Πορτρέτα

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ προειδοποιεί για "νεκρανάσταση" του ISIS σε Συρία-Ιράκ

Παρότι έχει με τη σειρά του δεχτεί καταγγελίες για διαφθορά και αυταρχικές μεθοδεύσεις, τόσο ο Αμπντάλα όσο και η χώρα του φαντάζουν πραγματική «όαση» αναλογικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή

Ποιος: Αμπντάλα ΙΙ, βασιλιάς της Ιορδανίας από τον Φεβρουάριο του 1999. Απόγονος του Οίκου των Χασεμιτών, θεωρείται 43ης γενεάς απόγονος του προφήτη Μωάμεθ.  


Πού: Στα ανάκτορα του Αμάν (η αρχαία Αμμών), πρωτεύουσας του βασιλείου της Ιορδανίας από το 1946 οπότε έπαψε να είναι βρετανικό προτεκτοράτο. Αρχικά η χώρα που πριν από τους Εγγλέζους και μέχρι την Αραβική Επανάσταση του 1916 κατείχαν επί αιώνες οι Οθωμανοί λεγόταν Υπεριορδανία και περιλάμβανε την ανατολική Ιερουσαλήμ όπως επίσης τα μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967) κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη της Δυτικής Όχθης.


Γιατί: Διότι σε χτεσινή του συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ανασύσταση του Ισλαμικού Κράτους του ISIS στη Νοτιοανατολική Συρία και το Δυτικό Ιράκ. «Πρόκειται για μια απειλή που αφορά όχι μόνο τη Μέση Ανατολή αλλά επίσης την Ευρώπη και τον κόσμο όλο... εμείς θα είμαστε εκεί για να την αντιμετωπίσουμε», δήλωσε. Προειδοποίησε επίσης ότι ο Ερντογάν με αφορμή τον λιβυκό εμφύλιο «στέλνει χιλιάδες τζιχαντιστές κοντύτερα στη Δύση». Για όλα αυτά αλλά και για συμβάλλει στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν, γεγονός που συνδέεται στενά με τις εξελίξεις αυτές σκοπεύει να μεταβεί άμεσα σε Βρυξέλλες, Στρασβούργο και Παρίσι για διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της ΕΕ.


Δια ταύτα: Η Ιορδανία, το 70% του πληθυσμού της οποίας είναι μουσουλμάνοι και το υπόλοιπο 30% χριστιανοί είναι δεκαετίες τώρα η πλέον σταθερή (και φιλοδυτική) χώρα στη Μέση Ανατολή, η μόνη επίσης στην οποία δεν βρήκε «πάτημα» ο ισλαμικός εξτρεμισμός παρότι δεν απέφυγε κάποια τρομοκρατικά χτυπήματα. Οι οικονομικοί δείκτες βελτιώθηκαν τα τελευταία χρόνια, έγιναν ενεργειακές και άλλες επενδύσεις, επιπλέον ο θρόνος σοφά ποιών συναίνεσε για περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν και εκεί στη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης του '11. Όλα αυτά παρότι τα τελευταία χρόνια η Ιορδανία υποδέχτηκε πάνω από 1.5 εκ. Σύριους πρόσφυγες, όπως είχε παλιότερα υποδεχτεί Ιρακινούς και Παλαιστίνιους – η PLO είχε μάλιστα διεκδικήσει ενόπλως την εξουσία τον «Μαύρο Σεπτέμβρη» του 1970. Ο βασιλιάς που έχει εκπαίδευση κι «αέρα» βετεράνου ΛΟΚατζή είναι ορκισμένος εχθρός των φονταμενταλιστών. Τους θεωρεί «μια ενιαία διεθνή του τρόμου» άσχετα με ονόματα που κατά τόπους υιοθετούν, στήριξε μάλιστα τη ρωσική εμπλοκή στη Συρία ως «αναπόφευκτη» προκειμένου να συντριβεί ο ISIS. Το 2005 είχε ο ίδιος συγκαλέσει παγκόσμιο ισλαμικό συνέδριο όπου συμμετείχαν σουνίτες και σιίτες μελετητές και ιεροδιδάσκαλοι με στόχο την καταδίκη της τρομοκρατίας, την προώθηση της ανοχής και την εμπέδωση της πραγματικής πίστης. Το λεγόμενο «Μήνυμα του Αμάν» παρουσιάστηκε και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2010, επιπλέον ο Αμπντάλα θέσπισε βραβείο διαθρησκευτικού διαλόγου. Ο Ιορδανός μονάρχης που εξακολουθεί βάσει των διεθνών συνθηκών να έχει υπό την αιγίδα του τον Θόλο του Βράχου (τέμενος Αλ-Ακσά) και άλλα σημαντικά χριστιανικά και μουσουλμανικά μνημεία της Ιερουσαλήμ, καλοδέχτηκε τον Πάπα και χρηματοδότησε γενναία την αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου. Παρότι έχει με τη σειρά του δεχτεί καταγγελίες για διαφθορά και αυταρχικές μεθοδεύσεις, τόσο ο ίδιος όσο και η χώρα του φαντάζουν πραγματική «όαση» αναλογικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, καλό οπότε θα είναι οι ανησυχίες του να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

 

 

Πορτρέτα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπήρξε ο τεράστιος Βασίλης Χατζηπαναγής ο πιο αδικημένος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών;

Πορτρέτα Υπήρξε ο τεράστιος Βασίλης Χατζηπαναγής ο πιο αδικημένος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών;

26.1.2020
Δρ. Αμάνι Μπαλούρ: Η ηρωϊδα Σύρια παιδίατρος τιμάται σήμερα στο Στρασβούργο με το βραβείο Ραούλ Βάλενμπεργκ

Πορτρέτα Δρ. Αμάνι Μπαλούρ: Η ηρωϊδα Σύρια παιδίατρος τιμάται σήμερα στο Στρασβούργο με το βραβείο Ραούλ Βάλενμπεργκ

17.1.2020
Ονομάζομαι Θάνος Μούρραης Βελλούδιος και ουδέποτε έζησα ως φυτόν

Πορτρέτα Ονομάζομαι Θάνος Μούρραης Βελλούδιος και ουδέποτε έζησα ως φυτόν

28.12.2019
Κάρι Λαμ, η «Σιδηρά Κυρία» του Χονγκ Κονγκ

Πορτρέτα Κάρι Λαμ, η «Σιδηρά Κυρία» του Χονγκ Κονγκ

13.11.2019
Τζούλιαν Ασάνζ: Θα σβήσει στη φυλακή ο διάσημος ακτιβιστής;

Πορτρέτα Τζούλιαν Ασάνζ: Θα σβήσει στη φυλακή ο διάσημος ακτιβιστής;

11.11.2019
Ο πρόεδρος Τραμπ ξανά αντιμέτωπος με πρόταση μομφής

Πορτρέτα Ο πρόεδρος Τραμπ ξανά αντιμέτωπος με πρόταση μομφής

5.11.2019
Μπόρις Τζόνσον: Ο πρωθυπουργός - «κλόουν» που ανέλαβε να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ

Πορτρέτα Μπόρις Τζόνσον: Ο πρωθυπουργός - «κλόουν» που ανέλαβε να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ

31.10.2019
Γεώργιος Γκουρτζίεφ: βαθυστόχαστος, πρωτοπόρος διανοητής ή ταλαντούχος παραμυθάς;

Πορτρέτα Γεώργιος Γκουρτζίεφ: βαθυστόχαστος, πρωτοπόρος διανοητής ή ταλαντούχος παραμυθάς;

29.10.2019
Ντέιβιντ Ατένμπορο: «Έχουμε εξελιχθεί σε επιδημία για τον πλανήτη»

Πορτρέτα Ντέιβιντ Ατένμπορο: «Έχουμε εξελιχθεί σε επιδημία για τον πλανήτη»

28.10.2019
Γλυκερία Μπασδέκη: «Έχω ειδικευθεί στις πτώσεις. Αξέχαστα ήταν!»

Πορτρέτα Γλυκερία Μπασδέκη: «Έχω ειδικευθεί στις πτώσεις. Αξέχαστα ήταν!»

28.9.2019