Θα στενοχωριόταν ο Παύλος βλέποντας την ακροδεξιά ατζέντα να εξακολουθεί να δίνει τον τόνο τόσο στο εγχώριο, όσο και στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό συνολικά...

Πώς διαγράφεται το τοπίο, πέντε χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του που σήμανε την αρχή του τέλους της ναζιστικής ασυδοσίας στην Ελλάδα, όχι όμως και την οριστική της απάλειψη - αυτό το άφησε χρέος σ' εμάς τους υπόλοιπους

«Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθάνεις / Όμορφα κι όρθιος σε δημόσια θέα / Με λένε Παύλο Φύσσα από τον Περαία / Έλληνας μ' ό,τι συνάδει αυτό – όχι μια σημαία, μελανοχίτωνας γόνος του Αχιλλέα», τραγουδούσε ο Παύλος στα «Ζόρια», δυο χρόνια πριν από το φονικό. Προφητικοί στίχοι, θα έλεγε κανείς, μόνο που το κακό έγινε νύχτα αξημέρωτη γιατί τα τομάρια που τον φάγανε κατόπιν οργανωμένου, όπως αποδεικνύεται, σχεδίου, το σκιάζονται όσο τίποτα το φως.


Ένα κακό που μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν κάποιοι από θέσεις ισχύος δεν είχανε επιτρέψει στα ζόμπι με τους αγκυλωτούς σταυρούς να βγουν από τους τάφους τους και να αλωνίζουν το προηγούμενο διάστημα ή αν έστω το μοιραίο εκείνο βράδυ οι οκτώ (κιόλας!) ένστολοι που ήταν παρόντες στο σκηνικό είχαν παρέμβει έγκαιρα αντί με τις κινήσεις τους να ανοίξουν δρόμο, ουσιαστικά, στον φονιά και τους συνεργούς του, όπως επιβεβαίωσε η πρόσφατη λεπτομερής ανάλυση των βίντεο της επίθεσης από το Forensic Architecture, καθιστώντας τους έτσι συνυπεύθυνους.

  

Τη «χαριστική βολή» στον Παύλο την έδωσε, ωστόσο, εκείνο το κάπου μισό εκατομμύριο συμπατριώτες μας που δώσανε κοινοβουλευτική υπόσταση σε ό,τι χυδαιότερο έχει υπάρξει στην ελληνική πολιτική σκηνή από τη μεταπολίτευση και δώθε - αυτοί είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Ή αν ο Φύσσας έκανε να φύγει, εντούτοις έμεινε για να γλιτώσει τους φίλους του και γιατί αυτό επέβαλε ο προσωπικός του κώδικας τιμής – ο ίδιος κώδικας τιμής που καλλιέργησε τον ενστικτώδη λόγω ήθους, καταγωγής και βιωμάτων αντιφασισμό του, παρότι δεν ήταν οργανωμένος πουθενά πολιτικά (όπως ενδεχομένως θα προτιμούσαν ορισμένοι), παρότι και κάποιες από τις ρίμες του δεν ήσαν ακριβώς πολιτικά ορθές, ορισμένες δε κατηγορήθηκαν από κάποιους σαν σεξιστικές: «Γάμα τες επιτέλους τις επαναστάσεις / μιλάμε μόνο για προσωπικές αντιστάσεις / δεν είμαι δεδομένος πολίτης κανενός», διακήρυττε ο ίδιος («Για το καλό μου», 2012).

 

Τη «χαριστική βολή» στον Παύλο την έδωσε, ωστόσο, εκείνο το κάπου μισό εκατομμύριο συμπατριώτες μας που δώσανε κοινοβουλευτική υπόσταση σε ό,τι χυδαιότερο έχει υπάρξει στην ελληνική πολιτική σκηνή από τη μεταπολίτευση και δώθε – αυτοί είναι το πραγματικό πρόβλημα. Το εγκληματικό υποκοσμιακό μόρφωμα με τις χουντικές ρίζες που εξακολουθεί να παριστάνει το κοινοβουλευτικό κόμμα ανέλαβε εντέλει περίπου... κατά λάθος, διά στόματος του φυρερίσκου της φακής την πολιτική ευθύνη μιας δολοφονίας που αρχικά αρνούνταν κατηγορηματικά.

 

 

Έπρεπε, βλέπεις, να σκοτώσει Έλληνα ώστε να αφυπνιστεί κάπως η κοινωνία, ώστε να πάρουνε στα σοβαρά τον κίνδυνο όσοι υστερόβουλα ήλπιζαν η ΧΑ να «σοβαρέψει», μπας και γίνει δεκανίκι τους, όσο οπότε μακέλευε «λάθρο» ήταν οκέι. Ευτυχώς κιόλας που υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες, διαφορετικά, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο φονιάς που ο ίδιος ο Παύλος ξεψυχώντας υπέδειξε, θα είχε αφεθεί να διαφύγει - «δικός σας είμαι!» ήταν κιόλας το πρώτο που είπε σαν συνελήφθη - και υπό κράτηση θα παρέμεναν οι... φίλοι του θύματος που βρέθηκαν κοντά.


Θυμάμαι πόσο βαθιά ανάσανα μαζί με πολύ ακόμα κόσμο βλέποντας τον Μιχαλολιάκο και τα πρωτοπαλίκαρά του να οδηγούνται σιδηροδέσμιοι, κλαψουρίζοντας, στον εισαγγελέα τον Απρίλιο του '15. Πέντε χρόνια μετά το φονικό και τέσσερα σχεδόν αφότου ξεκίνησε η δίκη, οι κατηγορούμενοι κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι, μετά δε το αρχικό μούδιασμα ξαναπουλάνε τσαμπουκά σε κάθε ευκαιρία μολονότι, ελέω Παύλου βασικά, σε σαφώς μικρότερη (αλλά όχι λιγότερο επικίνδυνη) κλίμακα. 

 

Πολλοί οι λόγοι για την τόση καθυστέρηση, σε πείσμα όμως κάποιων «Κασσανδρών» η δίκη μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες ολοκληρώνεται. Το ενοχοποιητικό υλικό είναι υπεραρκετό για να τους «τελειώσει», εφόσον βεβαίως υπάρχει η σχετική βούληση. Οι δικηγόροι, οι πολιτική αγωγή, το αντιφασιστικό κίνημα, η μάνα πριν και πάνω απ' όλα, το έχουνε βάλει σκοπό ζωής.

 

Η πρόσφατη λεπτομερής ανάλυση των βίντεο της επίθεσης από το Forensic Architecture απέδειξε ότι η δολοφονία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι ένστολοι που ήταν παρόντες στο σκηνικό είχαν παρέμβει έγκαιρα. Φωτο: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

 

Δεν είναι δυστυχώς όλα ρόδινα ούτε στο μέτωπο αυτό, όπως δείχνει η αντιπαράθεση Φίλων-Οικογένειας Φύσσα με το ΚΕΕΡΦΑ, «είμαστε (οι αντιφασίστες) τόσοι και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, κάτι μάλλον πάει στραβά και σε μας», έλεγε χτες με νόημα στην Ελληνοφρένεια η Μάγδα Φύσσα, η ηρωική αυτή γυναίκα που εξακολουθεί να στήνει καθημερινά στον τοίχο σώμα και ψυχή μέχρι την τελική δικαίωση, χωρίς να καταλαβαίνει από προσβολές ή απειλές. Κι ας είναι μόνο ηθική, γιατί βέβαια τίποτα και κανείς δεν ξαναφέρνει πίσω το παιδί της.

 

Όχι πως θα τελειώσουμε εύκολα με την ακροδεξιά, που τελευταία δρομολογεί έναν επίμονο «κλεφτοπόλεμο» με επιθέσεις σε μετανάστες και αντιφασίστες, μέχρι και σε 9χρονη μαθήτρια προχτές στη Λέσβο που φόραγε μαντίλι γιατί την περάσανε, λέει, για μουσουλμάνα. Δεν καταλαβαίνουν τίποτα, δεν έχουν κανέναν απολύτως φραγμό, μόνο μίσος μέσα στο κεφάλι τους. Επενδύουν στον φόβο, τρέφονται από αυτόν κι όσο δεν αντιμετωπίζονται με τα μόνα μέσα που πραγματικά τους πονάνε, τόσο αποθρασύνονται – εδώ προπηλάκισαν πέρσι δικηγόρο της πολιτικής αγωγής έξω από το εφετείο. Ατιμωρητί, εννοείται.

 

 

Θα στενοχωριόταν σίγουρα με την εξέλιξη αυτή ο Παύλος άμα ζούσε γιατί αν η δικαιοσύνη ήταν λιγότερο «αόμματη», θα κοβόντουσαν πολλά τέτοια πόδια και χέρια. Θα στενοχωριόταν περισσότερο βλέποντας την ακροδεξιά ατζέντα να εξακολουθεί να δίνει τον τόνο τόσο στο εγχώριο, όσο και στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό συνολικά.

 

Θα εξοργιζόταν σίγουρα βλέποντάς τους κατ' εξοχήν χρυσαυγίτικους στόχους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να υποφέρουν τα πάνδεινα στις Μόριες, να επαναπροωθούνται βάρβαρα στον Έβρο, να περιθωριοποιούνται, να γίνονται πιόνια πολιτικών παιχνιδιών εντός κι εκτός συνόρων, τα δε μικρά παιδιά να κηρύσσονται «ανεπιθύμητα» σε κάποια σχολεία. Θα χαλιόταν, επιπλέον, βλέποντας την ίδια τη μνήμη του να γίνεται κάποιες φορές αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης κι επαναστατικής πλειοδοσίας.

 

Αν κάποιοι νιώθουμε ένα χρέος απέναντί του, είναι ακριβώς αυτό: να μην αφήσουμε τον ουρανό να ξανασκοτεινιάσει. Ούτε στον Πειραιά, ούτε στην Αθήνα, ούτε στον Ασπρόπυργο, ούτε στη Λέσβο, ούτε στην «Ευρώπη-φρούριο», ούτε πουθενά. Φωτο: EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ


Όχι πως, αντίστοιχα, δεν θα είχε λόγους να χαμογελά από κάπου εκεί πάνω – Killah P. (Kill the Past) ήταν άλλωστε το καλλιτεχνικό του nick. Για το αίμα του που πήγε χαμένο, για τα τόσα νέα και μεγαλύτερα παιδιά που ευαισθητοποίησε η δολοφονία του και όχι μόνο στην Ελλάδα, για το γεγονός ότι ακόμα και αστυνομικούς είδα στα σόσιαλ μίντια να τον τιμούν ζητώντας δικαιοσύνη για τα εγκλήματα της ΧΑ και κάθαρση στο σώμα, κάτι «κουφό» μέχρι πρότινος.

 

Για το πόσο εξευτέλισε τους υποτιθέμενους «Έλληνες Αρίους», που τρέχανε σαν τα ποντίκια να κρυφτούν και να καλύψουν στοιχεία ενοχοποιητικά μετά το φονικό, ξεπουλώντας στην ψύχρα τους πιο «αναλώσιμους» συντρόφους τους, μπας και διασωθεί η μονάκριβη ηγεσία. Για το ότι τελικά αποδείχθηκε πολύ δυσκολοχώνευτος για το τέρας που τον έφαγε, ξεδοντιάστηκε κανονικά στην προσπάθεια.

 

Δεν πρόλαβε, εντέλει, να κάνει τον γιο στον οποίο ήθελε να δωρίσει «ένα κομμάτι γκρίζο από το παράθυρό μου / από τον ουρανό μου / δύο δάκρυα στα μάτια και μια προσευχή που κάνω απόψε προς τον θεό μου», κατάφερε όμως να γίνει ο μοιραίος καταλύτης που επέτρεψε στο φως του ήλιου να τον διαπεράσει. Αν κάποιοι νιώθουμε ένα χρέος απέναντί του, είναι ακριβώς αυτό: να μην αφήσουμε τον ουρανό να ξανασκοτεινιάσει. Ούτε στον Πειραιά, ούτε στην Αθήνα, ούτε στον Ασπρόπυργο, ούτε στη Λέσβο, ούτε στην «Ευρώπη-φρούριο», ούτε πουθενά.

Σαν Σήμερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Τσαρούχης: «Είμαι μαθητής του αττικού φωτός»

Σαν Σήμερα Γιάννης Τσαρούχης: «Είμαι μαθητής του αττικού φωτός»

13.1.2021
Coco Chanel: η γυναίκα που άλλαξε την ιστορία του ενδύματος τον 20ό αιώνα

Σαν Σήμερα Coco Chanel: η γυναίκα που άλλαξε την ιστορία του ενδύματος τον 20ό αιώνα

10.1.2021
Ντέιβιντ Μπόουι: Ο Λευκός Δούκας των Αέναων Μεταμορφώσεων

Σαν Σήμερα Ντέιβιντ Μπόουι: Ο Λευκός Δούκας των Αέναων Μεταμορφώσεων

10.1.2021
Γιάννης Χρήστου: ο Έλληνας συνθέτης της πρωτοπορίας που γεννήθηκε και πέθανε σαν σήμερα

Σαν Σήμερα Γιάννης Χρήστου: ο Έλληνας συνθέτης της πρωτοπορίας που γεννήθηκε και πέθανε σαν σήμερα

8.1.2021
Η συγκλονιστική μουσική του Γιάννη Χρήστου για τους «Πέρσες» του Κάρολου Κουν

Σαν Σήμερα Η συγκλονιστική μουσική του Γιάννη Χρήστου για τους «Πέρσες» του Κάρολου Κουν

8.1.2021
Ευαίσθητος, ερωτικός, αιχμηρός: Σαν σήμερα πεθαίνει ο Ναπολέων Λαπαθιώτης

Σαν Σήμερα Ευαίσθητος, ερωτικός, αιχμηρός: Σαν σήμερα πεθαίνει ο Ναπολέων Λαπαθιώτης

7.1.2021
Νίκολα Τέσλα: Η ζωή και ο θάνατος του ανθρώπου που πίστευε ότι είχε καταγωγή απ' τους εξωγήινους

Σαν Σήμερα Νίκολα Τέσλα: Η ζωή και ο θάνατος του ανθρώπου που πίστευε ότι είχε καταγωγή απ' τους εξωγήινους

7.1.2021
Νικόλαος Γύζης: «Λοιπόν ας ελπίζωμεν και ας ζητούμεν να είμεθα εύθυμοι!»

Σαν Σήμερα Νικόλαος Γύζης: «Λοιπόν ας ελπίζωμεν και ας ζητούμεν να είμεθα εύθυμοι!»

4.1.2021
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο συγγραφέας που αποθησαύρισε «τον παράξενο τρόπο των Ελλήνων»

Σαν Σήμερα Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο συγγραφέας που αποθησαύρισε «τον παράξενο τρόπο των Ελλήνων»

3.1.2021
Οι «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου στο ελληνικό βιβλιοπωλείο

Σαν Σήμερα Οι «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου στο ελληνικό βιβλιοπωλείο

2.1.2021
4 Σχόλια
avatar
Μαύρος Γάτος 18.9.2018 | 17:07
Θα έσκαγε σίγουρα στα γέλια βλέποντας τον φοβερό και τρομερό χρυσαυγίτη Μπούκουρα να μυξοκλαίει δημοσίως σαν μωρή και εξαπατημένη παρθένα που την παραπλάνησαν και την έμπλεξαν σε πράγματα που δεν καταλάβαινε
avatar
Ανώνυμος/η 18.9.2018 | 22:07
killah p
πάντα ολοζώντανος στην ψυχή μας

https://www.youtube.com/watch?v=kiuasdiQT6k
avatar
Anestis 19.9.2018 | 01:37
Το φαινόμενο της ΧΑ αποτελεί από μόνο του έναν λόγο για τον οποίο η σημερινή Ελλάδα είναι χειρότερη από ό,τι ήταν 20 χρόνια πριν. Προκαλεί δυσφορία το γεγονός ότι ζεις σε μια κοινωνία όπου μερικές εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρίζουν ναζιστές δολοφόνους. Παρακολουθώ την πολιτική επικαιρότητα από 10 χρονών και για μένα η άνοδος των ναζιστών ως τρίτο κόμμα αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτικό σοκ που έχω δει. Ποιος να το φανταζόταν. Θα μου πεις ότι τους προωθούν και μέσα ενημέρωσης που είναι από τα ΠΡΩΤΑ σε κυκλοφορία. Είτε...διακριτικά με τον τρόπο που παρουσιάζουν κάποιες ειδήσεις (πχ "κουκουλοφόροι" και όχι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε φοιτητή) ή με τη βασική τα τελευταία χρόνια μέθοδο των comments όπου τα αντίθετης άποψης σχόλια (εν προκειμένω τα..δημοκρατικά) έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να λογοκριθούν σε σχέση με αυτά που ταιριάζουν με την επίσημη γραμμή της εφημερίδας (δηλαδή τα φασιστικά). Όσο κυριαρχούν τα φασιστικά, αυτό δημιουργεί μια θετική ανατροφοδότηση κι έτσι ολοένα και περισσότεροι χρυσαυγίτες μαζεύονται και σχολιάζουν με σκοπό να δημιουργηθεί εσφαλμένα η εντύπωση ότι αποτελούν πλειοψηφικό ρεύμα στον "απλό κόσμο".
avatar
Γράφων 21.9.2018 | 07:51
Όταν λες ότι από 10 ετών παρακολουθείς τα πολιτικά δεν ξέρω από ποτέ εννοείς μολαταύτα να πούμε -για αρχειακους λογους- ότι η ΧΑ από τα μέσα της δεκαετίας του '80 εκανε ντου σε σχολεία σε Κυψέλη και Πατήσια με νερατζια με ξυράφια κτλ.

Αρχές '90 είχαν ξεκινήσει τα πρώτα μαχαιρώματα "όταν κάναν περιοδικό" σε Αλβανούς. Γκαζακια σε αντιφρονούντες (σχολικές καταλήψεις ή αυτοδιαχειριζόμενο στέκι άνω κάτω Πατησίων).

Όποιος λέει ότι δεν ξέρει είτε ψεύδεται είτε φταίει που δεν γνώριζε.

Γιατί αυτή η ανεκτικότητα από πλευράς πολιτείας; Διότι είμεθα ξεφραγο αμπέλι. Διότι το ΚΚΕ ομιλεί περί αλλαγής πολιτεύματος και το θεωρούμε ΟΚ. Διότι κάθε 17Ν καίγεται το σύμπαν και μόνο το 1996 γίναν συλλήψεις.

Δεν είναι ανεκτικοτητα εναντι της ΧΑ, είναι ελλειψη δημοκρατικών αντανακλαστικων. Κοίτα το σήμερα, το τώρα. Επειδή προ πενταετίας η ΧΑ σκότωσε τον Φύσσα το θεωρούμε λογικό να γίνονται πορείες ανά την Ελλάδα στις οποίες κατά τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Δεν είμαστε κατά της βίας. Είμαστε κατά της βίας "των άλλων". Γι'αυτό αυτό η "ανεκτικότητα" στη βία.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια