Τα πεζοδρόμια δοκιμάζουν τα παπούτσια και την ισορροπία μου με λακκούβες και μικρά χαντάκια. Φωτο: Eurokinissi
Β. Στεργίου

Μόνιμοι κάτοικοι σε μια Αθήνα «κουλ»

Ο άθλος να κυκλοφορείς στους δρόμους του κέντρου

Περπατάω, μεσημέρι με συννεφιά, από το Μετς στο Σύνταγμα. Έχω τελειώσει μια σοκολάτα και θέλω να πετάξω το περιτύλιγμα. Μετά από σοβαρή έρευνα βρίσκω έναν καταταλαιπωρημένο, θεόστραβο κάδο που σιχαίνομαι και να τον πλησιάσω. Κάπου πίσω μου μιλάνε γαλλικά και μου 'ρχεται η σκέψη ότι άλλο σημείο του κέντρου με παρόμοια σκαλάκια το έχουν πει «Μονμάρτρη». Πετάω το περιτύλιγμα στον απαίσιο κάδο. Γυρίζω να κοιτάξω. Ένα ζευγάρι ζωσμένο με σακίδια και με το κινητό προτεταγμένο σαν πιστόλι ψάχνει το Airbnb του. Στο Μετς το «κούλνες» φτάνει σε άλλα επίπεδα όταν από στενές γωνίες ξεκλέβω ματιές στην Ακρόπολη. Κάθομαι και κοιτάζω το εντυπωσιακό θέαμα, προσπαθώντας να αγνοώ τον θόρυβο από τα αυτοκίνητα που κορνάρουν, φρενάρουν, καβαλικεύουν τα πεζοδρόμια και τελικά παρκάρουν.


Πλησιάζω στο Σύνταγμα με σκοπό να κατευθυνθώ τελικά στα Εξάρχεια. Μερικά πατίνια με βρίζουν επειδή περπατάω πού; Στο πεζοδρόμιο. Βάζω τη μουσική στ' ακουστικά όσο πιο δυνατά μπορώ, γιατί όσοι φράκαραν στην κίνηση μας εκδικούνται με το να είναι θορυβώδεις. Τα πεζοδρόμια δοκιμάζουν τα παπούτσια και την ισορροπία μου με λακκούβες και μικρά χαντάκια. Σκέφτομαι έναν άνθρωπο σε αναπηρικό αμαξίδιο, καμιά γιαγιά, κάποιον τυφλό. Σίγουρα πρέπει να είναι μεγάλος άθλος η διαδρομή. Κοντά στο Σύνταγμα, που από αμέλεια δεν το έχουν παρομοιάσει με την κεντρική πλατεία της Πράγας (γιατί;), βρίσκω αυτά τα άθλια πεζοδρόμια στα ATM πέριξ της πλατείας και στο ΚΕΠ Συντάγματος. Είναι, κυριολεκτικά, μαύρα και γλιστράνε από κάτι που δεν θέλεις να ξέρεις ακριβώς τι είναι. Αποφασίζω να μην κοιτάζω κάτω.

 

Αυτό που μ' ενοχλεί είναι που, παρά τον ενθουσιασμό του «κουλ», δεν μπορώ να συμπεριφέρομαι λες και οι υποδομές αναβαθμίστηκαν, λες και η καθημερινότητα των κατοίκων έφτιαξε μαγικά, λες και η ζωή αυτών που δουλεύουν στο κέντρο άλλαξε με ριζικό τρόπο.


Το κέντρο είναι κλειστό και θα καθυστερήσω να φτάσω στο «νέο Βερολίνο». Μια ομάδα ανθρώπων διαμαρτύρεται μπροστά από τη Βουλή. Μια Αγγλίδα(;) ή Αμερικανίδα(;) βγάζει μια κάμερα που κοστίζει όσο 7 μισθοί και κινηματογραφεί όσους περνούν. Σε κάποια φάση δεν αντέχει πια την ταπεινή της τέχνη και βάζει το δικό της κεφάλι σε πρώτο πλάνο, γελώντας με όλα της τα δόντια, ενώ από πίσω της περνάνε οι διαμαρτυρόμενοι. Από τη μια θέλω να πω στην influencer να κλείσει το κινητό της και να σεβαστεί τους ανθρώπους που διαδηλώνουν ή, τουλάχιστον, να μη βγάζει selfie με την πορεία ως background. Από την άλλη, θέλω να της πω πόσο χαίρομαι που ήρθε από μακριά για να δει την Αθήνα και πόσο ντρέπομαι που στον δρόμο για το Αirbnb της (στο Κουκάκι;) θα διέσχισε κι εκείνη αυτά τα παμβρόμικα, κατάμαυρα πεζοδρόμια – αν όχι τότε, ίσως στον δρόμο για το X95 και το αεροδρόμιο. Αυτά τα μαύρα πεζοδρόμια του Συντάγματος είναι τόσο στρατηγικά τοποθετημένα!

 

 

Δεν με ενοχλεί που ο διεθνής Τύπος βρίσκει την Αθήνα κουλ. Η πόλη φαίνεται να έχει αγκαλιάσει πολύ επιτυχημένα αυτή την ιδιότητα που της αποδίδουν. Τα ξενοδοχεία και τα Αirbnb έχουν κόσμο και άρα κάποιοι άνθρωποι έσοδα. Παράγονται αισιόδοξες ιστορίες σε μια περίοδο που οι Αθηναίοι τις χρειάζονται. Γεμίζουν ταβέρνες, μπαρ, καφέ και gift shops. Στους δρόμους έχει ευχάριστη κίνηση. Ανοίγουν μαγαζιά μετά από χρόνια ερήμωσης και πολλά απ' αυτά δεν είναι το τυπικό Greek tavern αλλά κάποια χίπστερ εκδοχή μπαρ που σερβίρει και μεσογειακό φαγητό. Δεν με πειράζει να ακούω γύρω μου αγγλικά αντί για διαρκείς αναλύσεις χρεών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Στο κάτω κάτω, δεν με ενοχλεί ούτε η instagrammer/traveler/καταναλώτρια εμπειριών που συναντώ, παρότι ξέρω πως το στοχαστικό της post για τη διαδήλωση στην Αθήνα είναι απλώς μια φλύαρη κενότητα ανάμεσα σε στοχαστικά posts στο Άουσβιτς και selfies απ' τον πύργο του Άιφελ. Μπορεί να τσεκάρει το κινητό της όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, χωρίς να γνωρίζει ή να απολαμβάνει τίποτα ουσιαστικά, αλλά σίγουρα θα αγοράζει και πράγματα στην πορεία και όλο και κάτι θα μαθαίνει απ' την Αθήνα, κατά λάθος.


Αυτό που μ' ενοχλεί είναι που, παρά τον ενθουσιασμό του «κουλ», δεν μπορώ να συμπεριφέρομαι λες και οι υποδομές αναβαθμίστηκαν, λες και η καθημερινότητα των κατοίκων έφτιαξε μαγικά, λες και η ζωή αυτών που δουλεύουν στο κέντρο άλλαξε με ριζικό τρόπο. Τι αποκομίζουν όσοι ζουν μια κανονική και μόνιμη ζωή μέσα στα όρια του δήμου Αθηναίων; Πολλά, αλλιώς δεν θα μένανε εδώ. Αλλά παίρνουν και βρόμα. Σκουπίδια και πεζοδρόμια που έχουν να πλυθούν καιρό. Κάδους που ξεχειλίζουν. Ανεβασμένα ενοίκια και ιδιοκτήτες με υπερ-οξυμένη αυτοπεποίθηση και εξουσιαστικές τάσεις τώρα που η διαλυμένη τρώγλη τους έγινε «κουλ». Α, και θόρυβο, γιατί στην Αθήνα δεν έχει εφευρεθεί ακόμα το ποδήλατο.


Πλησιάζοντας στο «νέο Βερολίνο», βγάζω τ' ακουστικά μου. Ο δρόμος είναι κλειστός απ' την πορεία και μπορώ να προχωρήσω ακριβώς στη μέση του χωρίς ν' ακούω γκάζια και φρένα. Παρατηρώ πόσο όμορφη είναι η Πανεπιστημίου. Ιστορικά κτίρια. Λίγο πράσινο εδώ κι εκεί. Φυσάει ένα πολύ δροσερό αεράκι. Μου 'ρχεται η σκέψη ότι το «κουλ» και η μαγκιά δεν αρκούν, χρειάζεται και λίγη ουσία. Οι κάτοικοι της πόλης δεν ζουν στο Ιnstagram. Έχουν ανάγκη ταπεινές και μίζερες ενέργειες για να φτιάξει η κοινή ζωή τους: καθαρισμό, φωτισμό και άλλα τέτοια στοιχειώδη, μπανάλ πράγματα, καθόλου κουλ.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Απόψεις
9 Σχόλια
Takis Papas 11.10.2019 | 15:09
Γέλασα πολύ με το Βερολίνο, Πράγα κλπ και όλο το κουλ. Κι έχεις απόλυτο δίκιο
Ιδιωτικά είμαστε μια χαρά και κουλ, ο δημόσιος χώρος είναι παντού στην Ελλάδα άθλιος.
Μια βόλτα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, είτε πλούσια είτε φτωχή, μας πείθει.
Κακοτεχνίες, φτηνά υλικά (που τα πληρώνουμε πανάκριβα), βρωμιά, σκουπίδια, εγκατάλειψη κλπ είναι ο κανόνας παντού στη χώρα μας.
avatar
Προσωρινώς ο Ποκοπίκος 11.10.2019 | 18:04
Καποιοι μαλλον είτε είναι πολυ νεοι ή εχουν πολυ κακη μνημη για να λενε ότι η Αθηνα είναι βρωμικη πολη...με Οσλο; σιγουρα, με Αθηνα 1990-2006-7; όχι.

Το Όσλο εχει σκανδιναβους, η Αθηνα Μεσογιακοβαλκανοανατολιτοευρωπαιους. Οι πολιτισμικες ταυτοτητες είναι τοσο διαφορετικες που δεν γινεται να εχουμε το ιδιο αποτελεσμα.

Παραδειγμα; Οπου στην Αθηνα ηρθε το ποδηλατο ήρθε με την Ελληνικη νοοτροποια "εεε κανε στην ακρη είναι ποδηλατοδρομος" (είναι δικος μου ο δρομος δηλαδη) ποδηλατης σε πεζους που γυρνανε κουρασμενοι απο δουλεια, με σακουλες σουπερ-μαρκετ,. Μεγαλο παραδειγμα είναι ο "ποδηλατοδρομος" στην θεσσαλονικης οπου στα πετραλωνα καθε δευτερο οικοδομικο τετραγωνο ο "ποδηλατοδρομος" πιανει ολοκληρο το πεζοδρομιο....ξεκινησε χαριστικα να μπορουν να κανουν με ασφαλεια περατζαδα οι ποδηλατες και καταληξαμε να μας βριζουν οι ποδηλατες....
avatar
ddffgg11 12.10.2019 | 11:19
Στη Θεσσαλονίκης υπάρχουν κάτι βελάκια για όποιον δε βλέπει. Ο πεζός περπατάει κόντρα στα βελάκια για να βλέπει τον ποδηλάτη που έρχεται κατά πάνω του, σε περίπτωση που δεν υπάρχει τρίτη λωρίδα για πεζούς.
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 11.10.2019 | 18:05
Θαυμασιο αρθρο κ. Στεργιου.

Στα πεζοδρομια βλεπει κανεις το επιπεδο κοινωνικης παιδειας του λαου μας.

Αν και ζω διομισυ δεκαετιες σε μια πολη-διαμαντι, το Σαν Φρανσισκο, εχω κανει παρεμβασεις να σουλουπωθουν πεζοδρομια, να βουλωθουν λακουβες, να καθαριστουν προσοψεις κτιριων στη Ακτη Τζελεπη, στο παραλιμνιο στον Πειραια ( απο την απαισια πλατεουλα "υποδοχης" εξω απ το ΗΣΑΠ στη γεφυρα Καλατραβα μεχρι την Αγια Τριαδα και την Σοφοκλεους ), στον Πυργο, στο φαναρι του Διογενη, λιγο πιο κατω στις στυλες, στην Πατησιων εξω απ το αρχαιολογικο και αλλου, πριν και αφου εφυγα για Αμερικη.

Πληγωνομαι οταν βλεπω την αδιαφορια του κοσμου, το αλυτο προβλημα του παρκιν, την αισθητικη τρομοκρατια του ανεξελεγκτου γκραφιτι, την εγκαταλειψη των παλιων νεοκλασσικων απο ανθρωπους που τυφλα ταυτιζουν καθε καινουργιο trend με προοδο.

Ειναι μια αντικατοπτριση της αδυναμιας μας να συλλαβουμε τη χωρα ως εναν ενιαιο προτζεκτ. Πνιγμενοι στον παρτικιουλαρισμο, την βιαιη και κυνικη υπερατομικοτητα, τον ετσιθελισμο ( για να χρησιμοποιησω ενα μεταπολιτευτικο νεολογισμο της μοδας ) της επιβολης των λιγων στους πολλους' της επιβολης του ασυνειδητου των οικονομικα δυνατοτερων και των διαφορων αντιδραστικων με δικα τους απωθυμενα.
Αυθαδης ηχορυπανση, αποστασιοποιηση απο την ενεργη μας σχεση με το αστικο περιβαλλον, ωχ-βραδερφισμος αναμεμυγμενος με οπορτουνισμο, και αφ υψηλου ποζα παρτικιουλαρισμων ( πανακριβο μπαρ με φοβερο εσωτερικο ντιζαιν διπλα σε τονους απο αισθητικα σκουπιδια ), αποδυκνειουν οτι τουλαχιστον για την Αθηνα και τον Πειραια, η ΜΙΣΗ Ελλαδα ζει σε δυο πολεις που δεν αγαπα, δεν συμπαθει, δε φροντιζει, σαν να ζει σε δυο πολεις απ οπου δε καταγεται παρα μονο κατ αναγκη ( κι αυτο το τελευταιο το λεω συνειδητα γι αυτους που τα μηντια ονομαζουν εφεμιστικα "εκδρομεις" των Χριστουγεννων και Πασχα.

Τα τελευταια χρονια εχουν γινει αρκετες μεμονωμενες προσπαθειες ( δενδροφυτευσεις σε παρκα, κινητοποιησεις κατοικων για διαφορα ζητηματα που αφορουν την ποιοτητα ζωης στα μεγαλα αστικα κεντρα, δρασεις απο τους Μονουμεντα, Ατενιστας, τους πανθηρες, απο τον Γιωργο τον Ζουπανο, τον πανεπιστημιακο, ομαδες καθαρισμων παραλιων κοκ ) δε κρυβω ομως οτι το ελλειμμα κοινωνικης παιδειας εξακολουθει να υπαρχει στερωντας το λαο μας απο μια πιο αναβαθμισμενη ποιοτητα ζωης κυριως στις πολεις.

Ισως φταιει η προβληματικη συλληψη που εχουμε για τη σχεση κρατους-πολιτη-κοινωνιας.

Οταν το 2011, πηγα στην Οδοποιια στην Αθηνας 16 και ζητησα να βουλωσουν μια λακουβα μπροστα στο Αρχαιολογικο Μουσειο στο πεζοδρομιο, επρεπε να τους πω οτι εχω σχεση με τους New York Times για να μου πουν οτι : "Κ. ν δεν ειναι υπευθυνοτητα μας αλλα θα το κανουμε, θα παρουμε τηλεφωνο και θα ριξουν εναν κουβα τσιμεντο..." Το καναν, αλλα σαν να ηταν αγγαρεια.

Αν σεβομασταν τους εαυτους μας - και την ιστορια μας - πεζοδρομοι οπως αυτοι θα πρεπε να διοργανωνουν εβδομαδιαια καθαρισμο πεζοδρομιου με τη γλωσσα, και να θεωρειται τιμη γι αυτους που κερδιζουν στο λαχνο για να το κανουν. Η αισθητικη που βγαζει το αστικο τοπιο της μισης Ελλαδας διαμορφωνει τις αξιες και την ψυχοσυνθεση μας. ΕΙΝΑΙ οτι ΕΙΜΑΣΤΕ κι οσοι το αποφευγουν 'η το σνομπαρουν, διχως να προσπαθουν να το καλυτερεψουν, αρνουνται την κοινωνικο-πολιτικη τους υποσταση μεσα στην κοινωνια της.
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 11.10.2019 | 18:37
Δε καταγομαι απο τον Πειραια, αλλα τελοσπαντον παρτε ενα δειγμα ακτιβισμου απο το 2012...οπου εκανα ενα φωτο-ρεπορταζ για τα πεζοδρομια στο λιμανι.

Δειτε πιο κατω φωτος που εστειλα τις τελευταιες δυο βδομαδες στις δημοτικες και περιφερειακες αρχες Πειραια, την Ενωση Εφοπλιστων Ακτοπλο'ι'ας και λοιπους φορεις για να πιεσω για την, μετα απο 25 χρονια, αναβαθμιση του πεζοδρομου στο Λιμανι Πειραια, απ τον Τερματικο του ΗΣΑΠ μεχρι την Αγια Τριαδα, την αναβαθμιση της Στοας Λυκουργου οπου λειτουργει ψαραγορα και κρεαταγορα και τον χωρο εξω απο τον Τερματικο του ΗΣΑΠ. 

Η κατασταση ειναι απιστευτη αν αναλογιστει κανεις οτι παροτι το προβλημα ειναι παλιο εχουμε τωρα εστιασει την κατευθυνση της Ελληνικης Οικονομιας στην αναβαθμιση του τουριστικου προιοντος, εχουμε ενωσει το λιμανι με τον αερολιμενα "Βενιζελος" και τουλαχιστον 6 εκατομμυρια τουριστες θα πατησουν αυτο το πεζοδρομιο για να βγαλουν τα ναυλα τους.
Ο συνεργατης του Αντιπεριφερειαρχη Πειραια, Θ. Α. μου τονισε προχτες οτι η Περιφερεια το πολεμα το ζητημα τρια ολοκληρα χρονια, ειναι φυσικα υποθεση του Δημου αλλα ισως συμβαλλουν κι αυτοι χρηματικα. Οταν τον ρωτησα ποσα εκατομμυρια πανω-κατω θα κοστισει μου λεει : " Εκατομμυρια ;;; Τι εκατομμυρια ;;; Ενταξει δε μπορω να πω ακριβως αλλα υπολογιζω γυρω στα 200-300 χιλιαδες ! " Επισης μου ειπε οτι δε μπορει να γινει φετος το καλοκαιρι αλλα απο τα τελη του χρονου θα αρχισει...".

Οι φωτογραφιες με το πεζοδρομιο ειναι ιδιες οπου κι αν τραβηξεις. Εχω δεκαδες. Δινω πεντε. 
Με το ασπρο πουλμαν ειναι η Στοα Λυκουργου κατω απ τον Πυργο Πειραια. Η κατασταση απο πλευρας καθαριοτητας ειναι τραγικη αφου προκειται για αγορα τροφιμων. Τα μαρμαρα στο ισογειο του Πυργου εναι μαυρα. Εκει ακριβως υπαρχει πινακιδα του Δημου για ενα εργο απο το...2001 ! ( προτελευταια φωτο ). Ειναι ακριβως εξω απο το δισκαδικο του κ. Κεχαγια. Τα φρεατια ειναι σπασμενα εκει. Ο κ. Κεχαγιας βαζει σανιδες για να τα κρατα λειτουργικα. Ολη η περιοχη μυριζει το απογευμα και κατω απ το εξοχικο του Βενιζελου, που υπαρχει ενα περιπτερο, σκεπαζουν τα φρεατια με λαστιχενια καλυμματα γι αυτο το λογο. Αλλοι περιπτεραδες, οπως η κ. Ποπη Μπακλαβαδακη που εργαζεται εξω απο το ΝΑΤ, ριχνουν χλωρινη.

Μιλησα τηλεφωνικα στις 20 Απριλιου 2012, με τον Διευθυντη Κρουαζιερας ΟΛΠ κ. Τ, για το ζητημα των μεγαλων σκισμενων πανο που κρεμονται απο το κτιριο που στεγαζε κατα το παρελθον το "Ευρωπαικο Ινστιτουτο Ναυτιλιακων Μελετων κ Ερευνας" στην Ακτη Τζελεπη ( δειτε τελευταια φωτο ), κτιριο το οποιο ειναι θεα για εκατομμυρια τουριστες εδω και πολλα χρονια. Με ευχαριστησε και μου ειπε οτι θα πηγαινε να το κυτταξει αλλα δε γνωριζω τι εχει συμβει γι αυτο το ζητημα. 

Προς το τελος οι φωτος που δειχνουν πολυ κοσμο εχουν τραβηχτει εξω απο τον τερματικο του ΗΣΑΠ διπλα και κατω απο την γεφυρα Καλατραβα. Τρια πραγματα εκπλησσουν εδωπερα :
α) Καταρχας, εχουν τοποθετησει το σταθμαρχειο, το εκδοτηριο και μηχανακια στο λιγο χωρο που αναλογει στο πεζοδρομιο κατω και διπλα της γεφυρας, μ' αποτελεσμα οι πεζοι να βγαινουν στο δρομο. Βγαινουν επισης γιατι η ουρα που δημιουργηται στο εκδοτηριο, μπλοκαρει την κινηση πεζων. Αν τα κουβουκλια μεταφερονταν μολις εναμισυ μετρο πιο μεσα θα ειχε αποσυμφωρεθει ολη η πλατεια...

β) Με ευρυγωνιο φακο σας δινω τον συνωστισμο που παρουσιαζεται ακριβως στην πυλη του τερματικου του ΗΣΑΠ απο τις αλλεπαληλες πινακιδες οι οποιες στη κυριολεξια ειναι η μια πανω στην αλλη ! Θα μπορουσαν να μπουν εφαπτομενες του τοιχου για παραδειγμα.

γ) Η γενικη εικονα του πεζοδρομιου, αναλογη της εικονας που παρουσιαζει και το υπολοιπο πεζοδρομιο μεχρι την εκκλησια της Αγιας Τριαδας. 
Σε ενα σημειο ( στη φωτο που εχω τραβηξει απο το υψος του εδαφους με το μεγαλο κιτρινο ταξι και τον κυριο στην μπλε στολη ) μπορειτε να δειτε προεξεχουν απο το "παπουτσι" κολωνας που εχει αφαιρεθει, οι βιδες που καποτε την στηριζανε. Η φωτο αυτη οπως μπορειτε να δειτε, εχει τραβηχτει ακριβως κατω απο τη γεφυρα Καλατραβα ! 

Subject: Κοινοποίηση επιστολών
 
Κύριε Γενικέ καλημέρα,
 
Σχετ.: Το από 12/7/2012  e- mail σας.
 
Σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού και όσον αφορά τον Ο.Λ.Π., σας πληροφορούμε ότι με τον κ. Νικολαΐδη μιλήσαμε τηλεφωνικά τον Απρίλιο του 2012, ο οποίος μας ανέφερε για τα σχισμένα πανό του κτηρίου της Ακτής Τζελέπη, όπου στεγαζόταν το «Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ναυτ/κων Μελετών και Έρευνας». 
Στην καλοπροαίρετη αυτή υπόδειξη ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε άμεσα και μερίμνησε, όπως φαίνεται από τις παρακάτω φωτογραφίες, για την απομάκρυνσή τους.
Σκοταδιστής 11.10.2019 | 19:13
"Κανονική" ζωή εντός του Δ.Αθηναίων είναι υπό συζήτηση.. "Μόνιμη" για πολλούς γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα για κάτι διαφορετικό και έχουν ξεμείνει.
Προσωπικά μετά από 38 χρόνια στο κέντρο, φεύγω μέσα σε μια ώρα αν βρω την ευκαιρία και πάω και στο "κανονικό" Βερολίνο αν είναι.
TheRunaway 11.10.2019 | 22:00
Εξαιρετικό άρθρο!
avatar
ddffgg11 12.10.2019 | 11:16
Και που να περπατήσεις στο Πόρτο Ράφτη που τα σκουπίδια κλείνουν το μισό δρόμο ή να διασχίσεις την Φλέμινγκ στη Ραφήνα με τα πόδια, που το πεζοδρόμιο είναι ανύπαρκτο, άμα σου φαίνεται "άθλος" το σπασμένο πεζοδρόμιο. Και guess what? Στην Ανατολική Αττική (και στη Δυτική) οι περισσότεροι δρόμοι ακόμα και οι κεντρικοί δεν έχουν επαρκή πεζοδρόμηση! Ολόκληρη Μαραθώνος έχει κάτι ξερόχορτα αντί για πεζοδρόμιο, είδικα στο ύψος του Νέου Βουτζά. Μόνο στην Παλλήνη και στην Νέα Μάκρη θα δεις πεζοδρόμιο. Θες την Χρυσοστόμου Σμύρνης, δηλαδή τον κεντρικότατο δρόμο που συνδέει τη Ραφήνα με την Αρτέμιδα; Ούτε για δείγμα πεζοδρόμιο! Θες την Ευελπίδων (πρώην Βάρης-Κορωπίου) που μόλις περάσεις το τούνελ μετά το Κίτσι πρέπει να έχεις τα μάτια σου 14 εφ'όσον τα αυτοκίνητα περνάνε ξυστά από δίπλα σου, πάλι λόγω έλλειψης πεζοδρομίου; Ίδια κατάσταση και στη Λαυρίου μόλις περάσεις τα Γλυκά Νερά. Πεζοδρόμιο πάπαλα.

Και για να μην το πάμε και πολύ μακρία, στην Ποσειδώνος στα σύνορα των δήμων Αλίμου και Αργυρούπολης-Ελληνικού το πεζοδρόμιο είναι θεόστενο που εκεί πραγματικά είναι ζόρικο καθώς στην Ποσειδώνος τα αυτοκίνητα τρέχουν με χίλια ειδικά τη νύχτα. Μην τρελαθούμε τελείως ότι είναι άθλος το σπασμένο πεζοδρόμιο. Άμα έχεις εμπειρία μονάχα από το κέντρο της Αθήνας με την ΑΡΙΣΤΗ πεζοδρόμιση τότε καλό θα ήταν να πας και λίγο έξω από το λεκανοπέδιο να δεις τι εστί "άθλος".Σπασμένα ξεσπασμένα η πεζοδρόμιση στο κέντρο είναι αξιοπρεπέστατη. Όλοι οι κεντρικοί άξονες έχουν πεζοδρόμιο, και αυτό αρκεί. ΤΕΛΟΣ.

Πραγματικά σοκάρομαι, όταν βλέπω να κατηγορούν την πεζοδρόμηση του κέντρου.

ΥΓ: Ακουστικά στην καρδιά της Αθήνας;;; Δεύτερο σοκ....
SMURFakos 15.10.2019 | 14:39
@ddffgg11
Αυτο! Εκτος πολεοδομικου ιστου ειναι ακομα χειροτερα. Απλως οι περισσοτεροι δημοσιγραφοι/ συγγραφεις κινουνται στο κεντρο και το συγκρινουν με το εξωτερικο. Η ντιφολτ Ελλαδα ερχεται χωρις πεζοδρομια, αποχετευση, αστυνομευση, και πολλα αλλα τα οποια μαλλον παραβλεπουν
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια