Στο διάστημα των γυρισμάτων ο Βίλλα ήρθε σε στενή επαφή με τον Πιερ Πάολο Παζολίνι και η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ τους τον βοήθησε να αιχμαλωτίσει με τον φακό του την ενέργειά τους. © Roberto Villa
Φωτογραφία

Ο Παζολίνι στα γυρίσματα του «Χίλιες και μία νύχτες» (ΕΙΚΟΝΕΣ - NSFW)

Στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος της Ταινιοθήκης στον Ιταλό σκηνοθέτη, μια έκθεση φωτογραφίας του καλλιτέχνη Ρομπέρτο Βίλλα τον ακολουθεί στα παρασκήνια

Στο πλαίσιο του μεγάλου αναδρομικού αφιερώματος που πραγματοποιεί η Ταινιοθήκη της Ελλάδας στο έργο του Πιερ Πάολο Παζολίνι, εγκαινιάζεται απόψε η έκθεση «Ρομπέρτο Βίλλα, Η Aνατολή του Pier Paolo Pasolini» στο Μουσείο Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες του καλλιτέχνη Ρομπέρτο Βίλλα από τα γυρίσματα της ταινίας «Χίλιες και μία νύχτες» (1974). Στο διάστημα αυτό ο Βίλλα ήρθε σε στενή επαφή με τον Πιερ Πάολο Παζολίνι και η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ τους τον βοήθησε να αιχμαλωτίσει με τον φακό του την ενέργεια των γυρισμάτων.

 

Η έκθεση, που απαρτίζεται από εικόνες και βίντεο, περιλαμβάνει φωτογραφίες τόσο από την οπτική γωνία ενός φωτογράφου πλατό όσο και από αυτήν ενός ανεξάρτητου εξερευνητή-καλλιτέχνη που πραγματοποιεί τη δική του περιπλάνηση σε έναν θαυμαστό κινηματογραφικό κόσμο γεμάτο κόσμο, χρώματα και αξιομνημόνευτες στιγμές.

 

Η έκθεση, που απαρτίζεται από εικόνες και βίντεο, περιλαμβάνει φωτογραφίες τόσο από την οπτική γωνία ενός φωτογράφου πλατό όσο και από αυτήν ενός ανεξάρτητου εξερευνητή-καλλιτέχνη.

 

Ο Ρομπέρτο Βίλλα συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά, όπως το National Geographic και η Vogue, με σημαντικούς σκηνοθέτες όπως ο Αλμπέρτο Σόρντι, καθώς και με την ιταλική δημόσια τηλεόραση (RAI). 

 

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Πιερ Πάολο Παζολίνι διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος μαζί με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, με την υποστήριξη του Ιstituto Luce Cinecittà (Ρώμη) και της Cineteca di Bologna (Μπολόνια).

 

Το κοινό, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη σχεδόν πλήρη φιλμογραφία του σκηνοθέτη (17 ταινίες) μέσα από νέες κόπιες των ταινιών του σε φιλμ 35 mm. Οι προβολές συνεχίζονται μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς.

 

© Roberto Villa

 

© Roberto Villa

 

© Roberto Villa

 

© Roberto Villa

 

Info

Ρομπέρτο Βίλλα, Η Aνατολή του Pier Paolo Pasolini (Gli Orienti di Pier Paolo Pasolini)

13-27/9

Δευ.-Παρ. 11:00-14:00, 18:00-21.00, Σάβ.-Κυρ. 18:00-21:00

Μουσείο Κινηματογράφου, Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136)

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν παρουσία του Ρομπέρτο Βίλλα την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30

Επιμέλεια έκθεσης: Τζάκομο Πάολο Τζιορέλι

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Φωτογραφία
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια