Φωτογραφία

Η Καζαμπλάνκα σαν μια άλλη ταινία

Απροσδόκητα στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή της πόλης που κυρίως γνωρίσαμε μέσα από μία παλιά κλασική ταινία

Ο γεννημένος στην Καζαμπλάνκα φωτογράφος Yassine Alaoui Ismaili εμπνεύστηκε από τη άγνωστη πλευρά της πόλης του και δημιούργησε τη σειρά Casablanca not the movie. «Ανακάλυψα με έκπληξη ότι δεν υπάρχει ούτε ένα φωτογραφικό λεύκωμα σχετικό με την αληθινή ζωή της πόλης, παρά μόνο ότι σχετίζεται με την τουριστική, ιστορική ή επιχειρηματική πλευρά της. Τότε αποφάσισα να δείξω την πόλη μου όπως ακριβώς τη ζω κάθε μέρα ξεκινώντας από το σπίτι μου που βρίσκεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της πόλης μέχρι τις πιο ευκατάστατες περιοχές όπου βρισκεται η δουλειά μου».

 

Ο τίτλος του πρότζεκτ αναφέρεται φυσικά στην κλασική ταινία Καζαμπλάνκα του 1942 που αν και είναι μια από τις πιο αγαπημένες του φωτογράφου δεν είναι μια πραγματική απεικόνιση της πατρίδας του. «Η ταινία δεν έχει καν γυριστεί εδώ, αλλά σε ένα κινηματογραφικό στούντιο του Χόλιγουντ». Στην σειρά του δεν υπάρχει κανένα σημάδι από τον Humphrey Bogart ή τις γνώριμες εικόνες που βλέπουμε στους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Ο Yoriyas έδωσε τη δική του ερμηνεία φωτογραφίζοντας την πόλη.

 

Ο τίτλος του πρότζεκτ αναφέρεται φυσικά στην κλασική ταινία Καζαμπλάνκα του 1942 που αν και είναι μια από τις πιο αγαπημένες του φωτογράφου δεν είναι μια πραγματική απεικόνιση της πατρίδας του. «Η ταινία δεν έχει καν γυριστεί εδώ, αλλά σε ένα κινηματογραφικό στούντιο του Χόλιγουντ». Στην σειρά του δεν υπάρχει κανένα σημάδι από τον Humphrey Bogart ή τις γνώριμες εικόνες που βλέπουμε στους ταξιδιωτικούς οδηγούς.

 

Κατέγραψε τις διαφορετικές πλευρές του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της εκεί όπου συναντιούνται η παράδοση με τη νεωτερικότητα αναδεικνύωντας ξεχωριστές στιγμές της καθημερινότητάς της. «Θέλω να μεταφέρω την πραγματική ζωή του δρόμου και την καθημερινότητα της Καζαμπλάνκα από την οπτική γωνία ενός Μαροκινού, ο οποίος γεννήθηκε, μεγάλωσε και εξακολουθεί να ζει εκεί». Οι φωτογραφίες του εκτίθενται μέχρι τις 30 Ιουνίου στο Riad Yima, στο Μαρακές. Περισσότερα για τον Yassine Alaoui Ismaili μπορείτε να δείτε εδώ ή να τον ακολουθήσετε στο Instagram.

 

Η θέα της πόλης από το Beranzaran, Καζαμπλάνκα, 2017. ©Yoriyas Yassine Alaoui

 

©Yoriyas Yassine Alaoui

 

Καζαμπλάνκα, 2016. ©Yoriyas Yassine Alaoui

 

Στην Mohammedia Grand, Καζαμπλάνκα, 2015. ©Yoriyas Yassine Alaoui

 

Hay Hassani, Καζαμπλάνκα, 2015. ©Yoriyas Yassine Alaoui

 

©Yoriyas Yassine Alaoui

 

Στο προάστειο Moulay Rachid, Καζαμπλάνκα, 2015. ©Yoriyas Yassine Alaoui

 

Sidi Othmane, Καζαμπλάνκα, 2017. ©Yoriyas Yassine Alaoui

 

Στην παραλία Ain Diab, Καζαμπλάνκα, 2016. ©Yoriyas Yassine Alaoui

 

Καζαμπλάνκα, 2017. ©Yoriyas Yassine Alaoui

 

Στην παλιά Μεντίνα, Καζαμπλάνκα, 2017. ©Yoriyas Yassine Alaoui

 

Στην πλατεία Maréchal, Καζαμπλάνκα, 2015. ©Yoriyas Yassine Alaoui

 

Αφρικανική αγορά, Καζαμπλάνκα, 2016. ©Yoriyas Yassine Alaoui

 

©Yoriyas Yassine Alaoui

 

©Yoriyas Yassine Alaoui

 

Karian Mesoudi, Καζαμπλάνκα, 2016. ©Yoriyas Yassine Alaoui

 

Φωτογραφία
1 Σχόλια
avatar
Γράφων 19.3.2018 | 15:23
παιγνιωδώς ονειρικός και ώριμα αντιπομπώδης
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια