Φωτογραφία

Η ιστορία της Polaroid μέσα από μια συναρπαστική έκθεση στο Αμβούργο

Το 1947 παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό το φιλμ αυτόματης εκτύπωσης που άλλαξε για πάντα την τέχνη της φωτογραφίας

Στην έκθεση «The Polaroid Project», το Μουσείο Τέχνης του Αμβούργου παρουσιάζει για πρώτη φορά το πλήρες φάσμα του φαινομένου της Polaroid. 

 

Με 220 φωτογραφίες και πάνω από 100 διαφορετικούς καλλιτέχνες, η έκθεση ρίχνει φως σε όλο την ιστορία της στιγμιαίας φωτογραφίας και της καινοτόμου τεχνολογίας που έκανε δυνατή αυτή την οπτική επανάσταση.

 

Η Polaroid περιλαμβάνει την τεχνολογία, τη βιομηχανία, τις εταιρείες και τα προϊόντα τους. Το φιλμ αυτόματης εκτύπωσης της εταιρείας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό της Νέας Υόρκης το 1947, από τον Edwin Land και έκανε αυτοστιγμεί τον φωτογραφικό θάλαμο να φαντάζει περιττός. Ως διά μαγείας, η εικόνα σταδιακά άρχισε να εμφανίζεται μπροστά στα μάτια του φωτογράφου και του υποκειμένου. 

 

Συνεπώς η Polaroid, ένα brand που έκτοτε έχει λάβει θρυλικές διαστάσεις, μεταμόρφωσε τον τρόπο που χειριζόμαστε τη φωτογραφία και η επιρροή της είναι εμφανής ακόμα και στη σύγχρονη εποχή, στα φωτογραφικά apps και το Instagram. 

 

Με 220 φωτογραφίες και πάνω από 100 διαφορετικούς καλλιτέχνες, η έκθεση ρίχνει φως σε όλο την ιστορία της στιγμιαίας φωτογραφίας και της καινοτόμου τεχνολογίας που έκανε δυνατή αυτή την οπτική επανάσταση.

 

Στα μέσα του 20ού αιώνα η εταιρεία βρέθηκε στην ακμή της, πουλώντας κάμερες και φιλμ σε εκατομμύρια ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Η τεχνική και αισθητική ποιότητα του νέου μέσου, και πάνω απ' όλα η αμεσότητα και ο αυθορμητισμός των φωτογραφιών, το ανήγαγαν σε ένα συναρπαστικό πεδίο πειραματισμού και για τους καλλιτέχνες. 

 

Η Polaroid βρέθηκε εξαρχής κοντά στους φωτογράφους. Ένας από τους πρώτους συμβούλους του Edwin land, εφευρέτη της Polaroid και ιδρυτή της ομώνυμης εταιρείας, ήταν ο Ansel Adams, o «νονός» της αμερικανικής φωτογραφίας τοπίων. 

 

Με προγράμματα υποστήριξης καλλιτεχνών, η εταιρεία παρείχε φιλμ και κάμερες σε καταξιωμένα και νέα ταλέντα της τέχνης και της φωτογραφίας. Ως αντάλλαγμα, δεν λάμβανε μόνο feedback για τα προϊόντα αλλά και επιλεγμένα έργα για τη συλλογή της εταιρείας. 

 

Για τους καλλιτέχνες, οι καινοτομίες της εταιρείας του Land έδωσαν πρόσφορο έδαφος για τις δικές τους ανακαλύψεις και έμπνευση για την τέχνη τους. Έτσι προέκυψαν οι δημιουργίες της ποπ αρτ, με σημαντικότερες αυτές του Άντι Γουόσχολ, που ανύψωσαν το στάτους της Polaroid σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, κατοχυρώνοντας για αυτή μια θέση στην ιστορία της τέχνης. 

 

Εικόνες από το Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg

 

Guy Bourdin, Charles Jourdan 1978, 1978. © The Guy Bourdin Estate 2017 / Courtesy of Louise Alexander Gallery

 

Barbara Crane, Private Views, 1981. © Barbara Crane

 

André Kertész, August 13, 1979. © The Estate of André Kertész, courtesy Stephen Bulger Gallery

 

Anna Reynolds, Marcus / Mutilation of the soul, October 1992. Phillip Institute, Melbourne, Polaroid

 

Paolo Gioli, Questo volto non è il mio volto (This Face Is Not My Face), 2010. © Paolo Gioli

 

Bruce Charlesworth, Untitled, 1979. © Bruce Charlesworth 1979

 

Sandi Fellman, Grey Lion, Tokyo, Japan, 1983. © Sandi Fellman

 

Chen Wei, Everlasting Radio Wave-Test #5, 2008. © Chen Wei

 

Toshio Shibata, Untitled (#228), 2003. © Toshio Shibata

 

David Levinthal. Untitled from the series Modern Romance, 1983-1985. © David Levinthal, ARS, NY and DACS, London 2017

 

Dennis Hopper, Los Angeles, Back Alley, 1987. © Dennis Hopper, Courtesy of The Hopper Art Trust

 

Ellen Carey, Pulls (CMY), 1997. © Ellen Carey, Jayne H. Baum Gallery, NYC, NY and M+B Gallery, LA, CA

 

James Nitsch, Razor Blade, 1976. © James Nitsch

 

Kunihiro Shinohara, Cosmic #9, 1993-2000. © Kunihiro Shinohara

 

Mark Klett, Contemplating the View at Muley Point, Utah, 1994. © Mark Klett

 

Victor Landweber, Garbage Candy, 1979. © Victor Landweber, Collection Center for Creative Photography, The University of Arizona

 

Pierre-Louis Martin, Graines de Pissenlit, 1990. © Pierre-Louis Martin

 

Şahin Kaygun, Buttock, 1983. © Şahin Kaygun

 

Shelby Lee Adams, Esther and Bee Jay, 1991. © Shelby Lee Adams

 

Timothy White, Untitled, 1998, © Timothy White

 

Φωτογραφία