Η Τουρκία, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει τις προκλήσεις και την επιθετική συμπεριφορά εναντίον της Ελλάδας και την ερχόμενη χρονιά, προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει... Eικονογράφηση: Ατελιέ LIFO
Β. Σιούτη

Ο Ερντογάν θα συνεχίσει το σόου του και τη νέα χρονιά

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις και την επιθετική συμπεριφορά εναντίον της Ελλάδας και την ερχόμενη χρονιά, Τι φιλοδοξεί ο Μητσοτάκης για το 2020;

Τα Χριστούγεννα μαζί του φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να περάσουμε ο Ταγίπ Ερντογάν, που φροντίζει να τροφοδοτεί διαρκώς την επικαιρότητα με τις επεκτατικές του διαθέσεις και τις διεκδικήσεις του. Όσο πλησιάζουν οι γιορτές φροντίζει να το κάνει να μοιάζει και με σόου όλο και περισσότερο, καθώς δεν περιορίζεται σε γραπτές ή απλές προφορικές δηλώσεις. Εμφανίζεται ως περφόρμερ σε θεαματικά σκηνοθετημένες εκπομπές, στην ελεγχόμενη τουρκική τηλεόραση φυσικά, με φόντο τους χάρτες της Μεσογείου και του Αιγαίου Πελάγους. Όχι ότι αφήνει και οποιαδήποτε άλλη ευκαιρία να πάει χαμένη. Την Τρίτη, στο Φόρουμ για τη Μετανάστευση που διεξάγεται στη Γενεύη, άφησε αιχμές ότι του έχει προταθεί από την Ελλάδα να πνίγουν τους πρόσφυγες στη θάλασσα.


Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό ο Ταγίπ Ερντογάν. Πριν από λίγο καιρό είχε κατηγορήσει τόσο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ ότι κάνουν παράνομες επαναπροωθήσεις (pushbacks), θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των προσφύγων. Χωρίς να προσκομίζει καμία απόδειξη, στηριζόμενος απλώς και μόνο στους ισχυρισμούς του.

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει καλά ότι η «πειθώ» του είναι η «ισχύς» και η Τουρκία παραμένει μια ισχυρή χώρα, πράγμα που συμμερίζεται απολύτως η Γερμανία, η οποία απέτρεψε κάθε σκέψη για κυρώσεις εναντίον της, παρά τις σαφείς προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, που είναι κράτος-μέλος

 

Πρόκειται για μια χοντροκομμένη πολιτική συμπεριφορά από έναν αυταρχικό ηγέτη που πριν από λίγο καιρό εισέβαλε στη Συρία, προκαλώντας νέα κύματα προσφύγων, τους οποίους εργαλειοποιεί για να εκβιάζει την Ελλάδα και να ζητάει πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα από την Ευρώπη. «Ήρθαμε αντιμέτωποι με προτάσεις, όπως η βύθιση σκαφών με πρόσφυγες, που θα τις θυμόμαστε και θα ντρεπόμαστε. Τρυπούσαν τα σκάφη, τα βύθιζαν και έθαβαν τους ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου» είπε στην Ελβετία ο Ερντογάν, κάνοντας άλλο ένα σόου, εκτός έδρας αυτήν τη φορά, χωρίς ωστόσο να πείθει ή να συγκινεί κανέναν. Όχι ότι το χρειαζόταν.

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει καλά ότι η «πειθώ» του είναι η «ισχύς» και η Τουρκία παραμένει μια ισχυρή χώρα, πράγμα που συμμερίζεται απολύτως η Γερμανία, η οποία απέτρεψε κάθε σκέψη για κυρώσεις εναντίον της, παρά τις σαφείς προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, που είναι κράτος-μέλος. Η αντίδραση της Ε.Ε., εξαιτίας της Γερμανίας, περιορίζεται σε ρητορικές καταδίκες και μόνο, κάτι που δεν υπολογίζει καθόλου ο Ταγίπ Ερντογάν.

 

Η Τουρκία, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει τις προκλήσεις και την επιθετική συμπεριφορά εναντίον της Ελλάδας και την ερχόμενη χρονιά, προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει. Όσο στις ΗΠΑ είναι Πρόεδρος ο Τραμπ, ο Ερντογάν γνωρίζει ή ελπίζει ότι θα έχει κάποια κάλυψη. Μετά τις εκλογές δεν μπορεί να ξέρει αν ο φίλος του θα είναι ξανά στην εξουσία, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φροντίσει να εκμεταλλευτεί το διάστημα αυτό. Διεθνείς αναλυτές, πάντως, σημειώνουν ότι η Τουρκία, παρά τους λεονταρισμούς του Ερντογάν, δεν μπορεί, καθώς δεν έχει τα μέσα, να κάνει γεώτρηση μόνη της και καμία μεγάλη εταιρεία δεν θα συνεργαστεί μαζί της για να κάνουν γεώτρηση σε αμφισβητούμενη περιοχή.


Οι εντάσεις αυτές, ωστόσο, τρέφουν πολιτικά τον Ταγίπ Ερντογάν, που διολισθαίνει σε όλο και πιο εθνικιστικές πολιτικές, αφαιρούν όμως πολύτιμο κεφάλαιο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς τα εθνικά ζητήματα δεν είναι το δικό του καλό χαρτί. Στον Ερντογάν προσθέτουν, στον Μητσοτάκη αφαιρούν. Άλλωστε, η φιλοδοξία του Έλληνα πρωθυπουργού και το προσωπικό του στοίχημα είναι να συνδέσει το όνομά του με μια ισχυρή και δυναμική ανάπτυξη. Στόχος που για την ώρα μοιάζει αδύνατος και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον δεν ευνοεί. Αυτό που θα ήθελε, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα χρονιά είναι να μπορούσε να παραμείνει απερίσπαστος για να ασχοληθεί μόνο με τις επενδύσεις και την οικονομία. 

 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Απόψεις
1 Σχόλια
avatar
Harlan 20.12.2019 | 14:08
Γράφετε το μισό άρθρο εξηγώντας (σωστά) το πόσο πολύ στηρίζει η Γερμανία τον ερντογάν, αλλά μετά πετάτε μια φράση "όσο είναι πρόεδρος ο τραμπ...".

Από που βγάζετε το συμπέρασμα ότι οι απαιτήσεις του ερντογαν τρέφονται και ενισχύονται από τον τραμπ;
Την υποστήριξη της Γερμανίας - που εσείς η ίδια αναδείξατε - την ξεχνάτε;
Τα κολλητηλίκια ερντογαν-πουτιν τα ξεχνάτε;

Θα έμπαινε ποτέ ο ερντογαν στην Συρία αν δεν του έδινε ο πουτιν το πράσινο φως;
O τραμπ τουλάχιστον του έκανε κάποια μικροπροβλήματα με τους s400, οι άλλοι του φιλάνε το χέρι και του ρίχνουν φράγκα (χοντρά μάλιστα). Ρωσικά όπλα και γερμανικές επιδοτήσεις παίρνει η Τουρκία. Γιατί κολλήσατε στον τραμπ;

Στα καθ' ημάς: Οι ελληνικές κυβερνήσεις - ήδη από την εποχή του γέρου καραμανλή στα 70s - ακολουθούν το δόγμα "για κάθε προστριβή με την Τουρκία απευθυνόμαστε στις σύμμαχες δυνάμεις και τους ζητάμε να μας προστατέψουν".

Η προστασία των "μεγάλων" δυνάμεων απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις ήταν ο __βασικός__ λόγος για να μας χώσουν ΚΑΙ στην ε.ε., ΚΑΙ στο νατο - από το οποίο ο καραμανλής μας είχε ψιλο-βγάλει στα 70s, έστω και μούφα.

Ο ελληνικός λαός δεν ήθελε ούτε την ε.ε. ούτε το νάτο - που κάποτε ήταν και το ίδιο συνδικάτο, αν θυμάστε.
Μπορεί σήμερα το σύνθημα να φαίνεται χαζό, αλλά οι εκατοντάδες χιλιάδες ελλήνων που επί χρόνια γύμναζαν τα πνευμόνια τους με αυτό το σύνθημα, μόνο χαζοί δεν ήταν.
Ο ελληνικός λαός αποδέχτηκε εε και νατο (και) για να μας προστατέψουν από τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Σήμερα οι έλληνες τρώνε χαστούκια και χοντρό φτύσιμο από τους "συμμάχους" μας. Ας πρόσεχαν.

Ο σημερινός πρωθυ κουλης απλά ακολουθεί το ίδιο ελληνικό διπλωματικό δόγμα των τελευταίων 50 χρόνων (κλαιγόμαστε στους συμμάχους). Και να ήθελε να το αλλάξει, δεν μπορεί μέσα σε 6 μήνες διακυβέρνησης.

Τι μπορεί να γίνει; Απολύτως τίποτα. Είμαστε τελειωμένη χώρα.