρου γκρι. Αυτά τα προσπερνά με την τόσο βολική καραμέλα περί εθνικισμού. Και οι δολοφόνοι της ΧΑ εθνικιστές δηλώνουν. Φασίστες είναι όμως. Άρα, ο κύριος Βορίδης όφειλε συγγνώμη στον εβραϊκό λαό γιατί ο ίδιος –κι όχι οι φίλοι του– αμφισβητούσε το Ολοκαύτωμα, θαύμαζε τους εφαρμοστές του και στη διαδρομή του, με τη ρητορική του, υπερασπιζόταν τον πυρήνα ιδεών του αντισημιτισμού, του ρατσισμού, της φυλετικής ανωτερότητας. Μια τέτοια συγγνώμη θα τη χαιρετίζαμε.

 

5.

Δικαιούται φυσικά ο κύριος Βορίδης να ζητήσει συγγνώμη. Δικαιούται να πει «τώρα στα 55 μου, αποκηρύσσω μεγάλα τμήματα της προηγούμενης πορείας μου. Έχω δικαίωμα στο λάθος». Το θέμα είναι ότι δεν το κάνει. Απλώς, συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί, σε κάθε του υπουργοποίηση, να τρώει καταγγελίες από ΚΙΣ και κυβέρνηση του Ισραήλ. Στα σαλόνια θέλουν τρόπους, πρέπει με τρόπο –σχεδόν σιγοσφυρίζοντας αδιάφορα– να βγάλει τα άρβυλα και να αφήσει το τσεκούρι στην είσοδο.


6.

Μπορεί να το κάνει «με τρόπο» ακριβώς γιατί είναι ο κύριος Βορίδης. Αναζητείται μια φόρμουλα συμφιλίωσης με το παρελθόν του. Μπορεί στα μακρινά '80s να ήταν ένας πρόδρομος των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ αλλά δεν έγινε ποτέ το «τσογλανι» της ΧΑ με τις σίδερογροθιές από τη Νίκαια. Δεν έπαψε ποτέ να έχει την κοινωνική καταγωγή που έχει. Ακόμα και στο ξέπλυμα υπάρχει ταξική διάκριση. Η μετέπειτα πορεία το δείχνει.

 

Μια ειλικρινής συγγνώμη θα αναφερόταν ευθέως στις δικές του αντισημιτικές θέσεις, το νεαοναζιστικό παρελθόν επί Ελεύθερων Μαθητών στα '80s και το ρατσιστικό, αντισημιτικό στη συνέχεια με ΕΠΕΝ, Εθνικό Μέτωπο και ΛΑΟΣ. Φωτο: Eurokinissi


7.

Είναι καλό που ζητάει αυτήν τη συγγνώμη, έστω υποκριτική και μισή. Είναι καλό που ένας εμβληματικός ρατσιστής και αντισημίτης αποκαλεί το Ολοκαύτωμα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που εκτέλεσαν οι ναζί εξοντώνοντας με βιομηχανικό τρόπο 6.000.000 Εβραίους, μεταξύ των οποίων και 65.000 Εβραίους συμπολίτες μας». Είναι καλό που γονατίζει μπροστά στα κρεματόρια. Κι ας μην το πιστεύει τελείως.


8.

Διόλου δεν εκπλήσσει η φιλοϊσραηλινή ρητορική του κυρίου Βορίδη. Συμβατή με όλη την ακροδεξιά της Ευρώπης που αγαπά τον Νετανιάχου και απεχθάνεται τους Άραβες (πιο πολύ κι από τους Εβραίους).


9.

Προβληματίζομαι για την υποδοχή του στο Μουσείο. Από τη μια θα ήθελα να μην του στρώνουν και κόκκινα χαλιά στις αίθουσες με τα τεκμήρια της γενοκτονίας. Από την άλλη, αντιλαμβάνομαι ότι το μουσείο –και ο,τι αυτό εκπροσωπεί– οφείλει να υποδεχτεί κυρίως τους «ανανήψαντες αρνητές». Είναι μια συμβολική νίκη της μνήμης.


10.

Διάβασα κριτικές για τη στάση του Ισραήλ απέναντι στον Βορίδη. Κάποιες πολύ εύστοχες. Κάτι όμως με ενοχλούσε. Τέλος κατάλαβα τι ήταν. Από τα αριστερά –ευτυχώς από ορισμένους μόνο– ερχόταν ένα «την ξέρουμε δα την πολιτική του Ισραήλ και πώς χρησιμοποιεί το Ολοκαύτωμα». Κι ήταν σα να ακούω «τους ξέρουμε δα τους Εβραίους».

 

Απόψεις
10 Σχόλια
avatar
Psineas 23.7.2019 | 19:58
Δεν θα διαφωνήσω για την υπόθεση Βορίδη. Θα ήθελα να ρωτήσω όμως τον κ Παπαϊωάννου την γνώμη του για τα κοινά ψηφίσματα Συριζανέλ και Χρυσής Αυγής
α) για την υπερψήφιση της Θάνου ως Προέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
β) για την υπερψήφιση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου
γ) για την σχεδιασμένη ψήφιση από κοινού υπέρ της Novartis, αφού οδήγησαν τα υπόλοιπα κόμματα σε αποχώρηση.
δ) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής) δέχτηκαν να μετάσχουν και να φωτογραφηθούν από κοινού με βουλευτές της Χ.Α (Κασιδιάρη και Παππά), σε ''πατριωτική εκδρομή'' που οργάνωσε στο Καστελόριζο ο τότε υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Ο Βούτσης είχε πει τότε ότι όλες οι ψήφοι είναι ευπρόσδεκτες. Συμφωνείτε κι εσείς κ. Παπαϊωάννου;
βλαχάκι (το) 23.7.2019 | 20:15
My beautiful laundrette not.
avatar
Γράφων 24.7.2019 | 08:55
Απορία ψάλτου βηξ.

Μπαγλαμαοειδης φασίστας ο Βορίδης.
1000 φορές αυτολογοκριμενος να ζητάει συγγνώμη από όλους στη ΝΔ (έστω και υποκριτικά) παρά ξεσπαθωμενος στο Ελληνικό Μέτωπο.

Ένα συγγνώμη για νόμο Παρασκευόπουλου, προαγωγή ενος συστηματικα εμφυλιοπολεμικου λογου, επιλογή αυταπατώμενων, άσχετων, θεραπευτών αύρας, ανθρώπων που δεν θυμούνται νεκρούς από μολότωφ, υβριστές του δικαιικού μας συστήματος, προέδρους της Βουλής που έβριζαν βουλευτές άλλων κομμάτων, υποστηρικτές δολοφόνων θα ακουσουμε;

Η αλαζονεία αυτής της αριστεράς ούτε από την ΕΡΕ του '61.

ΥΓ Αλήθεια, ένας προεκλογικά εμφανισθείς λογαριασμός που μνημόνευε την ΕΡΕ τι να εγινε;
βλαχάκι (το) 24.7.2019 | 12:53
Επ' ευκαιρία του παρόντος άρθρου, θα ήθελα -κι εγώ με την σειρά μου- να καταθέσει -ρητώς- την άποψη του ο κος Παπαϊωάννου σχετικά με το ζήτημα της αύξησης των επιθέσεων καρχαριών στην Ρεϋνιόν και να δημοσιευτεί -πάραυτα- στην lifo ένα άρθρο για το ποιος ψύλλος πηδά ψηλότερα: ο ctenocephalides canis για ο ctenocephalides felis.
avatar
Psineas 25.7.2019 | 01:59
Θα έλεγα ότι καταλληλότερος για να μιλήσει για τον ψύλλο είναι ο κόρφος.
βλαχάκι (το) 25.7.2019 | 07:53
Ο κόρφος; τα άχυρα; το φύλλο, η κούνια, ο μπάρμπας;

Θα έλεγα ότι ο καταλληλότερος για την παρασκευή σουβλακίων είναι ένας, ας πούμε, σουβλατζής. Το να μπαίνεις σε ζαχαροπλαστείο και να απαιτείς να σου δείξουν το σουβλάκι κατά το δόγμα "show me the money", αν μη τι άλλο, ενέχει μία κάποια φαιδρότητα.
avatar
Γράφων 25.7.2019 | 09:18
@ Psineas

Μου αρέσει το επίπεδο κρυπτογράφησης το οποίο επιτρέπει να περνάνε κάποια...

Μας κάνει πιο οξύνοες βρε παιδί.
βλαχάκι (το) 25.7.2019 | 11:33
...Σιγά το Εnigma
https://youtu.be/Sqs0ylVEZ-Y
avatar
Ramon Ramone 25.7.2019 | 13:52
The Mamas & the Papas, Vanilla Fudge... Φτιάξε μας ρε βλαχάκι, φτιάξε μας!
βλαχάκι (το) 25.7.2019 | 22:38
έχομεν κι άλλο :-)
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια