Φωτογραφία

Τα κύματα του ωκεανού: το μεγαλύτερο υπερθέαμα του κόσμου

Ο Αυστραλός φωτογράφος Luke Shadbolt ταξιδεύει στον κόσμο κυνηγώντας τους υδάτινους γίγαντες

Για πέντε ολόκληρα χρόνια ο Αυστραλός Luke Shadbolt, φωτογράφος του σερφ και της υποβρύχιας ζωής, προσπαθούσε να ικανοποιήσει τους πελάτες του κυνηγώντας τα τέλεια κύματα.

 

Αυτό μέχρι το 2015 οπότε και αποφάσισε να εστιάσει σε κάτι διαφορετικό αλλά εξίσου γνώριμο και να αναζητήσει τα πιο βίαια κύματα που θα μπορούσε να βρει. Το αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης είναι η σειρά του Maelstrom.

 

Ο όρος Maelstrom περιγράφει μια κατάσταση χάους και αναταραχής και ο φωτογράφος εμπνεύστηκε τη συγκεκριμένη σειρά από μία φωτογραφία του στο Ρίο ντε Τζανέιρο του 2013, όπου ο σέρφερ Renan Faccini σηκώνει τα χέρια του μπροστά σε ένα τεράστιο κύμα που ορθώνεται με θόρυβο μπροστά του.

 

Η κίνηση αυτή είχε διττή ερμηνεία για τον Shadbolt. Από τη μία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πράξη δέους και παραδοχής της αναμφισβήτητης υπεροχής του ωκεανού και από την άλλη θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πράξη χειραγώγησης και μαγείας που έμμεσα ξεσκεπάζει τη διάθεση του ανθρώπου να ελέγξει τη φύση.

 

Η κίνηση αυτή είχε διττή ερμηνεία για τον Shadbolt. Από την μία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πράξη δέους και παραδοχής της αναμφισβήτητης υπεροχής του ωκεανού και από την άλλη θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πράξη χειραγώγησης και μαγείας που έμμεσα ξεσκεπάζει τη διάθεση του ανθρώπου να ελέγξει τη φύση.

 

Ενδιαφερόμενος για τις διπλές έννοιες της δημιουργίας και της καταστροφής, ο Shadbolt θέλησε να τεκμηριώσει τη χαοτική φύση του ωκεανού.

 

Τα πανύψηλα κύματα που φωτογραφίζει έχουν τη δύναμη να καταστρέψουν -κυριολεκτικά- τους ανθρώπους. «Είναι μια δύναμη που δυσκολεύομαι να κατανοήσω ακόμα και αν πέρασα όλη μου τη ζωή κάνοντας σερφ. Είναι πραγματικά μια από τις πιο χαοτικές πτυχές του ωκεανού που θα μπορούσε κάποιος να δει».

 

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την δουλειά του Luke Shadbolt στο Instagram @lukeshadbolt.

 

© Luke Shadbolt

 

© Luke Shadbolt

 

© Luke Shadbolt

 

© Luke Shadbolt

 

© Luke Shadbolt

 

© Luke Shadbolt

 

© Luke Shadbolt

 

© Luke Shadbolt

 

© Luke Shadbolt

 

© Luke Shadbolt

 

© Luke Shadbolt

 

Η φωτογραφία Salutation του 2013, ήταν αυτή που ενέπνευσε τη σειρά Maelstrom. © Luke Shadbolt

 

 

 

Φωτογραφία
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια