Αργά ή γρήγορα οι κυβερνήσεις μάλλον θα υποχρεωθούν να πάρουν πιο δραστικά μέτρα, τόσο γιατί σοβαρεύουν οι συνέπειες από την αλλαγή του κλίματος όσο και επειδή φουντώνουν οι διεθνείς κινητοποιήσεις.
Απόψεις

Λιγότερο κρέας ή πώς στρογγυλοκάθεται η κλιματική κρίση στο πιάτο μας

Μισείς ή αγαπάς την Γκρέτα Τούμπεργκ, πιστεύεις ή όχι στον Αμαζόνιο, οι διατροφικές συνήθειες αναμετριούνται με τις αλλαγές στον πλανήτη.

«Ήταν μια άσχημη χρονιά για την παραγωγή ελληνικής ντομάτας» λέει μανάβης σε τουριστικό προορισμό για να εξηγήσει γιατί την πουλάει Αύγουστο μήνα 2,5 ευρώ το κιλό. «Οι φετινές καιρικές συνθήκες μείωσαν πάρα πολύ την εγχώρια παραγωγή και τον Ιούλιο αναγκαστήκαμε να πουλάμε ντομάτα Σερβίας και Πολωνίας(!)».

 

Επιστήμονες λένε ότι ο καιρός της Ελλάδας θα συνεχίσει να είναι άστατος και τα επόμενα χρόνια, όπως ήταν φέτος από τον Μάιο έως τον Ιούλιο (εναλλαγή βροχών και καταιγίδων με υψηλές θερμοκρασίες). Αυτά είναι κάποια πρώτα ηχηρά μηνύματα της κλιματικής αλλαγής.

 

Η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή βρίσκεται ήδη διεθνώς κάτω από μεγάλη πίεση για να αντιμετωπίσει τέσσερις αντιφατικές μεταξύ τους καταστάσεις. Πρώτον, να βρει λύσεις στις αλλαγές που φέρνει η κλιματική κρίση. Δεύτερον, να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη απαίτηση για πιο υγιεινά προϊόντα (λιγότερα φυτοφάρμακα, εντατική και αφύσικη εκτροφή ζώων, πιο περιβαλλοντικά φιλικές καλλιέργειες κ.λπ.). Τρίτον, να ανταποκριθεί στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα, μερικά από τα οποία είναι μάλιστα πιο περιβαλλοντικά επιβλαβή (βόειο/χοιρινό κρέας, γαλακτοκομικά). Τέταρτον, η φθηνή τροφή, είτε βιομηχανικής επεξεργασίας είτε ελλιπών ελέγχων, έχει πολύ μεγάλο κρυφό κόστος για τον πλανήτη και την υγεία των κοινωνικών στρωμάτων που καταφεύγουν σε τέτοιες διατροφικές επιλογές.

 

Μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι καταναλωτές, που θα είναι περισσότερο ενημερωμένοι και δεν θα καταπίνουν «αμάσητα» ό,τι αγροτικά προϊόντα βρίσκουν στην αγορά, αλλά θα απαιτούν να ενημερώνονται για τις συνθήκες των καλλιεργειών.

 

Η Γκρέτα και οι άλλοι

Πάντως, αν έχεις μπει κι εσύ στη μάχη των χαρακωμάτων για το κατά πόσο η 16χρονη Γκρέτα Τούμπεργκ είναι «φούσκα» ή παιδί που κάτι έχει να πει, ειδικά αν θεωρείς ότι ο θόρυβος για την κλιματική κρίση δεν έχει βάση και είναι άλλη μια προπαγάνδα του Τζορτζ Σόρος, τότε μπορεί τα παρακάτω να σου φανούν υπερβολές. Σε αυτή την περίπτωση σταματάς την ανάγνωση εδώ και συνεχίζεις να απολαμβάνεις ακόμα περισσότερες σπαλομπριζόλες ή Black Angus.

 

H 16χρονη Γκρέτα Τούμπεργκ.

 

Συνεχίζω για όσους εκτιμούν ότι κάτι τρέχει στον πλανήτη και ότι οι επιστήμονες έχουν καταθέσει αρκετά στοιχεία που το αποδεικνύουν. Το τι τρώμε και ο τρόπος που το παράγουμε παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην κατάσταση του πλανήτη και στην υγεία των ανθρώπων. Η παραγωγή κρέατος ήδη κατηγορείται ότι έχει συμβάλει κατά πολύ στην κλιματική κρίση. Ο πολλαπλασιασμός των εξαγωγών βραζιλιάνικου βόειου κρέατος έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην καταστροφή του Αμαζονίου.

 

Είναι τέτοια η πίεση για μείωση της κατανάλωσής του, που έχουν προχωρήσει αρκετές μέθοδοι για την παραγωγή φυτικών ή και εργαστηριακών προϊόντων με γεύση κρέατος. Τα μπέργκερ με τέτοιο «κρέας» είναι ήδη σε κυκλοφορία στις ΗΠΑ και δεν προλαβαίνουν τη ζήτηση, αλλά προς το παρόν η παραγωγή είναι πολύ μικρή. Για την ώρα, οι εξελίξεις είναι πολύ πιο δυναμικές απ’ ό,τι φανταζόμασταν. Δύο εταιρείες παρασκευής τέτοιων προϊόντων προχώρησαν σε συμφωνίες τις τελευταίες μέρες, που μπορεί να αυξήσουν εντυπωσιακά τον αριθμό των καταναλωτών τους.

 

Ζούμε μέσα στα πιο παλαβά παράδοξα: από τη μια πλευρά, οι επιστήμονες ζητούν μείωση της κατανάλωσης κρέατος, ενώ από την άλλη εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες η αμερικανική μανία για μπέργκερ και χοτ-ντογκ. Παρά τις εκκλήσεις για αλλαγή διατροφικών συνηθειών με στόχο να αντιμετωπιστεί η διατροφική κρίση, πρόσφατη πολύ μεγάλη μελέτη των Ηνωμένων Εθνών μάς προσγειώνει: όπως πάνε σήμερα τα πράγματα, τα επόμενα χρόνια περιμένουμε αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που προέρχονται από τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Η αύξηση του πληθυσμού, η βελτίωση των εισοδημάτων και η αλλαγή διατροφικών μοντέλων (υπέρ του κρέατος…) οδηγούν σε τέτοιες προβλέψεις.

 

Σε αυτή την πέντε λεπτών ομιλία TED βλέπεις ότι η βιομηχανία κρέατος δεν επηρεάζει μόνο το κλίμα του πλανήτη αλλά και την υγεία λόγω της ευρείας χρήσης αντιβιοτικών που αδυνατίζουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτήν τη στιγμή το 23% των αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, την αποψίλωση των δασών και τη («αναπτυξιακή») διαχείριση των βαλτότοπων.

 

Η ελληνική παραγωγή στο σταυροδρόμι

Τα σταφύλια είναι από τους καρπούς της φύσης που είναι πιο ευάλωτοι στις νέες συνθήκες που θα προκύψουν από την κλιματική κρίση.

 

Αργά ή γρήγορα οι κυβερνήσεις μάλλον θα υποχρεωθούν να πάρουν πιο δραστικά μέτρα, τόσο γιατί σοβαρεύουν οι συνέπειες από την αλλαγή του κλίματος όσο και επειδή φουντώνουν οι διεθνείς κινητοποιήσεις. Εκτός κι αν στη θυελλώδη πόλωση που είναι σε εξέλιξη επικρατήσουν οι αρνητές της κρίσης.

 

Πού βρίσκεται η Ελλάδα σε όλα αυτά; Κάπου μεταξύ άγνοιας, ρομαντισμού και πεποίθησης ότι λόγω οικονομικής κρίσης δεν την πολυαφορά το θέμα. Η χώρα έχει ακόμα ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, αυτό που ξέραμε μέχρι τώρα ως «καιρικές συνθήκες». Από την άλλη, έχει αδυναμίες, όπως η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και η δυσκολία, λόγω κακής οργάνωσης, να προσαρμοστεί η παραγωγή της στα καινούργια στάνταρ. Το ότι η Ελλάδα έχει πολλές μικρές καλλιέργειες δεν βοηθάει, καθώς οδηγούν στην παραγωγή προϊόντων αυξημένου κόστους και αποτελούν εμπόδιο για γρήγορες αλλαγές.

 

Παρότι γίνεται πολύ μεγαλύτερος θόρυβος για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση (τεχνητή νοημοσύνη, ρομπότ κ.λπ.), θα έχει και ο αγροτοδιατροφικός κλάδος τη δική του «4η Αγροτική Επανάσταση»: καινοτομίες, αυτοματοποίηση, χειρουργική διαχείριση των καλλιεργειών… Πόσο θα καταφέρουν οι Έλληνες αγρότες να παρακολουθήσουν αυτή την κούρσα; Ήδη οι ανταγωνιστές τους σε άλλες χώρες αυτοματοποιούν όλο και περισσότερο την παραγωγή κι έτσι ελέγχουν το κόστος και βελτιώνουν την ποιότητα των προϊόντων τους. Η Ελλάδα δεν τα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής στην παραγωγή κρέατος (εισάγει πάνω από το 80% του βόειου που καταναλώνει). Αν επιβληθούν πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τότε θα αυξηθεί η ζήτηση σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Οι κλιματολογικές συνθήκες δεν αρκούν για αύξηση της παραγωγής και βελτίωση της ποιότητας. Ειδικά όταν οι πιο εντατικοί έλεγχοι θα «κόβουν» προϊόντα από καλλιέργειες που δεν έχουν ακολουθήσει κανόνες βιώσιμης ανάπτυξης, βιολογικές και με περιορισμένη χρήση φυτοφαρμάκων.

 

Μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι καταναλωτές, που θα είναι περισσότερο ενημερωμένοι και δεν θα καταπίνουν «αμάσητα» ό,τι αγροτικά προϊόντα βρίσκουν στην αγορά, αλλά θα απαιτούν να ενημερώνονται για τις συνθήκες των καλλιεργειών. Σε μια πιο ρομαντική εποχή θα λέγαμε ότι είναι ευκαιρία να συνεργαστούν παραγωγοί, κράτος και καταναλωτές πάνω σε ένα 10ετές πλάνο ώστε να πάμε προς ένα περισσότερο βιώσιμο μοντέλο καλλιεργειών και κατανάλωσης.

 

Οι πολιτικοί στη Δύση είναι κάπου στη μέση, ανάμεσα στις διαδηλώσεις για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στους αγρότες που έχουν ισχυρή εκλογική επιρροή και στην απαίτηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού για φτηνή διατροφή, που στη βιομηχανική της μορφή παράγεται σε συνθήκες που δημιουργούν πολλά ερωτηματικά. Η πραγματικότητα δείχνει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της φτηνής διατροφής, στην οποία καταφεύγουν μεγάλα στρώματα που κινούνται στα όρια της φτώχειας και το τελευταίο που σκέφτονται είναι η βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Και ένα κουίζ: ποιοι καρποί της φύσης είναι πιο ευάλωτοι στις νέες συνθήκες που θα προκύψουν από την κλιματική κρίση; Αβοκάντο, αμύγδαλα, αλλά και κάποια που θα μας πονέσουν περισσότερο, όπως οι ελιές και τα σταφύλια.

Απόψεις
13 Σχόλια
λukum (το) 26.8.2019 | 16:21
Το φαγητό είναι ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ανάγκη.
Τα ταξίδια, η μόδα, οι ηλεκτρονικές συσκευές, οι διαρκείς μετακινήσεις, το αυτοκίνητο, η κατοχή και κατασκευή πολλών ακινήτων όχι.

Δεν θα αρχίσουμε να τρώμε κατσαρίδες επειδή κάποιοι κρίνουν πως τους συμφέρει καλύτερα για το μέλλον του πλανήτη από τον περιορισμό της υπερκατανάλωσης.

Και η εξόρυξη χρυσού κάνει πολύ κακό στον πλανήτη, γιατί λοιπόν τα βάζουμε με τις μπριζόλες;
avatar
Harlan 27.8.2019 | 08:37
Προσπαθείς απεγνωσμένα να περισώσεις τα προνομιάκια σου, φωνάζοντας "να μην αλλάξω εγώ, να αλλάξουν όλοι οι άλλοι".

Δυστυχώς για σένα, δεν βγαίνουν τα νούμερα. Καταναλώνεις 90 κιλά κρέας/χρόνο, ο μέσος κινέζος 50, ο ινδος 30, ο ινδονήσιος 25. Ολοι αυτοί είναι 4 δισεκατομμύρια νοματαίοι.
Εχουν ΗΔΗ αποφασίσει να καταναλώσουν την ίδια ποσότητα κρέατος με εσένα. Και έχουν πολύ ισχυρότερα μέσα για να το πετύχουν.

Αυτά τα στοιχεία δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με τις μετακινήσεις, τα αυτοκινητα, τους μετανάστες, την εξόρυξη χρυσού και όλα αυτά τα τελείως κουλά / άσχετα που φέρνεις για παράδειγμα, μόνο και μόνο για να μην αλλάξεις τις συνήθειες σου.

Ακόμα και αν όλα όσα αναφέρεις εξαφανιστούν, ο πλανήτης Γη είναι πολύ μικρός για να δώσει 90 κιλά κρέας σε 4 δις ανθρώπους. Πόσο πιο απλά θέλεις να στο πουν;

Το αν η κλιματική αλλαγή είναι fake η όχι δεν παίζει ΚΑΝΕΝΑΝ ρόλο, το αν η Γκρέτα είναι καλό κορίτσι ή PR machine είναι ΕΝΤΕΛΩΣ αδιάφορο, το αν ταξιδεύουμε πολύ ή λίγο επίσης, το αν βγάζουμε χρυσό ούτε.

Δεν φτάνει για όλους και οι άλλοι έχουν τα μέσα να σε λιώσουν και να σου πάρουν την λατρεμένη σου μπουκιά κρέας από το στόμα. Το κάνουν ήδη με τους Αφρικανους, είσαι ο επόμενος.

Υ.Γ. Πάντως μπράβο, είσαι καλά ενημερωμένος στο θέμα με τις κατσαρίδες. Οπως αναφέρεις κι εσύ (και ο γκουγκλ το επιβεβαιώνει με αρκετά αξιόπιστα λινκ), τρώτε ΗΔΗ κατσαρίδες.
Μόνο που δεν σας το λένε ανοιχτά, επειδή είσαστε ευαισθητούλικα.

Καποιος στην Ασία ανακάλυψε ότι η εκτροφή κατσαρίδων είναι φτηνότερη από την καλλιέργεια καλαμποκιού και οι κατσαρίδες εκτρέφονται και χρησιμοποιούνται ΗΔΗ σαν ζωοτροφή.

Αυτό το "ντόπιο, αγνό, φυσικό" κρέας που τρως έχει τραφεί με αγνές, φυσικές (για ντόπιες δεν ξέρω) κατσαρίδες πριν έρθει στο πιάτο σου.

Υ.Υ.Γ. Λες ότι το φαγητό είναι πρωτογενής ανάγκη. Κανένας δεν το αμφισβητεί αυτό. Το ερώτημα είναι, πως ικανοποιείς αυτήν την πρωτογενή ανάγκη.
avatar
panam79 27.8.2019 | 10:10
Δεν ειπε κανενας να μη τρωμε.να μεινουμε νηστικοι.αλλα πραγματικα δεν θα μας πεσει ο κωλος αν αρχισουμε να προσεχουμε τι στο καλο καταναλωνουμε,ποσο,απο που προερχεται,πως?,φτανει?,πραγματικα το χρειαζομαι?,τι συνεπειες εχει?ο πλανητης μου ανηκει κ κανω μονο ζημιες?(μηπως σε λιγο δε θα ζω χειμωνες αλλα μονο καλοκαιρια που δε θα μπορω να παρω ανασα?)
Αν λοιπον παιζει το παιδι μου να μην εχει αερα,νερο η τροφη σε 50 χρονια ναι θα φαω κατσαριδα.αλλωστε κινδυνευω να παθω σοβαροτατο καρκινο απο πανσετα κ οχι απο κατσαριδα.
λukum (το) 27.8.2019 | 23:21
Προσωπικά δεν έχω καμία διάθεση να αρχίσω να τρώω κατσαρίδες για να ελαττωθούν οι εκπομπές CO2 ώστε να μπορούν κάποιοι να αναπτύξουν τα σχέδια τους για τον διαστημικό τουρισμό.
https://www.kathimerini.gr/981780/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/yyhlos-antagwnismos-gia-ton-diasthmiko-toyrismo

avatar
Harlan 26.8.2019 | 16:32
Οι απαγορεύσεις για το κρέας θα έρθουν έτσι κι αλλιώς. Πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζουν μερικοί.
Το μόνο ερώτημα είναι αν οι απαγορεύσεις έρθουν πριν την ημέρα που δεν θα έχει μείνει κολυμπηθρόξυλο ή μετά (όταν θα έχει ξεσπάσει ο πανικός και θα στρίβουμε ο ένας το λαρύγγι του άλλου για λίγο οξυγόνο και λίγο πόσιμο νερό).

Ο λόγος - τόσο για την κατανάλωση κρέατος όσο και για την κατανάλωση άλλων προιόντων - είναι πάρα πολύ απλός: Δεν φτάνει για όλους.

Δεν υπάρχει ούτε ΕΝΑ προϊόν που θα μπορούσε να καλύψει την ζήτηση του πλανήτη. Είτε αυτό είναι κρέας, είτε (ηλεκτρική) ενέργεια, είτε ρούχα είτε αυτοκίνητα είτε μηχανήματα.

Και δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ προϊόν που να φτιάχνεται με κριτήριο το τι φτάνει για όλους και το πόσο επιβαρύνει το περιβάλλον. ΟΛΑ τα προϊόντα / υπηρεσίες (π.χ. τουρισμός) φτιάχνονται με κριτήριο το _ιδιωτικό_ κέρδος.

Αν φέρνει κέρδος σε εσένα, είναι καλό. Τέλος.
Οτιδήποτε άλλο όπως οι επιπτώσεις στο περιβάλλον ή στις ζωές άλλων ανθρώπων είναι εντελώς αδιάφορο. Τέλος.
Μόνο αν γίνει κάποια καταστροφή, θα τρέξουν εκ των υστέρων οι κυβερνήσεις (αν δεν δωροδοκήσεις, εξαγοράσεις, προπαγανδίσεις, εκβιάσεις, καθυστερήσεις) να σου βάλουν κάποιους περιορισμούς.

Αυτό το οικονομικό / καταναλωτικό μοντέλο φτιάχτηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και δούλεψε όσο αφορούσε το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Δεν δουλέυει σε μεγαλύτερα νούμερα.

Δεν είναι δυνατόν τα 4 δισεκατομμύρια των Κινέζων, Ινδών, Ινδονήσιων να καταναλώνουν την ίδια ποσότητα κρέατος, ρούχων, ενέργειας και Σαντορίνης με τον μέσο Έλληνα και ταυτόχρονα να εξακολουθεί να υπάρχει κρέας, ρούχα, ενέργεια και Σαντορίνη για όλους.

Οπότε είτε θα επιβάλλουμε απαγορεύσεις στην κατανάλωση των παραπάνω προϊόντων και υπηρεσιών, είτε - πολύ γρήγορα - θα έρθει η στιγμή που οι πιο δυνατοί (δηλαδή οι Κινέζοι) θα τα αρπάζουν με το ζόρι από τους πιο αδύναμους (δηλαδή ΕΣΕΝΑ).

Πέρα από την απαγόρευση της κατανάλωσης κρέατος (που είναι μόνο ένα μικρό βηματάκι), οφείλουμε να αλλάξουμε το οικονομικό / καταναλωτικό μας μοντέλο. Στην τιμή του ΚΑΘΕ προΪόντος οφείλουμε να συνυπολογίζουμε τις αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας - όχι μόνο το ιδιωτικό κέρδος όπως σήμερα.

Υ.Γ. Για όσους πιστεύουν ότι "αυτά δεν γίνονται, και αν γίνονται δεν θα αγγίξουν εμένα". Οι κινέζοι ΗΔΗ παίρνουν εκβιαστικά ζωοτροφές από αφρικανικά κράτη, για να θρέψουν τα γουρούνια τους και τα πουλερικά τους. Καταναλώνουν σήμερα περίπου το ΜΙΣΟ κρέας από τον μέσο έλληνα.
Που σημαίνει ότι αν αυξήσουν λίγο ακόμα την κατανάλωση τους, θα το πάρουν από ΕΣΕΝΑ. Είσαι ο επόμενος.
avatar
panam79 27.8.2019 | 10:12
Ειναι τοσο κοντα ολο αυτο κ καθημερινο που απορω πραγματικα...οι ανθρωποι ειναι τυφλοι??
avatar
iVasvas 27.8.2019 | 18:02
Με όλα αυτά που έχεις σχολιάσει αγαπητέ Harlan, στα σχετικά άρθρα των ημερών, θαρρώ πως είσαι συντελεστής του food.inc.
Και θα ήθελα να είσαι.

Όπως κι αν έχει, είχε πριν καιρό το Exile ένα ντοκυμαντέρ, νομίζω παραγωγής 2016, για την αντιμετώπιση της έλλειψης τροφίμων, στον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό.

Guess what (αν και θα το ξέρεις ήδη): οι καλλιέργειες εντόμων δεν αφορούν αποκλειστικά τις ζωοτροφές.

Πάντως εάν πατούσαμε ένα κουμπί και αλλάζαμε ρότα, ξεκινώντας από ατομικές συμπεριφορές, είναι εύκολο να ελαττώσουμε το κρέας, να γίνουμε λιγότερο υπερκαταναλωτικοί, πιο προσεκτικοί στις αγορές αγαθών κτλ.

Αυτό δε που λέει το λουκουμ, για ταξίδια κτλ, επειδή αφορά μαζική μεταφορά επβατών και όχι ιδιωτικά τζετ τύπου dicaprio-αλλά σας μαλώνω για το περιβάλλον- δεν μπορώ να το κατανοήσω καλά. Δεν είμαι και πλήρως ενημερωμένος.

Όπως κι αν έχει αγαπητοί, αυτή η συζήτηση μοιάζει πιο εποικοδομητική και πολιτισμένη από τις περισσότερες στο σαιτ.
λukum (το) 26.8.2019 | 18:41
Και η μετανάστευση έχει μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος να ενημερώσουμε τον ΟΗΕ, σε περίπτωση που δεν το ξέρει.
avatar
Γράφων 27.8.2019 | 09:06
Στη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής λίγα πράγματα περισσεύουν.

Το σύνολο του τρόπου ζωής μας πρέπει να επανεξεταστεί υπό το φως του δεδομένου της κλιματικής αλλαγής.

Ας σκεφτούμε παράλληλα χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία με πληθυσμό πάνω από 1 δις έκαστη. Ή η Ινδονησία και η Νιγηρία. Με πάνω από 200 εκ. έκαστη. Αν αυτές οι χώρες δεν μπουν σε αυτή τη λογική είναι αστείο να το συζητάει η Ελλάδα και η Δανία...
avatar
Harlan 27.8.2019 | 16:03
Κανένας δεν είναι νησί. Μπορεί να είσαι μικρός απέναντι στα 1,3 δις Κινέζων, αλλά ότι κάνεις μετράει.

Πέρα από τις προσωπικές σου επιλογές (το αν θα τρως κρέας, το αν θα ταξιδεύεις με αεροπλάνο, το αν θα χρησιμοποιείς πλαστικά κ.ο.κ.) υπάρχει μια σειρά από άλλα πράγματα - συλλογικά - που μπορείς να κάνεις εδώ και τώρα, όσο "μικρός" και να είσαι.

α) Πίεσε την κυβέρνηση σου να μην υπογράψει την εμπορική συμφωνία με την Βραζιλία. Αυτή η συμφωνία θα αυξήσει τις εισαγωγές βραζιλιάνικου κρέατος και μεταλλαγμένης σόγιας.

β) Πίεσε την κυβέρνηση σου να απαγορέψει όλες τις "επικίνδυνες" εισαγωγές κρεάτων και ζωοτροφών.
Η νομική κάλυψη εντός της Ε.Ε. υπάρχει ήδη.
Το τι είναι "επικίνδυνο" θα το ορίσουμε μαζί.
Π.χ. Σαν επικίνδυνο για την δημόσια υγεία θα μπορούσαμε να ορίσουμε το να τρέφονται τα ζώα με κατσαρίδες. Η το να τρέφονται με μεταλλαγμένη σόγια που σήμερα εισάγουμε από την Βραζιλία. Η το να τρώνε αντιβιοτικά σε _διαρκή_ βάση, όπως εκτεταμένα γίνεται σήμερα. Το ίδιο και για τα ψάρια των ιχθυοτροφείων (τα αντιβιοτικά πηγαίνουν με τον τόνο εκεί) ή για την υπεραλίευση τους Αιγαίου.

Γενικά, υπάρχουν _πάρα_ πολλά πράγματα που θα είχαν άμεσο αντίκτυπο στο δικό μας περιβάλλον προς το καλύτερο.

Το αν οι Κινέζοι τον ξακοιλιάσουν τελικά τον πλανήτη, μάλλον δεν μπορούμε να το αποφύγουμε :-(
Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, δεν υπάρχει λόγος να τσαλαβουτάμε στα δικά τους σκατά.

Υ.Γ. Δεν κατέχω απόλυτες αλήθειες, δεν ξέρω με σιγουριά τι θα μπορούσε να γίνει. Θέλω πάρα πολύ να συζητήσω πάνω στο ερώτημα "τι μπορούμε να κάνουμε".

Δυστυχώς, οι περισσότεροι νομίζουν ότι πρέπει να υπερασπιστούν με νύχια και με δόντια το δικαίωμα τους στην κρεατοφαγία απέναντι στους "τρελούς" χορτοφάγους.
avatar
Γράφων 30.8.2019 | 08:54
Κάποτε οι "αναπτυσσομενοι" του πληθυσμού των δισεκατομμυριων πρέπει να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους.

Σε αυτή τη λογική δεν χωράνε ηθικολογίες χορτοφάγων. Αυτά αλλού παραπέμπουν.
avatar
Μαύρος Γάτος 28.8.2019 | 16:28
Κι όμως, δεν είναι καθόλου αστείο!
Γιατί όταν ο μέσος Δυτικός δεν θέλει να κάνει καμία θυσία παραιτούμενος από την παραμικρή άνεσή του, ο Ινδός και Κινέζος θα τον κατηγορήσουν δικαίως για υποκριτή.
Οταν εμείς οι Δυτικοί, ακόμα και Μαλτέζος και ο Κύπριος, αρχίζουμε να αλλάζουμε, τότε θα δικαιούμαστε να ζητήσουμε στο όνομα της κοινής σωτηρίας από τους άλλους να αυτοπεριοριστούν.
Κι αν δεν το πράξουν, πάλι στο όνομα της κοινής σωτηρίας, μπορούμε να καταφύγουμε σε πιέσεις (π.χ. σκληρότατος περιβαλλοντικός προστατευτισμός με επιβολή καλά στοχευμένων δασμών που θα αντισταθμίζουν το περιβαλλοντικό ντάμπινγκ)
avatar
Γράφων 30.8.2019 | 08:57
Σχεδόν σε όλους τους τομείς (από ανθρώπινα δικαιώματα έως κλιματική αλλαγη) οι μόνοι που κάνουν "κάτι" είναι οι Δυτικοί.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που μοιράζουν αενάως μιζέρια και πιστεύουν ότι ό,τι και να κάνουν οι λευκοί, χριστιανοί, άνδρες θα είναι για πάντα ένοχοι.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια