Φωτο: Getty Images/Ideal Image/ LIFO
Τι λένε οι αναγνώστες

Η λεπτή γραμμή της δημοκρατίας και ένα γράμμα σ’ εσένα που φοβάσαι

Οι αντιδράσεις που δημιούργησαν τα άρθρα και τα posts μας την περασμένη εβδομάδα.

☛ Στο προηγούμενο τεύχος της LifO ο Νικόλας Σεβαστάκης έγραψε για τη λεπτή γραμμή της δημοκρατίας. Ο χρήστης pane σχολίασε σχετικά: «Το κακό είναι ότι συχνά εγκλωβιζόμαστε σε δίπολα, τα οποία απέχουν πολύ από την περίπλοκη πραγματικότητα. Μπορεί ένας αριστερός να λέει ότι είναι με τους κλέφτες, αλλά να μην έχει κλέψει τίποτα στη ζωή του. Επίσης, μπορεί ένας δεξιός να ωρύεται για την πατρίδα και το αρχαίο της μεγαλείο, αλλά τη νύχτα να επιδίδεται σε λαθρανασκαφές και αρχαιοκαπηλία. Ένας αριστερός να μιλά για τα δικαιώματα του εργαζόμενου και ταυτόχρονα να εκμεταλλεύεται στη δική του επιχείρηση ανθρώπους χωρίς ένσημα, ενώ, από την άλλη, ένας δεξιός να δείχνει ανθρωπιά στους υπαλλήλους του. Αυτό το δίπολο που τσουβαλιάζει τους ανθρώπους σε δύο και μόνο κατηγορίες, αριστερούς και δεξιούς, εκτός του ότι πλέον δεν σημαίνει τίποτα, είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα για τη δημοκρατία. Βάζουμε με απλοϊκό τρόπο ταμπέλες στους ανθρώπους και δεν ακούμε τι μας λέει πραγματικά ο άλλος».

 

Από τον διάλογο που άνοιξε στα σχόλια, ενδιαφέρον είχε αυτό του Άρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Στη χώρα της ανομίας δεν νομίζω ότι μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις. Ας ρίξει μια ματιά ο καθένας γύρω του και θα καταλάβει τι συμβαίνει: τρόπος οδήγησης, γκράφιτι και σκουπίδια παντού, παραβατικότητα στα πανεπιστήμια και στα σχολεία, καταλήψεις κ.ο.κ. Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός! Δεν μπορούμε σε μια τέτοια κοινωνία, που προ πολλού έχει χάσει το μέτρο, να μιλάμε για λεπτές γραμμές. Η δημοκρατία έχει χρέος να αντιδράσει. Ακόμα κι αν σε ορισμένες περιπτώσεις έχει υπάρξει "υπερβάλλων ζήλος", πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ασυδοσία είναι αναγκαίο να υποχωρήσει. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας».


☛ Το άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου με αφορμή την έξαρση που γνωρίζει για άλλη μια φορά το προσφυγικό, που εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας, προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων. Μεταξύ αυτών ξεχώρισαν οι εξής παρατηρήσεις του Νίκος Νικολαΐδης – ΣΦ: «Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω όλα αυτά τα χρόνια της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης που γνωρίζει η Ευρώπη είναι γιατί μέχρι στιγμής όλοι αναφέρονται στον χαρακτήρα και στη λογική των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχονται τους μετανάστες-πρόσφυγες. Κανείς δεν ρωτά κατά πόσο οι πρόσφυγες-μετανάστες σέβονται, σε τελική ανάλυση, τις αξίες και τους νόμους του "σεκιουλαριστικού" ευρωπαϊκού Συντάγματος. Με άλλα λόγια, αν συμφωνούμε ότι η τωρινή προσφυγική ροή και μετανάστευση είναι στην πλειονότητά της μουσουλμανική, γιατί να θεωρείται ρατσιστικό να ρωτήσει κανείς κατά πόσο ο μουσουλμανισμός, που αποτελεί την πλειονότητα των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών που δεχόμαστε στα εδάφη μας, είναι διατεθειμένος να σεβαστεί τις σεκιουλαριστικές αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού; Γνωρίζω, βέβαια, ότι το ζήτημα αυτό είναι περίπλοκο, όμως, αν κοιτάξει κανείς τι συμβαίνει σήμερα στη Δανία, που είναι πρότυπο όσον αφορά τα δικαιώματα των μειονοτήτων και όχι μόνο, τότε σίγουρα θα καταλάβει ότι το πρόβλημα σε πολιτισμικό επίπεδο είναι υπαρκτό και πολύ σοβαρό».

 

»Παράλληλα, ο boxer σημείωσε: «Εγώ ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν αλλοιώθηκε ο πολιτισμός μας. Δεν απαγορεύτηκε το χοιρινό ούτε και το αλκοόλ. Τα μπικίνι και οι μίνι φούστες εξακολουθούν να υπάρχουν. Δεν έκλεισαν οι εκκλησίες, ούτε γεμίσαμε με τζαμιά. Δεν έκλεισαν μπαρ και κλαμπ και σίγουρα δεν μας επιβλήθηκε το Ραμαζάνι. Δεν είμαστε αναγκασμένοι να ακούμε μουεζίνηδες. Οπότε, τι μπορεί να συμβεί; Θα είμαστε μονίμως εγκλωβισμένοι στον πιθανό φόβο του "θα"; Θα συμβεί αυτό, θα συμβεί εκείνο; Μια χαρά είναι οι άνθρωποι, έδωσαν ζωή σε άλλοτε κακόφημες συνοικίες, άνοιξαν μαγαζιά και ζουν ανάμεσά μας. Κι αν τους το επιτρέψουμε, θα δώσουν ζωή και σε άλλους εγκαταλελειμμένους τόπους όπου οι σημερινοί Ελληνάρες δεν καταδέχονται να κατοικήσουν.

 

»Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν βλέπω να κινδυνεύω από τους μουσουλμάνους αλλά από τους κινδυνολόγους Ελληνάρες που διασπείρουν τον φόβο, παρκάρουν όπου θέλουν, οδηγούν σαν κάφροι, δεν υπολογίζουν τίποτα και έχουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Είναι οι ίδιοι που πουλάνε νταηλίκι και τσαμπουκά, που πετάνε σκουπίδια και καίνε τα δάση. Αυτοί είναι που υποβαθμίζουν την καθημερινότητά μου. Τα πλήθη των προσφύγων και των μεταναστών δεν με ενοχλούν. Με ενοχλούν, όμως, αφάνταστα οι ρατσιστές που έκοψαν τις κολόνες της ΔΕΗ στη Βέροια και όλος ο συρφετός του φασισμού που υπάρχει στην Καλαμαριά και στη Νάουσα. Με ενοχλεί όταν η παραβατική συμπεριφορά ενός πρόσφυγα-μετανάστη γίνεται πρωτοσέλιδο και αναπαράγεται συνεχώς. Όταν η βία, οι καβγάδες, οι κλοπές και οι φόνοι είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα προνόμιο των Ελληναράδων. Μέχρι στιγμής, λοιπόν, δεν έχει αλλοιωθεί ο πολιτισμός μας. Τουλάχιστον όχι από τους μουσουλμάνους. Από τους Ελληνάρες σίγουρα. Βρίστε με ελεύθερα! Ποσώς με ενδιαφέρει!».

 

Απόψεις

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ιός ως συνωμοσία για να ξανακερδίσουμε τους/τις πρώην μας, ακόμα κι αν δεν βρεθούμε ποτέ ξανά μαζί

Απόψεις Ο ιός ως συνωμοσία για να ξανακερδίσουμε τους/τις πρώην μας, ακόμα κι αν δεν βρεθούμε ποτέ ξανά μαζί

28.3.2020
Μας κάνει ο ιός ξανά πολίτες που νοιάζονται;

Απόψεις Μας κάνει ο ιός ξανά πολίτες που νοιάζονται;

27.3.2020
Την εποχή του κορωνοϊου τα fake news μπορούν να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές

Απόψεις Την εποχή του κορωνοϊου τα fake news μπορούν να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές

26.3.2020
Nick Cave: «Σ’ αυτή την απομόνωση εμφανίζεται η ίδια η ουσία μας και μας ρωτά τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι όχι»

Απόψεις Nick Cave: «Σ’ αυτή την απομόνωση εμφανίζεται η ίδια η ουσία μας και μας ρωτά τι θέλουμε να κρατήσουμε και τι όχι»

25.3.2020
Πώς ο Σωτήρης Τσιόδρας κέρδισε την εμπιστοσύνη ενός πολύ καχύποπτου λαού

Απόψεις Πώς ο Σωτήρης Τσιόδρας κέρδισε την εμπιστοσύνη ενός πολύ καχύποπτου λαού

25.3.2020
Η εξουσία του φόβου και το «μετά», που θα είναι διαφορετικό ( ; )

Απόψεις Η εξουσία του φόβου και το «μετά», που θα είναι διαφορετικό ( ; )

25.3.2020
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο πεδίο μιας μάχης που θα κρίνει το μέλλον

Απόψεις Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο πεδίο μιας μάχης που θα κρίνει το μέλλον

25.3.2020
«Τι κάνετε ρε; Μην πιανόσαστε!»: Όποια ταινία ή σειρά πας να δεις, μοιάζει από άλλη ζωή

Απόψεις «Τι κάνετε ρε; Μην πιανόσαστε!»: Όποια ταινία ή σειρά πας να δεις, μοιάζει από άλλη ζωή

24.3.2020
Ακόμα κι αν ο ιός σκότωνε «μόνο» ηλικιωμένους, γιατί μας φαίνεται ΟΚ αυτό;

Απόψεις Ακόμα κι αν ο ιός σκότωνε «μόνο» ηλικιωμένους, γιατί μας φαίνεται ΟΚ αυτό;

24.3.2020
«Τρέμω»: η συγκλονιστική επιστολή μιας νεαρής Ελληνίδας γιατρού

Απόψεις «Τρέμω»: η συγκλονιστική επιστολή μιας νεαρής Ελληνίδας γιατρού

22.3.2020
1 Σχόλια
avatar
iwmou 26.11.2019 | 13:05
Προφανώς δεν άλλαξ κάτι. Μαθηματικά αυτό αναμένεται σε 20-50 χρόνια.