Η «μητέρα του φεμινισμού» άλλαξε, με τη σκέψη, τον λόγο και κυρίως τα κείμενα της τον τρόπο που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν την ύπαρξη, το σώμα, το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.
Σαν Σήμερα

Η Σιμόν Ντε Μποβουάρ, αγέρωχη και αναλυτική, σε μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές συνεντεύξεις της

Σαν σήμερα το 1908 γεννιέται η "μητέρα" του φεμινισμού και ισοδύναμο του φιλοσοφικού στοχασμού του Σαρτρ

Αυτό που με βοηθάει, είναι που δεν είμαι από φυσικού μου, ζηλιάρα. Το κορμί μου δεν είναι πια τριάντα χρονών. Ούτε και του Μωρίς. Σμίγουν μ’ ευχαρίστηση – σπάνια, είναι η αλήθεια – μα χωρίς έξαψη. Δεν αυταπατώμαι. H Νοελλί έχει τη νοστιμιά του καινούριου · στο κρεβάτι της ο Μωρίς ξανανιώνει. Αυτή η ιδέα μ’ αφήνει αδιάφορη. Θα υποπτευόμουν κάθε γυναίκα που θα προσέφερε κάτι στον Μωρίς. Μα από τις συναντήσεις μου με τη Νοελλί κι απ’ όσα άκουσα απ’ αυτή, κατατοπίστηκα αρκετά.  Ενσαρκώνει ό,τι δεν μας αρέσει: τον αριβισμό, το σνομπάρισμα, την αγάπη για το χρήμα, το πάθος να φαίνεται. Δεν έχει προσωπικές ιδέες, της λείπει ολότελα η ευαισθησία: ακολουθεί κάθε φορά τη μόδα. Υπάρχει τόση ξετσιπωσιά κι επιδεικτικότητα στις κοκεταρίες της, που αναρωτιέμαι ακόμα μήπως είναι ψυχρή. 

Από την «Προδομένη γυναίκα», σελ. 23 (Εκδόσεις Γλάρος, 1977)

 

Μια γυναίκα γράφει για μια άλλη γυναίκα, την ερωμένη του άντρα της για την ακρίβεια, με τέτοια διαύγεια, απόσταση, αντικειμενικότητα, αλλά όχι χωρίς συναίσθημα, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Κρατά ημερολόγιο διαστρωμάτωσης συναισθημάτων, που η απιστία της γεννά. Την πένα της κρατά η Σιμόν Ντε Μποβουάρ. Επί το ακριβέστερον της Σιμόν Λουσί Ερνεστίν Μαρί Μπερτράν Ντε Μποβουάρ, της που γεννιέται σαν σήμερα, 9 Ιανουαρίου του 1908 στο Παρίσι για να γίνει η ενσάρκωση της γυναικείας απελευθέρωσης.

 

Ό,τι κι αν λέμε σήμερα για το φεμινιστικό κίνημα, για τις φεμινίστριες, όσο κι αν αποκηρύσσουμε την εμμονή, τη στοχοπροσήλωση και τις κάποτε ακραίες ιδέες που περνούν στο άλλο άκρο, αυτό της περιφρόνησης προς το αντρικό φύλο, η Σιμόν Ντε Μποβουάρ, η αλήθεια είναι ότι η «μητέρα του φεμινισμού» άλλαξε, με τη σκέψη, τον λόγο και κυρίως τα κείμενα της τον τρόπο που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν την ύπαρξη, το σώμα, το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

 

"Μιας κι είναι ο Άλλος μέσα μας που είναι γέρος, είναι φυσικό η αποκάλυψη για την ηλικία μας να έρχεται από έξω, από τους άλλους. Δεν τη δεχόμαστε πρόθυμα". Μετά το "γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι", η πιο σπουδαία διαπίστωση της.

 

Όλα όσα έκανε, η γυναίκα που μικρή ήθελε να γίνει καλόγρια, που ποτέ δεν κατάλαβε γιατί πέθανε η καλύτερη της φίλη από ερωτικό μαρασμό, από το '40 και μετά ήταν έξω και μπροστά από την εποχή της. Σε καιρούς που οι ανοιχτές σχέσεις, οι ερωτικές αναζητήσεις και οι πειραματισμοί στους συντροφικούς δεσμούς ισοδυναμούσαν με έγκλημα, εκείνη κι ο Σαρτρ έκαιγαν τις ήσυχες καλύβες των σεμνότυφων αστών.

 

«Πορνογράφος», «νυμφομανής», «αχαλίνωτη» και «αισχρή» είναι κάποια από τα παράσημα που κερδίζει από τις θρυλικές φιλοσοφικές συζητήσεις στο παρισινό “Les Deux Magots”, το καφέ που συγκεντρώνει όλη τη γαλλική διανόηση και τις ιδέες που γεννούν τελικώς το περιοδικό “Les Tempes Modernes” που εκδίδει μαζί με τον Ζαν Πολ Σαρτρ.  Στο «Δεύτερο Φύλο», όμως, συμπυκνώνεται όχι ο λόγος της σκληροπυρηνικής φεμινίστριας, αλλά αυτό που – είτε μας αρέσει, είτε όχι – θα βρίσκουμε μπροστά μας συνεχώς σε όλες τις βιομηχανίες που συντηρούνται από γυναίκες: τις συγκεκριμένες σεξουαλικές σχέσεις εξουσίας που καθηλώνουν τη γυναίκα ως κοινωνικό κατασκεύασμα αφύσικο, μη δεδομένο, φτιαγμένο μόνο γι’ αυτές.

 

Με τον σύντροφο της, φιλόσοφο, λογοτέχνη και σημαντικό εκπρόσωπο του υπαρξισμού, Ζαν Πολ Σαρτρ.

 

«Πορνογράφος», «νυμφομανής» και «αχαλίνωτη», λοιπόν, αλλά ανεπίτρεπτα για την εποχή της μελετημένη, έτοιμη, ζυγισμένη. Η τηλεοπτική συνέντευξη που ακολουθεί είναι ίσως η μοναδική, καθώς η Ντε Μποβουάρ απέφευγε την γλίστρα των media με υποδειγματική σοφή συνέπεια. Τα σημεία στα οποία καταθέτει γνώση για τις επιστήμονες της αναγέννησης, που πολύ βολικά κατηγορούνταν για μαγεία και εναντίον τους εξαπολυόταν το γνωστό «κυνήγι μαγισσών»,  αλλά και για τον τρόπο που διαπλάθεται η γυναικεία προσωπικότητα από την παιδική ηλικία, κάνουν απολαυστική αυτή τη συνέντευξη από το παρελθόν, που χωράει και περιγράφει μια χαρά το παρόν και, δυστυχώς, συνομιλεί και με το μέλλον.

 

Η Σιμόν Ντε Μποβουάρ πεθαίνει 14 Απριλίου του 1986 από πνευμονία. Ο τάφος της βρίσκεται δίπλα σε αυτόν του Σαρτρ στο νεκροταφείο του Μονπαρνάς, δίπλα στον σύντροφο που κάποτε αρνήθηκε να παντρευτεί. Η ουσία της συμπόρευσης, της συμμαχίας και της διάρκειας που, άλλωστε, είναι και η συντροφικότητα για την Ντε Μποβουάρ δεν υπήρξε ποτέ στη συμβατικότητα ενός γάμους. Σημαντικά και κυρίως ακριβή στοιχεία για τη ζωή και το έργο της ως φιλοσόφου, συγγραφέως, πολιτικής ακτιβίστριας και ιέρειας του φεμινιστικού κινήματος μπορεί κανείς να βρει εδώ.  

 

 

Συνέντευξη της Σιμόν ντε Μποβουάρ το 1975 (με αγγλικούς υπότιτλους)

 

 

 

 

Σαν Σήμερα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η θηριώδης Μαρία Κάλλας του 20ου αιώνα

Σαν Σήμερα Η θηριώδης Μαρία Κάλλας του 20ου αιώνα

2.12.2020
Όλες οι ταινίες του Γούντι Άλεν, από τη χειρότερη ως την καλύτερη

Σαν Σήμερα Όλες οι ταινίες του Γούντι Άλεν, από τη χειρότερη ως την καλύτερη

1.12.2020
15 αποφθέγματα του συγγραφέα Μαρκ Τουέιν που γεννήθηκε σαν σήμερα

Σαν Σήμερα 15 αποφθέγματα του συγγραφέα Μαρκ Τουέιν που γεννήθηκε σαν σήμερα

30.11.2020
Ουίνστον Τσόρτσιλ: Σαν σήμερα γεννιέται «ο μεγαλύτερος Βρετανός όλων των εποχών»

Σαν Σήμερα Ουίνστον Τσόρτσιλ: Σαν σήμερα γεννιέται «ο μεγαλύτερος Βρετανός όλων των εποχών»

30.11.2020
Κάτι για την Φρίντα Λιάππα

Σαν Σήμερα Κάτι για την Φρίντα Λιάππα

28.11.2020
Η Εύα Κοταμανίδου μιλά για τα γυρίσματα του «Θιάσου» και για το μεγαλείο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Σαν Σήμερα Η Εύα Κοταμανίδου μιλά για τα γυρίσματα του «Θιάσου» και για το μεγαλείο του Θόδωρου Αγγελόπουλου

26.11.2020
Η στρατηγική του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

Σαν Σήμερα Η στρατηγική του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι

26.11.2020
Ελένη Καραΐνδρου: «Πρέπει να κάνει κανείς αυτές τις βουτιές στο κενό πού και πού»

Σαν Σήμερα Ελένη Καραΐνδρου: «Πρέπει να κάνει κανείς αυτές τις βουτιές στο κενό πού και πού»

25.11.2020
Ο Τέρι Γκιλιαμ έγινε 80 χρονών: Ξαναβλέπουμε όλες τις ταινίες του

Σαν Σήμερα Ο Τέρι Γκιλιαμ έγινε 80 χρονών: Ξαναβλέπουμε όλες τις ταινίες του

22.11.2020
 Όταν ο «σκοτεινός συνωμότης» Μιχάλης Κατσαρός είχε συνομιλήσει με τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο

Σαν Σήμερα Όταν ο «σκοτεινός συνωμότης» Μιχάλης Κατσαρός είχε συνομιλήσει με τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο

21.11.2020
5 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 14.4.2016 | 10:43
Προδομενη γυναικα.
Ποσες φορες μου το εχουν "κλεψει"?
Από τα βιβλια που πια δεν μπαινουν ορθια στο ραφι,για ευνόητους λογους.
(-:
avatar
ΦΩΤΕΙΝΗ 9.1.2017 | 11:57
Αναρωτιέμαι, όταν η Μποβουάρ ήταν νέα, δεν είχε υπάρξει η ίδια ερωμένη κάπιου ώριμου άντρα, ο οποίος ήταν παντρεμένος με μια ώριμη γυναίκα;

Αν είχε υπάρξει, γιατί δεν γράφει και για την εμπειρία της ως <<τρίτο πρόσωπο>>, αλλά γράφει μόνο για την εμπειρία της ως <<επίσημη σύντροφος>>;

Aν από την άλλη δεν είχε υπάρξει, γιατί δεν το είχε κάνει, αφού, σύμφωνα με αυτά που γράφει, θεωρεί ότι η όλη κατάσταση δεν έχει κανένα πρόβλημα;
Astrapoys 9.1.2017 | 15:00
Για να κάνεις κάτι μήπως πρέπει να ερωτευθείς πρώτα; Επειδή δηλαδή δεν έχει κάποιος κανένα πρόβλημα με μία κατάσταση πρέπει με το ζόρι να την ζήσει; Κι αν δεν την ζήσει σημαίνει κάτι αυτό;
avatar
ΦΩΤΕΙΝΗ 9.1.2017 | 22:20
Η Μποβουάρ δεν είναι ότι απλά <<δεν είχε πρόβλημα>> με την συγκεκριμένη κατάσταση. Αν ήταν μόνο αυτό θα κρατούσε την απόψεις για τον εαυτό της.
Όταν όμως, μία προσωπικότητα σαν την Μποβουάρ που έχει διατυπώσει τόσες απόψεις για το φεμινισμό, δημοσιοποιεί το γεγονός ότι ο ώριμος σύντροφος σύντροφος την απατά με μια νεότερη γυναίκα και λέει ότι δεν την ενοχλεί το γεγονός, αρκεί βεβαίως η απιστία να είναι μόνο σεξουαλική, ουσιαστικά δεν λέει απλά τι νιώθει, διατυπώνει μία θεωρία.
Και μία θεωρία για να είναι σωστή πρέπει να καλύπτει όλες τις πλευρές (άρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, και την πλευρά του <<τρίτου πρόσωπου>>).
Αν λοιπόν η Μποβουάρ στα νιάτα της δεν έχει υπάρξει <<τρίτο πρόσωπο>> ουσιαστικά σημαίνει κάτι: σημαίνει ότι δεν είναι και τόσο <<άνετη>> με τη συγκεκριμένη κατάσταση, άρα η θεωρία της από κάπου <<μπάζει>>.
Δον Κιχώτης 10.1.2017 | 07:10
Βρε Φωτεινή ψάχνοντας τα ψεγάδια στον τρόπο σκέψης της Μποβουάρ αποκαλύπτεις τα δικά σου λογικά κενά που κάνεις.

Δεν έχω μελετήσει το έργο της εν λόγω κυρίας, ούτε όμως κι εσύ. Οπότε μήπως για να έχουμε άποψη για κάτι, ας ασχοληθούμε σοβαρά με αυτό αντί να πιαστούμε από ένα μικρό άρθρο;
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια