Φωτογραφία

Φωτογραφίες της Ρωσίας από Ρώσους φωτογράφους

Το χάσμα μεταξύ του πώς οι αλλοδαποί βλέπουν τους Ρώσους και πως οι Ρώσοι βλέπουν τον εαυτό τους είναι τεράστιο καί τόσο παλιό όσο και η ίδια η χώρα

 

Ο Ρώσος φωτογράφος Valeriy Klamm συνειδητοποίησε κάποια στιγμή της καριέρας του ότι οι ξένοι φωτοδημοσιογράφοι έρχονται στη χώρα του έχοντας ήδη έτοιμες στο μυαλό τους τις εικόνες που θέλουν να στείλουν πίσω στη πατρίδα τους: ζοφερές εικόνες από έναν κρύο και έρημο τόπο όπου πρόσωπα με απόλυτη εξουσία κυριαρχούν σε έναν μεθυσμένο λαού. «Έρχονται θέλοντας να φωτογραφίσουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους». λέει Klamm. «Η Ρωσία είναι μια άγρια χώρα και  σχεδόν πάντα βρίσκεται σε κάποιου είδους δύσκολη μεταβατική περίοδο». Ο ίδιος δεν είχε φωτογραφήσει παρά μόνο τη πόλη του, το Novosibirsk όπου περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις όχθες του ποταμού Ομπ στη μέση της Σιβηρίας.

 

Το 2000 ο Klamm ξεκίνησε να επισκέπτεται μικρές πόλεις με τη φωτογραφική του. Ταυτόχρονα άρχισε να ζητάει από τους φωτογράφους φίλους του, αλλοδαπούς και ντόπιους  να μοιραστούν φωτογραφίες τους από την ζωή των αγροτικών χωριών που βρίσκονται διάσπαρτα στη τεράστια έκταση της Ρωσίας από την Ευρώπη ως τον Ειρηνικό ωκεανό.  Και το 2009 ξεκίνησε το "Birthmarks on the Map", μια ιστοσελίδα που φιλοξενεί αυτό το συλλογικό φωτογραφικό πρότζεκτ. 

 

«Η ζωή στη μέση του πουθενά είναι πάντα δύσκολη. Οι άνθρωποι όμως ζουν με αξιοπρέπεια, υπομονή και απλή σοφία που τους δίνει δύναμη και ελπίδα. Και αυτά τα πράγματα είναι απαραίτητα για την ανθρωπότητα». Ο Klamm ήθελε να γεμίσει το site με εικόνες της πραγματικής Ρωσίας και το αποτέλεσμα πλέον είναι πιο κοντά στην εθνογραφία και την ανθρωπολογία και λιγότερο στη δημοσιογραφία. Το site στην ουσία δουλεύει με εθνογράφους που μελετούν αυτές τις μικρές κοινότητες μήπως ανακαλύψουν ανείπωτες ιστορίες.  

 

Στο πρότζεκτ συμμετέχουν περισσότεροι από 60 φωτογράφοι, άλλοι επαγγελματίες άλλοι χομπίστες. Τα τελευταία πέντε χρόνων ο Klamm στηρίχθηκε σε αυτή τη χαλαρή κολεκτίβα και οικοδόμησε μια τεράστια συλλογή από φωτογραφίες που απεικονίζουν τη αυθεντική Ρωσία. Παρουσιάζουμε μερικές απ' αυτές.  

 

Η Marina υπεύθυνη παραγωγής και η Lyuba μια χωριατοπούλα, ποζάρουν για το πορτρέτο ενός αγροκτήματος που βρίσκεται νότια της Αγίας Πετρούπολης. Φωτογραφία: Sergey Maximishin, St. Petersburg.

 

Μία μαθήτρια της 8ης τάξης παίζει ποδόσφαιρο με τις φίλες της στο Mari El Republic που βρίσκεται ανάμεσα στις ρώσικες πόλεις Kazan και Nizhny Novgorod. Φωτογραφία: Fyodor Telkov, Yekaterinburg.

 

Εορταστικό δείπνο για μια κηδεία στην Αλτάι, μια περιοχή που συνορεύει με το Καζακστάν, τη Μογγολία και την Κίνα. Φωτογραφία: Igor Lagunov, Magnitigorsk.

 

Ο Meyram Mold Akimov φροντίζει μια εγκατάσταση αντλίας νερού σε ένα χωριό κοντά στο Νοβοσιμπίρσκ και πλένεται δύο φορές την εβδομάδα, ανεξαρτήτως καιρού. Φωτογραφία: Valerik Klamm, Novosibirsk.

 

Κολυμβητές απολαμβάνουν το μπάνιο σε ιαματική πηγή με νερό που περιέχει ραδόνιο, ένα ραδιενεργό στοιχείο. Οι ντόπιοι θεωρούν πως η πηγή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Φωτογραφία: Valeriy Klamm, Novosibirsk.

 

Ένας άντρας τοποθετεί κέρατα ταράνδων σε ένα ιερό στην περιοχή Murmansk, μια χερσόνησο στον Αρκτικό βορρά της Αγίας Πετρούπολης, όπου ο ίδιος και άλλοι διατηρούν κοπάδια ταράνδων. Φωτογραφίες: Alexander Stepanenko, Murmansk.

 

Την ημέρα της Αγίας Τριάδας στο χωριό Biysk στην Altai, διακοσμούν με χόρτα και κλαδιά σήμυδας τον Ορδόδοξο ναό. Φωτογραφία: Valeriy Klamm, Novosibirsk

 

Ένα γατάκι δείχνει την αγάπη του σε μία ηλικιωμένη κυρία στο χωριό των Κοζάκων Velikopetrovskaya κοντά στο Cheliyabinsk Φωτογραφία: Igor Lagunov, Magnitigorsk

 

Ένας Κοζάκος κάνει κόλπα με το άλογό του στην περιφέρεια Rostov που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία. Φωτογραφία: Misha Maslennikov, Moscow

 

Συγκέντρωση Καζάκων στη Nizhny Tagil, μία πόλη στα Ουράλια όρη. Φωτογραφία: Fyodor Telkov, Yekaterinburg.

 

Ένα αγόρι που ονομάζεται Zahar κάθεται πάνω στο καπό ενός παλιού αυτοκινήτου στο χωριό Rossiyka κοντά στο Krasnoyarsk. Φωτογραφία: Alexander Kustov, Krasnoyarsk

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια