Αν ο Ερντογάν κλιμακώσει περαιτέρω τις προκλήσεις του, θα χρειαστεί «εθνική συνεννόηση».
Β. Σιούτη

Το αγκάθι της ΑΟΖ και οι απειλές του Ερντογάν

Όλες οι πολιτικές εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί με κάθε τρόπο να πάει την ατζέντα εκεί όπου θέλει, αλλά η επικαιρότητα δεν τον αφήνει. Επιχειρεί να καλλιεργήσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που έχει πιάσει δουλειά και μεταρρυθμίζει τη χώρα, φέρνει επενδύσεις, καινοτομεί και δημιουργεί κίνητρα για να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό θέλησε να παραστεί ο ίδιος στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και να μιλήσει για τη βούληση της κυβέρνησης να συνδεθεί η έρευνα με την οικονομία, γι' αυτό η κυβέρνηση παρουσίασε το πρόγραμμα «Ελλάδα Ξανά» για τον επαναπατρισμό επιστημόνων του brain drain.

 

Χειροπιαστά αποτελέσματα απ' όλα αυτά, όμως, για την ώρα δεν υπάρχουν. Ούτε νέες μεγάλες επενδύσεις γίνονται, ούτε οι επιστήμονες επιστρέφουν, ούτε η έρευνα και οι επιστήμες στην Ελλάδα αναβαθμίστηκαν. Αντιθέτως, τα πανεπιστήμια εξακολουθούν να βρίσκονται ‒τα περισσότερα τουλάχιστον‒ σε μια κατάσταση παρακμής λόγω υποχρηματοδότησης, και όχι μόνο. Επίσης, αντί να καθιερώνονται θεσμικά κανόνες αξιοκρατίας για τις διοικητικές θέσεις του Δημοσίου, όπως είχε προεκλογικά δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, είδαμε και πάλι να δίνονται σε αποτυχημένους πολιτευτές και πολιτικούς γυρολόγους ως προϊόν συνδιαλλαγής.


Ωστόσο αυτός που δρα καταλυτικά στην ελληνική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα δεν είναι άλλος από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς, από τις φραστικές απειλές, έχει περάσει στις πράξεις μετά το μνημόνιο που υπέγραψε με τον Σαράτζ της Λιβύης. Με την παράνομη και παράλογη αυτή συμφωνία, καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, επιχειρεί τώρα να αλλάξει και τον χάρτη της ανατολικής Μεσογείου, για να αποκτήσει η Τουρκία θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, «εξαφανίζοντας» τα ελληνικά νησιά και τα ελληνικά ύδατα που βρίσκονται ανάμεσα στα δύο κράτη.

 

Όλα αυτά γίνονται για να εξαναγκάσει την Ελλάδα να μοιραστεί με την Τουρκία τον φυσικό της πλούτο, γιατί περί αυτού πρόκειται. Γι' αυτό και δήλωσε ικανοποιημένος που με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης «δέθηκαν τα χέρια της Ελλάδας, γι' αυτό τρελαίνονται».


Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση μέσω της διπλωματικής οδού και σύμφωνα με τον νόμο. Βασικός σκοπός της, άλλωστε, είναι να μη δημιουργηθεί κλίμα πανικού στη χώρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, ότι η κοινή γνώμη μαθαίνει πολύ λιγότερα απ' όσα συμβαίνουν, καθώς τα περισσότερα γίνονται στο παρασκήνιο και λίγα δημοσιοποιούνται, με τους πολιτικούς να λένε ελάχιστα και επιλεκτικά. Το γεγονός είναι ότι η Τουρκία αυξάνει συνεχώς τις πιέσεις τις τελευταίες μέρες, προφανώς με σκοπό είτε να φέρει την Ελλάδα προ τετελεσμένων είτε να τη σύρει ακούσια σε μια διαπραγμάτευση με τους δικούς της όρους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει συμμάχους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ώστε να έχει υποστήριξη.

 

Είναι γνωστό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν εδώ και χρόνια προσπαθεί να επιβάλει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, καθώς επιθυμεί να αλλάξει το νομικό καθεστώς και στο Αιγαίο και, κατά πολλούς αναλυτές, στη Θράκη. Πριν από λίγες μέρες ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε ξανά για αγορά τρίτου γεωτρύπανου που θα ενεργήσει στη θαλάσσια περιοχή που «μοίρασαν» με τη Λιβύη, νότια της Κρήτης (δηλαδή στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα). Στις αρχές της εβδομάδας, μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT, μπροστά σε ένα σκηνικό που είχε στηθεί ειδικά για την περίσταση (και την παράσταση), δείχνοντας έναν χάρτη της ανατολικής Μεσογείου, είπε: «Εδώ είναι η Κρήτη και τα σύνορά μας. Όπως βλέπετε, υπάρχει εδώ ένα σημείο όπου συναντάμε τη Λιβύη. Η περιοχή έως αυτό το σημείο είναι δική μας και μπορούμε να κάνουμε γεωτρήσεις...».

 

Ανέφερε, επίσης, ότι πριν από τη συμφωνία με τον Σαράτζ δεν υπήρχε τέτοιο σύνορο με τη Λιβύη. «Τώρα, όμως, ο χώρος πάνω από αυτό μάς ανήκει» είπε προκλητικά, δηλώνοντας ότι η Τουρκία μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές. «Βεβαίως, κάποιοι θα ενοχληθούν. Αυτό είναι άλλη υπόθεση» είπε στο ίδιο προκλητικό ύφος και επανέλαβε πως η Άγκυρα θα αγοράσει άλλο ένα γεωτρύπανο. Όλα αυτά γίνονται για να εξαναγκάσει την Ελλάδα να μοιραστεί με την Τουρκία τον φυσικό της πλούτο, γιατί περί αυτού πρόκειται. Γι' αυτό και δήλωσε ικανοποιημένος που με το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης «δέθηκαν τα χέρια της Ελλάδας, γι' αυτό τρελαίνονται».

 

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε τα ενδεδειγμένα, ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει την παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη και να καλέσει τα δύο κράτη να αποφύγουν ενέργειες που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή. Επίσης, συγκλήθηκε για πρώτη φορά στο υπουργείο Εξωτερικών το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον Νίκο Δένδια, ώστε να ενημερωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τις συζητήσεις με τις άλλες χώρες. Όσο για τη Σύνοδο Κορυφής, η μόνη προσδοκία του πρωθυπουργού εξαρχής ήταν να υπάρχει στα συμπεράσματα της συνόδου μια φραστική καταδίκη της Τουρκίας, καθώς η Γερμανία είναι αντίθετη να αποφασιστούν κυρώσεις για την Τουρκία με τη δικαιολογία ότι αν πιεστεί (η Τουρκία), θα πάει στην «άλλη πλευρά».

 

Συγκλήθηκε για πρώτη φορά στο υπουργείο Εξωτερικών το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον Νίκο Δένδια. Φωτο: Eurokinissi
 


Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε και τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρώπης, επιδιώκοντας τη ρητή καταδίκη της Τουρκίας και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων. Η Ελλάδα προσπαθεί να πιέσει τις δυτικές κυβερνήσεις με τις οποίες συνομιλεί η κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτζ της Λιβύης, ώστε να τον πιέσουν κι εκείνες με τη σειρά τους, αν και όλοι γνωρίζουν ότι ο Σαράτζ «αναγκάστηκε» από την Τουρκία να κάνει όσα έκανε. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι οι θέσεις της πολιτικής ηγεσίας πάνω στο θέμα, καθώς τα τελευταία χρόνια αφενός οι κυβερνήσεις δεν έχουν προχωρήσει στο θέμα της ΑΟΖ, αφετέρου η Ελλάδα από το 2014 έχει παραχωρήσει θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης σε κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν τα ΕΛ.ΠΕ., η γαλλική Total και η αμερικανική ExxonMobil, γεγονός που εξαγριώνει τον βουλιμικό Ερντογάν, που θέλει μερίδιο.

 

Τον περασμένο Μάρτιο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είχε υποστηρίξει, ξαφνιάζοντας τους πάντες και προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μοναχοφάης αλλά να έχει και η Τουρκία έσοδα από τον ενεργειακό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου. Βέβαια, η Τουρκία έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι επιδιώκει μερίδιο από τον ενεργειακό πλούτο που βρίσκεται εντός των ελληνικών συνόρων και δεν περιορίζεται σε αυτά που δικαιούται με βάση το διεθνές δίκαιο. Ο κ. Κοτζιάς είχε αναφερθεί τότε και στο Καστελόριζο και πολλοί αναρωτήθηκαν αν προετοιμάζει την κοινή γνώμη για κάτι. «Αν νομίζετε, όπως μερικοί στην Ελλάδα, ότι η Τουρκία, με χιλιάδες μίλια, δεν έχει ΑΟΖ, δεν έχει τίποτα, και όλη η ΑΟΖ είναι, ξέρω 'γω, το Καστελόριζο, ότι έχει το 100%, όλη την περιοχή, κάνετε λάθος. Τα πράγματα θέλουν προσοχή, φιλική πολιτική, διεθνές δίκαιο και να τον βάζεις και τον άλλο στο παιχνίδι, για να τον κατευνάζεις». Η συγκεκριμένη πολιτική κατευνασμού, ωστόσο, που ακολούθησε τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και αυτή δεν φαίνεται να έχει ως τώρα τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως έδειξε η επιθετική κίνηση Ερντογάν με τη Λιβύη.


Τα ίδια περί τουρκικών δικαιωμάτων στη Μεσόγειο είχε πει πάνω-κάτω και ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκείνη την περίοδο, γι' αυτό δέχτηκε και τις ευχαριστίες του Τσαβούσογλου. «Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Γιώργος είπε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό του μήνυμα» είχε πει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφέροντας ότι «κανένα πρότζεκτ, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία, δεν είναι ρεαλιστικό». Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση της ΝΔ, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο να δηλώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ζητήσει εξηγήσεις για όσα υπονοεί ο Γ. Κατρούγκαλος με τις δηλώσεις αυτές. Σήμερα, ωστόσο, υπάρχουν πολλά στελέχη και της κυβέρνησης της ΝΔ που θολώνουν τα νερά, χωρίς να είναι καθαρό ποιες είναι οι θέσεις της σε αυτό το θέμα. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν στελέχη και στη ΝΔ που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο. Πιο βέβαιο είναι, όμως, ότι ακόμα και η παραμικρή υποχώρηση από τις θέσεις που είχε η Ελλάδα ως τώρα δεν θα μπορούσε να περάσει από μία μονοκομματική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, αν ο Ερντογάν κλιμακώσει περαιτέρω τις προκλήσεις του, θα χρειαστεί «εθνική συνεννόηση». 

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Απόψεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερντογάν: O ηγέτης των άκρων που παίζει με τη φωτιά

ΔιεθνήΕρντογάν: O ηγέτης των άκρων που παίζει με τη φωτιά

10.12.2019
Απειλεί ο Ερντογάν: Η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα

ΔιεθνήΑπειλεί ο Ερντογάν: Η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα

9.12.2019
Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν με Πούτιν - Τι συζητήθηκε για Λιβύη

ΔιεθνήΤηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν με Πούτιν - Τι συζητήθηκε για Λιβύη

11.12.2019
Τσίπρας: «Εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκης δεν θα γίνω»

ΠολιτικήΤσίπρας: «Εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκης δεν θα γίνω»

11.12.2019
Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν από Ελλάδα και Τουρκία να έχουν «συνεχή διάλογο»

ΠολιτικήΤα Ηνωμένα Έθνη ζητούν από Ελλάδα και Τουρκία να έχουν «συνεχή διάλογο»

11.12.2019
Βερολίνο: Δεν αναγνωρίζουμε το κείμενο συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης

ΔιεθνήΒερολίνο: Δεν αναγνωρίζουμε το κείμενο συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης

11.12.2019
Τσαβούσογλου: Η συμφωνία με τη Λιβύη δεν περιλαμβάνει ανάπτυξη στρατευμάτων

ΔιεθνήΤσαβούσογλου: Η συμφωνία με τη Λιβύη δεν περιλαμβάνει ανάπτυξη στρατευμάτων

11.12.2019
Η Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα: Tουρκία και Λιβύη να σεβαστούν το ισχύον διεθνές δίκαιο

ΠολιτικήΗ Γερμανία στηρίζει την Ελλάδα: Tουρκία και Λιβύη να σεβαστούν το ισχύον διεθνές δίκαιο

11.12.2019
Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Μην παρερμηνεύετε την ήπια στάση μας

ΠολιτικήΜήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Μην παρερμηνεύετε την ήπια στάση μας

11.12.2019
Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Θα αντιδράσουμε αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας

ΔιεθνήΝέες απειλές Τσαβούσογλου: Θα αντιδράσουμε αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας

11.12.2019
Συνάντηση Μητσοτάκη - Πάιατ: «Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας σε μια περίπλοκη περιοχή»

ΠολιτικήΣυνάντηση Μητσοτάκη - Πάιατ: «Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας σε μια περίπλοκη περιοχή»

10.12.2019
Ο Ερντογάν προανήγγειλε γεωτρήσεις ανοικτά της Κρήτης - «Η Ελλάδα τρελάθηκε από τη συμφωνία μας με τη Λιβύη»

ΔιεθνήΟ Ερντογάν προανήγγειλε γεωτρήσεις ανοικτά της Κρήτης - «Η Ελλάδα τρελάθηκε από τη συμφωνία μας με τη Λιβύη»

10.12.2019
Tageszeitung: Η Τουρκία «διέπραξε πραξικόπημα» με τη Λιβύη

ΠολιτικήTageszeitung: Η Τουρκία «διέπραξε πραξικόπημα» με τη Λιβύη

10.12.2019
8 Σχόλια
λukum (το) 13.12.2019 | 13:41
«...Αντιθέτως, τα πανεπιστήμια εξακολουθούν να βρίσκονται ‒τα περισσότερα τουλάχιστον‒ σε μια κατάσταση παρακμής λόγω υποχρηματοδότησης, και όχι μόνο.»

Όταν μία χώρα δεν έχει πόρους λοιπόν, για να παράγει επιστήμονες σε σωστά πανεπιστήμια που θα απορροφηθούν από την αγορά εργασίας το πρόβλημα δεν είναι η υποχρηματοδότηση αλλά η υπερπληθώρα πανεπιστημίων και φοιτητών.

Επίσης όταν δεν θες να φεύγουν οι νέοι επιστήμονες στο εξωτερικό παράγεις λιγότερους επιστήμονες και μόνο όσους μπορείς να χρησιμοποιήσεις εδώ. Το να παράγεις επιστήμονες προς εκμετάλλευση άλλων χωρών κάνει καλό μόνο στο ΑΕΠ των άλλων χωρών.
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 13.12.2019 | 20:05
Συμφωνα με προσφατη μελετη τουρκου αναλυτη, η Ελλαδα δινει στην Αμερικη περισσοτερους πανεπιστημιακους απ οτι ολες οι λατινικες χωρες μαζι.
Αληθεια αυτοι οι πανεπιστημιακοι, οι περισσοτεροι απ τους οποιους φυγαν ως κομματι της "διαρροης εγκεφαλων" λογω κρισης, κανουν κατι για τη χωρα καταγωγης τους, 'η βλεπουν την πατριδα τους μονο ως τοπο καλοκαιρινων διακοπων ;

Οι συγκρισεις αυτων με τους εβραιους συναδελφους τους, προκαλουν γελιο και στον πιο αδαη παρατηρητη της αμερικανικης και ελληνοαμερικανικης καθημερινοτητας.

λukum (το) 13.12.2019 | 22:56
Αυτό συμβαίνει όχι γιατί είμαστε πιο έξυπνοι, φυσικά, από τους άλλους λαούς όπως συμηθίζουμε να κορδωνόμαστε αλλά γιατί υπερπαράγουμε ένα ”προιόν" το οποίο έχει τεράστιο κόστος τόσο σε κρατικούς πόρους όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Ένα προϊόν που το εκμεταλλεύονται φυσικά οι άλλες χώρες προς όφελος τους.
avatar
Harlan 13.12.2019 | 17:32
Περίληψη του άρθρου: Αποχαιρέτα το το Αιγαίο που χάνεις.

Εξήγηση των γεγονότων (δική μου):
Οι χαζοχαρούμενοι τσιφτετέλληνες ίσως κάποτε καταλάβουν ότι οι 2 δεκαετίες (1990-2010) ξεσαλώματος, πανωσηκώματος, τσιμεντώματος ολυμπιακών διαστάσεων, αρπαχτής και λαμογιάς πληρώνονται.
Οχι μόνο με μνημόνια, αλλά και με εθνικά εδάφη.

Η μόνη παρηγοριά είναι ότι είτε δικές μας είναι οι θάλασσες είτε των τούρκων, έτσι κι αλλιώς αμερικάνικες και γαλλογερμανικές εταιρείες θα ωφεληθούν.
Τι είχαμε, τι χάσαμε.
Ακόμα κι αν οι τούρκοι πάρουν την Μύκονο, την Ρόδο και την Σαντορίνη, πάλι δεν κάνει διαφορά. Ούτε τώρα έχει κάποιο όφελος η ελληνική κοινωνία από αυτά τα νησιά.

Πάμε τώρα να συζητήσουμε για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της πλ. Συντάγματος. Είναι το μόνο πράγμα στο οποίο μπορούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις. Αν συμφωνούσαμε κιόλας πάνω στο πόσα λαμπιόνια θα βάλουμε ... θα μεγαλουργούσε το έθνος. Αλλά μέχρι στιγμής, ούτε γι' αυτό δεν είμαστε ικανοί.
avatar
σκύλος 14.12.2019 | 13:44
Η μόνη παρηγοριά είναι ότι είτε δικές μας είναι οι θάλασσες είτε των τούρκων, έτσι κι αλλιώς αμερικάνικες και γαλλογερμανικές εταιρείες θα ωφεληθούν. Τι είχαμε, τι χάσαμε. Ακόμα κι αν οι τούρκοι πάρουν την Μύκονο, την Ρόδο και την Σαντορίνη, πάλι δεν κάνει διαφορά. Ούτε τώρα έχει κάποιο όφελος η ελληνική κοινωνία από αυτά τα νησιά. Πηγή: www.lifo.gr Ο ελληνικός παραλογισμός σε μία πρόταση. Πηγή: www.lifo.gr


Δώσε και την Πίνδο, ούτε από εκεί κερδάμε.

Σοβαρότης μηδέν...
avatar
Harlan 14.12.2019 | 18:47
Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι πολύ σοβαρός.
Σαν ασόβαρο άτομο που είμαι μπορώ να γελάω με όσους προσπαθούν να το παίξουν σοβαροί.

Η Τουρκία έχει συγκκεριμένες διεκδικήσεις (γαλάζια πατρίδα + Θράκη).

Γιατί διεκδικεί η Τουρκία αυτά τα πράγματα;
Πολύ απλά, γιατί ΜΠΟΡΕΙ.

Πέρα από καφενειακές αναλύσεις για το τι σκέφτεται ο πούτιν και τι θα επιθυμούσε η μέρκελ, ένα είναι το σίγουρο: Οτι στο παραμικρό μπαμ, οι μεν Τούρκοι θα τρέξουν να παραταχθούν κάτω από την τουρκική σημαία (όπως έχουν ήδη κάνει 3Χ), ενώ οι έλληνες θα:

α) αδειάσουν τα ράφια του Σκλαβενίτη
β) πάρουν το αεροπλάνο για το εξωτερικό.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία ΜΠΟΡΕΙ ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει ένα μπαμ, ενώ η Ελλάδα ΔΕΝ μπορεί.

Αν αύριο οι Τούρκοι βάλουν ένα γεωτρύπανο να τρυπήσει έξω από την Αίγινα, η Ελλάδα θα τρέξει στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ (οι οποίες θα απαντήσουν κόφτε τον λαιμό σας) και ο έλληνας ΠτΔ θα κάνει αυστηρές συστάσεις. Αυτό είναι όλο, παραπέρα δεν έχει.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει όπλο, γιατί ο λαός της δεν μπορεί να συμφωνήσει ούτε πάνω στον χριστουγεννιάτικο στολισμό μιας πλατείας.

Από την σκοπιά των Τούρκων, δώσε μου εσύ ο σοβαρός έστω και έναν λόγο να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους.

Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι οι Τούρκοι ΕΧΟΥΝ κοινό αίσθημα, έχουν κοινό συμφέρον, ενώ οι έλληνες ΔΕΝ έχουν. Οι έλληνες ενδιαφέρονται μόνο για την πάρτη τους. Οι άλλοι να ψοφήσουν, εγώ να κονομήσω.

Τα νησιά που ανέφερα είναι ΠΑΜΠΛΟΥΤΑ. Αν υπήρχε στους έλληνες αλληλεγγύη, κοινό αίσθημα, τα νησιά αυτά θα έπρεπε να τρέφουν και να στηρίζουν την υπόλοιπη Ελλάδα.
Αντί γι αυτό, ΑΠΑΙΤΟΥΝ (και παίρνουν) επιδοτήσεις.

Τώρα μίστερ σοβαρέ και μίστερ υπεύθυνε ξέρεις γιατί δεν ανέφερα την Πίνδο. Η Πίνδος είναι τόσο φτωχή που δεν θα μπορούσε να είναι παράδειγμα αλληλεγγύης όπως τα συγκεκριμένα νησιά.
Citellus citellus 15.12.2019 | 18:09
Νταξει βρε Harlan, έχεις δίκαιο σε πολλά, αλλά μην υπερβάλλουμε.

Μπορεί η δικιά μας η Δημοκρατία να είναι πολύ ατελής, αλλά σε πολλά πράγματα είναι πολύ μπροστά από την Τουρκική. Δεν ξέρω αν οι Τούρκοι είναι πιο πατριώτες από εμάς (μάλλον κάπως αλλιώς θα το χαρακτήριζα) αλλά οι ατομικές ελευθερίες είναι πολύ περισσότερο σεβαστές σε αυτήν τη πλευρά του Αιγαίου. Πολύ πιο εύκολα σηκώνεται το συλλογικό για να προστατεύσει τη μειονότητα εδώ, παρά εκεί, και πολύ καλά κάνουμε. Αυτές είναι οι δικές μας αξίες και αυτές υπερασπιζόμαστε.
Διογένης Κυνικός 13.12.2019 | 23:04
Όλη μέρα τα ΜΜΕ της επικράτειας αναπαράγουν τις δηλώσεις του κάθε σχετικού και άσχετου Τούρκου ''υπευθύνου'', και έμμεσα καλλιεργούν ένα κλίμα ''δικαίου'' υπέρ της Τουρκίας, η οποία είναι πανίσχυρη έναντι μίας ασθενικής και αδύναμης Ελλάδας. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.