Retronaut

Η Ελλάδα μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Τάκη Τλούπα

Φωτογραφίες από το πολύτιμο αρχείο του μεγάλου έλληνα φωτογράφου.

Ο Τάκης Τλούπας γεννήθηκε στη Λάρισα. Γιος ξυλογλύπτη, μαθαίνει την τέχνη κοντά στον πατέρα του και συνεχίζει να την εξασκεί μέχρι την κατοχή. Με αφορμή μια εκδρομή του ορειβατικού συλλόγου στον Όλυμπο έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την τέχνη της φωτογραφίας. Αγαπημένα θέματά του, η ζωή του Θεσσαλικού Κάμπου και των βουνών της Πίνδου και του Ολύμπου.

 

Μετά το 1945 αποφασίζει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία και ανοίγει στη Λάρισα το φωτογραφείο του. Για 50 και πλέον συνεχή χρόνια αποτυπώνει φωτογραφικά χαρακτηριστικές απόψεις της μεταπολεμικής και νεότερης Λάρισας και εικόνες από την καθημερινή ζωή, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων του Θεσσαλικού χώρου. Με το φακό του απαθανατίζει στιγμές της ζωής, τόσο από τις μετακινήσεις των νομαδικών φυλών (Βλάχων, Σαρακατσαναίων) όσο και των ντόπιων αγροτών σε παραδοσιακές εργασίες.

 

Καταγράφει επαγγέλματα που έχουν χαθεί μέσα στον ιλιγγιώδη ρυθμό εκβιομηχάνισης του σύγχρονου κόσμου. Με τη βέσπα του γυρίζει όλη την Ελλάδα φωτογραφίζοντας τις πιο όμορφες γωνιές της, από τον Πηνειό και τη λίμνη Κάρλα μέχρι τη Σκόπελο και την Κρήτη. Η αγάπη του για τη φύση τον οδηγεί στον Όλυμπο όπου φωτογραφίζει ακόμη και τις πιο δύσβατες περιοχές του.

 

Ο Τάκης Τλούπας έκανε πολλές ατομικές εκθέσεις και με τα έργα του έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχουν εκδοθεί πολλά φωτογραφικά λευκώματα, λογοτεχνικά και ιστορικά βιβλία με φωτογραφίες του. Ξεχωριστή αξία αποκτά το λεύκωμα με τίτλο «Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα» το οποίο περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα από όλες τις ενότητες που συνθέτουν το έργο του. Σταθμό στην πολύχρονη καριέρα του αποτελεί η βράβευσή του το 1994, από το υπουργείο Πολιτισμού, όπου μαζί με ακόμη 50 προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών τιμήθηκε για την προσφορά του στην πολιτιστική ζωή.

 

Το πολύτιμο αυτό υλικό του Τάκη Τλούπα υπάρχει αρχειοθετημένο και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, στο στούντιο φωτογραφίας που διατηρεί πλέον η κόρη του Βάνια Τλούπα, που σαν φωτογράφος συνεχίζει την παράδοση στην τέχνη της  φωτογραφίας.

 

http://takis.tloupas.gr

 

Μεταφέροντας τα άχυρα, Γυρτώνη Λάρισας, 1948

 

Στον Αγιόκαμπο Λάρισας,1950.

 

Στον Αγιόκαμπο Λάρισας,1950.

 

Στον Αγιόκαμπο Λάρισας,1950.

 

Στον Αγιόκαμπο Λάρισας,1950.

 

Πρωινό στην κεντρική πλατεία Λάρισας, 1950.

 

Παιδί με κάπα στο Μέτσοβο, 1950.

 

Στον Αγιόκαμπο Λάρισας.1950.

 

Παιδιά σε βάρκα παίζουν χαρτιά, Σκόπελος, 1952.

 

Ετοιμάζοντας τα δίχτυα, 1953.

 

Ψαριά στην Λίμνη Κάρλα, 1953.

 

Λευκάδα, 1956.

 

Παιχνίδι στο ποτάμι, Γούνιτσα Λάρισας, 1958.

 

Αυγά για το εγγόνι,1960.

 

Απλωμένα καπνά, Ελάτεια, 1960.

 

Σκόπελος, 1960

 

Ράφτης παραδοσιακών ενδυμασιών στο Αρτεσιανό

 

Το γεφύρι της Πόρτας Τρικάλων, 1962.

 

Παλιομονάστηρο, Τρίκαλα, 1965.

 

Ο Γιάννης με την λατέρνα του, το 1965.

Retronaut
2 Σχόλια
κυρία Ξ. Παπαμήτρου 20.10.2017 | 17:31
Κάθε φορά που αντικρίζω αυτές τις υπέροχες φωτογραφίες αναρωτιέμαι αν κάποιο από τα παιδιά των φωτογραφιών αναγνωρίζει τον ευατό του σε αυτές και αν θυμάται κάτι από τη στιγμή που πάτθηκε η φωτογραφία.
avatar
Βεβαιως 23.10.2017 | 17:03
Λενε πως το φωτογραφικο ρεπορταζ δεν ανηκει στο χωρο της τεχνης και ισως εχουνε δικιο. Ομως, το θεμα δεν εναι τι κανεις, τι λες, ειναι πως! Εδω ειναι η διαφορα μεταξυ τεχνης και απλης παρουσιασης γεγονοτων. Αλλο να εισαι χειριστης μηχανης, να κυνηγας ωραια τοπια και σωματα κι αλλο να βλεπεις, με αισθηση, το χρονο μεσα στον οποιο βρισκεσαι αυτη τη στιγμη. Ρεσπεκτ στον κυριο Τλουπα!