Φωτογραφία

Ορισμένοι άνθρωποι είναι σωσίες κάποιου γάτου

Όλοι ξέρουμε πως οι σκύλοι συνήθως μοιάζουν με τα αφεντικά τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τις γάτες, αλλά πιο υπόγεια...

O φωτογράφος Gerrard Gethings αποφάσισε να δημιουργήσει μια σειρά φωτογραφιών με ανθρώπους που μοιάζουν πάρα πολύ με κάποια ράτσα γάτας. «Πολλές φορές τυχαίνει να δούμε κάποιον και να σκεφτούμε πως μας θυμίζει κάποια ράτσα σκύλου. Από την άλλη δε νομίζω πως συμβαίνει να δούμε κάποιον και να πούμε πως μοιάζει με γάτα. Υποθέτω πως μπορεί κάποιος να έχει μια γατίσια αύρα αλλά δεν είναι όπως ένα τεράστιο μούσι ή μια ιδιαίτερη χωρίστρα στα μαλλιά που μπορεί να παραπέμπει κατευθείαν σε κάποια σκυλίσια ράτσα. Οι γάτες είναι πιο ιδιαίτερες».

 

Οι άνθρωποι που απεικονίζονται δεν είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ζώων αλλά μοντέλα που ο φωτογράφος επέλεξε μετά από κάστινγκ. Πρώτα έκανε τα πορτρέτα των γατιών και μετά έψαξε να βρει τους σωσίες βασιζόμενος είτε σε κάποιο ιδιαίτερο σημάδι, είτε σε κάποια πόζα που έπαιρναν (όπως για παράδειγμα μια γάτα που φωτογραφήθηκε με όρθια τα μπροστινά πόδια και του θύμισε ρέιβερ) ή σε κάποιον διάσημο που μπορεί να θύμιζαν.

 

Στην περίπτωση της γάτας με το μεγάλο άσπρο μουστάκι το ιδανικό ταίρι για τον Gethings θα ήταν ο ηθοποιός Wilford Brimley. Έβαλε μια ανακοίνωση στο Instagram ζητώντας κάποιον να του μοιάζει και μια γυναίκα από το Εδιμβούργο του απάντησε πως ο πατέρας της είναι ο σωσίας του. «Έμοιαζαν τόσο πολύ που πήρα αμέσως το τρένο και τον φωτογράφησα στο σπίτι του. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου ζευγάρια».

 

Είναι πιο εύκολο να πεις σε κάποιον ότι μοιάζει με γάτα παρά να πεις για παράδειγμα "μοιάζεις με γαλλικό μπουλντόγκ". Πιστεύω ότι οι άνθρωποι κολακεύονται αν τους πεις πως μοιάζουν με γάτα.

 

Για τη φωτογραφία με τη γάτα που μοιάζει σα να ανήκει στους Hells Angel «ανέβασα μια φωτογραφία του Χάγκριντ (από το Χαρι Πότερ) στο Instagram και ρώτησα αν κάποιος γνωρίζει κάποιον που να μοιάζει με αυτό τον τύπο και ένας άντρας μου απάντησε πως είναι ίδιος με αυτόν. Και όντως ήταν».

 

Gunther.
Albert (Exotic Longhair).

 

Όποιον πλησίασε ο Gethings για το έργο του δέχτηκε να συμμετέχει. «Μερικοί από αυτούς ήταν λίγο μπερδεμένοι με την ιδέα. Αλλά είχα κάνει το ίδιο παλιότερα με σκυλιά και οι γάτες, σε γενικές γραμμές, είναι πολύ πιο όμορφες από τα σκυλιά. Είναι πιο εύκολο να πεις σε κάποιον ότι μοιάζει με γάτα παρά να πεις για παράδειγμα "μοιάζεις με γαλλικό μπουλντόγκ". Πιστεύω ότι οι άνθρωποι κολακεύονται αν τους πεις πως μοιάζουν με γάτα».

 

Η φωτογράφιση των γατιών ήταν μια επίπονη διαδικασία σε αντίθεση με τα σκυλιά, που ήρθαν πρόθυμα στο στούντιό του, ενώ τώρα ο Gethings έπρεπε να επισκεφτεί κάθε γάτα στο σπίτι της. Οπλισμένος με παιχνίδια και σνακ, ταξίδεψε από το Νόρφολκ στη Σκωτία κι από το Μπρίστολ στην Κάμπρια, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι η φωτογράφιση θα ήταν επιτυχημένη.

