Το airbnb είναι κι αυτό μία από τις ιδέες που σκαρφίστηκε κάποιο τζιμάνι της Silicon Valley και φαινόταν τόσο συμπαθητική και cute και ανθρώπινη και χρήσιμη στο μικρο-επίπεδο και κατόπιν γιγαντώθηκε αγρίως και εντελώς ασύμμετρα, προκαλώντας ποικίλες ρωγμές στον κοινωνικό ιστό. Φωτο: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Δ. Πολιτάκης

«Μα τι το πέρασες εδώ; Ξενοδοχείο;»: Το αποπάνω μου διαμέρισμα έγινε Αirbnb

Είναι αυτή η ενοχλητική ιδέα της περιστρεφόμενης πόρτας με τους περιστασιακούς ενοίκους που διαρκώς έρχονται, τα «σπάνε» και φεύγουν, και ξανά από την αρχή. Είναι και ο (ρεαλιστικός) φόβος ότι μπορεί το «δικό» σου διαμέρισμα να είναι το επόμενο.

Δηλώναμε κάποτε, μέσα στην αλαζονεία, την εγωπάθεια και τη θερμή σύγχυση της πρώιμης νεότητας, πόσο ιδανικό θα ήταν για τις μποέμ και αυτοτελείς προσωπικότητές μας να μπορούσαμε να μέναμε διά βίου σε ξενοδοχεία ως προνομιούχοι flâneurs της ύπαρξης. Μηδέν έγνοιες και οικιακές υποχρεώσεις, απόλυτη ελευθερία κινήσεων, περιορισμένοι δεσμοί, εύκολες αποδράσεις, πάμε γι' άλλα, το μέλλον είναι για πάντα...


Ουδείς, φυσικά, πραγμάτωσε αυτό το κωμικά επιπόλαιο όραμα και όποιος/-α στην ενήλικη ζωή έχει αναγκαστεί να διαμένει τακτικά και επί μακρόν σε ξενοδοχεία λόγω δουλειάς (πάσης φύσεως και αμοιβής) αργά ή γρήγορα δηλώνει εξοντωμένος από την εμπειρία, η οποία συχνά συνοδεύεται από χρόνια συμπτώματα αποξένωσης και αποπροσανατολισμού.


Υπάρχουν λόγοι για τον διαχωρισμό σπιτιού-ξενοδοχείου, και για το σλόγκαν «τι το πέρασες εδώ, ξενοδοχείο;» και δεν έχουν να κάνουν με την επιβολή κανόνων ούτε με τη θαλπωρή και την κεκτημένη οικειότητα μιας μόνιμης κατοικίας σε σχέση με ένα δωμάτιο (ή μια σουίτα) ξενοδοχείου. Το ένα είναι αυτό που είναι και ό,τι καλύτερο μπορεί να καταφέρει κανείς για να στεγάσει την καθημερινότητά του και το άλλο είναι... ό,τι να' ναι, δεν μας νοιάζει κιόλας στην πραγματικότητα.

 

Δεν είναι ότι μ' ενοχλεί η φασαρία αλλά, όπως και να το κάνεις, είναι μεγάλο το άλμα από το να ακούς σποραδικά κάτι που μοιάζει με επιθανάτιο ρόγχο σε κάτι που μοιάζει με φουλ ανέμελο σεξ εκτός έδρας.


Προσωπικά, προτιμούσα πάντα μια μέση λύση. Όχι ξενοδοχείο φυσικά (εκτός των άλλων, πώς νομίζαμε δηλαδή ότι θα το πληρώνουμε;), αλλά ούτε και πολλά-πολλά με τους υπόλοιπους ενοίκους, εκτός κι αν τύχει να τα βρεις μαζί τους σε κάποιο βαθύ επίπεδο (τέτοιες ευλογίες είναι σπάνιες, όμως, στον πολυπληθή αστικό βίο).


Μένω σε μια πολυκατοικία του ευρύτερου κέντρου όπου εσχάτως κάποια (δύο-τρία, δεν είμαι σίγουρος) διαμερίσματα που παρέμεναν για καιρό άδεια έχουν παραδοθεί στο Αirbnb. Το ένα είναι ακριβώς αποπάνω μου και μέχρι πριν από μερικούς μήνες ακουγόταν μόνο πού και πού η αγωνία μιας ηλικιωμένης κυρίας, ώσπου μια μέρα, ξημερώματα, ακούστηκε μια κραυγή κι ένας λυγμός συγγενικού προσώπου της, και μετά σιγή.

 

Ακολούθως, το διαμέρισμα τέθηκε στην υπηρεσία του Αirbnb, όπως σταδιακά έγινε φανερό από το ειδικό κουδούνι στην είσοδο, από τα ζευγάρια με τα μπαγκάζια και το ύφος καχυποψίας και απορίας («στο σωστό ήρθαμε;») στην εξώπορτα, τους περιστασιακούς (συν)ενοίκους που καμιά φορά προσπαθούν κατά λάθος να μπουν στο δικό μου διαμέρισμα, το γενικό κλίμα ευζωίας και αδιαφορίας για κανόνες κοινής ησυχίας που αντηχεί από το επάνω πάτωμα.

 

Δεν είναι ότι μ' ενοχλεί η φασαρία (ούτε τόσο έντονη είναι και επίσης έχω κάνει κι εγώ το μερίδιο του σαματά που μου αναλογούσε κατά καιρούς ως ένοικος), αλλά, όπως και να το κάνεις, είναι μεγάλο το άλμα από το να ακούς σποραδικά κάτι που μοιάζει με επιθανάτιο ρόγχο σε κάτι που μοιάζει με φουλ ανέμελο σεξ εκτός έδρας.


Είναι αυτή η ενοχλητική ιδέα της περιστρεφόμενης πόρτας με τους περιστασιακούς ενοίκους που διαρκώς έρχονται, τα «σπάνε» και φεύγουν, και ξανά από την αρχή. Είναι και ο (ρεαλιστικός) φόβος ότι μπορεί το «δικό» σου διαμέρισμα να είναι το επόμενο Αirbnb του κτιρίου, αν ο ιδιοκτήτης του δελεαστεί κι εκείνος, όπως τόσοι άλλοι, προς αυτή την κατεύθυνση.


Δεν λέω, το κατανοώ ως πατέντα το Αirbnb και επίσης κατανοώ και τους (μικρο)ιδιοκτήτες που βρήκαν στην «εφαρμογή» μια καταφυγή από τα βάρη της κρίσης και της φτωχοποίησης.


Απλώς είναι κι αυτό μία από τις ιδέες που σκαρφίστηκε κάποιο τζιμάνι της Silicon Valley και φαινόταν τόσο συμπαθητική και cute και ανθρώπινη και χρήσιμη στο μικρο-επίπεδο και κατόπιν γιγαντώθηκε αγρίως και εντελώς ασύμμετρα, προκαλώντας ποικίλες ρωγμές στον κοινωνικό ιστό, διάβρωση ολόκληρων περιοχών, εκτοπισμό μόνιμων κατοίκων, ραγδαία αύξηση ενοικίων κι ένα σωρό άλλα ζητήματα που έχουν αρκούντως καταγραφεί.


Έντεκα χρόνια μετά την ίδρυσή του ως τεχνολογικής πατέντας που, όπως δηλώνουν και όλες οι υπόλοιπες στο καταστατικό τους, θα μας «συνέδεε» αναμεταξύ μας –και θα κοιμόμασταν ο ένας στον καναπέ του άλλου ανά την υφήλιο–, ο υπερθυρεοειδισμός του Αirbnb μοιάζει να καταπίνει το σύμπαν ή να δαγκώνει το σκηνικό τριγύρω μας, όπως το ξέραμε.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Απόψεις
12 Σχόλια
avatar
man1 24.1.2020 | 13:36
"μέχρι πριν από μερικούς μήνες ακουγόταν μόνο πού και πού η αγωνία μιας ηλικιωμένης κυρίας, ώσπου μια μέρα, ξημερώματα, ακούστηκε μια κραυγή κι ένας λυγμός συγγενικού προσώπου της, και μετά σιγή."

Μέσα σε μια πρόταση αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο οι σχέσεις των ανθρώπων στις μεγάλες πόλεις. Άνθρωποι που μένουν λίγα μέτρα πιο δίπλα μας ζούν με τα προβλήματα τους και πεθαίνουν και είναι για εμάς όλο αυτό απλά μια στιγμιαία κραυγή αγωνίας και ένας σύντομος λυγμός. Και μετά σιωπή και λήθη σαν να μην υπήρξε ποτέ αυτός ο άνθρωπος. Και αύριο μπορεί να έρθει η δική μας σειρά για να γίνουμε η στιγμιαία φωνή αγωνίας, λύπης και σιωπής στα αυτιά του δίπλα

Και δεν βγάζω τον εαυτό μου από έξω
avatar
atman 26.1.2020 | 04:59
ναι ρε φιλε αλλα δεν ηταν και airbnb τωρα!
avatar
Psineas 24.1.2020 | 18:49
Φαντάζομαι, κ. Πολιτάκη, ότι στα ταξίδια σας στο εξωτερικό (αν ταξιδεύετε), δεν νοικιάζετε διαμερίσματα Αirbnb, σεβόμενος τους υπόλοιπους ένοικους, που θα ενοχλούνταν από την περιστρεφόμενη πόρτα σας, τη μη συμμόρφωσή σας με τις ώρες κοινής ησυχίας, το αχαλίνωτο σας σεξ, και τα γλέντια σας όταν αποφασίζατε να τα "σπάσετε" εκτός κι αν καμώνεσθε τον ετοιμοθάνατο γέροντα για να σας συμπαθήσουν, θεωρώντας σας "δικό" τους.
Ο Νοών... νοείτω 25.1.2020 | 12:03
Ιδιοκτήτης Airbnb ή απλώς «εξυπνάδες»;;...

Εάν είχε προβλεφθεί αυτό το μπάχαλο, στις παλαιότερες πολυκατοικίες μέσω των καταστατικών τους θα είχε απαγορευτεί η χρήση των διαμερισμάτων για παρόμοιες χρήσεις, κάτι που στα καταστατικά νέων πολυκατοικιών αρχίζει να εφαρμόζεται.

https://www.greekcomics.gr/forums/uploads/monthly_03_2009/post-1-1237572691.jpg
avatar
atman 26.1.2020 | 05:03
εξυπναδες - ετσι ο παραδοσιακος ελληναρας να (κρυφο)κοιταει τι κανει ο διπλανος του και ο πανω του - αλλα χωρις να θελει να ασχοληθει αληθινα - η να σεβεται πραγματικα τον γυρω του. οχι στα αιρμπνμπ ρε, οχι στην ανακυκλωση οχι στο καθενα να κοιταει να βελτιωνει τη ζωη του και τον συλλογικο του χωρο, ναι στο τρυπωμα στο τι κανουν οι διπλα (οχι ουτε εχω airbnb ενω ζω εδω και 15 χρονια σε γειτονια που πλεον εχει airbnb - αν επρεπε να φυγω θα το εκανα χωρις κλαψα - κινητικοτητα ευλιγισια καμια δεσμευση με γη ή "¨πατριδα" αλλα το ενοικιοστασιο ολοι το λιγουρευτονται - ο δε ταυρος πεφτει μακρια και εξωτικα...)
avatar
Psineas 26.1.2020 | 11:31
Ιδιοκτήτης διαμερίσματος παλαιάς και παραμελημένης πολυκατοικίας 23 διαμερισμάτων στο κέντρο, στο οποίο και επιμένω να κατοικώ. Πολλά άδεια διαμερίσματα, πολλά χρωστούμενα κοινόχρηστα, θέρμανση κομμένη χρόνια τώρα, σχισμένες τέντες, μουντοί, παρατημένοι ένοικοι, άθλια γκράφιτι στην πρόσοψη με νεκροκεφαλές και βρισιές, έρημα πλάσματα που βαράνε τη δόση τους στα σκαλοπάτια κάθε τόσο και που τα προσπερνάς για να βγεις στο δρόμο. 3 διαμερίσματα έγιναν Airbnb και ζωντάνεψε ξαφνικά αυτό το μαυσωλείο. Ούτε μπάχαλο, ούτε φασαρία. Μόνο χαμογελαστά κι αισιόδοξα πρόσωπα, που έφεραν ζωή στη νεκρούπολη, Όχι μόνο δεν γκρινιάζω αλλά απορώ πώς απολαμβάνουν τη διαμονή τους στη συγκεκριμένη πολυκατοικία.Και μια παρατήρηση: Εκείνοι που γκρινιάζουν είναι εκείνοι που χρωστούν τα περισσότερα κοινόχρηστα. Οι περισσότεροι μπορούν να τα πληρώσουν, κάποιοι άλλοι όχι.
Ο Νοών... νοείτω 26.1.2020 | 16:22
@Psineas 26.1.2020 | 11:31

Τώρα σοβαρά, μου παρουσιάζεις όλη αυτή την εικόνα με το Airbnb να αποτελεί λύση;;
Λυπάμαι αλλά τα ουσιώδη προβλήματα της πολυκατοικίας στην οποία κατοικείς θα συνεχίσουν να υφίστανται με μοναδική εξαίρεση (ανούσια επί των πρακτικών ζητημάτων που παρουσίασες), το «ζωντάνεμα» λόγω των περιστασιακών ενοίκων-τουριστών. Στην περίπτωσή σου, πιστεύοντας αυτό που γράφεις, πως οι τουρίστες δεν έχουν παρουσιάσει το παραμικρό πρόβλημα, ακόμα και το ενδεχόμενο μελλοντικού μπάχαλου ή φασαρίας θα ηχήσει στα αυτιά σου ως λίγο ηχηρότερη «νεκρανάσταση»!...
Το γεγονός και μόνο, ακόμη και στις καλύτερες των περιπτώσεων, ευγενέστατων και εξαιρετικά πολιτισμένων ενοίκων των Airbnb, ότι η συνθήκη αυτή εκτόξευσε τα ενοίκια στα ύψη, έχοντας προηγηθεί το χρόνιο-συγκεκριμένο φαινόμενο στις φοιτητικές περιοχές εκμεταλλευόμενο την ανάγκη της φοιτητικής στέγασης, μου αρκεί για να το κατακρίνω.

Υ.Γ.: Σε πολυκατοικία που κατοικεί φίλος, της περιοχής του Βοτανικού, με κοινόχρηστα διαμερισμάτων για χρόνια απλήρωτα (με το ζόρι πληρώνεται το ρεύμα των κοινόχρηστων χώρων και το ασανσέρ κλειστό λόγω αδυναμίας συντήρησης), στην οποία λειτουργούν διαμερίσματα ως Airbnb, συνεχίζεται να παραμένουν απλήρωτα, στα οποία απλήρωτα συγκαταλέγονται και αυτά των Airbnb!...

..το μόνο θετικό που διακρίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το κέρδος των κουτοπόνηρων ιδιοκτητών και τίποτα άλλο.
avatar
atman 27.1.2020 | 10:19
"Ο Νοών... νοείτω" μα δεν εχεις καταλαβει οτι κανεις δεν θελει να μεινει εκει που γραφει ο Psineas οχι επειδη τα ενοικια εχουν εκτοξευτει στα υψη αλλα γιατι ειναι αβιωτα;;; Οταν περιοχες γινονται γκετο και φευγουν οι παλιοι μονιμοι κατοικοι καποιοι δεν εχουν κανενα προβλημα. αν ομως ανεβει το ενοικιο σε μια περιοχη ολοι προβλημα. Τωρα για τα κοινοχρηστα ειναι κοινα οικονομικα και μαθηματικα, το ουκ αν λαβεις παρα του μη εχοντος σε συνοψη.
Ο Νοών... νοείτω 29.1.2020 | 07:46
@atman 27.1.2020 | 10:19

Συμφωνώ με την άποψή σου η οποία αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.
Το καλοκαίρι ταξίδεψα στην Ιταλία, στην πόλη της Ρώμης φιλοξενούμενος από έναν φίλο που κατοικεί μόνιμα εκεί. Έμεινα είκοσι ημέρες. Τι παρατήρησα όσο αφορά την εκεί γκετοποίηση αστικών περιοχών σε σχέση με εμάς εδώ. Εκεί οι γκετοποιημένες και υποβαθμισμένες περιοχές της Ρώμης είναι αρκετά μακριά από το σύγχρονο κέντρο της. Σε εμάς, στην Αθήνα, έχουν υποβαθμιστεί περιοχές κυριολεκτικά μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Περιοχές εντός του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης αλλά και σε περιοχές αρχαιολογικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος!... Κεντρικές πλατείες και αλσύλλια (βλέπε Πεδίον του Άρεος), εντελώς εγκαταλελειμμένα και βέβαια ως «αιχμή του δόρατος» αυτής της κατάστασης η πλατεία Ομονοίας που μοιάζει με τσιμεντένια *εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού βοθρολυμάτων!...

* https://messinis-cmc.gr/wp-content/uploads/2018/04/Viologikos-Kalymnos-2.jpg
Meremeti 24.1.2020 | 20:04
ο αλληλέγγυοςκαι η επιστροφή στην πραγματικότητα
avatar
atman 26.1.2020 | 05:04
εντωμεταξυ αλλοι λενε για περιστασιακους ενοικους απο πανω τους και ενοχλουνται - οτι πλεον παμε σε μια μορφη περιστασιακης δημοκρατιας (με περιστασιακο δημο βασικα) δεν ενοχλει κανενα
λukum (το) 27.1.2020 | 00:51
Αν δε σε παίρνει να αλλάξεις το πολίτευμα άμεσα, σκέψου πρωτότυπα και άλλαξε τον “Δήμο”.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια