Πορτρέτα

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ προειδοποιεί για "νεκρανάσταση" του ISIS σε Συρία-Ιράκ

Παρότι έχει με τη σειρά του δεχτεί καταγγελίες για διαφθορά και αυταρχικές μεθοδεύσεις, τόσο ο Αμπντάλα όσο και η χώρα του φαντάζουν πραγματική «όαση» αναλογικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή

Ποιος: Αμπντάλα ΙΙ, βασιλιάς της Ιορδανίας από τον Φεβρουάριο του 1999. Απόγονος του Οίκου των Χασεμιτών, θεωρείται 43ης γενεάς απόγονος του προφήτη Μωάμεθ.  


Πού: Στα ανάκτορα του Αμάν (η αρχαία Αμμών), πρωτεύουσας του βασιλείου της Ιορδανίας από το 1946 οπότε έπαψε να είναι βρετανικό προτεκτοράτο. Αρχικά η χώρα που πριν από τους Εγγλέζους και μέχρι την Αραβική Επανάσταση του 1916 κατείχαν επί αιώνες οι Οθωμανοί λεγόταν Υπεριορδανία και περιλάμβανε την ανατολική Ιερουσαλήμ όπως επίσης τα μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967) κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη της Δυτικής Όχθης.


Γιατί: Διότι σε χτεσινή του συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ανασύσταση του Ισλαμικού Κράτους του ISIS στη Νοτιοανατολική Συρία και το Δυτικό Ιράκ. «Πρόκειται για μια απειλή που αφορά όχι μόνο τη Μέση Ανατολή αλλά επίσης την Ευρώπη και τον κόσμο όλο... εμείς θα είμαστε εκεί για να την αντιμετωπίσουμε», δήλωσε. Προειδοποίησε επίσης ότι ο Ερντογάν με αφορμή τον λιβυκό εμφύλιο «στέλνει χιλιάδες τζιχαντιστές κοντύτερα στη Δύση». Για όλα αυτά αλλά και για συμβάλλει στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν, γεγονός που συνδέεται στενά με τις εξελίξεις αυτές σκοπεύει να μεταβεί άμεσα σε Βρυξέλλες, Στρασβούργο και Παρίσι για διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της ΕΕ.


Δια ταύτα: Η Ιορδανία, το 70% του πληθυσμού της οποίας είναι μουσουλμάνοι και το υπόλοιπο 30% χριστιανοί είναι δεκαετίες τώρα η πλέον σταθερή (και φιλοδυτική) χώρα στη Μέση Ανατολή, η μόνη επίσης στην οποία δεν βρήκε «πάτημα» ο ισλαμικός εξτρεμισμός παρότι δεν απέφυγε κάποια τρομοκρατικά χτυπήματα. Οι οικονομικοί δείκτες βελτιώθηκαν τα τελευταία χρόνια, έγιναν ενεργειακές και άλλες επενδύσεις, επιπλέον ο θρόνος σοφά ποιών συναίνεσε για περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν και εκεί στη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης του '11. Όλα αυτά παρότι τα τελευταία χρόνια η Ιορδανία υποδέχτηκε πάνω από 1.5 εκ. Σύριους πρόσφυγες, όπως είχε παλιότερα υποδεχτεί Ιρακινούς και Παλαιστίνιους – η PLO είχε μάλιστα διεκδικήσει ενόπλως την εξουσία τον «Μαύρο Σεπτέμβρη» του 1970. Ο βασιλιάς που έχει εκπαίδευση κι «αέρα» βετεράνου ΛΟΚατζή είναι ορκισμένος εχθρός των φονταμενταλιστών. Τους θεωρεί «μια ενιαία διεθνή του τρόμου» άσχετα με ονόματα που κατά τόπους υιοθετούν, στήριξε μάλιστα τη ρωσική εμπλοκή στη Συρία ως «αναπόφευκτη» προκειμένου να συντριβεί ο ISIS. Το 2005 είχε ο ίδιος συγκαλέσει παγκόσμιο ισλαμικό συνέδριο όπου συμμετείχαν σουνίτες και σιίτες μελετητές και ιεροδιδάσκαλοι με στόχο την καταδίκη της τρομοκρατίας, την προώθηση της ανοχής και την εμπέδωση της πραγματικής πίστης. Το λεγόμενο «Μήνυμα του Αμάν» παρουσιάστηκε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2010, επιπλέον ο Αμπντάλα θέσπισε βραβείο διαθρησκευτικού διαλόγου. Ο Ιορδανός μονάρχης που εξακολουθεί βάσει των διεθνών συνθηκών να έχει υπό την αιγίδα του τον Θόλο του Βράχου (τέμενος Αλ-Ακσά) και άλλα σημαντικά χριστιανικά και μουσουλμανικά μνημεία της Ιερουσαλήμ, καλοδέχτηκε τον Πάπα και χρηματοδότησε γενναία την αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου. Παρότι έχει με τη σειρά του δεχτεί καταγγελίες για διαφθορά και αυταρχικές μεθοδεύσεις, τόσο ο ίδιος όσο και η χώρα του φαντάζουν πραγματική «όαση» αναλογικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, καλό οπότε θα είναι οι ανησυχίες του να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

 

 

Πορτρέτα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Ellen DeGeneres και η κατάρα του «καλού παιδιού»

Πορτρέτα H Ellen DeGeneres και η κατάρα του «καλού παιδιού»

15.7.2020
Γιώργος Μαρίνος, αυτός ο πολύ μεγάλος τραγουδιστής

Πορτρέτα Γιώργος Μαρίνος, αυτός ο πολύ μεγάλος τραγουδιστής

18.6.2020
Αλέξανδρος Ιόλας: Το εξέχον θήραμα του αυριανισμού

Πορτρέτα Αλέξανδρος Ιόλας: Το εξέχον θήραμα του αυριανισμού

8.6.2020
Τρία κείμενα για τον Άγγελο Δεληβορριά

Πορτρέτα Τρία κείμενα για τον Άγγελο Δεληβορριά

24.4.2020
Δ.Ν. Μαρωνίτης: Είμαι πια ο γιος του πατέρα μου

Πορτρέτα Δ.Ν. Μαρωνίτης: Είμαι πια ο γιος του πατέρα μου

22.4.2020
Όταν ο Περικλής Κοροβέσης είχε μιλήσει στη LIFO: Ελεύθερος είναι όποιος προσφέρει στον άλλο τον οργασμό του

Πορτρέτα Όταν ο Περικλής Κοροβέσης είχε μιλήσει στη LIFO: Ελεύθερος είναι όποιος προσφέρει στον άλλο τον οργασμό του

11.4.2020
Η καθημερινή ζωή μου με τον Τσαρούχη. Από τον Γιώργο Ορφανό.

Πορτρέτα Η καθημερινή ζωή μου με τον Τσαρούχη. Από τον Γιώργο Ορφανό.

2.4.2020
Υπήρξε ο τεράστιος Βασίλης Χατζηπαναγής ο πιο αδικημένος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών;

Πορτρέτα Υπήρξε ο τεράστιος Βασίλης Χατζηπαναγής ο πιο αδικημένος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών;

26.1.2020
Δρ. Αμάνι Μπαλούρ: Η ηρωϊδα Σύρια παιδίατρος τιμάται σήμερα στο Στρασβούργο με το βραβείο Ραούλ Βάλενμπεργκ

Πορτρέτα Δρ. Αμάνι Μπαλούρ: Η ηρωϊδα Σύρια παιδίατρος τιμάται σήμερα στο Στρασβούργο με το βραβείο Ραούλ Βάλενμπεργκ

17.1.2020
Ονομάζομαι Θάνος Μούρραης Βελλούδιος και ουδέποτε έζησα ως φυτόν

Πορτρέτα Ονομάζομαι Θάνος Μούρραης Βελλούδιος και ουδέποτε έζησα ως φυτόν

28.12.2019
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια