Το εργαστήριο της Αθανασίας είναι το μόνο σε όλη την Ελλάδα που έχει καταφέρει να επιβιώσει από την κρίση και από τις εισαγωγές κινέζικων στολίδιών και να φτιάχνει κομμάτια άριστης ποιότητας και υψηλής αισθητικής που κατασκευάζονται σύμφωνα με το παραδοσιακό τρίπτυχο: φωτιά, γυαλί και τέχνη. Φωτό: Γιάννης Τόμτσης/LIFO
Αγορά

Μέσα στο τελευταίο εργαστήριο γυάλινων χριστουγεννιάτικων στολιδιών στην Ελλάδα

Η Αθανασία κρατάει ζωντάνη μία τεχνική που έχει σχεδόν εκλείψει σε ένα μικρό εργαστήριο στην Θεσσαλονίκη.

Η ιστορία ξεκινάει το 1973 τότε που ο παππούς της Αθανασίας Κωνσταντίνος Κοτόπουλος είχε «την φαεινή ιδέα» να αρχίσει να φτιάχνει χριστουγεννιάτικα στολίδια. Πολύ σύντομα, ο πατέρας της Δημήτριος Κοτόπουλος ανέλαβε την βιοτεχνία την οποία επί τριάντα χρόνια εξέλιξε, είχε μεγάλο ταλέντο στην χειροποίητη κατασκευή των γυάλινων στολιδιών και η γυναίκα του Αναστασία, ταλέντο στα χρώματα, την διακόσμηση και την ζωγραφική. Η Αθανασία που έχει σήμερα αναλάβει την βιοτεχνία πήρε κάτι από όλους. Σε συνεργασία με την μητέρα της φτιάχνουν μοναδικά χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα πιο όμορφα που έχουμε δει να κυκλοφορούν στην αγορά. Το εργαστήριο της Αθανασίας είναι το μόνο σε όλη την Ελλάδα που έχει καταφέρει να επιβιώσει από την κρίση και από τις εισαγωγές κινέζικων στολίδιών και να φτιάχνει κομμάτια άριστης ποιότητας και υψηλής αισθητικής που κατασκευάζονται σύμφωνα με το παραδοσιακό τρίπτυχο: φωτιά, γυαλί και τέχνη. «Μεγάλωσα μέσα σε αυτό το εργαστήριο και οι αναμνήσεις μου από παιδί είναι παραμυθένιες», λέει η Αθανασία. «Μια γυάλινη σωλήνα να γίνεται μπάλα μέσα στις φωτιές και από διάφανη να χρωματίζεται και να στολίζεται περίτεχνα με πινέλα και glitter. Στα παιδικά μου μάτια όλο αυτό ήταν πραγματικά μαγικό».

 

Η κατασκευή των χειροποίητων στολιδιών είναι αρκετά χρονοβόρα. Για μας είναι όλο τον χρόνο Χριστούγεννα. Κάποια από τα στάδια προεργασίας ξεκινούν με το που τελειώσει η σεζόν. Νέα σχέδια, υλικά, τεχνικές και ιδέες αρχίζουν να δουλεύονται με το νέο έτος. Με καλό προγραμματισμό και μέτρο επιβιώνουμε την υπόλοιπη χρονιά

Στο εργαστήριο Φωτιά Γυαλί και Τέχνη κατασκευάζονται χειροποίητα γυάλινα στολίδια από φυσητό γυαλί, αυτή είναι η τεχνοτροπία τους και είναι ένας τρόπος πολύ σπάνιος πλέον στην Ελλάδα. Η Αθανασία μαζί με την μητέρα της φτιάχνουν μπάλες σε πέντε διαφορετικά μεγέθη, (6cm, 8cm, 9cm, 10cm και 12cm διάμετρο) καθώς και στολίδια σε σχήμα λεμονιού, δάκρυα και κορυφές που είναι και οι πιο απαιτητικές. «Χρόνο με το χρόνο πειραματιζόμαστε και εξελίσσουμε τα στολίδια μας. Η ποιότητα είναι υψηλή και η ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων πολύ μεγάλη ώστε να καλύψουμε τα γούστα μικρών και μεγάλων. », λέει η Αθανασία. Οι τιμές των στολιδιών κυμαίνονται από 0,50 – 10 ευρώ το τεμάχιο ανάλογα με το μέγεθος και την εργασία που απαιτείται για την κατασκευή του.

 

«Η κατασκευή των χειροποίητων στολιδιών είναι αρκετά χρονοβόρα. Για μας είναι όλο τον χρόνο Χριστούγεννα. Κάποια από τα στάδια προεργασίας ξεκινούν με το που τελειώσει η σεζόν. Νέα σχέδια, υλικά, τεχνικές και ιδέες αρχίζουν να δουλεύονται με το νέο έτος. Με καλό προγραμματισμό και μέτρο επιβιώνουμε την υπόλοιπη χρονιά» Φωτό: Γιάννης Τόμτσης/LIFO

 

Διαδικασία:

1. Ο διαφανής σωλήνας κόβεται με τη βοήθεια της φωτιάς σε μικρά κομμάτια ανάλογα με το τι στολίδι θα κατασκευαστεί.


2. Το κομμάτι ζεσταίνεται και μεταμορφώνεται σε μπάλα (χωρίς καλούπια, ελεύθερα).


3. Η επαργύρωση είναι μια καταπληκτική διαδικασία που μεταμορφώνει το διάφανο στολίδι σε λαμπερό και γυαλιστερό καθρέφτη. εσωτερικά καλύπτεται με ασήμι.


4. Χρωματισμός στολιδιών σε ματ ή γυαλιστερές αποχρώσεις.


5. Ζωγραφική. Το στολίδι μπορεί να περάσει από τα χέρια των κατασκευαστών από μια έως και έξι φορές. Μέχρι να τελειοποιηθεί το σχέδιο. Όλα γίνονται με πινέλα, ελεύθερα και χωρίς κόπιες.


6. Κόβεται το κοτσάνι.


7. Μπαίνει το «καψούλι» (καπάκι της μπάλας).


8. Τα στολίδια συσκευάζονται.

 

«Κατά τη διάρκεια όλου αυτού του ταξιδιού που μπορεί να διαρκέσει μέρες φροντίζουμε να είμαστε προσεκτικές και να μην έχουμε απώλειες είναι και ένα καλό crash test για το πόσο ανθεκτικά είναι τα στολίδια που κατασκευάζουμε». Τα εποχιακά είδη είναι εξ ορισμού μία ασχολία εποχιακή αλλά η δουλειά στο εργαστήριο της Αθανασίας δεν σταματάει καθόλου όλο τον χρόνο. Έτσι καταφέρνουν να επιβιώνουν την υπόλοιπη χρονιά. «Η κατασκευή των χειροποίητων στολιδιών είναι αρκετά χρονοβόρα. Για μας είναι όλο τον χρόνο Χριστούγεννα. Κάποια από τα στάδια προεργασίας ξεκινούν με το που τελειώσει η σεζόν. Νέα σχέδια, υλικά, τεχνικές και ιδέες αρχίζουν να δουλεύονται με το νέο έτος. Με καλό προγραμματισμό και μέτρο επιβιώνουμε την υπόλοιπη χρονιά».

 

Φωτό: Γιάννης Τόμτσης/LIFO

 

«Ο κλάδος μας επηρεάστηκε ανεπανόρθωτα όταν άρχισαν οι εισαγωγές των χριστουγεννιάτικων ειδών πριν είκοσι χρόνια, κυρίως από την Κίνα. Πλαστικά κατέκλυσαν την αγορά και το γυάλινο στολίδι άρχισε να χάνει την αξία του. Τα περισσότερα εργαστήρια, όπως και εμείς, αντιμετώπισαν τότε μια μεγάλη κρίση. Εμείς την αντιμετωπίσαμε με νέες πρωτοποριακές ιδέες και άπειρες ώρες προσωπικής εργασίας. Σήμερα για άλλη μια φορά τα πράματα είναι ζόρικα αλλά ευτυχώς από δημιουργικότητα και νέες ιδέες πάμε καλά και όσο αγαπάμε αυτό που κάνουμε και έχει ανταπόκριση θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Τώρα παρατηρούμε ότι έχουν αρχίσει να εκτιμούν και πάλι τα γυάλινα χειροποίητα στολίδια. Εμείς πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε και το κάνουμε πάντα με αγάπη και μεράκι».

 

Φωτό: Γιάννης Τόμτσης/LIFO

 

«Η δουλειά είναι πολύ δημιουργική και πολλές φορές ψυχοθεραπευτική εξαιτίας του χειρωνακτικού και καλλιτεχνικού της χαρακτήρα. Από την ανταπόκριση του κόσμου καταλαβαίνω ότι το αποτέλεσμα αρέσει. Έχουμε τους καλύτερους πελάτες. Μας προτιμούν και μας υποστηρίζουν γιατί διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία, υψηλή ποιότητα, προσιτές τιμές και μπορούν από εμάς να ψωνίσουν χειροποίητα, μοναδικά και Ελληνικά χριστουγεννιάτικα στολίδια».

 

Συμβουλές για στολισμό, από την Αθανασία:

Κλασικά ή μοντέρνα, παιχνιδιάρικα, φανταχτερά ή μίνιμαλ, μονόχρωμα, πολύχρωμα με σχέδια ή απλά διάφανα. Τα στολίδια πέρα από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορούν να στολίσουν στεφάνια, γιρλάντες, να τα κρεμάσετε σε κλαδιά, από τα ταβάνια, στα φωτιστικά. Να διακοσμήσετε πιατέλες με κεριά, βάζα και όπου αλλού φανταστείτε και σας αρέσει!

 

Αθανασία Κοτοπούλου

τηλ: +30 2310 816090

http://fire-glass-art.com/

 

Φωτό: Γιάννης Τόμτσης/LIFO

 

Φωτό: Γιάννης Τόμτσης/LIFO

 

Φωτό: Γιάννης Τόμτσης/LIFO

 

Φωτό: Γιάννης Τόμτσης/LIFO

 

Φωτό: Γιάννης Τόμτσης/LIFO

 

"Όπως κάθε τι χειροποίητο έτσι και τα στολίδια μας είναι μοναδικά. Κανένα δεν είναι ίδιο με το άλλο και το καθένα είναι ξεχωριστό, έχει την δική του ιστορία" Φωτό: Γιάννης Τόμτσης/LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tα καλύτερα της Black Friday - Oι πιο «δυνατές» online προσφορές

Αγορά Tα καλύτερα της Black Friday - Oι πιο «δυνατές» online προσφορές

25.11.2020
OnePlus Nord N series: 5+1 λόγοι για να αποκτήσετε τα νέα premium smartphones της αγοράς που «αλλάζουν το παιχνίδι»

Αγορά OnePlus Nord N series: 5+1 λόγοι για να αποκτήσετε τα νέα premium smartphones της αγοράς που «αλλάζουν το παιχνίδι»

25.11.2020
Τα Mi 10T Pro και Mi 10T μας καλωσορίζουν στη νέα τεχνολογία της φωτογραφίας

Αγορά Τα Mi 10T Pro και Mi 10T μας καλωσορίζουν στη νέα τεχνολογία της φωτογραφίας

19.11.2020
Πώς να βρείτε τις καλύτερες προσφορές για το Black Friday σε 2.500 ηλεκτρονικά καταστήματα

Αγορά Πώς να βρείτε τις καλύτερες προσφορές για το Black Friday σε 2.500 ηλεκτρονικά καταστήματα

12.11.2020
6 αξεσουάρ που αξίζει να επενδύσετε για το smartphone σας

Αγορά 6 αξεσουάρ που αξίζει να επενδύσετε για το smartphone σας

3.11.2020
Γιατί να μην αγοράσετε ανασκευασμένο desktop

Αγορά Γιατί να μην αγοράσετε ανασκευασμένο desktop

22.10.2020
Τι πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε gaming laptop

Αγορά Τι πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε gaming laptop

21.10.2020
myblu: Τι είναι το «Κάτι Καλύτερο» που αναζήτησαν οι περισσότεροι Έλληνες τη φετινή χρονιά;

Αγορά myblu: Τι είναι το «Κάτι Καλύτερο» που αναζήτησαν οι περισσότεροι Έλληνες τη φετινή χρονιά;

21.10.2020
«Speedy Nobacco»: Ολόκληρη η γκάμα προϊόντων Nobacco σε 2 ώρες στην πόρτα σας, με ένα κλικ

Αγορά «Speedy Nobacco»: Ολόκληρη η γκάμα προϊόντων Nobacco σε 2 ώρες στην πόρτα σας, με ένα κλικ

12.10.2020
Τα καταστήματα Μασούτης προσφέρουν πιστοποιημένη ασφάλεια την εποχή της πανδημίας

Αγορά Τα καταστήματα Μασούτης προσφέρουν πιστοποιημένη ασφάλεια την εποχή της πανδημίας

3.9.2020
1 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 24.12.2017 | 03:05
Εξαιρετικό! Μπράβο!
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια