Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και τον κοινωνικό πόνο της ανεργίας, πολλοί είναι εκείνοι που υποτιμούν σήμερα τον κίνδυνο της Χρυσής Αυγής. Κάνουν λάθος. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Απόψεις

Σταύρος Ζουμπουλάκης: «Ας αναλογιστούν τη στάση τους εκείνοι που στάθηκαν στη Χ.Α. με συμπάθεια ή ουδετερότητα»

Ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης σχολιάζει στη LiFO τη χθεσινή ιστορική απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή.«TO ΟΥΣΙΩΔΕΣ, ΕΥΤΥΧΩΣ, ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ: Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό είναι που προσωπικά θεωρώ ότι έχει την πρωτεύουσα σημασία, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα», επισημαίνει στη LiFO ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Σταύρος Ζουμπουλάκης.


«Έχουν ειπωθεί πολλά είτε στη διάρκεια της πολυετούς δίκης είτε από χθες με αφορμή την απόφαση. Θέλω, όμως, να σταθώ σε κάτι που έχει για μένα ιδιαίτερη σημασία. Ας αναλογιστούν, τώρα που γνωρίζουμε κι έχουμε επίσημη απόφαση ότι είναι δολοφόνοι, όλοι εκείνοι που στάθηκαν απέναντι στη Χρυσή Αυγή –αναφέρομαι και σε παράγοντες εκκλησιαστικούς– με μια συμπάθεια ή μια παθητική ουδετερότητα. Όλοι αυτοί, λοιπόν, ήρθε η στιγμή να αναλογιστούν τη στάση τους».


Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν ο γνωστός συγγραφέας είχε συγγράψει το βιβλίο του «Χρυσή Αυγή και Εκκλησία» στο οποίο υποστήριζε ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή ήταν μέσω της απονομιμοποίησης από τον συντηρητικό κόσμο και ιδίως την Εκκλησία. Μάλιστα, επισημαίνονταν ότι: «Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και τον κοινωνικό πόνο της ανεργίας, πολλοί είναι εκείνοι που υποτιμούν σήμερα τον κίνδυνο της Χρυσής Αυγής. Κάνουν λάθος. Όταν η νεοναζιστική μπόρα περάσει, ας μη θεωρήσουν πάντως ότι είχαν δίκιο που δεν ανησυχούσαν. Η μπόρα τούτη θα περάσει, επειδή ορισμένοι άλλοι, μέσα στην ίδια αυτή δίνη, δεν την υποτίμησαν μα την αντιπάλεψαν».


Στο άκουσμα της απόφασης ο Σταύρος Ζουμπουλάκης δηλώνει: «Ήταν μια απόφαση που περίμενα. Ωστόσο, το συγκινητικό ήταν τα δεκάδες τηλεφωνήματα και μηνύματα που έλαβα, ακόμη κι από ανθρώπους που δεν έχουμε συνεχή επαφή. Ήταν εντυπωσιακό, πόσο πολύ χθες ο κόσμος είχε την ανάγκη να μοιραστεί με άλλους αυτό το ευχάριστο γεγονός».

Απόψεις
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια