Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, τα πράγματα είναι ανησυχητικά μετά και τις νέες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν θα κάνει πίσω στο θέμα της έρευνας υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Εικονογράφηση: design9/LiFO
Β. Σιούτη

Ερντογάν και κορωνοϊός χτυπούν μαζί και ανησυχούν την κυβέρνηση

Οι νέες απειλές του Ερντογάν και ο κορωνοϊός, που επανήλθε με την αύξηση των κρουσμάτων, εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα αυτές τις μέρες και θέτουν την κυβέρνηση σε κατάσταση συναγερμού.ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ του Ερντογάν και η απειλή του κορωνοϊού, που επανήλθε με την αύξηση των κρουσμάτων, εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα αυτές τις μέρες και ανησυχούν την κυβέρνηση, που έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Και στις δύο περιπτώσεις, παρότι η κυβέρνηση ήλπιζε να έχει κερδίσει περισσότερο χρόνο ή ότι η κατάσταση θα είχε βελτιωθεί σημαντικά, οι ειδικοί προειδοποιούσαν από καιρό.


Σχετικά με τον κορωνοϊό, οι περισσότεροι επιστήμονες δείχνουν ανήσυχοι και επισημαίνουν τους κινδύνους. Άλλωστε, από την αρχή της άρσης των περιοριστικών μέτρων είχαν εξηγήσει στην κυβέρνηση ότι αυτή μπορούσε να γίνει χωρίς αρνητικές συνέπειες, αρκεί να τηρούνταν τα ατομικά μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αυτά, όμως, δεν τηρούνται ευλαβικά σε κάθε περίπτωση, με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες.


Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, δεν είναι βέβαιο για πόσο καιρό ακόμα θα μπορούμε να μιλάμε για «ελληνική επιτυχία», καθώς η κατάσταση δύσκολα θα «μαζευτεί» και η κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θέλει να ξαναβάλει περιορισμούς που θα ζημιώσουν την οικονομία. «Περιμένουμε να δούμε τι θα φέρει αυτή η εβδομάδα. Είναι σημαντικό να δούμε τι θα δείξουν τα τεστ τις επόμενες μέρες» λένε οι λοιμωξιολόγοι.

 

Υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις, γνωστές στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, που αν ήταν ουσιαστικός ο έλεγχος του πόθεν έσχες τους, θα είχαν εντοπιστεί και υποχρεωθεί να λογοδοτήσουν, αλλά φαίνεται ότι δεν συγκινούν κανέναν. Έτσι, οι πολιτικοί συνεχίζουν να υποκρίνονται ότι ελέγχονται και οι πολίτες, άλλοι αδιάφοροι και άλλοι απελπισμένοι, αποδέχονται αδιαμαρτύρητα την κατάσταση αυτή.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις του κ. Τσιόδρα προς τον πρωθυπουργό λένε ότι θα πρέπει να προστατευτούν με κάθε τρόπο οι ευάλωτες ομάδες και τα γηροκομεία, τα νοσοκομεία, οι δομές κ.λπ., ενώ θα πρέπει να ενταθούν και οι έλεγχοι. Σχετικά με την πολιτική των τεστ (ο ρόλος των οποίων είναι πλέον πιο σημαντικός, από τη στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την επιβολή ενός δεύτερου lockdown), φαίνεται να υπάρχει διχογνωμία και στο Μαξίμου δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πώς θα προχωρήσουν. Είναι γνωστό ότι οι σημαντικές αποφάσεις για την πανδημία, όπως και όλες οι σημαντικές αποφάσεις στα κρίσιμα ζητήματα, λαμβάνονται στο Μαξίμου και όχι στα υπουργεία.

 

Η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας στην πρώτη φάση έκανε αρκετούς πολίτες να περιφρονήσουν τον κίνδυνο απ' ό,τι φαίνεται, αλλά είναι και η κυβέρνηση που μοιάζει να πέφτει θύμα της επιτυχίας αυτής. Από τη μια η βιασύνη της να ανοίξει και να την «εξαργυρώσει», προκειμένου να μην υπάρξει σοβαρή ζημιά στην οικονομία, από την άλλη πολλά μέλη της, που δεν τα ενδιαφέρει να δώσουν το καλό παράδειγμα, στέλνοντας το λάθος μήνυμα και στους πολίτες.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, λίγο μετά την πολυσυζητημένη επιβολή προστίμου σε μπαρ της Μυκόνου (ένα από τα πολλά που δεν τηρούσαν τα μέτρα αποφυγής συνωστισμού), συμμετείχε σε εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια αγάλματος στη Μητρόπολη του Πειραιά με πολλούς ηλικιωμένους παρόντες, αγνοώντας προκλητικά τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής απόστασης.


Η κυβέρνηση όλες τις προηγούμενες μέρες επέδειξε μια σπουδή στο να εξαργυρώσει την επιτυχία της αντιμετώπισης της πανδημίας στον τουρισμό, με αποτέλεσμα να κάνει αρκετές εκπτώσεις απ' όσα αρχικά σκεφτόταν. Αρχικά, υπήρχαν σκέψεις για κάποιου είδους υγειονομικό διαβατήριο των τουριστών που θα επισκέπτονταν τη χώρα, οι οποίες εγκαταλείφθηκαν γρήγορα. Μετά, υπήρχαν συζητήσεις για γρήγορα τεστ που θα γίνονταν στα αεροδρόμια, στις αφίξεις, αλλά και αυτές εγκαταλείφθηκαν. Δεν είναι καθόλου βέβαιο και το ότι η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες μόνο από χώρες με λίγα κρούσματα.

 

Τελικά, η χώρα ανοίγει, εν χορδαίς και οργάνοις, με τον πρωθυπουργό στη Σαντορίνη, την άλλη εβδομάδα, με λιγότερες προϋποθέσεις και περισσότερο ρίσκο.


Κυβερνητικά στελέχη που δεν κρύβουν την αγωνία τους για την επόμενη μέρα, καθώς από αυτήν θα κριθούν πολλά, υποστηρίζουν ότι το πολύ ανησυχητικό θα είναι αν αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εισαγωγών στις ΜΕΘ και των διασωληνωμένων, ενώ, αν υπάρξει έξαρση σε κάποια περιοχή, αυτή θα αντιμετωπίζεται τοπικά. Ο κ. Τσιόδρας και άλλοι λοιμωξιολόγοι και επιστήμονες έχουν εισηγηθεί ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το σύστημα ιατρικής περίθαλψης στα νησιά (το οποίο υστερεί σημαντικά και επικίνδυνα πλέον σε καταστάσεις πανδημίας), ενώ θα πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα για τεστ, ώστε να γίνεται ιχνηλάτηση στην περίπτωση που χρειαστεί.


Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, τα πράγματα εκεί είναι ακόμα πιο ανησυχητικά μετά και τις νέες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν θα κάνει πίσω στο θέμα της έρευνας υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Μιλώντας στο κανάλι TRT, αποκάλυψε επισήμως πλέον και τον χάρτη με την περιοχή που έχει χαράξει παράνομα η Τουρκία, η οποία επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί, παρά τις ακραίες προκλήσεις του ισλαμιστή Προέδρου, να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και να υποβαθμίσει το γεγονός, επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά το επιχείρημα ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης, κάτι που δεν προκύπτει, όμως, από τις ενέργειες που συνοδεύουν τη ρητορική της Τουρκίας. Άλλωστε, και όταν υπογράφηκε το τουρκολιβυκό σύμφωνο, χωρίς η κυβέρνηση να το πάρει είδηση ή να μπορέσει να το σταματήσει, και τότε το υποβάθμισαν, τονίζοντας ότι πρόκειται περί παράνομης συμφωνίας.

 

Την ίδια ώρα, μέχρι και κυβερνητικοί βουλευτές επισήμαιναν το αυτονόητο, πως ακόμα και οι παράνομες συμφωνίες παράγουν αποτελέσματα. Εξάλλου, και η κατοχή της βόρειας Κύπρου παράνομη είναι και καταδικασμένη, αλλά έχει διχοτομήσει την Κύπρο, με το ζήτημα αυτό να παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες. 

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Απόψεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερντογάν: «Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για να κάνουμε τζαμί την Αγία Σοφία»

ΔιεθνήΕρντογάν: «Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για να κάνουμε τζαμί την Αγία Σοφία»

9.6.2020
Μόσιαλος: Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων - Δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση από κανέναν

ΕλλάδαΜόσιαλος: Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων - Δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση από κανέναν

10.6.2020
Προειδοποίηση Βατόπουλου: Ένας ασυμπτωματικός σε κλαμπ μπορεί να κολλήσει 400 άτομα

Τech & ScienceΠροειδοποίηση Βατόπουλου: Ένας ασυμπτωματικός σε κλαμπ μπορεί να κολλήσει 400 άτομα

8.6.2020
Μύκονος: Αντιδρούν οι επιχειρηματίες για το «λουκέτο» σε beach bar

ΕλλάδαΜύκονος: Αντιδρούν οι επιχειρηματίες για το «λουκέτο» σε beach bar

8.6.2020
Καθηγητής Σουρβίνος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown σε αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού

ΕλλάδαΚαθηγητής Σουρβίνος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown σε αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού

8.6.2020
Πειραιάς: Συνωστισμός στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

ΕλλάδαΠειραιάς: Συνωστισμός στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

9.6.2020
Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη προχωράμε τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

ΔιεθνήΕρντογάν: Τουρκία και Λιβύη προχωράμε τις γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

4.6.2020
Ερντογάν: «Εμείς δεν κατεδαφίσαμε την Αγία Σοφία, αλλά στην Αθήνα δεν έχουμε ούτε ένα τζαμί»

ΔιεθνήΕρντογάν: «Εμείς δεν κατεδαφίσαμε την Αγία Σοφία, αλλά στην Αθήνα δεν έχουμε ούτε ένα τζαμί»

31.5.2020
Οι Τούρκοι επιλέγουν Ιμάμογλου - Δεύτερος ο Ερντογάν σε δημοσκόπηση

ΔιεθνήΟι Τούρκοι επιλέγουν Ιμάμογλου - Δεύτερος ο Ερντογάν σε δημοσκόπηση

30.5.2020
Αγία Σοφία: «Φιέστα» με αποσπάσματα από το κοράνι και προσευχές για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

ΔιεθνήΑγία Σοφία: «Φιέστα» με αποσπάσματα από το κοράνι και προσευχές για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

29.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια