Σούζαν Σόνταγκ
Άνθρωποι

Η καθημερινή ρουτίνα δέκα μεγάλων συγγραφέων είναι πιο αυστηρή από ό,τι φαντάζεστε

Μη νομίζετε ότι γράφουν «όταν έχουν έμπνευση»

Μη νομίζετε ότι γράφουν όταν «έχουν έμπνευση». Έχουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθημερινές συνήθειες και τα τηρούν ευλαβικά. Είναι όλοι οπαδοί της ρήσης που λέει ότι: «Αν περιμένεις να γράψεις όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές , κινδυνεύεις να πεθάνεις και να μην έχεις τραβήξει μια γραμμή». Δέκα μεγάλοι συγγραφείς μαρτυρούν τις συνήθειές τους και τη ρουτίνα τους.

 

1.

Σούζαν Σόνταγκ

«Θα σηκωθώ κάθε πρωί το αργότερο οκτώ (μπορεί να σπάσω αυτόν τον κανόνα μία φορά την εβδομάδα). Θα γευματίσουμε μόνο με τον Roger [Straus]. «Όχι, δεν πάω έξω για φαγητό» (Μπορεί να σπάσω αυτόν τον κανόνα μία φορά κάθε δύο εβδομάδες). Θα γράψω στο σημειωματάριο κάθε μέρα. Θα πω στους φίλους να μη μου τηλεφωνήσουν το πρωί και δεν απαντώ στο τηλέφωνο μέχρι το απόγευμα Θα προσπαθήσω να διαβάσω μόνο το βράδυ για να αποδράσω από το γράψιμο. Θα απαντήσω σε γράμματα μία φορά την εβδομάδα (την Παρασκευή που πρέπει να πηγαίνω στο νοσοκομείο ούτως ή άλλως)».

 

2.

Τζακ Κέρουακ

 

«Το γραφείο στο υπνοδωμάτιο, κοντά στο κρεβάτι, με ένα καλό φως, τα μεσάνυχτα μέχρι την αυγή, ένα ποτό. Αυτά χρειάζονται για να γράψει κανείς. Και αν δεν υπάρχει σπίτι, ας είναι το δωμάτιο ενός μοτέλ. Επίσης έχω ένα τελετουργικό. Μπορεί να θεωρηθεί και δεισιδαιμονία. Ανάβω ένα κερί και γράφω στο φως του. Γονατίζω και προσεύχομαι. Έχω σαν τυχερό αριθμό το 9 αν και όλοι μου λένε πως ανήκω στο ζώδιο των ιχθύων και πρέπει να έχω για τυχερό μου νούμερο το 7».

 

3.

Τζοάν Ντίντιον

 

«Χρειάζομαι μια ώρα να μείνω μόνη πριν από το δείπνο, με ένα ποτό, να ξεχάσω ό,τι έχω κάνει όλη την ημέρα. Κι έτσι με αυτό τον τρόπο τακτοποιώ τις σκέψεις μου. Αρχίζω την επόμενη μέρα τηρώντας το ίδιο σχεδόν πρόγραμμα. Όταν γράφω, δεν μου αρέσει ούτε να βγαίνω για φαγητό, ούτε να έχω καλεσμένους γιατί χάνω πολύ χρόνο. Όταν κοντεύω να τελειώσω το βιβλίο, πηγαίνω στο σπίτι μου στο Σακραμέντο και κοιμάμαι με το βιβλίο αγκαλιά. Και σηκώνομαι μέσα στη νύχτα, όποια ώρα θέλω και πληκτρολογώ».

 

4.

Χένρι Μίλερ

 

ΠΡΩΙΝΑ: Αν είσαι μεθυσμένος, πληκτρολόγησε μόνος τις σημειώσεις. Αν είναι σε καλή κατάσταση, γράψε.


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ: Γράψε το κομμάτι σου με το χέρι, σχολαστικά. Χωρίς διακοπές. γράφε κομμάτι, κομμάτι κάθε φορά και τελείωνέ το.


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ (επίσης): Δείτε τους φίλους σας. Διαβάστε σε καφετέριες. Εξερευνήστε άγνωστα μέρη - με τα πόδια, ή με το ποδήλατο.

 

Σημείωση: Αφήστε αρκετό χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να κάνει μια περιστασιακή επίσκεψη σε μουσεία ή μια περιστασιακή βόλτα με το ποδήλατο. Κάντε σκίτσα στις καφετέριες και στα τρένα και στους δρόμους. Κόψτε τις ταινίες! Βιβλιοθήκη για τις αναφορές μια φορά την εβδομάδα.

 

5.

Σιμόν Ντε Μποβουάρ

 

«Πάντα βιάζομαι να προχωρήσω όταν γράφω, άρα μου αρέσει να ξεκινάω το πρωί. Πίνω ένα τσάι και δουλεύω από τις 10 μέχρι τη μία. Μετά βλέπω τους φίλους μου και στη συνέχεια στις 5 το απόγευμα επιστρέφω πίσω και δουλεύω μέχρι τις 9. Δεν έχω καμία δυσκολία να συνεχίσω το απόγευμα από εκεί που σταμάτησα».

 

6.

Έρνεστ Χεμινγουέι

 

«Όταν δουλεύω πάνω σε ένα βιβλίο γράφω κάθε πρωί, με το πρώτο φως, αν είναι δυνατόν. Δεν σε ενοχλεί τίποτα. Συνήθως είναι δροσερά ή έχει κρύο και έρχεται το γράψιμο να σε ζεστάνει. Έχεις όλο το χρόνο μπροστά σου να διαβάσεις αυτά που έχεις γράψει και να ξέρεις τι θα συμβεί στη συνέχεια. Κρατάς όλους τους χυμούς από αυτά που σημείωσες κι έτσι την επόμενη μέρα ξαναρχίζεις να γράφεις με το ίδιο πρόγραμμα».

 

7.

Ντον Ντε Λίλο

 

«Δουλεύω το πρωί σε μια χειροκίνητη γραφομηχανή. Γράφω για περίπου τέσσερις ώρες και στη συνέχεια πάω για τρέξιμο. Αυτό με βοηθά να απαλλαγώ από τον ένα κόσμο που κουβαλάω και να μπω σε έναν άλλο. Τα δέντρα, τα πουλιά, το ψιλόβροχο, είναι ένα ωραίο διάλειμμα.


»Στη συνέχεια, δουλεύω, και πάλι το απόγευμα για δύο ή τρεις ώρες. Δεν πίνω καφέ και έχω κόψει το κάπνισμα. Ο χώρος μου είναι συγκεκριμένος. Το ήσυχο σπίτι μου. Ένας συγγραφέας παίρνει σοβαρά μέτρα για να εξασφαλίσει τη μοναξιά του. Διαβάζοντας τυχαία καταχωρήσεις στο λεξικό, κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο. Εγώ κοιτάζω και μια μεγάλη φωτογραφία του Μπόρχες. Για να σπάσω το ξόρκι, όταν κολλάω κάπου».

 

8.

Χαρούκι Μουρακάμι

 

«Όταν γράφω ένα μυθιστόρημα, σηκώνομαι στις 4:00 π.μ. για να δουλέψω για πέντε έως έξι ώρες. Το απόγευμα τρέχω γύρω στα 10 χιλιόμετρα ή κολυμπάω γύρω στα 1500 μέτρα, ή και τα δύο, στη συνέχεια διαβάζω λίγο και ακούω μουσική. Πηγαίνω για ύπνο στις 9 το βράδυ. Κρατάω αυτό το πρόγραμμα αμετάβλητο, κάθε μέρα. Η επανάληψη από μόνη της γίνεται ένα σημαντικό στοιχείο της γραφής».

 

9.

Φραγκλίνος Ρούσβελτ

 

 

Το εξαντλητικά σχολαστικό πρόγραμμά του....

 

10.

Αναΐς Νιν

 

«Γράφω τις ιστορίες μου το πρωί, ημερολόγιό μου τη νύχτα». Προσθέτει στη συνέχεια, στο πέμπτο τόμο, το 1948.

«Γράφω κάθε μέρα. ... Κάνω καλύτερα τη δουλειά μου το πρωί».

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο LIFO.gr το 2013.

 

 

Άνθρωποι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καθημερινή ζωή μου με τον Τσαρούχη. Από τον Γιώργο Ορφανό.

Άνθρωποι Η καθημερινή ζωή μου με τον Τσαρούχη. Από τον Γιώργο Ορφανό.

2.4.2020
18 εντελώς γελοίες, προπαγανδιστικές φωτογραφίες του δικτάτορα του Τουρκμενιστάν, που τερματίζουν το φώτοσοπ

Άνθρωποι 18 εντελώς γελοίες, προπαγανδιστικές φωτογραφίες του δικτάτορα του Τουρκμενιστάν, που τερματίζουν το φώτοσοπ

1.4.2020
Η κόρη του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Ηλία Βενέζη, μιλά στο LIFO.gr

Άνθρωποι Η κόρη του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα Ηλία Βενέζη, μιλά στο LIFO.gr

4.3.2020
Nικόλαος Βεντούρας εχάραξεν

Άνθρωποι Nικόλαος Βεντούρας εχάραξεν

1.2.2020
Υπήρξε ο τεράστιος Βασίλης Χατζηπαναγής ο πιο αδικημένος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών;

Άνθρωποι Υπήρξε ο τεράστιος Βασίλης Χατζηπαναγής ο πιο αδικημένος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών;

26.1.2020
Ονομάζομαι Θάνος Μούρραης Βελλούδιος και ουδέποτε έζησα ως φυτόν

Άνθρωποι Ονομάζομαι Θάνος Μούρραης Βελλούδιος και ουδέποτε έζησα ως φυτόν

28.12.2019
Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

Άνθρωποι Πώς κατάφερε η RuPaul να γίνει μία απ' τις πιο επιδραστικές σούπερ-σταρ της δεκαετίας του '10

17.11.2019
Αναμνήσεις ενός εισαγωγέα λαθραίων κασετών από το Βερολίνο των ’80s

Άνθρωποι Αναμνήσεις ενός εισαγωγέα λαθραίων κασετών από το Βερολίνο των ’80s

9.11.2019
«Μείνετε αχόρταγοι, μείνετε τρελαμένοι!»: Η φιλοσοφία του Στιβ Τζομπς σε 4 λέξεις

Άνθρωποι «Μείνετε αχόρταγοι, μείνετε τρελαμένοι!»: Η φιλοσοφία του Στιβ Τζομπς σε 4 λέξεις

5.10.2019
Γλυκερία Μπασδέκη: «Έχω ειδικευθεί στις πτώσεις. Αξέχαστα ήταν!»

Άνθρωποι Γλυκερία Μπασδέκη: «Έχω ειδικευθεί στις πτώσεις. Αξέχαστα ήταν!»

28.9.2019
2 Σχόλια
xouftalo 22.12.2017 | 18:55
Ο Ζωρζ Σιμενό, ένα αληθινό μηχανάκι που έγραψε πάνω από 400 βιβλία, δεν σηκώνονταν από την καρέκλα εάν δεν έγραφε τουλάχιστον 60 σελίδες κάθε μέρα. Αλλά και μία συγγραφέας που ξέρω, δουλεύει καθημερινά-πενθήμερο, κανονικά σαν δουλειά όπως οι άλλες. Ακόμα και αν βγει με την παρέα για ένα κρασί, εάν δεν έχει συμπληρώσει τις ώρες που έχει συμφωνήσει με το εαυτό της για εκείνη την ημέρα, θα κάτσει μόνο μία ώρα και μετά θα επιστρέψει σπίτι για να τις ολοκληρώσει.

Τρώγοντας έρχεται η όρεξη και γράφοντας η έμπνευση, έλεγε ο Παλαμάς. Καλό είναι το ταλέντο και η κλίση, αλλά είναι απλά η μαγιά. Χρειάζεται πολλή πειθαρχία και δουλειά για να βγει αποτέλεσμα. Τα "πατάς ένα κουμπί" δεν υπάρχουν.
avatar
Βεβαιως 23.12.2017 | 13:45
Ρωτησα ενα γνωστο συγγραφεα αν ειναι το ταλεντο και η εμπνευση που αποφασιζει αν θα γινει κανεις συγγραφεας.
Καθολου, ειπε, αν θελεις να πεις κατι θα βρεις τροπο, αρκει να δουλεψεις γι αυτο. Η δικη μου εμπνευση ειναι 8.00 - 16.00 μπροστα στη γραφομηχανη με λευκες σελιδες χαρτι που περιμενουν να τις γεμισω... Η τεχνη θελει δουλεια, η εμπνευση ειναι για τους αρχαριους, δε δινει εργα...