Η ζωή του Yuri Gagarin με φωτογραφίες

53 χρόνια από το ιστορικό ταξίδι του στο διάστημα...

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΣΤΑΒΕΡΗ

 

 

Ετοιμασίες στο διαστημόπλοιο Βοστοκ

 

Στο λεωφορείο, πηγαίνοντας για την πλατφόρμα εκτόξευσης. Στο πίσω κάθισμα, ο πρώτος αντικαταστάτης του Γιουρι Γκαγκαριν, ο κοσμοναυτης Γκερμαν Τιτοφ. Η παραδοση θελει τους αστροναυτες και τις αστροναυτισσες που αναχωρουν απο τη διαστημικη βαση του Μπαικονουρ, να κάνουν ο τι εκανε κι ο Γκαγκαριν οταν ζητησε να κατεβει για λιγο απο το λεωφορειο, να ...ποτίζουν δηλαδή το χώμα.

 

Θαρραλέος αποχαιρετισμός (απο τους 48 σκύλους που προηγήθηκαν, 20 δεν γύρισαν ποτέ).

 

Τελευταίες οδηγίες από τον Όλεγκ Ιβανόφσκι. Ο μυστικός κωδικός για την απενεργοποίηση του αυτόματου πιλότου σε περιπτωση ανάγκης ήταν ο αριθμός 125.

 

Κοντρολ πάνελ του Βοστοκ-1.

 

"Εμπρος !" ("Πογιεκλαλι !).

 

Ο τι απέμεινε απο την καψουλα μετα απο 108 λεπτά πτήση.

 

Ο Γιούρι Γκαγκάριν με την κοσμοναύτη Βαλεντίνα Τερεσκόβα.

 

Ήσυχη ζωή

 

Με τη γυναικα του Βαλεντινα και τις δυο κορες τους, Γκαλια και Λενα.

 

 

 

 

Εκδρομη στο Dolgoprudny. Μεταξυ ανδρων.

 

 

 

 

 

 

 

Σε λάθος χειρισμό στην προσπάθεια του να αποφύγει έναν ατμοσφαιρικό ανιχνευτή, αποδίδεται, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση που δοθηκε πριν λιγες μερες, ο θάνατος -σε ηλικία 34 ετών- του Γιούρι Γκαγκάριν στη συντριβή του εκπαιδευτικού μαχητικού του αεροσκάφους.

 

Μια μητέρα κοιτάει τ' άστρα. Η Ναταλία Μαλενκόβα εκπαιδεύει το παιδί της σε μια αυτοσχέδια "κεντροφυγη" κούνια για να το προετοιμάσει για τις μελλοντικές διαστημικες αποστολες. Ηταν τοσο μεγαλη η ζητηση για ... κουνιες-προσομοιωτές απο τις Ρωσίδες μητερες μετά από το κατορθωμα του Γκαγκάριν, που κατασκευάστηκαν για ένα διάστημα και βιομηχανικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
1 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 22.11.2014 | 15:26
Το απόγειο και η αρχή της παρακμής για την Σοβιετική διαστημική προσπάθεια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γκαγκάριν δεν ήταν ο πρώτος που γύρισε με κάψουλα στην Γη,αλλά εκτινάχτηκε από το όχημα επανεισόδου με αλεξίπτωτο σε σχετικά μεγάλο ύψος.Για αυτό η κάψουλα του είναι σε τέτοια κατάσταση,απλά έπεσε στο έδαφος.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια