Στο φως ανέκδοτες φωτογραφίες της Patti Smith και του Robert Mapplethorpe όταν ήταν ακόμα «βρέφη»
Φωτογραφία

Στο φως ανέκδοτες φωτογραφίες της Patti Smith και του Robert Mapplethorpe όταν ήταν ακόμα «βρέφη»

Ένα νέο φωτογραφικό βιβλίο συγκεντρώνει τις ιδιαίτερα «οικείες» (και γυμνές) φωτογραφίες που είχε τραβήξει στο ζεύγος ο φωτογράφος Lloyd Ziff το 1968 σε μια μικροσκοπική γκαρσονιέρα στη Νέα Υόρκη

«Δεν είχα καμιά απόδειξη ότι είχα τα εφόδια για να γίνω καλλιτέχνης, παρότι διψούσα πραγματικά να γίνω», γράφει η Patti Smith στο βραβευμένο βιβλίο απομνημονευμάτων της "Just Kids" που εστιάζει στην συγκατοίκηση και στη σχέση της με τον φωτογράφο και εικαστικό Robert Mapplethorpe (στα ελληνικά το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει με τον τίτλο «Πάτι και Ρόμπερτ») και στον μαγικό κόσμο που είχαν φτιάξει μαζί στη Νέα Υόρκη του τέλους της δεκαετίας του '60 πριν γίνουν κι οι δύο διάσημοι.

 

Εκείνη την περίοδο που ήταν ακόμα και οι δύο «παιδιά», όπως λέει χαρακτηριστικά και ο τίτλος του βιβλίου της, βρέθηκε στην τροχιά της ζωής τους και ο Lloyd Ziff για να τους τραβήξει κάποιες πολύ «οικείες» φωτογραφίες που βλέπουν σήμερα για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

 

 

O Ziff εργαζόταν τότε – το 1968 – ως γραφίστας και σχεδιαστής εξωφύλλων στην πολυεθνική δισκογραφική εταιρεία CBS αλλά έκρυβε μέσα του τον καημό του φωτογράφου, έχοντας μάλιστα σπουδάσει και φωτογραφία ως φοιτητής στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών Pratt.

 

«Ο Robert κι εγώ ήμασταν φίλοι από τη Σχολή», θυμάται σήμερα ο Ziff. «Μια μέρα τον είδα να περπατά στο δρόμο με την Patti και σκέφτηκα ότι θα είχε πλάκα να τους τραβούσα μερικά ιδιωτικά πορτρέτα. Έμεναν τότε σ' ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη ακριβώς απέναντι από το Pratt. Εκεί πήγα και τους επισκέφτηκα ένα απόγευμα με τη φωτογραφική μηχανή μου».

 

 

Οι φωτογραφίες αυτές, κάποιες από τις οποίες έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο Just Kids, περιλαμβάνονται τώρα στο νέο φωτογραφικό βιβλίο που έχει τίτλο "DESIRE: Photographs 1968–1969".

 

«Ο Robert ήθελε να κάνει μια πειραματική ταινία με τίτλο The Garden of Earthly Delights [Ο κήπος των επίγειων ηδονών] και χρειαζόταν γι΄ αυτόν τον σκοπό μια σειρά από γυμνές φωτογραφίες – όχι σεξουαλικού τύπου, απλά σε διάφορες εκφράσεις του σώματος: όρθιος, γονατιστός, προσευχόμενος, γελαστός κλπ. Εκείνος ήταν ουσιαστικά ο σκηνοθέτης των λήψεων. Εγώ ήμουν απλά ο 'οπερατέρ'».

 

 

Όπως είχε αποκαλύψει η Patti Smith (που απεικονίζεται και η ίδια γυμνή στις φωτογραφίες του Ziff) στο "Just Kids", αυτή ακριβώς η φωτογράφηση ήταν που παρακίνησε – με τη δική της προτροπή – τον Mapplethorpe να ασχοληθεί και ο ίδιος με την φωτογραφία.

 

 

Οι φωτογραφίες δεν είχαν αποκαλυφθεί ποτέ μέχρι που τις θυμήθηκε η Patti Smith και ζήτησε από τον Ziff να συμπεριλάβει κάποιες στο βιβλίο της, εμπνέοντας τον Ziff να ψάξει βαθιά στο αρχείο του:

 

«Οι άνθρωποι που επέλεγα να φωτογραφίζω τότε, στα τέλη των '60s ήταν, όπως λέει και ο τίτλος του βιβλίου της Patti, «παιδιά ακόμα» και όλοι μας είχαμε εκείνη την άγρια ομορφιά της πρώιμης νεότητας. Όλοι θέλαμε να γίνουμε καλλιτέχνες, ο Robert και η Patti όμως έγιναν τελικά κάτι παραπάνω. Έγιναν Αμερικάνικα σύμβολα και το κατάφεραν αυτό μέσω μιας βαθιάς και έντονης επιθυμίας και μέσω σκληρής δουλειάς».

 

Με στοιχεία από το Another Man

Φωτογραφία