 

Πάνω από μία φορά έφτασε στο σπίτι κάποιας γάτας η οποία αρνήθηκε πεισματικά να βγει κάτω από το κρεβάτι, μέχρι που ο Gethings έφυγε, «νιώθοντας νικημένος και αποτυχημένος». Άλλες φορές, θα έστηνε τον εξοπλισμό και τα φώτα γύρω από ένα μικρό τραπέζι, «και οι γάτες πήγαιναν πάνω και κάθονταν στο τραπέζι όμορφα, γλείφοντας τα πόδια τους και απλά παρατηρούσαν τι συνέβαινε καθώς ετοίμαζα το σκηνικό». Στη συνέχεια, μόλις έβγαζε τη φωτογραφική του μηχανή, «θα πήγαιναν και θα κρύβονταν και δεν θα επέστρεφαν ποτέ. Φαινόταν σχεδόν σαν να το έκαναν επίτηδες».

 

Marielle.
Jacques (Silver Maine Coon).

 

Η αγέρωχη γάτα που έχει συνδυαστεί με την εκλεπτυσμένη γυναίκα που φοράει τη γκρι γούνα ήταν μια από τις πιο δύσκολες λήψεις. «Η γάτα φαίνεται πολύ ήρεμη, αλλά πέρασε την πρώτη ώρα κρυμμένη κάτω από τα έπιπλα και αυτή ήταν πιθανώς η μόνη τέλεια λήψη που πετύχαμε. Στάθηκε ακίνητη για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου». 

 

Ο Gethings είναι επαγγελματίας φωτογράφος ζώων και στο πέρασμα των χρόνων έχει φωτογραφίσει κατσίκες, αγελάδες, πρόβατα, περιστέρια και μέλισσες καθώς και τα κατοικίδια ζώα διασημοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Elle Macpherson, Gok Wan, Mark Ronson και Brix Smith Start. Ξεκίνησε την καριέρα του ως αφηρημένος ζωγράφος και εργάστηκε στο στούντιο του θρυλικού φωτογράφου Terry O'Neill. Αλλά ενώ η δουλειά ήταν ενδιαφέρουσα και γνώρισε πολλούς διάσημους ανθρώπους, το να φωτογραφίζει διασημότητες δεν ταίριαζε στον χαρακτήρα του.

 

Dominic
Merlin (Blue Tabby Maine Coon).

 

Arlo.
Buttercup (Cream Persian).

 

Nancy.
Buttons (Scottish Fold).

 

Elisabeth.
Angelique (Khao Manee).

 

Matthew.
Hubert (Abyssinian).

 

Tobias.
Hero (Moggy).

 

Με πληροφορίες από το The Guardian 

Φωτογραφία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρός Σταυρός: Μια ψηφιακή έκθεση γιορτάζει έναν αιώνα παρουσίας του στην Ελλάδα

Φωτογραφία Ερυθρός Σταυρός: Μια ψηφιακή έκθεση γιορτάζει έναν αιώνα παρουσίας του στην Ελλάδα

29.11.2020
ID - το σώμα, ο ερωτισμός και η ταυτότητα στις φωτογραφίες της Stephie Grape

Φωτογραφία ID - το σώμα, ο ερωτισμός και η ταυτότητα στις φωτογραφίες της Stephie Grape

21.11.2020
Τα ορφανά του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών

Φωτογραφία Τα ορφανά του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών

28.10.2020
«Όχι παντρεμένοι· αλλά θα το θέλαμε»: Ερωτευμένοι άντρες από άλλες εποχές

Φωτογραφία «Όχι παντρεμένοι· αλλά θα το θέλαμε»: Ερωτευμένοι άντρες από άλλες εποχές

20.10.2020
Το πέταγμα της χρυσαλλίδας. Φωτογραφίες του Γιώργου Γιατρομανωλάκη

Φωτογραφία Το πέταγμα της χρυσαλλίδας. Φωτογραφίες του Γιώργου Γιατρομανωλάκη

16.10.2020
Η φωτογραφική ομάδα «Διαδρομές» στεγάζει στο κέντρο της Αθήνας το πάθος για τις στιγμές

Φωτογραφία Η φωτογραφική ομάδα «Διαδρομές» στεγάζει στο κέντρο της Αθήνας το πάθος για τις στιγμές

28.9.2020
Γνωρίστε τον σπουδαίο Έλληνα φωτορεπόρτερ Σωκράτη Μπαλταγιάννη

Φωτογραφία Γνωρίστε τον σπουδαίο Έλληνα φωτορεπόρτερ Σωκράτη Μπαλταγιάννη

27.9.2020
Jindrich Streit, ένας σπάνιος, υπέροχος φωτογράφος της τσέχικης επαρχίας

Φωτογραφία Jindrich Streit, ένας σπάνιος, υπέροχος φωτογράφος της τσέχικης επαρχίας

25.9.2020
Η Νάπολη, συγκινητικά σκοτεινή

Φωτογραφία Η Νάπολη, συγκινητικά σκοτεινή

23.9.2020
Μια φωτογραφική έκθεση που παρουσιάστηκε στην Τεχνόπολη, στο πλαίσιο της φετινής Athens Pride Week

Φωτογραφία Μια φωτογραφική έκθεση που παρουσιάστηκε στην Τεχνόπολη, στο πλαίσιο της φετινής Athens Pride Week

14.9.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια