Όσο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είναι εύλογο να αναζητούν μια καλύτερη ζωή, όταν γνωρίζουν ότι, για να κερδίσουν στις χώρες τους όσα χρήματα αντιστοιχούν σε ένα μηνιαίο επίδομα στην Ε.Ε., πρέπει να εργαστούν σκληρά μισό χρόνο.
Β. Σιούτη

Προσφυγικό ή μεταναστευτικό, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο σοβαρό

Ο ρόλος της Γερμανίας και τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης.

Τη διαπίστωση ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό - μεταναστευτικό δεν λειτούργησε ποτέ σωστά κάνουν τώρα πολλά γερμανικά ΜΜΕ, μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα που ανέδειξαν για άλλη μια φορά το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται καν περί τυπικής συμφωνίας με νομική ισχύ και σε κάθε περίπτωση ‒για αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους‒ δεν θα μπορούσε, έτσι κι αλλιώς, να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, για την οποία τηρεί απλώς τα προσχήματα.


Η «συμφωνία» αυτή εξυπηρετεί βασικά τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ε.Ε., γιατί κρατά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα, την οποία έχουν μετατρέψει de facto σε αποθήκη ψυχών ‒ αλλά και την Τουρκία, η οποία, εργαλειοποιώντας τους ανθρώπους αυτούς, κερδίζει χρήματα και άλλα ανταλλάγματα. Βέβαια, και στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί μια αγορά που κερδοσκοπεί σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών, από διακινητές μέχρι κάθε λογής μεσάζοντες, περίεργες ΜΚΟ, προμηθευτές και εμπόρους.

 

Το θέμα είναι ότι για την υπόλοιπη Ε.Ε. το θέμα έχει κλείσει, έστω όπως όπως, αφήνοντας την Ελλάδα να το κουβαλήσει για λογαριασμό όλων. Γι' αυτό και δεν επείγονται καθόλου για τη συνολική διευθέτησή του. Αντιθέτως, είναι ένα διαρκές παιχνίδι γύρω από το οποίο έχει στηθεί ένας πολιτικός τζόγος που εξυπηρετεί πολλές σκοπιμότητες. Αν η Ε.Ε. ήθελε να το λύσει, θα ήταν θέμα μίας εβδομάδας.


Όλες οι χώρες της Ε.Ε., και όχι μόνο ο «κακός Όρμπαν», έχουν στην ουσία κλείσει τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αφήνοντας το πρόβλημα στη βολική και αδύναμη Ελλάδα. Αυτό κάνει και η Γερμανία, παρότι παριστάνει τη φιλάνθρωπη ηγέτιδα δύναμη, καθώς παίρνει μόνο όσους και όποιους κρίνει ότι χρειάζεται η οικονομία της. Είναι χαρακτηριστικό (έχουν κυκλοφορήσει και φωτογραφίες) ότι τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, μετά τα επεισόδια στην Ειδομένη, φυλάσσονται από Γερμανούς αστυνομικούς της Frontex, οι οποίοι φροντίζουν να μη βγαίνει από τα σύνορά μας κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας με κατεύθυνση τη βόρεια Ευρώπη. Μόνο η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχει στείλει από το 2015 στην Ελλάδα 146 αστυνομικούς για να φυλάνε την ελληνική μεθόριο, ώστε να μη βγαίνει κανείς στη βαλκανική οδό.

 

Στα γερμανικά ΜΜΕ έχει γραφτεί πολλές φορές ‒παρότι στα ελληνικά το γεγονός υποβαθμίζεται‒ ότι oι Γερμανοί αστυνομικοί βρίσκονται σε αποστολή στα ελληνικά σύνορα κατ' εντολή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, με στόχο να εμποδίσουν τους μετανάστες να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων. Χαρακτηριστική του γερμανικού ενδιαφέροντος είναι και η επίσκεψη του δεξιού υπουργού Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Xέρμπερτ Ρόιλ σε ρόλο επιθεωρητή, τον περασμένο Μάιο, στα ελληνικά βόρεια σύνορα, όπου βρίσκονται και οι Γερμανοί αστυνομικοί.

 

Αντιθέτως, οι Γερμανοί δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων για να μην μπει κανείς μέσα στη χώρα. Δεν τους ενδιαφέρει δηλαδή το ποιος μπαίνει στην Ελλάδα, αρκεί να μη βγαίνει. Για τον λόγο αυτό επιθυμούν να παραμένουν οι πρόσφυγες στα νησιά και να μη μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα, απ' όπου είναι πιο εύκολο να φύγουν προς τον βορρά.


Δηλαδή δεν είναι ο Ερντογάν που τους θέλει στα νησιά, όπως νομίζουν μερικοί, αλλά οι Ευρωπαίοι. Είναι απολύτως αναμενόμενο, λοιπόν, η Ελλάδα να πλημμυρίζει με πρόσφυγες και μετανάστες όποτε το θέλουν ο Ερντογάν, τα κυκλώματα των διακινητών ή όποιοι άλλοι εκμεταλλεύονται το δράμα αυτών των ανθρώπων για να κερδίσουν οικονομικά ή πολιτικά ανταλλάγματα.

 

Όσο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είναι εύλογο να αναζητούν μια καλύτερη ζωή, όταν γνωρίζουν ότι, για να κερδίσουν στις χώρες τους όσα χρήματα αντιστοιχούν σε ένα μηνιαίο επίδομα στην Ε.Ε., πρέπει να εργαστούν σκληρά μισό χρόνο. Το θέμα είναι ότι για την υπόλοιπη Ε.Ε. το θέμα έχει κλείσει, έστω όπως όπως, αφήνοντας την Ελλάδα να το κουβαλήσει για λογαριασμό όλων. Γι' αυτό και δεν επείγονται καθόλου για τη συνολική διευθέτησή του. Αντιθέτως, είναι ένα διαρκές παιχνίδι γύρω από το οποίο έχει στηθεί ένας πολιτικός τζόγος που εξυπηρετεί πολλές σκοπιμότητες. Αν η Ε.Ε. ήθελε να το λύσει, θα ήταν θέμα μιας εβδομάδας.

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε προετοιμαστεί για αρκετά από αυτά που είχε ως προτεραιότητες η ίδια αλλά όχι για όλα. Το προσφυγικό - μεταναστευτικό ήταν ένα από αυτά για τα οποία δεν ήταν προετοιμασμένη.

 

Επειδή όμως η Ε.Ε., και ειδικά η Γερμανία, δεν θέλει να το λύσει, αντιθέτως μοιάζει να την εξυπηρετεί η εκκρεμότητα, είχε συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση να ακολουθηθεί η πολιτική που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που προσπαθεί τώρα είναι να πείσει και την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ακολουθήσει την ίδια πολιτική.


Και εδώ είναι το πρόβλημα. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν χρειαζόταν προσπάθεια για να πειστεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε βασικές αντιρρήσεις στην πολιτική που επέβαλε η Γερμανία για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα. Αντιθέτως, η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές ασκώντας σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού και προτείνοντας μια αρκετά αυστηρότερη πολιτική. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι ψηφοφόροι της ΝΔ απαιτούν μια πολύ πιο περιοριστική πολιτική, αλλά η έκπληξη ήταν ότι με αυτό συμφωνεί μεγάλο μέρος ψηφοφόρων κι άλλων κομμάτων, μεταξύ των οποίων και του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, δεν συμμερίζονται όλοι οι ψηφοφόροι του τις θέσεις του κόμματος, όπως και στο θέμα του ασύλου, των Εξαρχείων κ.λπ.

 

Η μεγάλη πίεση, όμως, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το προσφυγικό - μεταναστευτικό έρχεται από τους ίδιους τους ψηφοφόρους του, που τον κατηγορούν ότι ακολουθεί την πολιτική Τσίπρα. Η πίεση είναι αισθητή από τις πρώτες μέρες και όσο περνάει ο καιρός εντείνεται. Την ίδια στιγμή, η Γερμανία την πιέζει να ακολουθήσει την ίδια γραμμή.

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε προετοιμαστεί για αρκετά από αυτά που είχε ως προτεραιότητες η ίδια αλλά όχι για όλα. Το προσφυγικό - μεταναστευτικό ήταν ένα από αυτά για τα οποία δεν ήταν προετοιμασμένη. Εκτός αυτού, το ανέθεσαν σε ένα στέλεχος της ΝΔ, τον Γ. Κουμουτσάκο, ο οποίος δεν φαίνεται να έχει την επάρκεια να το διαχειριστεί, όπως δείχνουν οι πρώτοι μήνες.


Ακόμα και οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης, που επιχείρησε να δείξει ότι παίρνει έκτακτα μέτρα και βάζει αυστηρό πλαίσιο κ.λπ., περισσότερο με προσπάθεια να κερδίσει χρόνο μοιάζουν. Η απόφασή τους να το ονομάσουν από σκέτο «προσφυγικό», όπως το έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση, σε σκέτο «μεταναστευτικό», πολύ μικρή σημασία έχει και ίσως πείσει για λίγο ελάχιστους οπαδούς. Τίποτε άλλο. Όλα τα υπόλοιπα, όπως το ότι οι αιτήσεις ασύλου θα εξετάζονται αμέσως και όποιος δεν έχει τις προϋποθέσεις θα απελαύνεται σε τρεις μέρες, δεν θα γίνουν ποτέ, καθώς υπάρχουν ευρωπαϊκά στάνταρ, και λέγονται μόνο για να καθησυχάσουν κάποιους ψηφοφόρους.


Το προσφυγικό - μεταναστευτικό παραμένει εδώ πιεστικά και δεν μπαίνει κάτω από το χαλί. Όσο δεν το λύνουν, θα το βρίσκουν μπροστά τους να μεγεθύνεται. 

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Απόψεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανική προσφυγική οργάνωση χαρακτηρίζει «καταυλισμό δυστυχίας» τη Μόρια

ΕλλάδαΓερμανική προσφυγική οργάνωση χαρακτηρίζει «καταυλισμό δυστυχίας» τη Μόρια

2.10.2019
Ένας Σύριος πρόσφυγας προσπαθεί να φύγει από την Ελλάδα

YouSendIt!Ένας Σύριος πρόσφυγας προσπαθεί να φύγει από την Ελλάδα

27.9.2019
Βορίδης: «Οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια»

ΠολιτικήΒορίδης: «Οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια»

1.10.2019
Γεωργιάδης για μεταναστευτικό: Μέσα σε έξι μήνες ξεκινούν οι μαζικές απελάσεις

ΠολιτικήΓεωργιάδης για μεταναστευτικό: Μέσα σε έξι μήνες ξεκινούν οι μαζικές απελάσεις

1.10.2019
ΣΥΡΙΖΑ: Αποκλειστικά της κυβέρνησης οι ευθύνες για την Μόρια

ΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ: Αποκλειστικά της κυβέρνησης οι ευθύνες για την Μόρια

30.9.2019
Πάπας Φραγκίσκος: Οι χώρες που εξάγουν όπλα προκαλούν το προσφυγικό αλλά διώχνουν τους πρόσφυγες

ΔιεθνήΠάπας Φραγκίσκος: Οι χώρες που εξάγουν όπλα προκαλούν το προσφυγικό αλλά διώχνουν τους πρόσφυγες

30.9.2019
Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο - Το μεταναστευτικό επί τάπητος

ΠολιτικήΣυνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο - Το μεταναστευτικό επί τάπητος

30.9.2019
Παναγιωτόπουλος: Εθνική κρίση το προσφυγικό - Τα νησιά κινδυνεύουν να «βουλιάξουν»

ΠολιτικήΠαναγιωτόπουλος: Εθνική κρίση το προσφυγικό - Τα νησιά κινδυνεύουν να «βουλιάξουν»

28.9.2019
Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα δεν αντέχει μόνη της τη διαχείριση του προσφυγικού

ΠολιτικήΜητσοτάκης στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα δεν αντέχει μόνη της τη διαχείριση του προσφυγικού

27.9.2019
Προσφυγικό: «Ναι» αλλά με όρους από τους περιφερειάρχες για χώρους φιλοξενίας

ΠολιτικήΠροσφυγικό: «Ναι» αλλά με όρους από τους περιφερειάρχες για χώρους φιλοξενίας

27.9.2019
Μητσοτάκης στην Washington Post: Θέλω σε τέσσερα χρόνια μία διαφορετική Ελλάδα από αυτήν που παρέλαβα

ΠολιτικήΜητσοτάκης στην Washington Post: Θέλω σε τέσσερα χρόνια μία διαφορετική Ελλάδα από αυτήν που παρέλαβα

26.9.2019
5 Σχόλια
avatar
Γράφων 2.10.2019 | 10:58
Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.

Έχουμε εγκλωβιστεί σε ένα νέο Δουβλίνο ΙΙ πολύ πιο σοβαρό...
SMURFakos 2.10.2019 | 12:28
Αν δεν το εκαναν οι Γερμανοι θα επρεπε να το κανουμε εμεις. Το να σφραγισουμε δηλ. τα βορεια συνορα μας και τα πλοια προς Ιταλια με απολυτο και επιδεικτικο τροπο ετσι ωστε οσοι παρανομοι μεταναστες σκοπευουν να μπουν στην Ελλαδα ελπιζοντας να συνεχισουν προς ΒΔ Ευρωπη (ολοι δηλ.) να ξερουν οτι αυτο δεν παιζει πλεον
avatar
σκύλος 2.10.2019 | 16:33
Έτσι ακριβώς!
avatar
acantholimon 2.10.2019 | 21:02
Υπάρχει μια αμηχανία στην Ευρώπη και μπόλικη υποκρισία.Στην πραγματικότητα δεν τους θέλει κανείς αυτούς τους ανθρώπους.Η οικονομία της δεν τους αντέχει.Φτηνά εργατικά χέρια υπάρχουν και εντός των συνόρων της Ε.Ε.Όπως και εξειδικευμένο,υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό.Τι να τους κάνει;Για να τους δίνει επιδόματα;Η ενσωμάτωση επίσης μουσουλμανικών πληθυσμών δε φαίνεται,ότι μπορεί να γίνει στο επιθυμητό επίπεδο.Μετά μάλιστα από τις βομβιστικές επιθέσεις το μουσουλμανικό στοιχείο φοβίζει πολύ.Απ'την άλλη όμως οι ευρωπαϊκές αξίες,αυτές που έχουν οικοδομήσει εκείνο ακριβώς που αναγνωρίζουμε ως Ευρώπη,θα βρεθούν υπό αμφισβήτηση,αν ληφθούν αυστηρότερα μέτρα.Είδαμε αυτή τη διελκυστίνδα και όταν ανακοινώθηκε το χαρτοφυλάκιο,που πήρε ο Έλληνας επίτροπος,για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.Η Ευρώπη προσπαθεί με μεσοβέζικες λύσεις,που είναι μη λύσεις,να αποφύγει,να δηλώσει με τόλμη και αποφασιστικά ποια είναι τα όρια της.Ανθρωπισμός,κατανόηση,μπλα-μπλα,λίγο χρήμα προς Ελλάδα και Τουρκία,για να υπάρχει το περιθώριο για λίγο μπλα-μπλα ακόμα,μέχρι να βρεθούν εκείνα τα πολιτικά deals και οι ισορροπίες,που θα συμφέρουν.Και μέχρι τότε η Ελλάδα μια αποθήκη ανθρώπων,που εγκλωβίζει ντόπιους και νεοεισερχόμενους σε μια φυλακή μαρτυρίου.Δεν μπορούμε,να λεγόμαστε Ευρώπη και ό,τι σημαίνει αυτό και ταυτόχρονα να ανεχόμαστε αυτές τις καταστάσεις.Αν δεν μπορούμε να εγγυηθούμε,ότι έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες,ασφάλεια,ένα καλό μέλλον για όλους,πρέπει να το πούμε ορθά κοφτά και να ακολουθήσουμε ανάλογες πολιτικές.Γιατί το να φοβάσαι μη χαρακτηριστείς ρατσιστής,εθνικιστής,αφιλόξενος,ανάλγητος κι απ'την άλλη να διατηρείς Μόριες,και υποκριτικό είναι και τελικά επικίνδυνο για χιλιάδες ανθρώπους,ντόπιους και ξένους.

Δεν είμαι ευχαριστημένη με τη διαχείριση και της σημερινής κυβέρνησης.Καταλαβαίνω,ότι έχει να αντιμετωπίσει το σκηνικό,που αναφέρω παραπάνω.Συν τις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό και της βουλής και του κόμματος και της κοινωνίας.Συν τους δύσκολους χειρισμούς,που απαιτούνται,λόγω της ιδιαίτερης φύσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.Εκτιμώ το γεγονός,ότι το πρόβλημα πλέον αναγνωρίζεται.Θεωρώ επίσης θετικό το κάλεσμα του πρωθυπουργού προς την Ευρώπη,να πάρει ουσιαστική κοινή θέση και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.Όχι άλλοι να το παίζουν ανθρωπιστές,άλλοι πιο σκληροί,γιατί αυτό απαιτεί το ακροατήριο τους,όταν τη νύφη την πληρώνουμε μόνο εμείς για όλους.Όμως στο καθαρά πρακτικό,άμεσο και το οποίο εξαρτάται μόνο από εμάς,δηλαδή την ανακούφιση των ανθρώπων,που βρέθηκαν εδώ,όπως κι αν βρέθηκαν,καθώς και την προστασία των τοπικών κοινωνιών,περίμενα πολλά περισσότερα.Έχει δώσει δείγματα η κυβέρνηση,ότι έχει την ικανότητα,να τρέξει πράγματα γρήγορα κι αποτελεσματικά.Σ'αυτή την περίπτωση δεν το κάνει.Καλό θα ήταν επίσης,αν περισσεύει κολλητική ταινία,να τη μοιράσει σε δικούς της,που λένε πολλά και μόνο ρυπαίνουν.
λukum (το) 3.10.2019 | 08:59
-Γιατί το ονομάζουμε αλήθεια ακόμα Ε.Ε. αφού η Γερμανία στην ουσία αποφασίζει;

-Γιατί η Ε.Ε.- Γερμανία επιδιώκει τόσο ξεκάθαρα τη διάσπαση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα μέσω των οικονομικών πολιτικών και του μεταναστευτικού;
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια