Υπαίθριο «χασάπικο» με παγκολίνους, αρουραίους και αγριόγατες προς πώληση,  στην Ισημερινή Γουινέα. Getty Images
Απόψεις

Είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος συνυπαίτια για τον κορωνοϊό;

Σκεφτήκατε ποτέ τι συνδέει την προσφυγική κρίση με την επιδημία του νέου κορωνοϊού που μας ανάγκασε όλους να «μένουμε σπίτι»;

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΡΑΠΤΗ

Το 2006-7 η Συρία γνώρισε τη χειρότερη ξηρασία στην καταγεγραμμένη ιστορία. Πολλοί αγρότες χρεοκόπησαν και οι πόλεις της Συρίας γέμισαν από νεαρούς οικονομικούς εσωτερικούς μετανάστες. Αυτοί αποτέλεσαν την εύφλεκτη πρώτη ύλη, που λαμπάδιασε το 2011, όταν σπίθισε η πολιτική -ο ριζοσπαστισμός, τα οικονομικά προβλήματα και η ανάμειξη των ξένων δυνάμεων. Η καταστροφή της Συρίας οφείλεται κυρίως στην κλιματική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί Σύριοι εγκατέλειψαν περιοχές που δεν ήταν ακόμα εμπόλεμες. Σήμερα, πολλοί αρνούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους επικαλούμενοι όχι τον πόλεμο, αλλά τις απάνθρωπες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν πια εκεί.

Και η Συρία είναι μόνο το πρελούδιο για το προσφυγικό τσουνάμι θα ακολουθήσει. Σύμφωνα με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, τα επόμενα τριάντα χρόνια θα εισέρθουν στην Ευρώπη είκοσι εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες. Το τρέχον «προσφυγικό» πρόβλημα, που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά πέντε με δέκα φορές λιγότερους ανθρώπους!

Τα άγρια ζώα που πιέζονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα είναι πιο ασθενικά, και φιλοξενούν περισσότερα μικρόβια. Οι μικροοργανισμοί που χάνουν τους ξενιστές τους αναζητούν άλλους, που συχνά είμαστε εμείς, οι άνθρωποι.

 

Οι πανδημίες τύπου COVID-19 συνδέονται κι αυτές με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Εδώ και μερικές δεκαετίες, ο άνθρωπος εισβάλλει σε βιοτόπους της άγριας ζωής για να καλλιεργήσει ζωοτροφές, να τους μετατρέψει σε βοσκοτόπια ή να επεκτείνει πόλεις, να χαράξει δρόμους, να σκάψει ορυχεία κ.λπ. Αυτή είναι η κυριότερη αιτία της εμφάνισης νέων ιών.

Τα άγρια ζώα που πιέζονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα είναι πιο ασθενικά, και φιλοξενούν περισσότερα μικρόβια. Οι μικροοργανισμοί που χάνουν τους ξενιστές τους αναζητούν άλλους, που συχνά είμαστε εμείς, οι άνθρωποι. Η συνύπαρξη ανθρωπίνων κοινοτήτων με βιοτόπους που ήταν άλλοτε απομακρυσμένοι δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για μετάδοση ιών ανάμεσα στα ζώα και από αυτά στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τις αμερικανικές επιδημιολογικές αρχές, τα τρία τέταρτα των νέων ασθενειών περνάνε στον άνθρωπο από τα ζώα.

 

Είτε μιλάμε για το προσφυγικό, είτε για την πανδημία, ουσιαστικά συζητάμε πάντοτε για το ίδιο πράγμα: για την ανάγκη μιας νέας σχέσης με το περιβάλλον και τα ζώα. Το δίλημμα που αντιμετωπίζουμε είναι απλό: βιωσιμότητα ή θάνατος. Αυτό που χρειαζόμαστε κυρίως είναι ριζική αλλαγή της σχέσης μας με τα ζώα. Με βιομηχανική κτηνοτροφία και χωρίς φυτοφαγική μετάβαση δεν υπάρχει βιωσιμότητα. Ακόμα κι αν καταργηθούν τα ορυκτά καύσιμα, εάν δεν πάψουμε να βλέπουμε τα ζώα σαν σάκους με πρώτες ύλες, τα παιδιά μας είναι καταδικασμένα να παλέψουν για το ψωμί και τα εγγόνια μας για τη ζωή τους.

 

Διαβάστε το σχετικό, εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο της Guardian The age of extinction : is our destruction of nature responsible for Covid-19?

___________

Ο Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός. Το βιβλίο του «Πολιτική Φιλοζωία» μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Απόψεις
10 Σχόλια
Ugg-α-μπ-Uggas 20.3.2020 | 17:47
Συνειδητοποιούμε απελπιστικά αργά τον αντίκτυπο που έχουμε επιφέρει στην φύση και πώς αυτός μας επηρεάζει!
avatar
Harlan 20.3.2020 | 18:39
Υπάρχουν δύο κολοσσιαία ψέματα στον κόσμο. Ελπίζω - με αφορμή τον κορωνοιο - να τα εξαλείψουμε.

1) Αυτό που τρώμε είναι αγνό, παραδοσιακό, ντόπιο, ΦΥΣΙΚΟ. Ελάχιστα απέχει από αυτό που έτρωγε ο παππούς μας.

2) Το οικονομικό μας μοντέλο είναι το καλύτερο δυνατό (για σκέψου την Κούβα ή την πρώην εσσδ). Κάθε καταστροφή είναι "μια στραβή στην βάρδια μας". Ποτέ δεν υπάρχουν συστημικές καταστροφές - αφού το οικονομικό μας μοντέλο είναι τέλειο.

Ολα τα αρνητικά οφείλονται σε "τυχαίους" παράγοντες, δήθεν ανίκανες κυβερνήσεις, έξωθεν αιτίες. Το σύστημα δεν έχει εγγενείς αδυναμίες, άρα δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτα.

Μια τεράστια μηχανή προπαγάνδας προσπαθεί να μας πείσει γι αυτά τα 2 ψέματα. Εμείς, παραμερίζοντας κάθε λογική, τα αποδεχόμαστε.

Μια άγρια νυχτερίδα (παρεπιπτόντως: οι νυχτερίδες πέφτουν σε χειμερία νάρκη) κατούρησε έναν άγριο παγκολίνο που πήδηξε ένα άγριο φίδι. Ολα αυτά τα έφαγε ένας ανεύθυνος βρωμο-κινέζος (αυτοί οι σιχαμεροί που τρώνε άγρια ζώα και πρέπει να τιμωρηθούν) και τσαααααααακ, μας προέκυψε ο covid.
Απόλυτα λογικό, ε;

Ολα είναι εξωτερικοί και τυχαίοι παράγοντες παιδιά. Κανένας δεν μπορούσε να τους προβλέψει. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας, το σύστημα δουλεύει ρολόι. Να, μόνο κάτι ανεπαρκείς πολιτικούς έχουμε μωρέ, αλλά αυτό διορθώνεται εύκολα.

Το περίεργο είναι ότι οι κινέζοι (και γενικά οι άνθρωποι) τρώνε άγρια ζώα εδώ και κάτι χιλιετίες. Το γιατί μας προέκυψε ο covid ειδικά το 2020 το περνάμε στο ντούκου;

Από το 1980 μέχρι το 2020 τετραπλασιάσαμε την κατανάλωση κρέατος. Αλλά προσθεού, δεν είναι δυνατόν να έχει σχέση αυτό με τον κωρονοιό, έτσι;

Από το 2010 μέχρι σήμερα η κρεατοβιομηχανία έχει τριπλασιάσει τους τζίρους της. Ούτε αυτό έχει σχέση με τον ιο, κοιμηθείτε ήσυχοι.

Παρεπιπτόντως, η 2η μεγαλύτερη κρεατοβιομηχανία στον κόσμο είναι ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της πιο ακραίας χρστιανοταλιμπανικής σέχτας στην Ουζα - αλλά εσείς ενοχληθήκατε από το κουταλάκι της θείας κοινωνίας.

Από το 2002 μέχρι σήμερα, κάθε 3 περίπου χρόνια ξεσπάει μια πανδημία (sars, mers, των πτηνών, των χοίρων, zika, h1n1, h1n5, h1nX).

Γιατί ειδικά 9 ανεξέλεγκτες πανδημίες μέσα σε 20 χρόνια; Τι στον δαίμονα άλλαξε σε σχέση με το 1990; Οοοοοοοχι παιδιά, δεν είναι δυνατόν να είναι συστημικό το πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν όλες αυτές οι πανδημίες να έχουν σχέση με την μαζική παραγωγή κρέατος.
Οι πανδημίες είναι όλες τυχαίες συμπτώσεις. Κοιμηθήτε ήσυχοι και να αλλάζετε πλευρό τακτικά (και να πλένετε χεράκια).

Κάθε πανδημία κοστίζει κάθε φορά εκατοντάδες εκατομμύρια ζωές. Αλλά επειδή αυτές οι ζωές είναι ζωές ζώων, πφφφφφ, σιγά μη σας ενδιαφέρει.

Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να μην ακουμπήσει εσάς. Αν η γρίπη των χοίρων θερίσει 300 εκατομμύρια γουρούνια, που βλέπεις το πρόβλημα ρε μεγάλε;

Ολες αυτές οι πανδημίες δείχνουν ένα ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ πρόβλημα, που η κρεατοβιομηχανία (100 δίς τζίρο/χρόνο) θέλει να κουκουλώσει: Οτι η μαζική παραγωγή κρέατος ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ έναν ανεξέλεγκτο ιο κάθε τρια χρόνια.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΟΙ ΙΟΙ. Ούτε οι προηγούμενοι, ούτε ο τωρινός.

Τους ιους τους ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ η μαζική παραγωγή κρέατος. Το οικονομικό / καταναλωτικό μας μοντέλο. Συστημικά και συνειδητά. Ενας βιολόγος μπορεί να σας το εξηγήσει αυτό ανετότατα (κι εγώ μπορώ, αλλά χρειάζομαι 2-3 κατεβατά)

Υπάρχουν ειδικοί επιδημιολόγοι, καθηγητές σε αμερικάνικα παν/μια, που εκτιμούν ότι από τους 500.000.000 θανάτους (ανθρώπων) και πάνω θα αναγκαστεί η κρεατοβιομηχανία να αλλάξει μεθόδους παραγωγής. Ο covid έχει σκοτώσει 10.000 μέχρι σήμερα, μέχρι τα 500 εκ. έχουμε δρόμο ακόμα.
Μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τα 499,9 εκατομμύρια νεκρών, δεν χάθηκε ο κόσμος, πως κάνεις έτσι;
Μέχρι τα 499,9 εκ. θανάτων, προτεραιότητα θα έχουν τα κέρδη της κρεατοβιομηχανίας, όχι η ζωή σου.

Τα τελευταία 20 χρόνια ήσουν απλά κωλόφαρδος επειδή ο κάθε ιος (που αποδεδειγμένα ήταν και είναι ανεξέλεγκτος) έτυχε να μην ακουμπήσει προσωπικά εσένα.
Τώρα που ο covid τσίμπησε προσωπικά εσένα, τρέχα πανικόβλητος να αγοράσεις κωλόχαρτα. Και μην ξεχάσεις να παραγγείλεις κι ένα πιτόγυρο όπως θα έρχεσαι.
avatar
atman 20.3.2020 | 22:17
Σε τυχαία γεγονότα οφείλεται η ζωή κ η ευφυΐα και μας είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι είναι κ ένας ιός;;;; μου θυμίζει την επιχειρηματολογια των δημιουργία στων. Δεχθειται ότι υπάρχει κ το τυχαίο που λόγω της παγκόσμιοποίησης επικοινωνιών επιταχύνεται. Ιστορικά η Ν. Ασία είναι περιοχή εκκόλαψης ιών η γρίπη του 18 εκεί ξεκίνησε η σύφιλη κ η μαύρη πανούκλα κάπου από εκεί αιώνες νωρίτερα. Ο παγκολινος χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική δεν φαγαν παγκολινο γιατί δεν έβρισκαν βοδινό.
avatar
Harlan 21.3.2020 | 01:40
@atman, είπα να τα κόψω τα κατεβατά, αλλά με τσιγκλάς. Εσύ (και ο Γράφων και πολλοί άλλοι) λέτε ότι όλα είναι μια τυχαιότητα.
Ηρθε ο ιος τυχαία, όπως ήρθαμε κι εμείς στον πλανήτη, θα κάνει λίγη ζημιά, θα φύγει κ.ο.κ.

Δική μου θέση - χωρίς να είμαι δημιουργιστής - είναι ότι ο ιος _δημουργείται_ από την μαζική παραγωγή κρέατος.

* * *
Οπως ξέρουμε, για κάθε οργανισμό πάνω στην Γη υπάρχουν μηχανισμοί που εμποδίζουν την εξάπλωση του επ' άπειρον. Είτε πρόκειται για περιορισμένους φυσικούς πόρους, είτε για θηρευτές, είτε για ιους κλπ. Ολες οι μορφές ζωής περιορίζονται από κάποιες ανταγωνιστικές, σε μια διαρκή εξελικτική πορεία.

Ετσι λέει ο Δαρβίνος εδώ και 200 χρόνια, έτσι λέει η Βιολογία της Β' Γυμνασίου.

Αν ο κόσμος μας ήταν όπως περιγράφει ο Δαρβίνος και τα βιβλία της Βιολογίας, όντως θα είχες/είχατε δίκιο. Εμείς οι hominidae βρεθήκαμε τυχαία στον πλανήτη, ένας κορωνοιός βρέθηκε τυχαία στους παγκολίνους, αν επιβιώσουμε από αυτόν τον ιό θα έρθουν τυχαία άλλοι κ.ο.κ.

Αλλά ο η κρεατοβιομηχανία ΚΑΤΑΡΓΕΙ τον Δαρβίνο. Καταργεί κάθε μηχανισμό της φύσης, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της.
Οπως λέω και πιο πάνω, αυτό είναι _συστημικό_, δεν είναι τυχαίο. Γίνεται συνειδητά και με σύστημα (αυτό της μεγιστοποίησης του κέρδους).

Οπότε όλα αυτά που λες/λέτε περί τυχαίας εξέλιξης ενός ιού είναι επιεικώς μπούρδες.

Ολα αυτά τα παραδείγματα με την ισπανική γρίπη και τις παλιές επιδημίες είναι 100% άκυρα. Γιατί οτιδήποτε έγινε πριν το 1980 ακολουθούσε τον Δαρβίνο. Οτιδήποτε έγινε μετά το 1980 ακολουθεί το κέρδος της κρεατοβιομηχανίας. Πρόκειται για εντελώς άλλα συστήματα, με δικούς του κανόνες το καθένα.

Στην κρεατοβιομηχανία τίποτα δεν είναι φυσικό. Τίποτα δεν ακολουθεί τους κανόνες της εξελικτικής Βιολογίας. Αυτή είναι και η μεγάλη απάτη. Σας θέλουν να νομίζετε ότι είναι φυσικό, αλλιώς δεν θα το τρώγατε.

Προσπαθείς να εξηγήσεις την εμφάνιση ενός ιού με κανόνες της Βιολογίας, αναφερόμενος σε ένα σύστημα που ΔΕΝ έχει σχέση με την Βιολογία.
Είναι σαν να θέλεις να εξηγήσεις την λειτουργία του κιβωτίου ταχυτήτων στο Impreza με τους κανόνες της Αστροφυσικής. Είναι ανόητο.

* * *
Το να στοιβάξεις 250.000 κοτόπουλα σε ένα δωμάτιο είτε 40.000 γουρούνια σε μια αλάνα είναι από μόνο του παραβίαση της Βιολογίας / Φύσης / Λογικής. Κανένα από αυτά τα ζώα δεν θα δημιουργούσε ποτέ τέτοιες ομάδες στην φύση.

Αλλά το πράγμα πηγαίνει πολύ πιο μακρυά. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται καν για πολλά διαφορετικά ζώα. Πρόκειται για ΚΛΩΝΟΥΣ.

α) Η κρεατοβιομηχανία μετάλλαξε (είτε με φυσικούς είτε με τεχνητούς τρόπους, αδιάφορο) το αρχικό ζώο και δημιούργησε ένα τερατούργημα, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την φύση.

Ζώα που στην Φύση γενιιώνται σε Χ μέρες και φτάνουν το Ψ βάρος, στην κρεατοβιομηχανία γεννιώνται / αναπτύσσονται σε κλάσμα του χρόνου και φτάνουν σε βάρος το πολλαπλάσιο του φυσικού.

Πως θα σου φαίνονταν ένα ανθρώπινο μωρό που γεννήθηκε στους 7 μήνες εγκυμοσύνης, ζύγιζε 30 κιλά κατά την γέννα και ζυγίζει 120 κιλά πριν φτάσει τα 5 του χρόνια;

Θα θεωρούσες αυτό το μωρό φυσικό; Θα εξηγούσες τα όσα συμβαίνουν σε αυτό το μωρό (π.χ. αρώστιες από ιούς) με τους κανόνες της ανθρώπινης Βιολογίας / Ιατρικής;

Αν η lifo παρουσίαζε αυτό το ανθρώπινο μωρό σε ένα ρεπορτάζ, τι θα σχολίαζες; (στο παρουσιάζει η κρεατοβιομηχανία κάθε μέρα στο πιάτο σου και δεν βγάζεις τσιμουδιά).

Τι θα υποστήριζες αν αυτό το ανθρώπινο βρέφος παρουσίαζε εντελώς καινούργιες και άγνωστες αρώστιες; (λοιμώξεις, ιούς, εκφυλιστικές αρώστιες)
Θα έλεγες μήπως "έλα μωρέ, όλα φυσιολογικά είναι. Τυχαία έγιναν". Αυτό θα πίστευες;

Και ακόμα δεν έχουμε φτάσει ούτε στα ΜΙΣΑ του δρόμου.

Φαντάσου τώρα αυτό το "ανθρώπινο" μωρό, που δημιουργήθικε συστημικά μεγιστοποιώντας τα κέρδη της κρεατοβιομηχανίας, να το κλωνοποιούμε.

250.000 κλώνοι από αυτό το "ανθρώπινο" μωρό το αναγκάζουμε να ζει σε ένα περιβάλλον που κανονικά χωράει μόνο 1000 (π.χ. στην Σαντορίνη).

Και όχι μόνο ζουν στοιβαγμένοι αυτοί οι κλώνοι, αλλά τρώνε κλωνοποιημένες τροφές. Δεν υπάρχουν πια πολλά καλαμπόκια. Στο όνομα τους κέρδους της κρεατοβιομηχανίας "βελτιστοποιήσαμε" την παραγωγή. Το πιο αποδοτικό καλαμπόκι το κλωνοποιήσαμε κι αυτό. Ετσι εξηγείται ότι όλα είναι ακριβώς ίδια, ωριμάζουν ακριβώς την ίδια μέρα κ.ο.κ.
Βολεύει στην μαζική συγκομιδή.

Στο φυσικό περιβάλλον, ο θανατηφόρος κορωνοιός θα μπορούσε να δημιουργηθεί τυχαία, αλλά θα είχε να αντιμετωπίσει

α) χιλιάδες άλλες μεταλλάξεις χιλιάδων άλλων ιών που θα τον ανταγωνίζονταν

β) χιλιάδες διαφορετικούς οργανισμούς, με Ν (εκθετικό) ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ δυνατότητες αντιμετώπισης. Επειδή όλα αυτά τα ζώα θα είχαν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ανοσοποιητικά συστήματα, διαφορετικά κύτταρα, διαφορετικό μεταβολισμό κλπ.

Στο περιβάλλον της κρεατοβιομηχανίας όλα αυτά ΔΕΝ συμβαίνουν. Και αυτό γίνεται ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ, από επιλογή. Είναι όλα έτσι φτιαγμένα για να μεγιστοποιείται το κέρδος. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Που σημαίνει ότι αν ο ιός δημιουργηθεί σε ένα ζώο, θα δημιουργηθεί σε ΟΛΑ τα ζώα. Αφού τόσο ο ιός όσο και τα ζώα όσο και η τροφή τους είναι κλώνοι (οκ, ο ιος δεν έχει δικό οτυ DNA, άρα δεν μπορεί να είναι κλώνος, αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω).

Αποτελεί λοιπόν τεράστια μπαρούφα και _εθελοτυφλία_ το να παίρνουμε φυσικούς / βιολογικούς κανόνες και να προσπαθούμε να εξηγήσουμε με αυτούς μη-βιολογικά, μη-φυσικά συστήματα όπως μια φάρμα της κρεατοβιομηχανίας.

Τι ξέρουμε για την δημιουργία / μεταλλάξεις / διάδοση νέων κορωνοιών σε έναν πληθυσμό κλωνοποιημένων ζώων (που τα έχουμε τροποποιήσει αφύσικα πριν τα κλωνοποιήσουμε) που τρώνε κλωνοποημένη τροφή και ζουν στοιβαγμένα σε τραγικά άθλιες συνθήκες;
Η απάντηση είναι ΤΙΠΟΤΑ. Συστημική επιλογή και αυτό. Αν κάναμε ειδική έρευνα για τις μονάδες της κρεατοβιομηχανίας θα έπρεπε να παραδεχτούμε ότι δεν ακολουθούν τους φυσικούς κανόνες.

Πάντως σε ένα πράγμα σου/σας δίνω δίκιο με την τυχαιότητα:
Στα τελευταία 20 χρόνια είχαμε 8 _ανεξέλεγκτες_ πανδημίες που ΤΥΧΑΙΑ δεν αποδείχτηκαν θανατηφόρες για τον άνθρωπο. Καθαρή κωλοφαρδία.

Ε, η 9η πανδημία έφερε τα σκατά στον ανεμιστήρα και μας ξέσκισε πατόκορφα. Τρέξε να αγοράσεις κωλόχαρτα τώρα.

Υ.Γ. Εννιά πανδημίες μέσα σε είκοσι χρόνια ΠΟΤΕ δεν μπορούν να είναι σύμπτωση. Εχουν πολύ συγκεκριμένα αίτια.
avatar
Μαύρος Γάτος 21.3.2020 | 16:33
Εντελώς πληροφοριακά, η σύφιλη μας ήρθε από την Αμερική, όπου δεν προκαλούσε σημαντικά προβλήματα στους ιθαγενείς, οι οποίοι εξοντώθηκαν (μεταξύ άλλων) μαζικά από την γρίπη και άλαλες ασθένειες οι οποίες ήταν σχετικά ανώδυνες για τους Δυτικούς αποικιστές.

Παρεμπιπτόντως, συμφωνώ με τον Χάρλαν που επισημαίνει ότι :
"Εννιά πανδημίες μέσα σε είκοσι χρόνια ΠΟΤΕ δεν μπορούν να είναι σύμπτωση. Εχουν πολύ συγκεκριμένα αίτια."
Δεν χρειάζεται να έχεις διαβάσει ράφια ολόκληρα με αστυνομικά μυθιστορήματα για να αρχίσεις να είσαι καχύποπτες με τις "συμπτώσεις" όταν αυτές επαναλαμβάνονται υπερβολικά συχνά.
Ο Νοών... νοείτω 21.3.2020 | 16:52
Για όσους κατανοούμε τις καταστάσεις ή αντιλαμβανόμαστε τα γεγονότα πίσω από τις λέξεις, τα δελτία τύπου και τους απαγορευτικούς κανόνες, το σχόλιο σου είναι πολύ καλό!
Μην κουράζεσαι να γράφεις σεντόνια. Και πάλι, οι περισσότεροι, δεν θα σε καταλάβουν.
Επαναλαμβάνω: Πολύ καλό το σχόλιο σου!
avatar
Μαύρος Γάτος 21.3.2020 | 16:28
Εξαιρετικό κείμενο.
Μάλιστα, ως προς αυτό το ζήτημα αξίζει να διαβάσει κανείς το πολύ αναλυτικότερο άρθρο της Le Monde diplomatique :
Contre les pandémies, l’écologie
https://www.monde-diplomatique.fr/2020/03/SHAH/61547

Ελπίζω ότι, λόγω της μεγάλης σημασίας αυτού του άρθρου για την σωστή πληροφόρηση γύρω από αυτό το ζήτημα, σύντομα θα μεταφραστεί και θα δημοσιευτεί στην ελληνική έκδοση της Le Monde diplomatique :
monde-diplomatique.gr
avatar
0023 21.3.2020 | 20:12
Πολυ απλα...
https://www.youtube.com/watch?v=XQBMzSo3KEo
avatar
0023 22.3.2020 | 00:23
https://www.youtube.com/watch?v=MI0-rUHorj8

το σωστο
avatar
atman 25.3.2020 | 13:52
Harlan για να μην γραφουμε κατεβατα θα συμφωνησω οτι μπορουμε να τρωμε λιγοτερο κρεας - πολυ λιγοτερο. Επισης θα συμφωνησω περι υπερπλυθησμου. Ωστοσο αν δεις ενα βιντεο με εικονα απο υπαιθρια αγορα κρεατος της Βουχαν δεν ειναι καθολου να απορεις γιατι νεοι ιοι συνηθως ξεκινουν απο εκει. Ο καπιταλισμος με ολα τα χιπ βεγκαν ιστοριες προσαρμοζεται και για το post meat food economy...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια