Η ιδέα ήταν να επισημανθεί η άκαμπτη και αναχρονιστική ανισότητα μεταξύ των φύλων στις υπάρχουσες πολιτικές περί γυμνού στα social media, οι οποίες επιτρέπουν την θέαση των ανδρικών γυμνών θηλών αλλά απαγορεύουν την έκθεση του γυμνού στήθους των γυναικών. Φωτο: Getty Images/Ideal Image
Φωτογραφία

#WeTheNipple: Λευτεριά στις γυναικείες θηλές

Μια γυμνή ανθρώπινη εγκατάσταση του καλλιτέχνη/φωτογράφου Σπένσερ Τούνικ αμφισβητεί τη λογοκρισία του καλλιτεχνικού γυμνού στο Facebook και το Instagram.

Σε μια διαδήλωση κατά της πολιτικής περί γυμνότητας του Facebook, 125 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη κρατώντας τεράστιες φωτογραφίες από ανδρικές θηλές με τις οποίες κάλυψαν τα γεννητικά τους όργανα ενώ οι γυναικείες θηλές καλύφθηκαν με αυτοκόλλητα και φωτογραφήθηκαν από τον Αμερικανό καλλιτέχνη Σπένσερ Τούνικ.

 

Η ιδέα ήταν να επισημανθεί η άκαμπτη και αναχρονιστική ανισότητα μεταξύ των φύλων στις υπάρχουσες πολιτικές περί γυμνού στα social media, οι οποίες επιτρέπουν την θέαση των ανδρικών γυμνών θηλών αλλά απαγορεύουν την έκθεση του γυμνού στήθους των γυναικών.

 

Oι φωτογραφίες με τις ανδρικές θηλές σε μεγέθυνση ανήκουν στον παρουσιαστή της τηλεόρασης Andy Cohen, στον ντράμερ των Red Hot Chili Pepper, Chad Smith, και στους καλλιτέχνες Andres Serrano και Paul Mpagi Sepuya.

 

Το Facebook, στο οποίο ανήκει το Instagram, απαγορεύει επί του παρόντος «μερικές φωτογραφίες γυναικείων θηλών» σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του μέσου. Σύμφωνα με τους κανόνες της κοινότητας του Instagram ισχύει ο εξής κανόνας: «Γνωρίζουμε ότι κάποιες φορές ορισμένοι χρήστες κοινοποιούν φωτογραφίες με γυμνό περιεχόμενο για καλλιτεχνικούς ή δημιουργικούς σκοπούς, ωστόσο για διάφορους λόγους δεν επιτρέπουμε το γυμνό περιεχόμενο στο Instagram. Αυτό περιλαμβάνει φωτογραφίες, βίντεο και ψηφιακό περιεχόμενο που απεικονίζουν σεξουαλική επαφή, γεννητικά όργανα ή κοντινά πλάνα σε εντελώς γυμνά οπίσθια. Επίσης, ισχύει για τις φωτογραφίες που απεικονίζουν γυναικείες θηλές, με την εξαίρεση των φωτογραφιών που δείχνουν τομές μαστεκτομής και γυναίκες που θηλάζουν. Επιτρέπονται, επίσης, οι φωτογραφίες που απεικονίζουν πίνακες ζωγραφικής με γυμνές σκηνές και γυμνά αγάλματα».

 

Το #WeTheNipple ήταν ακόμα μια επίδειξη της γυμνής τέχνης του Τούνικ και σηματοδότησε την πρώτη φορά μέσα στα είκοσι χρόνια της δράσης του που επιχείρησε να κάνει κάτι τέτοιο στη Νέα Υόρκη. Φωτο: Getty Images/Ideal Image

 

Η καλλιτεχνική δράση #WeTheNipple πάντως οργανώθηκε στις αρχές του Ιούνη από τον Εθνικό Συνασπισμό Κατά της Λογοκρισίας (National Coalition Against Censorship) και ενορχηστρώθηκε από τον Τούνικ ενώ μαζί τους συνεργάστηκε και η μη-κυβερνητική οργάνωση Grab Them By The Ballot.

 

Το #WeTheNipple ήταν ακόμα μια επίδειξη της γυμνής τέχνης του Τούνικ και σηματοδότησε την πρώτη φορά μέσα στα είκοσι χρόνια της δράσης του που επιχείρησε να κάνει κάτι τέτοιο στη Νέα Υόρκη. Να θυμίσουμε ότι το 2000 δικάστηκε για την απόπειρα γυμνής φωτογράφισης που έγινε κάτω από τη γέφυρα Γουίλιαμσμπεργκ.


Όμως αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν διαφορετικά. «Αυτή στην πραγματικότητα δεν ήταν μια γυμνή φωτογράφιση» δήλωσε ο Τούνικ χαριτολογώντας μετά την εκδήλωση. Σημειωτέων ότι οι φωτογραφίες με τις ανδρικές θηλές σε μεγέθυνση ανήκουν στον παρουσιαστή της τηλεόρασης Andy Cohen, στον ντράμερ των Red Hot Chili Pepper, Chad Smith, και στους καλλιτέχνες Andres Serrano και Paul Mpagi Sepuya.

 

Το Facebook, στο οποίο ανήκει το Instagram, απαγορεύει επί του παρόντος «μερικές φωτογραφίες γυναικείων θηλών» σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του μέσου. Φωτο: Getty Images/Ideal Image

 

«H δουλειά που μου επιτρέπεται να ποστάρω είναι ριζικά διαφορετική από τη δουλειά που κάνω. Για μένα, κάθε πιξελαρισμένη θηλή καταφέρνει μόνο να εντείνει την σεξουαλικοποίηση της λογοκρισίας. Ως καλλιτέχνης του 21oυ αιώνα, βασίζομαι στο Instagram. Είναι το "περιοδικό" του κόσμου και το με λογοκρίνει είναι σαν μου κόβει τα φτερά» δηλώνει ο ίδιος του Τούνικ.

 

Πάντως ο Εθνικός Συνασπισμός Κατά της Λογοκρισίας ανέφερε ότι η ομάδα πολιτικής του Facebook έχει δεσμευτεί να συγκαλέσει μια ομάδα ενδιαφερομένων, μεταξύ των οποίων καλλιτεχνών, επιμελητών μουσείων και ακτιβιστών, για να εξετάσει πώς θα μπορέσει να εξυπηρετήσει καλύτερα τους καλλιτέχνες και να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση για τις κατευθυντήριες γραμμές περί γυμνού.

 

View this post on Instagram

A post shared by milhistorias (@milhistorias.eu) on

 

View this post on Instagram

A post shared by Domus (@domusweb) on

 

Φωτογραφία
32 Σχόλια
WLGFQ 29.6.2019 | 11:52
Έχω την εντύπωση πως ο όρος «ισότητα των δυο φύλων» έχει παρερμηνευτεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που κάποιοι αρνούνται πεισματικά να αντιληφθούν πως υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ των δυο φύλων σε πολλά επίπεδα με πρώτο από όλα –προφανώς- της σεξουαλικότητας.

Λόγω του κυρίαρχου επί αιώνες ρόλου των ανδρών στην κοινωνική ζωή και της ανάγκης να επέλθει μια ισορροπία μέσω της κατοχύρωσης με όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους (νομικούς, μέσω προπαγάνδας δια των ΜΜΕ, της Τέχνης κ.λπ.) ενός πιο μοντέρνου ρόλου για της γυναίκες, φτάνουν μερικοί στο σημείο να αρνούνται τις διαφορές στη σεξουαλικότητα των δυο φύλων. Κάτι παραφύσει.

Στις κοινωνίες όπου λόγω κλίματος το σώμα είναι συνήθως καλυμμένο, η θέα του ακάλυπτου γυναικείου στήθους είναι παράγοντας σεξουαλικού ερεθισμού για τους άντρες. Είναι γεγονός.
Όχι παντού, όχι πάντα: π.χ. Όχι για τους Φιλανδούς στην οικογενειακή σάουνα, όχι για πολλούς ΔυτικοΕυρωπαίους στις πλαζ το κατακαλόκαιρο, όχι σε κλαμπ/ πλαζ γυμνιστών κ.λπ. Όμως ο ..κανόνας παραμένει.

Ανά τους αιώνες η συντριπτική πλειοψηφία των εργατών (δηλ. ανδρών που η ενδυμασία τους έπρεπε να είναι προσαρμοσμένη στο να παρέχει πλήρη και συνεχή ευχέρεια κινήσεων λόγω διαρκούς δράσης του σώματος) όταν οι καιρικές συνθήκες το επέβαλαν, έμεναν με ακάλυπτο το πανωκόρμι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται, όχι σαν ..δικαίωμα ή σαν ..προνόμιο το οποίο οι γυναίκες αποστερούνταν.

Η πέραν της καθημερινότητας γυναικεία ένδυση (στην ουσία ο περιορισμός της) και η εμφανώς ιδιαίτερα καλλωπισμένη και επιμελώς στολισμένη εμφάνιση, επί αιώνες έχουν στόχο την προσέλκυση του άμεσου ανδρικού βλέμματος κι όχι μέσω του φωτογραφικού φακού/των ΜΜΕ.

Προφανώς αυτό για κάποιον ακατανόητο λόγο κάποιοι προσπαθούν να το αλλάξουν: Οι γυναίκες πρέπει να μπορούν ελεύθερα να ..σερβίρουν τη σεξουαλική τους εμφάνιση απενδυμένη του σεξουαλικού της μηνύματος και οι άντρες να πάψουν να λαμβάνουν το εκπεμπόμενο σεξουαλικό ερέθισμα.

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει για λόγους ιδεοληψίας να πηγαίνουμε κόντρα στη φύση, αλλά δεν βλέπω τον τρόπο να μπορέσω να το αποφύγω.
avatar
Aomame 29.6.2019 | 13:27
Δεν το αντιλαμβάνομαι το επιχείρημα ότι η θέα του γυναικείου στήθους αποσπά τους άντρες και πρέπει επομένως πρέπει να καλύπτεται. Ενώ οι άντρες κυκλοφορούσαν πιο συχνά με το στήθος ακάλυπτο άρα δεν πρέπει να καλύπτεται. Εδώ δε ρωτάς τις γυναίκες εάν ένας ημίγυμνος άντρας τους τραβά την προσοχή ή τις σκανδαλίζει εάν είναι εμφανίσιμος. Νομίζεις ότι η θέα ενός ωραίο αντρικού στήθους δεν αποσπά μια γυναίκα; Εγώ ως γυναίκα σου λέω ότι μια χαρά την σκανδαλίζει. Αλλά εμείς πρέπει ας πούμε να το συνηθίσουμε...ενώ η άποψη των αντρών μετράει πιο πολύ.

Ακόμη και όταν μια γυναίκα θηλάζει απλώς...και θέλει να είναι ενεργή στην εργασία της και κυκλοφορεί στον δρόμο με το παιδί της. Επομένως δεν σκοπεύει να ερεθίσει κανένα. Το παιδί της θέλει να θηλάσει. Αντιθέτως βλέπουμε πολλούς νεαρούς να κυκλοφορούν ημίγυμνοι μοστράροντας το γυμνασμένο σώμα τους σε υπαιθρια γυμναστήρια, στο δρόμο. Το τι θα κάνει ο καθένας είναι δικό του ζήτημα. Εγώ προσωπικά μάλλον δε θα θήλαζα ποτέ δημόσια. Ούτε όμως θα κυκλοφορούσα έξω ημίγυμνη εάν ήμουν άντρας. Τα περί δύο μέτρων και σταθμών που θέλει να θίξει η διαμαρτυρία σχολιάζω.
WLGFQ 29.6.2019 | 16:15
«Δεν το αντιλαμβάνομαι το επιχείρημα ότι η θέα του γυναικείου στήθους αποσπά τους άντρες…»
Καλώς κάνετε και δεν το αντιλαμβάνεστε διότι δεν είναι επιχείρημα, είναι γεγονός.
«..και πρέπει επομένως πρέπει να καλύπτεται.»
Εάν πρόκειται για περίσταση καθαρά σεξουαλικού ..ενδιαφέροντος, ασφαλώς και ΔΕΝ πρέπει να καλύπτεται, τουναντίον.

Ασφαλώς ένας ημίγυμνος άντρας θα μπορούσε να προκαλεί διάφορες αντιδράσεις του σεξουαλικού ενστίκτου άλλων. Ουδέποτε σχολίασα υπέρ της ΑΝΑΙΤΙΑΣ ή καταχρηστικής έκθεσης του ανδρικού σώματος.
Νομίζω μπερδεύεστε δίχως λόγο: Στο σχόλιό μου τόνισα την ανάγκη λόγω καιρικών συνθηκών που επιβάλλουν τη μερική γυμνότητα σε εργάτες.
Παρεμπιπτόντως και προς επίρρωση του επιχειρήματός μου, υπάρχουν στο internet ρετρό φωτογραφίες Σικελών ολόγυμνων ανθρακωρύχων / μεταλλωρύχων εν ώρα εργασίας, λόγω υψηλής θερμοκρασίας στα έγκατα της γης, που δεν αποπνέουν οτιδήποτε σεξουαλικό (πιστεύω στη συντριπτική πλειοψηφία τουλάχιστον).

Ημίγυμνους και ημίγυμνες βλέπουμε καθημερινά γύρω μας (σε τουριστικά μέρη ζούμε) αλλά είναι επίσης γεγονός πως οποιοσδήποτε μέσος άντρας έχει μεγαλύτερη έκταση του σώματός του καλυμμένη (κατά μέσο όρο) από ό,τι μια ημίγυμνη γυναίκα σε οποιοδήποτε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.
Αυτό το αναφέρω για να επιδείξω την υποκρισία της εν λόγω επικέντρωσης στην μη κάλυψη των γυναικείων θηλών

Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με την περιβολή οποιουδήποτε ατόμου ΓΥΜΝάζεται, βρίσκεται σαν τουρίστας/ λουόμενος/ παραθεριστής κοντά σε ακτές/ λουτρά ή κάνει ηλιοθεραπεία.

Το «περί δυο μέτρων και σταθμών» ξεκαθάρισα πως προέρχονται/ επιβάλλονται από τις ΥΠΑΡΚΤΕΣ εγγενείς διαφορές των ΔΥΟ φύλων ΚΑΙ σε επίπεδο σεξουαλικότητας ΚΑΙ λόγω των κοινωνικών τους ρόλων (εργασία).
Θα σας παρακινούσα να διαβάζετε πιο προσεκτικά και λιγότερο παρορμητικά.
avatar
citizenOfTheWorld 29.6.2019 | 15:25
Με καλυψε η Αομαμε (τελειο ονομα btw).
@WLGFQ: κοντρα στη φυση, πραγματικα τωρα; περα απο τη χιλιο-ειπωμενη αστοχη υποθεση, μπορεις να μας διαφωτίσεις τι οριζει ως φυσιολογικο η φυση για εσενα; Οι αστραγαλοι μπορουν να μενουν ακαλυπτοι; Τα γονατα; Ειναι και αυτα στην παραφυσει λιστα σου; Επισης εμενα με σκανδαλιζει ο γυναικειος λαιμος, μπορω να ζητησω να καλυπτεται παντα μα κασκολ;
avatar
Ηροστρατος 29.6.2019 | 19:32
"Κοντρα στη φυση"...
Οποιοσδηποτε χρησιμοποιει αυτη την εκφραση, απλα ειναι χασιμο χρονου να κουβεντιαζεις μαζι του.
Τις προαλλες μιλαγα με μια τυπισσσα που μουλεγε οτι "ομοφυλοφυλια ειναι αρρωστεια γιατι παει κοντρα στη φυση" .
"Σοβαρα" της λεω, "και που το στηριζεις το επιχειρημα σου";
"Στο οτι δεν υπαρχει στα ζωα" μου λεει!
Της λεω "κανεις λαθος, υπαρχει και παρα υπαρχει κι αμα θες γκουγκλαρε το"...
Και τί μου απανταει;;;
"Ε, δεν πρεπει να κανουμε οτι κανουν τα ζωα"!!!
WLGFQ 29.6.2019 | 20:20
Μήπως να ξαναδιαβάσετε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ πολλές φορές το σχόλιό μου μέχρι να κατανοήσετε πως θεωρώ παραφύσει όσους αρνούνται να παραδεχτούν τις εγγενείς διαφορές των δυο φύλων σε επίπεδο σεξουαλικότητας;
Δεν θυμάμαι να έγραψα οτιδήποτε για αστραγάλους ή λαιμό. Αλλά αν εσείς θεωρείτε αυτά τα μέλη του σώματος το ίδιο φορτισμένα σεξουαλικά με τα γυναικεία στήθη… λυπάμαι ΔΕΝ μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση.
avatar
pane 29.6.2019 | 16:26
η φύση δεν έχει καμία σχέση ε τους κανόνες ενδυμασίας και μια γυναίκα δεν μπορεί να απειλείται με πρόστιμο αν είναι τόπλες σε μια παραλία
WLGFQ 29.6.2019 | 20:14
Σοβαρολογείτε;
Δηλ. παρατηρείτε εσείς κάποιες ενδυματολογικές ομοιότητες μεταξύ …Λαπώνων και ..Ζουλού;
Ή πιστεύετε πως οι εμφανέστατες διαφορές οφείλονται σε επιλογές καθαρά ..αισθητικής;
avatar
pane 30.6.2019 | 11:37
σύμφωνα με το δικό σας επιχείρημα στην ελλάδα θα έπρεπε να κυκλοφορούμε γυμνοί το καλοκαίρι, και τα καλοκαιρινά κουστούμια των ανδρών θα ήταν ανέκδοτο. Επίσης, οι γερμανοί και οι σκανδιναβοί, τους οποίους αναφέρετε, δεν θα είχαν τόση άνεση με το γυμνό. Ο μόνος λόγος που σας ενοχλεί το γυναικείο στήθος είναι επειδή δεν το βλέπετε συχνά, εκτός σεξουαλικής πράξης.
WLGFQ 30.6.2019 | 12:37
Πιστέψτε με: για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ανδρών, τα καλοκαιρινά κοστούμια ΕΙΝΑΙ ανέκδοτο και οι υποχρεωμένοι από Χ λόγους να τα φορούν, …χαίρουν του (δημοσίως εκπεφρασμένου ή μη) οίκτου των υπολοίπων.

Έχουν οι Γερμανοί και οι Σκανδιναβοί άνεση με το γυμνό ΔΗΜΟΣΙΩΣ όταν ΔΕΝ συντρέχει λόγος;
Δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο. Ημίγυμνους έως γυμνιστές βορειοΕυρωπαίους σε πάρκα, όχθες ποταμών και λιμνών, παραλίες να λιάζονται ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ όταν ο καιρός το επιτρέπει ή το επιβάλλει, σάουνες (όπως έχω ήδη αναφέρει) κι ανάλογες περιστάσεις, ασφαλώς κι έχω δει.
Σε ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ happenings και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας επίσης. Αλλά δεν έχω συναντήσει αθλούμενες γυμνόστηθες έφηβες να παίζουν ποδόσφαιρο ή μπάσκετ δημοσίως ακόμη και με καλό καιρό, σε αντίθεση με εφήβους. Δηλ. όπως ΑΚΡΙΒΩΣ κι εδώ.

ΔΕΝ με ενοχλεί το γυναικείο στήθος.
Ενοχλεί ΠΟΛΛΟΥΣ και ΠΟΛΛΕΣ η επιδεικτική, αναίτια, ενίοτε προκλητική έως επιδειξιμανική επίδειξή του σε χώρους που κάτι τέτοιο δεν συντρέχει/ δικαιολογείται, με ταυτόχρονη απαίτηση αυτό να εκλαμβάνεται σαν …δικαίωμα το οποίο απορρέει από μια κακώς εννοούμενη διεκδίκηση για ισότητα μεταξύ των φύλων.
avatar
mamema 30.6.2019 | 12:10
νομιζω οτι τσαμπα χανεις το χρονο σου με το να εξηγεις, ο καθενας απλα εχει κατι στο μυαλο του κ θελει να το πει , κολλαει δε κολλαει με το περιεχομενο του δικου σου σχολιου κ φυσικα αυτοι οι ανθρωποι δε διαβαζουν προσεκτικα , γιατι απλουστατα δεν εχει καμια σημασια, θα πουν αυτο που θλουν να πουν no matter what
avatar
Aomame 30.6.2019 | 21:15
Μα από όσο ξέρω οι Λάπωνες μέσα στα σπίτια τους κάθε άλλο παράντροπαλοί ηταν. Κυκλοφορούν ημίγυμνοι καλυμμένοι από γούνες στα βασικά σημεία.Αντίθετα οι Ελληνες είχαμε καταληφθεί για πολλά χρόνια από λαό που θεωρούσε ότι η αφίεση των γυναικών πρεπει να είναι πολύ σεμνή λόγω θρησκείας. Αρα από όλα όσα λες το μόνο που φαίνεται είναι ότι η διαφορά ντυσίματος δεν είναι θέμα φυσικό...αλλά κοινωνικό. Συντηρητική πατριαρχική κοινωνία; Καλυμμένες γυναίκες, πιο ελεύθερη...πιο χαλαρο ντύσιμο.
WLGFQ 1.7.2019 | 09:25
Λάθος πληροφορημέν- ος/η είστε ή κάπου μπερδεύεστε και δεν μπορώ να κάνω οτιδήποτε περαιτέρω για να καταλήξετε σε ασφαλή συμπεράσματα διαβάζοντας όσα έχω γράψει.
ΔΕΝ λυπάμαι.
avatar
zero-gravity 1.7.2019 | 12:11
Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε πως οι γυναίκες δεν υπάρχουν για να ανταποκρίνονται στις ανδρικές προσδοκίες. Δεν είναι αντικείμενα, είναι αυτόβουλα όντα. Αυτό που περιγράφεις ως φύση σε πολλές περιπτώσεις επιβλήθηκε με το βούρδουλα. Σε τι σε επιρρεάζει προσωπικά αν οι γυναίκες που το επιθυμούν κυκλοφορούν με τα στήθη τους ακάλυπτα;Θα πέσει ο γενικός δείκτης;
Κάποτε κι ο αστράγαλος διέγειρε ερωτικά μηπως να επαναφέρουμε τα αδιαφανή καλσόν εν μέσω καύσωνα;
avatar
Ηροστρατος 29.6.2019 | 14:06
Ιουδαϊσμος, Χριστιανισμός, Ισλαμ:
Το τριπτυχο των αρρωστημενων μονοθεϊστικων θρησκειων που εκαναν τους ανθρωπους να ντρεπον ται για το σωμα τους!
Φερόμενος 29.6.2019 | 15:01
Η παραμέληση του σώματος ως υποδεέστερου της ψυχής είναι πλατωνικής προέλευσης. Ο Χριστιανισμός πολεμήθηκε πάρα πολύ από πλατωνικους και νεοπλατωνικούς ακριβώς επειδή θεωρήθηκε υποστηρικτής της ισάξιας ψυχοσωματικής θεώρησης τους ανθρώπου. Το μίσος και η περιφρόνηση για το σώμα, όσο παράξενο και εάν ακούγεται, δεν είχε χριστιανικές ρίζες. Το αντίθετο.
avatar
Γράφων 29.6.2019 | 15:35
Απλά να πούμε ότι άνευ νεοπλατωνισμου δεν θα υπήρχε ο χριστιανισμός έτσι όπως τον εννοούμε σήμερα. Ο χριστιανισμός απορρόφησε ολόκληρο το σύμπαν του νεοπλατωνισμού. Γι αυτο και ρίζωσε άμεσα στην Ανατολή.
Φερόμενος 29.6.2019 | 21:29
Ο χριστιανισμός (για την ακρίβεια η Εκκλησία) αναπτύχθηκε μεταξύ δύο συμπληγάδων. Του (τυπολιγικού)Ιουδαϊσμού και της ελληνικής φιλοσοφίας (των "Εθνικών"). Και από τον πρώτο γρήγορα ξεμπέρδεψε, με τον Παύλο, αλλά από την αριστερή (γεωγραφικά) μεριά όχι και τόσο. Γνώμη μου είναι πως ο Νεοπλατωνισμός όρισε βαθύτατα αλλά αρνητικά την θεολογία της εκκλησίας. ΌΛΟΙ οι αιρετικοί είχαν πλατωνικές εκκινήσεις και όλοι οι πατέρες είχαν τέτοια παιδεία και ορολογία-ηταν ο φυσικός τους χωρος: Οι αντιλήψεις περί σώματος και η τριαδολογία ήταν καυτά πεδία συγκρούσεων για αιώνες. Αλλά και στα δύο εν τέλει η εκκλησία, νομίζω, χώρισε τον δρόμο της. Όπως και να έχει, η σκιά του Πλάτωνα ήταν (και ίσως είναι) εξαιρετικά βαριά στον Χριστιανισμό. Και όχι μόνο. Πάντως, κόντρα στην επικρατούσα αντίληψη, ξαναλέω η εκκλησία αντιτάχθηκε στο προϋπάρχον μίσος για το σώμα. Δεν το δημιούργησε.
avatar
Ηροστρατος 30.6.2019 | 02:09
Η "παραμεληση του σωματος" υπαρχει και στις ανατολικες θρησκειες (ινδουϊσμο κλπ).
Αλλα αλλο παραμεληση του σωματος ως κατι φθαρτο και εφημερο και αλλο να ντρεπεσαι γι αυτο και να το κρυβεις οπως κανουν ολοι οι φανατικοι χριστιανοι, μουσουλμανοι και εβραιοι!
avatar
Μαύρος Γάτος 30.6.2019 | 17:49
Προς Αλιόσα:
Αρα ο Ωριγένης που αυτοευνουχίστηκε από περιφρόνηση για το σώμα και ερμηνεύοντας κυριολεκτικά την εντολή του Ιησού Χριστού «εἰσὶν εὐνοῦχοι οἵτινες εὐνούχισαν ἑαυτοὺς διὰ τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν» (Ματθαίος 19:12), ήταν κατά κύριο λόγο πλατωνικός και νεοπλατωνικός και λιγότερο "αιρετικός" Χριστιανός;
avatar
Γράφων 1.7.2019 | 00:39
Αγαπητέ Αλιόσα,
Παίρνω τον λόγο σου σαν δεδομένο.

Και στο συγκεκριμένο θέμα είσαι ο εμβριθέστερος όλων των τακτικών σχολιαστών και είσαι από τους ειλικρινεστερους ημών.

Διαφωνώ αλλά ακούω. Και μαθαίνω. Και ίσως, αν μάθω επαρκώς, συμφωνήσω.
avatar
Ανώνυμος/η 1.7.2019 | 23:51
Γάτε, δεν ξέρω τί ήταν ο (μαθητής του Αμμωνίου Σακκά-ιδρυτη του νεοπλατωνισμού) Ωριγένης ξέρω πως η πράξη του ήταν ακραία, παράδοξη και μεμονωμένη στην εκκλ. παράδοση. Αυτό που λέω είναι πως ντε φάκτο το σώμα είναι καλό όχι μιαρό ούτε τροχοπέδη. Αυτά τότε ΔΕΝ ήταν καθόλου αυτονόητα. Η χρήση του συζητιέται ως προς τον σκοπό και το νόημα που τίθεται. Ο Επίκτητος, αυτός ο συμπαθεστατος στωικός, λέει στο "εγχειρίδιο" του πριν τον γάμο ο άνθρωπος να εγκρατεύεται τελείως και ο Πλάτων λέει πως φιλοσοφία με δύο γεύματα την ημέρα (!) και κρεβάτι μη-μονό δεν γίνεται. Ο Επίκουρος που τον έχουν κάνει σημαία ελευθεριότητας ήταν ασκητικοτατος και δίδασκε ηθικό βίο. Έλειπε όμως το νόημα της άσκησης του σώματος. Το γιατί. Έτσι το σώμα απλά ήταν εμπόδιο άνευ αιτίας. Ο Χριστιανισμός έδωσε νόημα στην άσκηση, ως σχεδόν ερωτική κίνηση προς κάποιον. Το σώμα αγιάζεται μαζί με την ψυχή. Δεν πετιέται ως άχρηστο γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε ο Χριστός να το προσλάβει να το "ντυθεί". Σκανδαλιστικότατη αντίληψη για έναν πλατωνικό.
Γράφων δεν ξέρω τίποτα. Παράθυρα ανοίγω. Εδώ, είσαι μια όαση. Συνέχισε.
Φερόμενος 2.7.2019 | 06:53
(ο Αλιόσα είμαι βγήκε ανώνυμος)
avatar
Γράφων 29.6.2019 | 15:37
Αν η ζωή σου λογίζεται ιερή και δεν σε σφάζουν σα ζαγάρι στη γωνία του δρόμου κάπου το οφείλεις.
avatar
Ramon Ramone 29.6.2019 | 21:22
Σκοταδισμός, μισαλλοδοξία, πλύση εγκεφάλου, αποβλάκωση, αποκτήνωση, υποταγή, υποδούλωση, υποχείρια, δημαγωγία, ολοκληρωτισμός, απολυταρχία, φασισμός, σεξισμός, εξουσία, κέρδος, θεοκρατία, ιερά σύμβολα, ιερά άμφια, ιερά εξέταση, ιεροί πόλεμοι, δολοφονίες, σφαγές, αποκεφαλισμοί, αίμα, αίμα, αίμα. Ποτάμια, θάλασσες, ωκεανοί αίματος. Θρήνος, οιμωγές, φρίκη. Φρούδες ελπίδες και απελπισία. Δεσμά. Σκλαβιά. Θάνατος.
avatar
Ioan123 29.6.2019 | 14:18
Το να βλεπω σε τοσο μεγαλο ζουμ ενα σημειο του σωματος μου φαινεται αποκρουστικο.
avatar
bcool 29.6.2019 | 19:18
Ισχύει και για μένα. Απλώς να προσθέσω άλλον έναν λόγο για τον οποίο μου φαίνεται αποκρουστικό. Είναι απόλυτα ξεκομμένο από το υπόλοιπο σώμα. Λείπουν σημεία αναφοράς, οικείες εικόνες, είναι ξεριζωμένο.
avatar
Ramon Ramone 29.6.2019 | 20:43
Γιατί όμως; Είναι απλά ένα σημείο του σώματος. Δεν είναι μια ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί, ένα κακοφορμισμένο τραύμα, ένα σάπιο δόντι, ένα έκζεμα, μια δερματική πάθηση, για να υποθέσει κανείς ότι η όψη του - και δη σε μεγέθυνση - προκαλεί μια κάποια δικαιολογημένη δυσφορία. Τι κάνει άραγε αποκρουστική μια ανθρώπινη θηλή, αν όχι κάτι αρκετά βαθύτερο από το πόσο κοντινό είναι το πλάνο; Στο κάτω κάτω είναι απλά μια θηλή. Μήπως το πρόβλημα δεν είναι στο zoom;
avatar
bcool 29.6.2019 | 22:30
Ανυπομονώ να ακούσω τη συνέχεια.
avatar
Ramon Ramone 30.6.2019 | 00:32
@ bcool

Η συνέχεια στο επόμενο επεισόδιο. Κυρίες και κύριοι, εδώ τελείωσε το πρόγραμμά μας για σήμερα. Καλό σας βράδυ.

https://www.youtube.com/watch?v=Q_jNvmGDqwk

ΥΓ: μην εξάπτεσαι άνευ λόγου. Εννοώ ότι πιθανόν το πρόβλημα να βρίσκεται στο πως εισπράττει κανείς για χ-ψ λόγους την θέαση ενός γυμνού σώματος, ή έστω μέρους αυτού. Η δική σου εξήγηση παρέχει ομολογουμένως μία άποψη, ασχέτως του αν και πόσο συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με αυτήν.
Randy Marsh 29.6.2019 | 15:01
Δεν έχει καμία λογική η διαμαρτυρία, αστεία είναι. Το ίδιο αστεία είναι και τα επιχειρήματα του fb.

Θέμα χρόνου είναι να κυκλοφορούν και να εκφράζονται οι γυναίκες όπως επιθυμούν και στο δρόμο και στο insta.
Είναι θέμα εξέλιξης της ανθρώπινης ύπαρξης. Περιορισμοί (και γραφικές διαμαρτυρίες έναντι αυτών) δεν παίζουν κανένα ρόλο στην ανθρώπινη εξέλιξη η οποία ούτως ή άλλως θα τις προσπεράσει σαν σίφουνας.
avatar
Γράφων 29.6.2019 | 15:31
https://youtu.be/lYGKztJa0d4