Φωτογραφία

Girl on Girl

Το βιβλίο Girl on Girl φιλοδοξεί να καταγράψει την θηλυκή, φωτογραφική "επανάσταση" των τελευταίων χρόνων

 

Η "θηλυκή ματιά" γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια καθώς η κοινότητα των γυναικών που αποκτούν δυναμικά τον αφηγηματικό έλεγχο του φωτογραφικού τους μέσου συνεχώς μεγαλώνει. Η Charlotte Jansen, συγγραφέας, επιμελήτρια έργων τέχνης και εκδότρια του περιοδικού Elephant Magazine μέσα από την άμεση επαφή που έχει με το έργο αυτών των γυναικών κατέγραψε την θηλυκή, φωτογραφική "επανάσταση" των τελευταίων χρόνων και αποφάσισε να την παρουσιάσει σε βιβλίο.

 

«Οι φωτογραφίες γυναικών από γυναίκες φωτογράφους» λέει η Charlotte «ερμηνεύονται από τα μέσα μόνο σε σχέση με την ανδρική ματιά». Το Girl on Girl, το βιβλίο της Jansen είναι η απόδειξη ότι οι γυναίκες μπορούν να έχουν οι ίδιες τον έλεγχο της εικόνας τους διαμορφώνοντας σταδιακά μια διαφορετική οπτική απ' αυτή που επικρατούσε μέχρι τώρα. Μέσα από εικόνες και συνεντεύξεις 40 γυναικών φωτογράφων από 17 διαφορετικές χώρες (μεταξύ αυτών η Petra Collins, Juno Calypso,  Zanele Muholi,  Molly Soda, Zanele Muholi, Deanna Templeton, Izumi Miyazaki και Lalla Essaydi ) το βιβλίο της Jansen διερευνά τη γυναικεία ταυτότητα με πολλούς και  δημιουργικούς τρόπους φροντίζοντας να τονίσει ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι "μια περαστική μόδα". «Ήθελα να παρουσιάσω όλα τα είδη των εικόνων που έχουν δημιουργήσει οι γυναίκες· και να τα παρουσιάσω όλα μαζί όχι για να επισημάνω τις ομοιότητές τους αλλά για να δείξω ότι οι φωτογραφίες τους δεν σχετίζονται αποκλειστικά με τον φεμινισμό και τη θηλυκότητα. Όλες αυτές οι γυναίκες επιδιώκουν μια νέα ανάγνωση όχι μόνο στις δικες τους φωτογραφίες αλλά και σε όσα βλέπουμε καθημερινά γύρω μας.»

 

«Αγαπώ τις γυναίκες και αγαπώ τη φωτογραφία» λέει η Jansen εξηγώντας τους λόγους που την έκαναν να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Θέλει όμως να τονίσει ότι ο όρος "θηλυκή ματιά" δεν είναι απλώς ένας γενναιόδωρος όρος για τις γυναίκες φωτογράφους. «Δεν είναι καν θέμα φύλου ή σεξουαλικότητας,» διευκρινίζει. «Είναι ένας εντελώς καινούργιος τρόπος για να δεις τον κόσμο, διαφορετικός από το άκαμπτο ανδρικό βλέμμα που κυριαρχει.»

 

Το βιβλίο Girl on Girl: Art and Photography in the Age of the Female Gaze  που επιμελήθηκε η  Charlotte Jansen κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Laurence King. Περισότερες πληροφορίες εδώ—Μαρούσα Θωμά

 

"Flowers in Her Hair", Huntington Beach CA, 2016. Φωτογραφία: Deanna Templeton

 

Από τη σειρά "S.E.X.", 2015. Φωτογραφία: Maisie Cousins

 

Petra Collins, "Untitled #25 (24 Hour Psycho)," 2016

 

"Tomato" 2015. Φωτογραφία: Izumi Miyazaki

 

Άτιτλο, 2015. Φωτογραφία: Maisie Cousins

 

"Η Mada και η Kalale", Νέα Υόρκη, 2015. Φωτογραφία: Mayan Toledano

 

Lalla Essaydi, "Harem #10," 2009

 

"Consciousness", 2015. Φωτογραφία: Izumi Miyazaki

 

"Field 1", 2015. Φωτογραφία: Isabelle Wenzel

 

"Η Effy στο Πεκίνο" (για το αμερικανικό Apparel), 2014. Φωτογραφία: Monika Mogi

 

Juno Calypso, "Reconstituted Meat Slices," 2013

 

"Η Taka και η Sayaka", Harajuku, 2014. Φωτογραφία: Monika Mogi

 

Shae Detar, "Skye," 2014

 

Izumi Miyazaki, "Face to Face," 2015

 

Ilu Susiraja, "Tuhmaa pullaa/Naughty buns," 2011-12

 

LA Girls, 2015. Φωτογραφία: Mayan Toledano

 

Isabelle Wenzel, "Field Studies 1," 2014

 

Φωτογράφιση για το The Editorial Magazine, 2015. Φωτογραφία: Monika Mogi

 

Halde 2, 2014. Φωτογραφία: Isabelle Wenzel

 

Το εξώφυλλο του ‘Girl on Girl’

 

 

 

 

Φωτογραφία
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια