Η ισότητα έχει σημασία, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά
Απόψεις

Η ισότητα έχει σημασία, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά

Κοινό άρθρο της ύπατης αρμοστή κ. Μιτσέλ Μπατσελέ και της επιτρόπου κ. Χέλενα Νταλί.ΚΑΘΕ ΚΡΙΣΗ ΣΥΝΤΑΡΑΖΕΙ συθέμελα τις κοινωνίες μας, οξύνοντας τις υπάρχουσες ανισότητες και αποκαλύπτοντας εδραιωμένες διακρίσεις. Όπως και οι παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις που προηγήθηκαν, η πανδημία της COVID-19 είναι καταστροφική και δεν γνωρίζει εθνικά σύνορα. Η μόνη αποτελεσματική ανταπόκριση που μπορεί να υπάρξει είναι μια ανταπόκριση εξίσου παγκόσμια — συνεκτική, ενιαία και βασισμένη σε αρχές. Σε κάθε κρίση εμπεριέχεται η ευκαιρία της ανοικοδόμησης προς το καλύτερο, και αυτός είναι ο στόχος τον οποίο θα πρέπει όλοι να επιδιώξουμε.


Η ισότητα έχει σημασία, σήμερα μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Η τρέχουσα πανδημία έχει καταδείξει με τρόπο εμφατικό τις καταστροφικές επιπτώσεις των ανισοτήτων. Και τις επιτείνει. Πρέπει να ανταποκριθούμε με άμεσες, συντονισμένες και αποφασιστικές ενέργειες για να θέσουμε τέρμα στην πληθώρα των μορφών διακρίσεων που εκθέτουν ανθρώπους σε κίνδυνο. Για λόγους ιατρικούς, οικονομικούς και ηθικούς δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε γι' αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την COVID-19, οι οποίοι συχνά είναι οι φτωχότεροι, άνθρωποι που δεν έχουν πάντοτε αισθητή παρουσία ή ηχηρή φωνή. Μια κοινωνία που επιδιώκει την ισότητα κρίνεται εντέλει από τον τρόπο με τον οποίο φροντίζει τα πλέον ευάλωτα μέλη της.

 

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την ανάπτυξη απαντήσεων στην κρίση του κορονοϊού οι οποίες θα εδράζονται στην ισότητα, και, ταυτόχρονα, θα συνεχίσουν να οικοδομούν επί της επιτυχούς υφιστάμενης συνεργασίας τους.


Η COVID-19 καθιστά απολύτως εμφανές ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σώζει ζωές. Όπως πολλές προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις συνιστούν συννοσηρότητες που μπορούν να επιτείνουν σημαντικά την εξέλιξη του ιού, έτσι και τα υποκείμενα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα συνιστούν συννοσηρότητες που επιτείνουν τον κίνδυνο μετάδοσής του. Η εξάλειψη των διακρίσεων, η διαφύλαξη της ισότιμης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, το δικαίωμα σε αξιοπρεπή κατοικία, το δικαίωμα σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, καθώς και η διασφάλιση των βασικών στοιχείων κοινωνικής προστασίας (για να περιοριστούμε σε μερικά μόνο παραδείγματα) θα είναι θεμελιώδους σημασίας για να ξεπεράσουμε την πανδημία.


 Χέλενα ΝταλίΗ ανταπόκρισή μας στην πανδημία πρέπει να έχει ως κύριο στοιχείο την αλληλεγγύη. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν επιδείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους τους. Άλλοι έχουν αντιδράσει στοχοποιώντας ομάδες που είναι ήδη ευάλωτες σε σωματικές και λεκτικές επιθέσεις. Οι αντιδράσεις αυτές βλάπτουν όχι μόνο τους ανθρώπους που στοχοποιούνται, αλλά βλάπτουν επίσης τις προσπάθειες για τον περιορισμό της μετάδοσης και της οικονομικής ζημιάς που προκαλεί ο ιός.


Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την ανάπτυξη απαντήσεων στην κρίση του κορονοϊού οι οποίες θα εδράζονται στην ισότητα, και, ταυτόχρονα, θα συνεχίσουν να οικοδομούν επί της επιτυχούς υφιστάμενης συνεργασίας τους, όπως η πρωτοβουλία Spotlight, η οποία αντιπροσωπεύει μια πρωτοφανή παγκόσμια προσπάθεια για επενδύσεις στην ισότητα των φύλων.


Μιτσέλ Μπατσελέ Οι παραπάνω επιδιώξεις αποτέλεσαν, εξάλλου, και το κίνητρο που ώθησε 138 κράτη μέλη και παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών να ενώσουν τις δυνάμεις τους στη δήλωσή τους υποστήριξης των προσπαθειών του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για μια ανταπόκριση στην COVID-19 η οποία θα λαμβάνει υπόψη της και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Τα Ηνωμένα Έθνη και η ΕΕ επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στον σεβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, τα οποία κατοχυρώνονται στη σχετική σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζοντας ότι τα άτομα αυτά έχουν πληγεί δυσανάλογα από την κρίση. Κάθε χώρα θα πρέπει να πράξει το ίδιο, διασφαλίζοντας ότι τα μέτρα και τα σχέδια ανάκαμψης που εφαρμόζει δίνουν έμφαση στις ανάγκες των ατόμων που πλήττονται από διακρίσεις.


Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις προτάσεις της για το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρώπης. Το έκτακτο μέσο Next Generation EU ενισχύει τον προϋπολογισμό της ΕΕ με 750 επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ διασφαλίζει ότι η ισότητα θα βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάκαμψης. Για παράδειγμα, το σχέδιο ανάκαμψης θα αναβαθμίσει την ενωσιακή ετοιμότητα αντιμετώπισης κρίσεων και ικανότητα διαχείρισης κρίσεων μέσω της ανάθεσης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ενισχυμένου ρόλου, ο οποίος περιλαμβάνει την παρακολούθηση της πανδημίας και την παροχή κατάλληλων κατευθυντήριων οδηγιών για όλους τους πολίτες, και ιδίως για τους πλέον ευάλωτους, όπως τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτει η πανδημία του κορονοϊού και να εξασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη θα είναι κοινωνικά δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς.


Όλοι μας απολαμβάνουμε σημαντικότατα οφέλη από την ποικιλομορφία των κοινωνιών, των λαών, των πολιτισμών και των παραδόσεών μας. Η COVID-19 αποτελεί πολυδιάστατη πρόκληση και ο αγώνας μας για την αντιμετώπισή της θα στεφθεί με επιτυχία μόνο αν είναι κοινός, αν συμπεριλαμβάνει όλα τα όπλα μας και όλο το ταλέντο μας, χωρίς να αφήνει κανέναν στο περιθώριο.

 

Απόψεις
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια