Το να είσαι βίγκαν δεν σχετίζεται μόνο με το να μην καταναλώνεις δολοφονημένα ζώα και τα παράγωγά τους αλλά συνολικά με ένα ήθος που σέβεται τις άλλες μορφές ζωής, τόσο απλά. Βάλτε π.χ. ένα μικρό παιδί ανάμεσα σε ένα κατσικάκι κι ένα φρούτο: αποκλείεται να φάει το κατσικάκι και να παίξει με το φρούτο! Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Κοινωνία

5 Έλληνες Vegan μιλούν στη LIFO: η αποκλειστική χορτοφαγία ως ακτιβισμός που θα αλλάξει τον κόσμο

Βουτάμε στα βαθιά ενός τρόπου ζωής, που ευαγγελίζεται μια νέα παγκόσμια ηθική.

Μπορεί να «είμαστε ό,τι τρώμε», όμως τι «πρέπει» τελικά να τρώμε; Ανατρέχοντας στα διάφορα φιλοσοφικά ή/και θρησκευτικά ρεύματα που πρόβαλλαν την αξία της μερικής –με τη μορφή τακτικών περιόδων νηστείας– ή της αποκλειστικής χορτοφαγίας, η «κόντρα» κρεατοφάγων - χορτοφάγων είναι πιθανόν τόσο παλιά, όσο ο οργανωμένος πολιτισμός. Μια σειρά επιφανείς προσωπικότητες (Βούδας, Πλούταρχος, Ντα Βίντσι, Μαρκ Τουέιν, Ντέιβιντ Θορό, Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, Μαχάτμα Γκάντι, Πολ ΜακΚάρτνεϊ κ.ά.) ήταν χορτοφάγοι, ενώ στη σύγχρονη εποχή το κίνημα αυτό, διακρινόμενο από τον απλό χορτοφαγικό υγιεινισμό, προσέλαβε έντονο πολιτικό/ακτιβιστικό χαρακτήρα, ειδικά οι πιο «καθαρές» μορφές του. Γνωστότερη αυτών είναι ο βιγκανισμός (veganism) που στο όνομα του σεβασμού των δικαιωμάτων των ζώων επιτάσσει αποχή τόσο από το κρέας όσο και από ζωϊκά παράγωγα συνολικά, είτε αυτά χρησιμοποιούνται στη διατροφή είτε στην ένδυση ή στον καλλωπισμό κ.λπ. Οι βίγκαν, όπως αποκαλούνται οι «αυστηροί» χορτοφάγοι –ανεξάρτητα από κοινωνική διαστρωμάτωση, εφόσον μπορεί να είναι από δραστήριους επαγγελματίες μέχρι πανκιά– είναι ένθερμοι κήρυκες όχι μόνο μιας καλύτερης υγείας αλλά και μιας νέας παγκόσμιας ηθικής με ευρύτερες οικολογικές προεκτάσεις, αδιαφορώντας για το αν οι πολλοί τους αντιμετωπίζουν ως «βαρεμένους» ή «παράξενους». Θεωρούν τον βιγκανισμό ηθικά ανώτερο, οικολογικά αναγκαίο και πολιτισμικά αναπόφευκτο, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί «φανατισμού», στερημένης ή/και ακριβής διατροφής, είτε ακόμα και επιλεκτικής ευαισθησίας, αφού τα φυτά είναι επίσης ζωντανοί οργανισμοί: «Όλοι αντιλαμβάνονται, νομίζω, τη διαφορά μεταξύ τού να κόψεις ένα λουλούδι και του να κακοποιήσεις ή και να δολοφονήσεις ένα ζώο... Τα φυτά πράγματι αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα του περιβάλλοντός τους, όμως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι νιώθουν πόνο, ειδικά εφόσον δεν διαθέτουν κεντρικό νευρικό σύστημα» υποστηρίζει ο Πάνος Χαλόφτης, συνεμπνευστής και συνδιοργανωτής του πρώτου ελληνικού Vegan Life Festival.


Έχοντας περάσει από το τριπ αυτό, βρίσκω πιο πρόσφορη μια μεικτή διατροφή με βάση φρούτα και λαχανικά, συνεπικουρούμενη από μετρημένα και σωστά παραγόμενα ζωικά προϊόντα. Εξακολουθώ, όμως, να εκτιμώ τη vegan φιλοσοφία, όταν δεν πρόκειται για αποκαλυπτικά cults ή ευκαιριακές τρεντιές – γιατί αλίμονο αν σέβεσαι και το μυρμήγκι, αλλά αδιαφορείς για τον άστεγο στη γωνία ή εργάζεσαι π.χ. σε μια εταιρεία που επενδύει στην ανθρώπινη εκμετάλλευση. Έπειτα, μολονότι είμαστε από πλευράς βιολογίας όντα παμφάγα, συμβαίνει ταυτόχρονα να είμαστε το μόνο είδος που μπορεί να επιλέξει με βάση ηθικά, πολιτιστικά και νοητικά κριτήρια. Λαμπρά τα λέτε εσείς εδώ, θα παρατηρήσει κάποιος, πόσοι όμως θα άφηναν στην άκρη ένα φιλέτο για μια μαρουλοσαλάτα, ειδικά αν υποσιτίζονταν; Κι αν κατανοούσαν το βάρβαρο της βιομηχανοποιημένης κτηνοτροφίας όσο και το βλαβερό οικολογικό της αποτύπωμα, θα άλλαζαν άραγε ορέξεις και συνείδηση; Θα κάλυπταν, όμως, με αυτό τον τρόπο επαρκώς τις διατροφικές τους ανάγκες; Και τι γίνεται με τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, όσους έχουν θέματα υγείας που μια χορτοφαγική δίαιτα δεν ευνοεί; Οι συνομιλητές μου, δύο από τους οποίους είναι συνδιοργανωτές του πρώτου εγχώριου Vegan Life Festival, απάντησαν σε αυτά και πολλά άλλα. Ας τους ακούσουμε.

 

Όσο εντρυφά κανείς στο ζήτημα των δικαιωμάτων των ζώων, συνειδητοποιεί πως ο βιγκανισμός είναι ο μόνος δρόμος και πως ακόμα και η «λίγη» βία δεν αποτελεί ανεκτή επιλογή. Η κακοποίηση των ζώων είναι κατακριτέα από όλους, αλλά δυστυχώς μόνο όταν αφορά συγκεκριμένα είδη, ενώ άλλα είναι καταδικασμένα να υποφέρουν εφ' όρου ζωής προς τέρψη του ανθρώπου...

 

Κρυσταλλίνα Παραμύθη

Εvent planner, συνδιοργανώτρια Vegan Life Festival

«Έγινα βίγκαν πριν από 4,5 χρόνια. Έκτοτε δεν αρρωσταίνω σχεδόν ποτέ και όταν συμβαίνει, πρόκειται για ήπια συμπτώματα με ταχύτατη ανάρρωση. Το σημαντικότερο όμως είναι η αυτοπεποίθηση που νιώθω, εφόσον κατάφερα μια τόσο ριζική αλλαγή στη ζωή μου, και φυσικά το ότι μπορώ το βράδυ να κοιμάμαι ήσυχη, γνωρίζοντας πως κανένα πλάσμα δεν βασανίστηκε ούτε πέθανε προκειμένου να φάω, να ντυθώ ή να μακιγιαριστώ...

 

Ο βιγκανισμός αποτελεί μια ηθική στάση απέναντι στα ζώα, το περιβάλλον και τους ανθρώπους και η διατροφή είναι μόνο ένα μέρος του. Αφενός δεν συμπεριλαμβάνουμε ζώα και τα προϊόντα τους στο διαιτολόγιό μας, αφετέρου αποφεύγουμε να τα εκμεταλλευόμαστε για οποιαδήποτε ανάγκη μας: δεν φοράμε δέρματα, γούνες, μετάξια κ.λπ., ούτε χρησιμοποιούμε καλλυντικά ή άλλα είδη που περιέχουν ζωικά παράγωγα κι έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Επιλέγουμε συνειδητά να τρώμε ένα πεντανόστιμο, υγιεινό και πολύχρωμο φαγητό, δίχως να συμβάλουμε στον πόνο και στον θάνατο. Ένας βίγκαν μπορεί να απολαμβάνει τις ευεργητικές ιδιότητες μιας ιδιαίτερα υγιεινής διατροφής ή/και να συμπεριλάβει στο διαιτολόγιό του vegan junk food.


Θεωρώ περιττό να συζητάμε περί επάρκειας της βίγκαν διατροφής, αφού όλοι οι επίσημοι φορείς Υγείας την παρουσιάζουν ως κατάλληλη για όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου. Στην Ελλάδα ειδικά, το να είσαι βίγκαν είναι πολύ εύκολο: βρίσκεις παντού φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και μαγειρεμένα φαγητά σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια. Η διατροφή αυτή δεν κοστίζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, ενώ είναι μύθος το ότι οι βίγκαν χρειαζόμαστε ένα κάρο συμπληρώματα και πανάκριβα superfoods για να παραμένουμε υγιείς!

 

Η πρώτη αντίδραση των γύρω μου δεν ήταν θετική. Ανησυχούσαν πως έχω τρελαθεί ή πως θα πεθάνω της πείνας! Όταν, δε, τους ανακοίνωσα πως σκοπεύω να μεγαλώσω και τον γιο μου ως βίγκαν, τρελάθηκαν! Μετά από όλο αυτό τον καιρό, όμως, που μας βλέπουν υγιέστατους και χαρούμενους το έχουν αποδεχτεί, μάλιστα πολλοί έχουν υιοθετήσει μέρος, προς το παρόν, της φιλοσοφίας μας.

 

Η ιδέα ενός vegan φεστιβάλ στην Ελλάδα στριφογύριζε μανιωδώς στο μυαλό μου από καιρό κι όταν συνάντησα άλλους ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη και τον ίδιο ενθουσιασμό για τον βίγκαν τρόπο ζωής, επόμενο ήταν να γίνουμε ομάδα, ώστε να το υλοποιήσουμε. Όσον αφορά το κοινό, αυξάνεται εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να διευρυνθεί πολύ περισσότερο μέσα στα επόμενα».

 

Πάνος Χαλόφτης

Σύμβουλος επιχειρήσεων, συνδιοργανωτής Vegan Life Festival

«Άρχισα να ενδιαφέρομαι γι' αυτήν τη στάση ζωής το 2008, όταν έτυχε να διαβάσω κείμενα των Γκάντι, Θορό και Τολστόι σχετικά με το ζήτημα της ηθικής στάσης απέναντι στα ζώα. Έκτοτε με ενέπνευσαν και συνεχίζουν να με εμπνέουν όσες και όσοι, παρά τις τυχόν αντιδράσεις ή προκαταλήψεις του περιβάλλοντός τους, ακολουθούν αυτήν τη στάση ζωής και γίνονται ζωντανό παράδειγμα της ωφελιμότητάς της. Και μπορεί να μην είναι η υγεία ο λόγος για τον οποίο στράφηκα στη βίγκαν διατροφή, απολαμβάνω ωστόσο τα οφέλη της στο μέγιστο! Με είχε εντυπωσιάσει κιόλας εξαρχής η σωματική ενέργεια και η πνευματική διαύγεια που προέκυψαν από αυτή την αλλαγή και οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω των πιο συνειδητών διατροφικών επιλογών που κάνω πλέον.

 

Ο βιγκανισμός αποσκοπεί στον τερματισμό της κακοποίησης των ζώων. Η χορτοφαγία έχει επίσης την ίδια αρχή, όμως περιορίζεται στο να απέχει από το κρέας. Οι βίγκαν προχωράνε μερικά βήματα παρακάτω, αντιτασσόμενοι σε κάθε μορφής βία ενάντια στα ζώα, η οποία υπάρχει στη βάση και άλλων τροφίμων ζωικής προέλευσης (γάλα, γαλακτοκομικά, αυγά, μέλι), υλικών που χρησιμοποιούνται στην ένδυση και στην υπόδηση (δέρμα, γούνα, μαλλί κ.ά.), κάποιες μορφές διασκέδασης (βλ. τσίρκο) κ.α. Όσο εντρυφά κανείς στο ζήτημα των δικαιωμάτων των ζώων, συνειδητοποιεί πως ο βιγκανισμός είναι ο μόνος δρόμος και πως ακόμα και η “λίγη” βία δεν αποτελεί ανεκτή επιλογή. Η κακοποίηση των ζώων είναι κατακριτέα απ' όλους, αλλά, δυστυχώς, μόνο όταν αφορά συγκεκριμένα είδη, ενώ άλλα είναι καταδικασμένα να υποφέρουν εφ' όρου ζωής προς τέρψη του ανθρώπου...

 

Καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι νέες μέθοδοι εντατικής κτηνοτροφίας έχουν επιβάλει την κατανάλωση ζωικών προϊόντων σχεδόν σε κάθε γεύμα, συχνά η συζήτηση για τον βιγκανισμό καταλήγει στη διατροφή, με αποτέλεσμα να μοιάζει σε τρίτους απλώς με μορφή δίαιτας, ωστόσο στην πραγματικότητα περιλαμβάνει πολύ περισσότερα. Αλλά και ως διατροφή καθαυτή είναι πλήρης, επαρκής και υγιεινότερη από άλλες δίαιτες – έχουμε μέχρι και παραδείγματα βίγκαν αθλητών και πρωταθλητών με σημαντικές διακρίσεις (έως και παγκόσμια ρεκόρ!), γεγονός που αποδεικνύει την καταλληλότητά της και σε επίπεδο ευρωστίας. Ζούμε, δε, σε μια χώρα όπου οι βίγκαν επιλογές είναι πραγματικά πολλές και χορταστικές! Εκεί όπου υστερεί προς το παρόν, όντας συγκριτικά ακριβότερη και πιο δυσεύρετη, είναι η κατηγορία των junk food, ωστόσο κι εκεί σύντομα αναμένουμε την προσφορά να ακολουθήσει τη ζήτηση.

 

Η ιδέα ενός vegan φεστιβάλ στην Ελλάδα μού δημιουργήθηκε όταν άρχισα να επισκέπτομαι αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού, όπου διαπίστωσα τη μεγάλη δημοτικότητα που έχει εκεί αυτή η τάση. Όταν μοιράστηκα αυτή την ιδέα μου με άλλους, είδα ότι υπήρχε η αντίστοιχη διάθεση και πολύ σύντομα το κοινό όραμα έξι ανθρώπων άρχισε να παίρνει τη μορφή του Vegan Life Festival. Έχω στο παρελθόν συντονίσει κι άλλες σχετικές δράσεις, όπως τα Athens Vegan pic-nicks, στα οποία συμμετείχαν 100 και πλέον άτομα κάθε φορά. Αυτή η εμπειρία μού έδειξε πόσο μεγάλη διάθεση υπάρχει, άρα να είστε σίγουροι ότι θα ακούτε συχνά νέα μας».

 

Πάνω ο Φώτης Πατίκας, ο Πάνος Χαλόφτης και ο Jason-Antigone Dane και κάτω Κρυσταλλίνα Παραμύθη και Δήμητρα Μακρυγιάννη. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Δήμητρα Μακρυγιάννη

Διατροφολόγος

«Ήρθα σε επαφή με τη vegan κουλτούρα στις αρχές του 2000, όταν μετοίκησα στο Λονδίνο, αρχικά λόγω ενός προβλήματος υγείας. Τότε είχα δύο επιλογές: είτε να ακολουθήσω μια φαρμακευτική αγωγή –που περισσότερες επιπλοκές είχε παρά οφέλη– είτε να ανακαλύψω ποια τρόφιμα με επιβαρύνουν. Συνειδητοποίησα έκπληκτη ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών προϊόντων συνδεόταν με το πρόβλημα της υγείας μου, ενώ έως τότε τα θεωρούσα άκρως υγιεινά και ωφέλιμα. Έτσι, ήρθα σταδιακά αντιμέτωπη με τη σύγχρονη πραγματικότητα της συστηματικής βιομηχανοποίησης και εκμετάλλευσης των ζώων, προκειμένου να υπάρξει αυτή η πληθώρα ζωικών προϊόντων που βρίσκουμε στα ράφια.

 

Η προσωπικότητα που με ενέπνευσε είναι ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Tζορτζ Μπέρναρντ Σο. Η φράση του “Τα ζώα είναι φίλοι μου και δεν τρώω τους φίλους μου” έμεινε στην Ιστορία και αποτελεί ορόσημο. Ναι, έκτοτε νιώθω καλύτερα, τόσο από πλευράς υγείας όσο και φυσικής κατάστασης, πιο ήρεμη και πιο εντάξει με τον εαυτό μου.

 

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές διαβαθμίσεις στη χορτοφαγία. Άλλοτε αποκλείονται τα θηλαστικά ή γενικότερα το κρέας, όπως τα πουλερικά και το ψάρι. Όσοι ακολουθούν βίγκαν διατροφή, ως ένα επόμενο στάδιο, δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα και παράγωγα αυτών, όπως αυγά, γαλακτοκομικά και μέλι. Κατ' ουσίαν, η χορτοφαγική διατροφή διαφέρει από τη vegan στο ότι η δεύτερη δεν περιέχει καθόλου ζωικά παράγωγα. Προσωπικά, βέβαια, μου αρέσει να σκέφτομαι τις ομοιότητες παρά τις διαφορές. Και οι δυο αποσκοπούν στην ελάφρυνση του καθημερινού διαιτολογίου από την κατανάλωση ζώων.

 

Οι βίγκαν είναι πράγματι απόλυτοι στις διατροφικές τους επιλογές. Τα ζωικά προϊόντα που θεωρούνται συνηθισμένα για την πλειονότητα του πληθυσμού, για κάποιον που ακολουθεί βίσκαν διατροφή θεωρούνται προϊόντα βίας. Άλλωστε, το αρχικό κίνητρο για τους βίγκαν δεν είναι η υγεία αλλά το ηθικό κομμάτι. Πολλοί, μάλιστα, δεν ασχολούνται καν με υγιεινά τρόφιμα και ευφάνταστες συνταγές.

 

Στη Μεγάλη Βρετανία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεργάζεται με τον επίσημο φορέα της Vegan Society, δίνοντας υπεύθυνες κατευθύνσεις στους ανθρώπους που επιλέγουν να ακολουθήσουν μια vegan διατροφή, όπως οι έγκυοι, τα παιδιά και οι νέοι. Μακάρι να συμβεί κάποτε και στην Ελλάδα αυτό. Σύμφωνα, εξάλλου, με τους μεγαλύτερους διαιτολογικούς συλλόγους στον κόσμο, η φυτική διατροφή αποτελεί μια επαρκή και υγιεινή επιλογή. Είναι βέβαια σημαντικό για κάποιον υποψήφιο βίγκαν να λάβει υπόψη ορισμένες παραμέτρους, ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις κατά τη μετάβαση».

 

Φώτης Πατίκας

Ιδιοκτήτης vegan μίνι μάρκετ

«Προσωπικά, υιοθέτησα τον βίγκαν τρόπο ζωής πριν από 6 χρόνια περίπου, ενώ γενικά δεν έχω δοκιμάσει κρέας εδώ και 11 χρόνια. Οι επιρροές μου υπήρξαν πολλές, όπως η σύντροφός μου η Ελισάβετ και η hardcore punk μουσική σκηνή, όπου ο βιγκανισμός είναι πολύ δημοφιλής! Ρώτα οποιονδήποτε, κόβοντας το κρέας νιώθεις πιο ανάλαφρος, έχεις μεγαλύτερη διαύγεια, περισσότερη αντοχή... Απλώς πρέπει να τον ακολουθείς σωστά, ώστε να παίρνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Είναι εξ ορισμού ένας ολοκληρωμένος τρόπος/φιλοσοφία ζωής που επικεντρώνεται στη μη βία απέναντι σε όλα τα έμβια όντα, μια στάση κατανόησης προς καθετί ζωντανό. Ο/η βίγκαν δεν καταναλώνει καθόλου ζωικά προϊόντα/προϊόντα βίας, πράγμα που τον διαφοροποιεί σημαντικά από έναν “κοινό” χορτοφάγο που συνήθως αρκείται στο να μην τρώει κρέας. Πράγματι, ένας βίγκαν πρέπει να είναι απόλυτος στις διατροφικές του επιλογές. Αν θεωρείς κάτι μη σωστό ηθικά, τότε δεν γίνεται να είσαι διαλλακτικός. Δεν γίνεται να κλέβεις λίγο, να βιάζεις λίγο, να σκοτώνεις λίγο κ.λπ. Δες το κι έτσι: αν κάποιος φτύσει στον καφέ σου, δεν θα τον πιεις, κι ας είναι μια σταγόνα. Κάπως έτσι κι εμείς δεν καταναλώνουμε καθόλου ζωικά προϊόντα, όχι επειδή είναι βρόμικα, αλλά επειδή έχουν παραχθεί με βία και θάνατο.

 

Αν το ψάξει κανείς, πιστεύω ότι μπορεί πολύ εύκολα να υιοθετήσει τον βίγκαν τρόπο ζωής όπου κι αν ζει. Μπορείς απλώς να πας στη λαϊκή αγορά της περιοχής σου και να προμηθευτείς τα βασικά σε πολύ καλές τιμές. Αν θέλεις κάτι πιο ιδιαίτερο, υπάρχει και το Διαδίκτυο. Οι επιλογές γίνονται ολοένα περισσότερες. Υπάρχουν διάφορα χορτοφαγικά καταστήματα και σχεδόν όλα τα συμβατικά μαγαζιά έχουν κάποιες βίγκαν επιλογές, μερικές φορές, δε, και εν αγνοία τους! Νομίζω ότι ο βιγκανισμός είναι ένας πολύ βιώσιμος τρόπος ζωής για όλο τον δυτικό κόσμο. Δεν λέω να πάμε στους Εσκιμώους ή στους ιθαγενείς στον Αμαζόνιο και να τους απαγορεύσουμε το ψάρεμα, η βία υπάρχει στη φύση και ο άνθρωπος είναι μέρος της. Όμως, στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, όπου το φαγητό μας παράγεται για εμάς, ο βιγκανισμός είναι το επόμενο λογικό βήμα που δεν επιβαρύνει κανέναν. Δεν υπάρχει τίποτε να χάσει κανείς, πέρα από τη συνήθεια της γεύσης, που ωστόσο αντικαθίσταται με άλλα πράγματα το ίδιο νόστιμα και πιο υγιεινά, συν κάποιες παρωχημένες πολιτισμικές συνήθειες».

 

Ένας βίγκαν πρέπει να είναι απόλυτος στις διατροφικές του επιλογές. Αν θεωρείς κάτι μη σωστό ηθικά, τότε δεν γίνεται να είσαι διαλλακτικός. Δεν γίνεται να κλέβεις λίγο, να βιάζεις λίγο, να σκοτώνεις λίγο κ.λπ. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Jason-Antigone Dane

Περφόρμερ, ακτιβιστής

«Έγινα βίγκαν πριν από πέντε χρόνια, ενώ πλέον είμαι raw vegan, τρώω δηλαδή μόνο μη μαγειρεμένες και μη επεξεργασμένες τροφές. Αποφάσισα αυτήν τη μεταστροφή όταν ο πατέρας μου προσβλήθηκε από καρκίνο –χρειάστηκε ολική αφαίρεση στομάχου– και πληροφορήθηκα πως βασική αιτία υπήρξε το ότι ήταν δεινός κρεατοφάγος... Πλέον ασχολούμαι με τον ακτιβισμό για τα ζωικά δικαιώματα και το κάνω καταρχάς από αγάπη για τα ζώα και το περιβάλλον, καθώς κι αυτό επωφελείται με διάφορους τρόπους αν ακολουθεί κανείς τον βίγκαν τρόπο ζωής. Από τον πρώτο καιρό κιόλας ένιωσα το σώμα μου πιο ελαφρύ, υγιές κι αποτοξινωμένο, μέχρι και γραμμωμένο. Έχασα αρκετά παραπανίσια κιλά, διαθέτω όλη μέρα ενέργεια, άφησα πίσω το άγχος, τις τάσεις κατάθλιψης και επιθετικότητας που είχα. Έχω πλέον πολύ καλύτερη διάθεση, αυτοπεποίθηση, όρεξη για ζωή, θετική σκέψη... Οι αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία του ατόμου που αποφασίζει να γίνει βίγκαν είναι άμεσες!


Το να είσαι βίγκαν δεν σχετίζεται μόνο με το να μην καταναλώνεις δολοφονημένα ζώα και τα παράγωγά τους αλλά συνολικά με ένα ήθος που σέβεται τις άλλες μορφές ζωής, τόσο απλά. Βάλτε π.χ. ένα μικρό παιδί ανάμεσα σε ένα κατσικάκι κι ένα φρούτο: αποκλείεται να φάει το κατσικάκι και να παίξει με το φρούτο! Ακόμα και ο Πλούταρχος το έλεγε: «Αν πιστεύετε πως η φύση σάς προορίζει για τέτοιου είδους διατροφή, γιατί δεν σκοτώνετε μόνοι σας αυτό που θέλετε να φάτε; Αλλά κάντε το με τις δικές σας δυνάμεις, όπως όλα τα πραγματικά σαρκοφάγα ζώα, χωρίς ρόπαλο, σφυριά ή άλλα όπλα!». Εξάλλου, η ίδια η κατασκευή του σώματός μας (οδοντοστοιχία χωρίς κοφτερά δόντια, ανάλογη με των σαρκοφάγων ζώων, πεπτικό σύστημα με μακρύ έντερο, ανάλογο με των φυτοφάγων ζώων, ενώ τα σαρκοφάγα ζώα έχουν κοντό έντερο, ώστε το κρέας που τρώνε να αποβάλεται σύντομα και να μη γεμίζει λίπος τον οργανισμό τους) νομίζω ότι αποδεικνύει πως είμαστε κι εμείς ζώα φυτοφάγα.

 

Διαρκώς περισσότερα άτομα από το ευρύτερο περιβάλλον μου μού ζητούν πλέον συμβουλές για να γίνουν βίγκαν, καθώς αντιλαμβάνονται την αξία της ζωής που πιστεύει στην αγάπη για τα ζώα καθώς και ότι, όπως λένε οι επιστημονικές έρευνες παγκοσμίως, ο βιγκανισμός είναι μια win-win υπόθεση, επωφελούνται δηλαδή τα ζώα αλλά και η ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, το οικοσύστημα, μειώνεται επίσης η ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής. Όχι, δεν “λιμοκτονούμε”, καθόλου μάλιστα. Λαμβάνουμε ό,τι χρειαζόμαστε, ενώ οι φυτικές πρωτεΐνες είναι πολύ καλύτερες για τον οργανισμό από τις ζωικές. Το μόνο ζωικό παράγωγο που προορίζεται για ανθρώπους είναι το μητρικό γάλα. Ο βιγκανισμός, τα ζωικά δικαιώματα, όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι το μέλλον, η σωστή πλευρά της Ιστορίας!».

 

90 Σχόλια
1234
avatar
pane 5.11.2016 | 11:18
Δυστυχώς, η χορτοφαγία από μόνη της δενσημαίνει τίποτα.
Ο χίτλερ ήταν χορτοφάγος, έλληνες νεοναζί (όχι χρυσαυγουλα) είναι σήμερα χορτοφάγοι και κάποιοι που λατρεύουν τα ζώα αλλά μισούν τους ανθρώπους είναι χορτοφάγοι
avatar
Eva1642 5.11.2016 | 15:43
Δεν ειναι τοσο απολυτα τα πραγματα. Ισως γιατι μπερδευεις και πολλοι μπερδευουμε τον veganism με τη plant based διατροφη. Σε ολα εξαρταται "γιατι το κανεις;" Πχ ο Χιτλερ για λογους υγειας και φοβου. Δεν λυποταν το αρνακι. Αν ομως αγαπας τα ζωα και τα σεβεσαι, τοτε σεβεσαι τα παντα.
avatar
pane 5.11.2016 | 20:37
το ίδιο λέμε, ότι δεν είναι απόλυτα τα πράγματα. Μπορεί να λατρεύεις τα ζώα αλλά καθόλου τους ανθρώπους.
avatar
Κόμης Δράκουλας 5.11.2016 | 11:22
Το θέμα των δικαιωμάτων των ζώων είναι περίεργο. Τις προάλλες χιλιάδες κατέκριναν έναν μπάρμπα επειδή κυλιόταν στο χορτάρι με ένα μοσχάρι, αλλά προφανώς οι ίδιοι δεν θα βγάλουν άχνα όταν αύριο μεθαύριο το εν λόγω μοσχαράκι μετατραπεί σε μπριζόλες. Η ευαισθησία απέναντι στα ζώα περιορίζεται μονάχα όσον αφορά τους σκύλους και τις γάτες. Από εκατοντάδες χιλιάδες είδη του ζωικού βασιλείου, οι φιλόζωοι νοιάζονται μονάχα για 2! Και θέλουν να μας πείσουν ότι αυτό είναι λογικό! Η δική σας η στάση είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη και σεβαστή. Από την άλλη τη βρίσκω λίγο εκτός τόπου και χρόνου. Τα προβλήματα της ανθρωπότητας είναι τόσα πολλά που μόνο αν τα ιεραρχήσουμε έχουμε μια μικρή ελπίδα να τα λύσουμε. Έτσι λοιπόν, σε έναν κόσμο, που δεν έχουμε εξασφαλίσει την προστασία πολύ βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων (όπως πχ την πρόσβαση μικρών παιδιών σε νερό, τροφή και στέγαση) δεν νομίζω ότι είναι της στιγμής να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα. Ίσως σε μερικές εκατοντάδες χρόνια αν υποθέσουμε ότι η ανθρωπότητα έχει προοδεύσει. Ξέρω ότι η άποψη μου θα σας ενοχλήσει. Αλλά δείτε την απλά σαν μια ρεαλιστική εκτίμηση. Είναι πολύ νωρίς για τέτοια κινήματα, τα οποία είναι καταδικασμένα να μείνουν στο περιθώριο ως "αξιοπερίεργα" και έως εκεί.
avatar
Ανώνυμος/η 3.5.2017 | 11:13
Σαφώς και χρειάζεται να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα για να αρχίσουμε να τα λύνουμε.

Ένα από τα πολλά προβλήματα λοιπόν είναι και η δολοφονία δισεκατομμυρίων ζώων το χρόνο, ο βιασμός και ο βασανισμός τους. Η επιστήμη φωνάζει πλέον ότι και τα υπόλοιπα ζώα έχουν συνείδηση όπως εμείς και πονάνε και αισθάνονται όπως εμείς. Επίσης ξέρουμε ότι το πρόβλημα σχεδόν εκμηδενίζεται αν απλά σταματήσουμε να τρώμε ζώα και τα παράγωγά τους. Μια ευχάριστη συνέπεια αυτής μας της πράξης είναι ότι μειώνουμε δραματικά το ρίσκο να πεθάνουμε από καρκίνο, διαβήτη, καρδιά, πίεση και άλλες ασθένειες με μια σωστή vegan διατροφή. Επίσης σταματώντας να τρώμε τα ζώα που εκτρέφονται με φυτά όλη τους τη ζωή, αποδεσμεύουμε τα φυτά αυτά και τα κάνουμε διαθέσιμα για περισσότερους ανθρώπους. Έτσι μειώνουμε και την πείνα στα μικρά παιδιά.

Γνωρίζοντας τώρα τα παραπάνω πρέπει να ιεραρχήσουμε πρακτικά τον χρόνο που χρειάζεται για να μάθουμε να τρώμε καλά ως vegan στην λίστα μας με όλα τα άλλα πράγματα που έχουμε να κάνουμε στη ζωή μας. Ο χρόνος αυτός μειώνεται όλο και περισσότερο λόγω της αυξανόμενης διαθεσιμότητας πληροφοριών στο internet. Υπολογίζω ότι σήμερα για να μάθει κανείς να τρώει καλά ως vegan χρειάζεται λίγα λεπτά ενασχόλησης τη μέρα, για λίγες μόνο μέρες.

Πραγματικά για να τρως καλά ως vegan δεν χρειάζεται ούτε να μετράς θερμίδες, ούτε να σε νοιάζουν οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και όλα αυτά τα τεχνικά που πλασάρουν διάφορες διατροφές κατά καιρούς. Απλά πρέπει κάθε μέρα να τρως ΟΣΠΡΙΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΦΡΟΥΤΑ και ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ. Αυτά τα 4 πράγματα αν είναι στην καθημερινότητά σου έχεις κάνει το "δυσκολότερο" βήμα της vegan διατροφής. Μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή Daily Dozen του nutritionfacts.org η οποία βοηθάει με τις ακριβείς ποσότητες των μερίδων.

Ήδη διαβάζοντας κάποιος αυτό το μήνυμα θεωρώ ότι ασχολήθηκε αρκετά για σήμερα. Αν αφιερώσει για λίγες μέρες ακόμα τον ίδιο χρόνο στην παραπάνω εφαρμογή τότε μπορεί να τρώει υγιεινά ως vegan, να μειώσει την παγκόσμια πείνα, να σώσει ζωές από σφαγή και να μειώσει το ρίσκο για θανατηφόρες ασθένειες στον εαυτό του.

Αν λοιπόν υπάρχει κάτι στην ιεραρχία των προτεραιοτήτων κάποιου που δεν τον αφήνει να ασχοληθεί με τη διαδικασία που περιέγραψα παραπάνω, θα ήθελα να το ακούσω.
γούτσου 5.11.2016 | 11:37
Τα φρούτα είναι τα σπερματοζωάρια των φυτών. Και τα φυτά είναι μία μορφή ζωής, ΔΕΝ υπάρχουν για να εξυπηρετήσουν τις διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων, κάθε παρέμβαση στη ζωή και την αναπαραγωγή του φυτικού βασιλείου είναι αντιδεοντολογική και καταστροφική για το περιβάλλον.
Η νοοτροπία... "εκεί είναι το σπερματοζωάριο-φρούτο, απλώνω το χέρι και το παίρνω" είναι δείγμα της κατακτητικής ψυχοσύνθεσης του ανθρώπου που θεωρεί οτι μπορεί να βιάζει τη φύση για να ικανοποιήσει τη δική του ματαιοδοξία.
avatar
prinny 5.11.2016 | 20:22
Τα ζώα όμως τρώνε τα φρούτα που είναι τα σπερματοζωάρια των φυτών. Είναι τα ζώα ματαιόδοξα ή ο άνθρωπος δεν είναι ζώο; Επίσης, τα φρούτα τα οποία καταλήγουν στο πιάτο σου, δεν είναι φρούτα που πας και βουτάς από το φυσικό περιβάλλον επηρεάζοντας το οικοσύστημα. Είναι φρούτα που προέρχονται από καλλιέργεια ειδικά για αυτόν τον σκοπό, φρούτα που αν δεν καταναλωθούν θα πεταχτούν. Προσωπικά δεν είμαι χορτοφάγος, αλλά μπορώ να αναγνωρίσω όλη τη λογική πως είμαστε μία ανεπτυγμένη κοινωνία και μπορούμε να επιδιώξουμε ένα διαφορετικό διατροφολόγιο. Μην λέμε όμως ακρότητες περί ματαιοδοξίας και διάθεση βιασμού της φύσης λες και είμαστε στο tumblr.
Citellus citellus 6.11.2016 | 00:50
Ρε τρολάρει ο άνθρωπος! Παρεμπιπτόντως τα φρούτα εξελίχθηκαν ειδικά ώστε να τα τρώνε τα ζώα και να διασπείρουν τα σπέρματά τους.
Citellus citellus 5.11.2016 | 20:40
Χαχ αυτό μου θύμισε την άλλη μπούρδα της PETA που έλεγε ότι τα αυγά είναι η περίοδος των κοτόπουλων.
avatar
Ανώνυμος/η 8.11.2016 | 15:12
Γουτσου ζεις εσύ μας οδηγείς!Κατω ο ρατσισμός κατα των μη θηλαστικων!!

Ανθρωποι τόοοοσο προστατευμένοι από τον ρεαλισμό της φύσης, η επιλογη της διατροφής είναι ουδέτερο, η "ηθική" επένδυση κρύβει δυστυχώς πολύ ναρκισσισμό, όταν οι πράξεις μου είναι ηθικές οι αντίθετες των άλλων (κατ'επεκταση οι άλλοι) είναι ανήθικες. Ηθικός μεγαλοιδεατισμός είναι, τίποτα το σπάνιο, τίποτα το αξιοπερίεργο στον κόσμο της ηθικής και λοιπων ιδεων.
kaviyas 5.11.2016 | 11:45
I have a boyfriend and I do crossfit.
λukum (το) 5.11.2016 | 12:00
Πόσοι από τους φίλους χορτοφάγους έχουν κινητό τηλέφωνο και μάλιστα iPhone? Έχετε ιδέα πως και που φτιάχνεται και κάτω από ποιές συνθήκες εργασίας; Επίσης η ενέργεια που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ξέρετε πόσο κακό κάνει στον πλανήτη;

Έχουν δικό τους αυτοκίνητο και κάθε πότε αγοράζουν ρούχα και από που;

Γενικά συμφωνώ με την ιδέα της χορτοφαγίας, αν και δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού.

Όμως αυτή η νέα τάση έχει κάτι από μόδα, χιπστερς, noborders, ποδηλάτες -που δεν σέβονται κανέναν και τίποτα- και επιδερμική οικολογία έτσι για να ανήκουμε σε μία ομάδα δήθεν ανώτερη ηθικά.
avatar
pane 5.11.2016 | 14:12
να προσθέσουμε και τις "Μανωλάδες" παραγωγής φυτικής τροφής
avatar
Eva1642 5.11.2016 | 15:51
Αρα να τα ισοπεδωσουμε ολα; Ειναι χιπστερια να ειστε ολοι τοσο απολυτοι; Εγω ειμαι χορτοφαγος απο τοτε που ειχα την επιλογη να διαλεξω την τροφη μου και δεν ηθελα να ειμαι μερος εκμεταλευσης και βασανισμου καποιου που δεν φταιει. Και ετσι εγινα περιβαλλοντολογος στο επαγγελμα και εδω ειμαι αν θες να σου λυσω μερικες αποριες που βλεπω πως εχεις. Γιατι προφανως ολα ειναι θεμα γνωσης, ενσυναισθησης και παιδειας.
λukum (το) 5.11.2016 | 18:12
Είμαι της άποψης πως η μόνη πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε πρωτίστως είναι η οικολογία. Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων σε αυτές τις μονάδες παραγωγής είναι πράγματι φριχτές, το ίδιο και πολλών εργαζομένων σε αγροτικές μονάδες παραγωγής. Από την άλλη αυτού του είδους ή χορτοφαγία έχει κάτι από χιπ lifestyle σε μεγάλο βαθμό.

Η προσωπική μου εμπειρία δείχνει πως γίνεται από ανθρώπους εντελώς επιδερμικά, για να νιώθουν ανωτεροι ηθικά από τους άλλους ενώ ουσιαστικά δεν είναι.
Έχουν iPhone, αμαξάρα, πλούσια γκαρνταρόμπα κ.τ.λ...

Το θέμα πάντως της οικολογίας και του σεβασμού στο οικοσύστημα του οποίου είμαστε μέρος του είναι καθαρά πολιτικό και ζωτικής σημασίας και θα πρέπει να μα απασχολεί πιο ουσιαστικά.
λukum (το) 5.11.2016 | 18:17
* και με το να χρησιμοποιείς χαρτί ,δρόμους,βασανίζεις κάποιον που δεν πρέπει.

Είσαι διατεθειμένη να μην ξαναγράψεις σε χαρτί που δεν είναι προιόν ανακυκλώσης;

Είσαι διατεθειμένη να μην χρησιμοποιήσεις δρόμο που δεν περνάει μέσα από δάσος;


avatar
Eva1642 6.11.2016 | 09:59
Για μενα μιλαω παντα προσωπικα... σαφως και η φιλοσοφια αυτη οταν την εχεις εστερνιστει πραγματικα, δεν περιοριζετα μονο στα ζωα. Και αυτο το βλεπω στους περισσοτερους χορτοφαγους που ξερω (οχι αυτους που το κανουν για μοδα). Εγω επελεξα να μενω στην επαρχια, να καλλιεργω, να εχω τα απολυτως απαραιτητα και αφηνω το μικροτερο αποτυπωαμα που μπορω στο περιβαλλον. Δεν μπορω να καταλαβω γιατι γινεστε τοσο αρνητικοι. Τι κακο κανω πχ εγω και λαμβανω τοση αντιδραση και μισος;
avatar
Magicnumbers 5.11.2016 | 12:12
κ τα καημενα τα χορταρακια δεν εχουν ψυχη?
andersfarbig 5.11.2016 | 14:59
Όχι. Και δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό το γελοίο και εξαιρετικά κοινότοπο 'επιχείρημα' συνεχίζει να προκαλεί διασκέδαση σε όσους το λένε/ακούνε. Δεν αισθάνεστε άσχημα να λέτε κάτι τόσο εξόφθαλμα παράλογο; Και κυρίως, δεν βαριέστε;;
avatar
Άρης Κωνσταντινίδης 5.11.2016 | 18:03
Αν δεχτούμε την άποψη της θρησκείας, "ψυχή" έχουν μόνο οι άνθρωποι. Αν την απορρίψουμε την άποψη αυτή οφείλουμε να διευκρινιστούν τι είναι ή "ψυχη". Πως είστε σίγουρος πως τα φυτα δεν έχουν? Πως είστε σίγουρος ότι τα ζώα έχουν αυτό που αποκαλείτε εσείς "ψυχή"? Και ποια ή άποψη σας για πλάσματα όπως πχ, τα ψάρια, τα μαλάκια η τσ έντομα(που τρώνε στην ανατολη) που οι επιστήμονες επιμένουν πως δεν έχουν συνείδηση? Ο άνθρωπος είναι πολύ μικρός για να δώσει πειστικές απαντήσεις σε όλα αυτά, συνεπώς αυθαίρετες κάθε φορά που αποφασίζει για πράγματα που αγνοεί.
avatar
Eva1642 6.11.2016 | 10:00
Εννοειται πως τα μαλακια, γαστεροποδα, διθυρα κλπ εχουν νευρικο συστημα.
avatar
Eva1642 5.11.2016 | 15:47
Οχι, εχουν ενα αλλο, διαφορετικο νευρικο συστημα που λαμβανει ερεθισματα, αλλα σε καμια περιπτωση δεν μπορουν να συγκριθουν με αισθηματα και συναισθηματα ζωων.
avatar
Nayia 6.11.2016 | 00:15
Μα ποιος επιατήμονας είπε ότι τα μαλάκια δεν έχουν ψυχή; Ή μάλλον όχι, με το θέμα της ψυχής των μαλακίων αποκλείεται να ασχολήθηκαν. Αλλά πιος λέει ότι δεν έχουν επίγνωση και δεν αισθάνονται πόνο; Πχ το χταπόδι έχει 8 (αν θυμάμαι σωστά) εγκέφαλους και είναι πανέξυπνο σύμφωνα με έρευνες.
avatar
Harlan 5.11.2016 | 12:26
Είμαι vegan εδώ και περισσότερα χρόνια από όσα οι 5 συνεντευξιασθέντες συνολικα ;-) Οπότε έχω δικαίωμα να κάνω λίγη κριτική στα λεγόμενα τους.

1) "...το ότι μπορώ το βράδυ να κοιμάμαι ήσυχη, γνωρίζοντας πως κανένα πλάσμα δεν βασανίστηκε ούτε πέθανε προκειμένου να φάω, να ντυθώ ή να μακιγιαριστώ... Πηγή: www.lifo.gr".
Η λέξη "κανένα" οφείλει να αντικατασταθεί με την λέξη "λιγότερα". Όσο vegan και να είσαι, πάντα βασανίζεις (άθελα σου) ζώα. Και φυτά εννοείται. Η ύπαρξη σου και μόνο, το σπίτι που μένεις και οι δρόμοι πάνω στους οποίους περπατάς έγιναν σκοτώνοντας κάποια ζώα.
Το να είσαι vegan μειώνει δραματικά τον αριθμό των ζώων που θα υποφέρουν εξ' αιτίας σου, αλλά δεν τον μηδενίζει.

2) Πολλοί vegan εκθειάζουν το σώμα τους (νιώθω καλύτερα, πιό γυμνασμένος, πιο υγιής, περισσότεροι μύες κλπ.). Παιδιά, δεν θέλω να σας διαλύσω τα ροζ συννεφάκια, αλλά και η μπύρα [*] με τις τηγανητές πατάτες είναι vegan. Αν ξέρετε κάποιον τρόπο να κάνω γραμμωμένους κοιλιακούς και ολυμπιακά ρεκόρ τρώγοντας πατάτες τηγανητές και πίνοντας μπύρα, να μου τον πείτε κι εμένα.
[*] υπό προϋποθέσεις

3) Χαίρομαι επειδή όλα τα παιδιά της συνέντευξης είπαν το αυτονόητο: το να είσαι vegan αποτελεί ολοκληρωμένη στάση ζώης, δεν περιορίζεται στην διατροφή. Αυτό όμως μετατρέπει εμάς τους vegan λιγάκι σε τραγικές φιγούρες. Από την μιά ξέρουμε ότι κρατάμε μια ηθική στάση απέναντι στον κόσμο, από την άλλη είμαστε αντιπαθείς, επειδή ακριβώς η στάση μας είναι ηθική.
Αν ήταν μόδα, ή συνήθεια, η απλά ένα προσωπικό καπρίτσιο, θα είχαμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής από όλους τους άλλους. Αλλά ακριβώς η ηθική μας στάση μας κάνει αντιπαθείς.
Η παρουσία μας και μόνο σε έναν χώρο επισημαίνει σε όλους τους άλλους ότι είναι ανήθικοι. Αν ρωτάτε εμένα, καλά τους κάνει ;-)
Αλλά μην περιμένετε να κερδίσετε πολλούς διαγωνισμούς συμπάθειας στην ζωή σας.

4) Αυτό που παραγνωρίζουν πολλοί vegan είναι ότι η ηθική τους στάση είναι σωστή μεν, αλλά πολύπλοκη και πολυεπίπεδη. Και το 99.99% των συνανθρώπων μας δεν θέλει (οι περισσότεροι ουτε και μπορούν) να σκεφτεί πολύπλοκα πράγματα.
Οι περισσότεροι δεν θέλουν καν να σκεφτούν, δεν θέλουν καν να μάθουν τα στοιχεία για την (βιομηχανοποιημένη) παραγωγή κρέατος. Τα στοιχεία είναι "κουραστικά".
Προτιμάνε όλοι να αυτοεξαπατώνται με εικόνες από χαρούμενα κατσικάκια (προπαντός ντόπια - εγγύηση ποιότητας) που τρέχουν αμέριμνα στα λιβαδάκια και μετά πηγαίνουν μόνα τους στην σούβλα.
Κανένας δεν θέλει να μάθει την φριχτή πλευρά της εκτροφής / σφγής ζώων - και η βιομηχανία κρέατος φροντίζει να την κρύβει επιμελέστατα.
Παντού βλέπεις διαφημίσεις με γελαστά γουρουνάκια που γίνονται ως δια μαγείας ζαμπον. Χωρίς να μεσολαβήσει τίποτα ανάμεσα στο χαμόγελο τους και την ζαμπονοποίηση τους.

5) Last but not least, το κρέας είναι πάμφθηνο επειδή επιδοτείται χοντρά. Αυτό πολλοί vegan δεν το ξέρουν. Και μπλέκουν σε ανούσιες συζητήσεις με ηλίθια επιχειρήματα (πρώτο βραβείο ηλιθιότητας: "αφού έχουμε κυνόδοντες πρέπει να τρώμε κρέας, επειδή έτσι είναι φυσικό" ).
Το πιό απλό και δραστικό - πέρα από ηθικά επιχειρήματα - είναι η τιμή της τροφής. Αν κόβονταν οι επιδοτήσεις στο κρέας, το κάθε πιτόγυρο θα πήγαινε στα 20 ευρώ και η κάθε μπριζόλα στα 50, οπότε κάθε συζήτηση περί κρέατος θα τελείωνε αυτόματα.
avatar
Ανώνυμος/η 5.11.2016 | 16:15
Δε θα σχολιάσω την ουσία του θέματος.όποιος δε θέλει να φάει κρέας με γειά του με χάρα του κι όποιός τρώει επίσης.Αυτά όμως;

-Η παρουσία μας και μόνο σε έναν χώρο επισημαίνει σε όλους τους άλλους ότι είναι ανήθικοι. Πηγή: www.lifo.gr

-το 99.99% των συνανθρώπων μας δεν θέλει (οι περισσότεροι ουτε και μπορούν) να σκεφτεί πολύπλοκα πράγματα. Πηγή: www.lifo.gr

-το κρέας είναι πάμφθηνο επειδή επιδοτείται χοντρά. Πηγή: www.lifo.gr

-Αν κόβονταν οι επιδοτήσεις στο κρέας, το κάθε πιτόγυρο θα πήγαινε στα 20 ευρώ και η κάθε μπριζόλα στα 50, Πηγή: www.lifo.gr

Τα πλεονεκτήματα της ηθικής ανωτερότητας των χορτοφάγων και την ικανότητα τους για πολύπλοκες σκέψεις έναντι της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού δεν τα σχολιάζω απλά τα παραθέτω γιατί με ξαφνιάζουν.
Τα περί επιδοτήσεων είναι σαχλαμάρες.Φαίνεται πως δεν έχετε καμία εξοικείωση με την κτηνοτροφία αν και για κάποιο λόγο έχετε την άποψη πως μισή χούφτα χοιρινό κοστίζει 20 ευρώ (τόσα υπονοείτε οτι βγάζουν οι κτηνοτρόφοι με τις επιδοτήσεις). Θα σας πρότεινα να κάνετε καμιά κουβέντα με κανέναν που έχει ζώα ή αν δε σας είναι εύκολο γιατί ζείτε στα τείχη της πρωτευούσης ρωτήστε έναν χασάπη βρε αδερφέ (ελπίζω να μην του φανεί πολύπλοκη η ερώτηση). Τουλάχιστον να μην εκτίθεστε για κάτι που αγνοείτε παντελώς.

avatar
Harlan 5.11.2016 | 20:17
Πριν χαρακτηρίσετε κάτι ως "σαχλαμάρα" καλή μου κυρία, θα ήθελα ταπεινά να σας παρακαλέσω να ψάξετε τα στοιχεία σας. Γιατί το να αποκαλείτε τον άλλον "σαχλαμάρα" είναι πολύ εύκολο (θα μπορούσα να το κάνω κι εγώ για εσάς).
Το να ψάξετε όμως τα στοιχεία και να ενημερωθείτε απαιτεί κάποιες νοητικές προσπάθειες.
Είναι αυτό ακριβώς που έγραψα και στο σχόλιο μου, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να σκεφτούν.

Κακώς μου προσάπτετε ότι είπα "μισή χούφτα χοιρινό κοστίζει 20 ευρώ". Ποτέ δεν το είπα αυτό. Είπα ότι αν κόβονταν όλες οι επιδοτήσεις, η μισή χούφτα θα κόστιζε 20 ευρώ. Έτερον το ένα, ελικόπτερον το άλλο.

Θα μπορούσα να σας παραθέσω παμπολλα λινκ και στοιχεία, σεβόμενος τον χώρο της lifo σας δίνω μια ελαχιστότατη περίληψη. Το γκουγκλ περιέχει γύρω στα 20.000 άρθρα πάνω στο λήμμα "κτηνοτροφικές επιδοτήσεις". Σας προτρέπω να κουράσετε λιγουλάκι το μυαλό σας - όταν ευαρεστηθείτε.

- Ο νόμος 3908/11 επιδοτεί το 50% των εξόδων για τους κτηνοτρόφους

- Οι ιχθυοκαλλιέργειες επιδοτούνται

- Υπάρχουν ΕΣΠΑ για κτηνοτρόφους, κατανέμονται ανα νομούς

- Το 60% του συνολικού προυπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης (μιλάμε για Πολύ Χοντρά Λεφτά) είναι αγροτικές επιδοτήσεις. Επιδοτείται το στάρι, το καλαμπόκι, τα τεύτλα.
Το 45% της συνολικης παραγωγής σταριού πηγαίνει γιά ζωοτροφές. Το 70% του καλαμποκιού επίσης. Το 100% των τεύτλων επίσης.

Αντί λοιπόν να χαρακτηρίζετε τα λόγια μου ως "σαχλαμάρες", προσπαθήστε να φανταστείτε την τιμή της αγαπημένης σας σπαλομπριζόλας, αν ο παραγωγός δεν επιδοτούνταν για το 50% των εξόδων του (βασει του ν. 3908/11) και αν έπρεπε να πληρώσει 3Χ πιό πάνω τις ζωοτροφές του.

Να μην μιλήσω και για πιο προχώ πράγματα όπως επιδότηση φαρμάκων, επιδοτήσεις εξαγωγών, επιδοτήσεις λιπασμάτων, επιδότηση καυσίμων κ.ο.κ.

Θα καταδεχτείτε άραγε να μας φέρετε μερικά στοιχεία σχετικά με τις επιδοτήσεις στην παραγωγή κρέατος; Η μήπως θα περιοριστείτε (πάλι) σε απαξιωτικούς χαρκατηρισμούς και επιθέσεις ad hominem εναντίον μου;

Αναμένω εναγωνίως.
Δούλος σας.
avatar
Leontios 30.1.2017 | 11:07
Δυστυχώς φίλε Harlan, θα συμφωνήσω με την nitsa, ότι τα αναφερόμενα περί επιδότησης της ζωικής παραγωγής είναι τουλάχιστον αστεία.
Κοντολογίς, ο νόμος που αναφέρεις είναι επενδυτικός, τ δεν αποτελεί επιδότηση και τα οφέλη του τα καρπώνονται οι λίγοι που εγκρίνονται και αυτό για περιορισμένο χρονικό διάστημα (νομίζω μάλιστα ότι ΔΕΝ περιλαμβάνει κτηνοτροφικές δραστηριότητες).
Τα σιταρια έχουν επιδότηση 40 ευρώ το στρέμμα, σε συνολική εμπορεύσιμη 150-200 ευρώ. Τα καλαμπόκια ανάλογα και τα τεύτλα ακόμα πιο λίγο.
ΟΛΑ δε τα παραπάνω σπάνια χρησιμοποιούνται αυτούσια σαν ζωοτροφές - περισσότερο χρησιμοποιείται η φύρα τους. Για να το πάμε ακόμα πιο μακριά, σε ένα ΠΟΛΥ μεγάλο ποσοστό η ζωική παραγωγή στην ΕΕ στηρίζεται στην ελεύθερη βόσκηση και λιγότερο στην σταυλισμένη υποστήριξη - εξ ου και οι πολύ χαμηλές τιμές του ευρωπαϊκού βοδινού των χωρών με ατελείωτες πεδιάδες βοσκοτόπων (ισχύει και για την Ελλάδα, αλλά κυρίως για αιγοπρόβατα).
Τέλος, είναι καλό να καταλαβαίνουμε για τι μιλάμε: Αν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις, θα μας έτσουζε το +50 λεπτά το ψωμάκι την μέρα, παρά το +2 ευρώ το κρέας το 15θήμερο. Πολυ δε πιο σίγουρα, αν οι ζωοτροφές κόστιζαν 30% παραπάνω, θα είχαμε το πιτόγυρο στα +1 ευρώ max, και επ'ουδενί στα +17 που γραφικώς αναφέρεις εσύ. Τα τραβηγμένα από τα μαλλιά νούμερα ως μοναδική τεκμηρίωση αβάσιμων θέσεων είναι κακή πρακτική φίλε μου...
avatar
ShootingStar 18.4.2017 | 15:13
4)Οι vegan δεν είναι αντιπαθείς επειδή έχουμε μια διαφορετική πιο σωστή ηθική απέναντι στους μη-vegan.Είναι αντιπαθεις γιατί ΔΕΝ υπάρχει περιπτωση κάποιος να είναι vegan και να μην στο πει. Καθημερινά και κατ'εξακολούθηση. Να μην έχεις έναν vegan φίλο στο fb και να μην ποστάρει συνεχώς πόσο δολοφόνοι είναι οι κρεατοφάγοι και πόσο καλύτεροι είναι οι vegan.

H ηθική είναι μεγάλη κουβέντα και υπόθεση για να την καθορίσει η vegan ζωή ή η κρεατοφαγική.
avatar
ΧΙΚΑ 5.11.2016 | 14:30
Εντάξει ρε παιδιά, ας πούμε καλά όλα (δεν έχω την απαίτηση, εκτός των άλλων, να μπει κάποιος βίγκαν στη διαδικασία σκέψης του πόσα ζωάκια, και μάλιστα από την άγρια φύση, έχουν θανατωθεί με διάφορους τρόπους από τους παραγωγούς, για ν'απολαμβάνει τα χορταρικά και τα ξηροκάρπια του). Αλλά να δηλώνει κάποιος ότι δεν καταναλώνει αυγά, γάλα και μέλι "επειδή έχουν παραχθεί με βία και θάνατο" συγνώμη αλλά πολύ άσχετος είναι ή [...]
avatar
Eva1642 5.11.2016 | 19:49
Ξερεις πως παραγεται το γαλα;
avatar
ΧΙΚΑ 5.11.2016 | 22:30
Ζω αρκετά κοντά στη φύση ώστε να έχω το δικό μου περιβόλι. Και έχω φίλους κτηνοτρόφους, που παρότι δεν τρώω κρέας, σέβομαι τον αγώνα τους απέναντι σε λύκους και μόδες. Και πίνω το κατσικίσιο γάλα που μου φέρνουν. Έχεις να μου πεις κάτι συγκλονιστικό για την παραγωγή του... Να τους το μεταφέρω μήπως και αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό από τις τύψεις!
avatar
Eva1642 6.11.2016 | 10:06
Σε επαρχια μενω κι εγω και θεωρω τρομακτικο το γεγονος πως μεγαλωνεις ενα ζωο τοσο καιρο, το σκοτωνεις και το πουλας για κερδος. Για να παραχθει το γαλα, τουλαχιστον στις μεγαλες βιομηχανιες, το μισχαρακι δεν βλεπει τη μανα του ποτε ξανα. Και πολλες φορες σκοτωνεται σαν μοσχαρακι γαλακτος που ειναι. Θεωρω πολυ αλλαζονικο να επεμβαινουμε στη φυση ετσι γιατι ειμαστε κοιλιοδουλοι και εγωιστες. Στα ιδια χωραφια που θα μπορουσα να βοσκω προβατακια, επελεξα να φυτεψω. Και ειναι τοσα αυτα που μου δινει η φυση που δινω σε παρα πολυ κοσμο και κυριως σε αυτους που εχουν αναγκη. Ας κοιταξει και καποιος τα ζωα.
Hera Mitropoulou 23.1.2017 | 17:57
Το γάλα από αγελάδες απράεται, όχι από κοκκόρια...βέβαια αυτές δνε ζούν και τόσο υγιεινά, αλλά και τι ζει υγιεινά πιά; Από την άλλη υπάρχει το κατσικίσιο γάλα (και γιατί να μην καθιερώσουμε και το γαιδουρίσιο, το καμηλίσιο κλπ). Οι Γιακόύτιοι στη Σιβηρία (με -70 βαθμούς τι λαχανικά να έχουν;) τρώνε αποκειστικά κρέας ταράνδου και γάλ ταράνδου. Αυτό το γάλα σαν συμπλήρωμα τους αναπληρώνει όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, και είναι όλοι υγιείς.
allou2 5.11.2016 | 20:51
Τα αρσενικα κοτοπουλακια, για να μη μακρυγορησω και να αναφερθω μονο στα αυγα, αλεθονται ζωντανα κατα εκατομμυρια καθε μερα στις βιομηχανιες αυγων. Θεωρουνται "υποπροιοντα". Στην ουσια καθε φορα που τρωμε ενα αυγο ειναι σα να βαζουμε στο μπλεντερ ενα ολοζωντανο κοτοπουλακι μιας ημερας.
Για να μην αναφερθω στις τραγικες συνθηκες διαβιωσης των θυληκων. Τους κοβουν το ραμφος χωρις φυσικα αναισθησια, ζουνε στοιβαγμενα σε κλουβια-φυλακές η μια πανω στην αλλη και οσο για το "κοτες ελευθερας βοσκης" ειναι τεραστιος μυθος σαν εκφραση. Αρκει να πατησεις στο google "τι σημαινει κοτες ελευθερας βοσκης" για να δεις την πραγματικοτητα.
νερό 5.11.2016 | 22:41
allou2 Αν κάποιος έχει δικές του κότες δηλαδή είναι οκ να τρώει τα αυγά τους;

Eva1642 Αν κάποιος έχει δική του αγελάδα είναι οκ να παίρνει το γάλα της;
avatar
LANTUS 5.11.2016 | 22:57
Επομένως πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες εκτροφής -> παραγωγής και να μπουν νέες προδιαγραφές (π.χ φάρμες), οι οποίες όμως θα ανεβάσουν την τελική τιμή κόστους.
Μην ξεχνάμε πως η μεγαλύτερη κατανάλωση αυγών γίνεται από ζαχαροπλαστεία, μπισκοτοβιομηχανίες, φούρνους, wannabe bodybuilders και όχι από τον μέσο πολίτη καταναλωτή.
avatar
ΧΙΚΑ 5.11.2016 | 23:07
"Στην ουσια καθε φορα που τρωμε ενα αυγο ειναι σα να βαζουμε στο μπλεντερ ενα ολοζωντανο κοτοπουλακι μιας ημερας". Ο μεγαλύτερος μύθος που πιστεύουν οι "φυσιολάτρες" μετά το πατατόδεντρο. Βρες κάποιον που έχει κότες να σου εξηγήσει για τη γονιμοποίηση...
avatar
Eva1642 6.11.2016 | 10:10
Αρα πρεπει να γινεται τετοια εκμεταλλευση και βασανισμοε για το κοστος; Για το κερδος;

Αν ειχα κοτες και αγελαδες και παρηγαγαν γαλα και αυγα περισσοτερα απο οσα καταναλωναν τα ιδια, θα τα χαριζα σε καποιον που τα εχει αναγκη.

Εγω ειμαι 23 και απο πολυ μικρη δεν τα τρωω (επειδη στεναχωριομουν) οποτε δεν τα επιθυμω. Αλλα θα τα εδινα...
avatar
Eva1642 6.11.2016 | 10:11
Απλα μιλαμε για αλλες ποσοτητες και για βιομηχανοποιηση και εκμεταλλευση αθωων ζωων. Για το χρημα.
allou2 6.11.2016 | 18:11
@νερό: Προσωπικα δεν ειμαι ακραια βιγκαν, οποτε αν εχει καποια σημασια η αποψη μου, αν καποιος εχει κοτες οι οποιες ζουνε φυσιολογικα, ναι ειναι οκ να τρωει τα αυγα της. Εγω ζω στην πολη, οποτε δεν τρωω καθολου αυγα. Ασε που αν τα κοψεις για λιγο καιρο μετα δεν θες ουτε να τα μυρισεις.
allou2 9.11.2016 | 03:10
@ΑΝΝΑ Κ. Συγγνωμη που δεν ειμαι βιολογος ή κτηνιατρος ή δεν αντιγραφω απο τη wikipedia για το ακριβες αναπαραγωγικο συστημα της κοτας. Αν δε θες να δεις οτι τρως κατι πραγματικα αηδιαστικο, ειναι λογω της πλυσης εγκεφαλου που μας γινεται απο μωρα παιδια περι της αναγκαιοτητας του αυγου.

Οσο για τις συνθηκες παραγωγης αυγων, οποιος αντεχει ας δει τα παρακατω βιντεο. Οποιος δεν αντεχει, ας σκεφτει οτι οι κοτες το αντεχουν και το ζουν επειδη αυτες δεν εχουν αλλη επιλογη. Εμεις εχουμε.

https://www.youtube.com/watch?v=Z7Gbq3lkKwY

https://www.youtube.com/watch?v=CHUfAMijzAA&app=desktop

https://mobile.facebook.com/story.php?story_fbid=1073207452732423&id=181849275201583

https://mobile.facebook.com/story.php?story_fbid=1672606612966852&id=1640698372824343
allou2 6.11.2016 | 15:57
@ΧΙΚΑ Βολευει πολυ να νομιζουμε οτι οι κοτουλες μας χαριζουν ετσι απλα το αυγουλακι τους. Αλλωστε ποιος εχει δικες του κοτες στη σημερινη εποχη στην Ελλαδα πχ; Το 2% του πληθυσμου; Το υπολοιπο 98% τρωει βιομηχανοποιημενα αυγα και ναι, τα κοτοπουλακια πεφτουν ετσι απλα κατα δεκαδες χιλιαδες την ημερα στον πολτοποιητη.
Για να μη μιλησω για το γνωστο οσο και αν δε σας αρεσει οτι το αυγο ειναι αποτελεσμα της εμμηνου ρυσης της κοτας, αηδιαστικο στην υφη ετσι κι αλλιως, γεματο περιττωματα στο τσοφλι και βγαινει απο τον πρωκτο της κοτας.
Μιλαμε για τρελη νοστιμια.
Ειναι απλα κατι που μας επεβαλαν απο μωρα παιδια οτι ειναι φυσιολογικο να τρωμε, αν σκεφτουμε τι πραγματικα ειναι θα το σταματησουμε οχι απο ηθικους λογους, αλλα επειδη ειναι πραγματικα αηδιαστικο.
avatar
Ανώνυμος/η 6.11.2016 | 17:50
Μη λες βλακειες. Το αυγο ειναι το ωαριο της κοτας , βγαινει απο τον κολπο (που ειναι κοινος με τον πρωκτο) και συνηθως δεν ειναι γονιμοποημενο. Οταν λεμε εμμηνο ρυση εννοουμε την αποπτωση των ανωτερων στιβαδων της μητρας ΤΩΝ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ που συμβαινει στο τελους του κυκλου οταν δεν εχει συμβει γονιμοποιηση.
allou2 6.11.2016 | 22:00
ΑΝΝΑ Κ. 1ον εγω δεν υποτιμησα κανεναν χαρακτηριζοντας "βλακειες" αυτα που γραφει. Επισης δε λεμε κατι διαφορετικο, ειπα οτι το αυγο ειναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της εμμηνου ρυσης της κοτας και οχι η ιδια η εμμηνος ρυσης της. Τα περιττωματα στα τσοφλια αποδεικνυουν οτι το αυγο βγαινει απο τον πρωκτο της (και οτι ειναι κατι σιχαμερο ειτε εισαι βιγκαν, ειτε οχι) και γενικως εγραψες ενα σχολιο μονο και μονο για να μου πεις οτι λεω βλακειες ενω στην ουσια γραφουμε το ιδιο πραγμα; Πολυ λογικο.
avatar
Ανώνυμος/η 7.11.2016 | 19:33
τα πτηνά δεν εχουν μήτρα. αρα ΔΕΝ εχουν εμμηνο ρύση
τα πτηνά έχουν αμάρα (ή κλοάκη) που ειναι η κοινή έξοδος για το πεπτικό,το ουροποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα στα αμφίβια, ερπετά και πτηνά. δημιουργουν ωάρια τα οποία και αποβάλλουν. Ειναι θρεπτικά , φουλ στη πρωτείνη και τα τρωμε, χωρις να εκβιάζουμε την παραγωγή τους.

Τα πάντα που τρώμε στη φύση ειναι "ωάρια" γονιμοποιημένα ή μη: καρποι/λαχανικα/φρουτα = γονιμοποιημενα ωαρια δεντρων/φυτων , άνθη=γεννητικά οργανα φυτων. deal with it.
οταν παιρνεις κατι απο το χωμα το πλενεις, και για μενα ενα καρότο απευθειας απο τη γη ειναι αηδιαστικό και δε θα τολμησω να το φάω. Επίσης ενα απλυτο μαρουλι ειναι επικυνδυνο.
Πριν μαγειρεψεις ενα αυγο το σαπουνιζεις.

επίσης δε θελω να σε τρομάξω αλλά τα μωρά όταν γεννιουνται ειναι καλυμένα με περιττώματα, ουρα και αιμα και μετά τα πλενουμε. Ειναι απολυτα φυσικο , όχι υγιεινο,ΦΥΣΙΚΟ.
allou2 11.11.2016 | 01:55
Το αναπαραγωγικο συστημα της κοτας. Περιεχει φωτο
http://www.pentapostagma.gr/2015/05/%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AC-%CF%84%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B5.html
avatar
Ανώνυμος/η 12.11.2016 | 15:23
Δεν ανακαλυψα το ιντερνετ χθες και δοξα το θεω γνωριζω πολυ καλα τι συμβαινει γυρω μιυ.
Όλη η βιομηχανία τροφίμων ειναι φτιαγμενη ετσι ωστε να εξυπηρετει τις καταναλωτικες αναγκες:
-οι αγελαδες,οι κοτες, τα γουρουνια τα αρνια κ ολα τα οικοσιτα ζωα εχουν την μορφη αυτη μετα απο πολλαπλες διασταυρωσεις μεταξυ φυλών προκειμενου να εχουν αυτη τη μορφη , δηλαδη μεγαλη μυικη μαζα, μειωμενη ταχυτητα, αυξημενη παραγωγη γαλακτος , αυγων , πειθηνια συμπεριφορα. Στη φυση τα ζωα αυτα δε θα επιβιωναν -θα κατασπαραζονταν απο πιο επιθετικους θηρευτες. Αρα υπαρχουν, εκτρεφονται και πολλαπλασιαζονται αποκλειστικα για τις αναγκες του ανθρωπινου ειδους
-τα δεντρα τα φυτα και τα λαχανικα προ δεκαετιων και βαλε ειχαν αλλη μορφη. Επισης οι ποικιλιες ειναι αποτελεσμα ενταντικοποιημενης γεωργιας προκειμενου να εξυπηρετουν τις αναγκες του εκαστοτε πληθυσμου και αναλογα με τις περιβαλλοντικες συνθηκες που καλλιεργουνται.
-πολλες απο τις vegan τροφες , πχ κινοα, ηταν η βασική πηγη δημητριακων σε αναπτυσσομενες χωρες. Ειναι καρποι υψηλης διατροφικης αξιας και ανθεκτικοι στα παθογονα και την ξηρασια .Μολις η αγορά συνειδητοποιησε το χρυσορυχειο που λεγεται "εναλλακτικη διατροφη" μεγαλες ποσοτητες της κινοα αρχισαν να εξαγονται στο εξωτερικο με αποτελεσμα να στερηθουν οι λαοι της λατινικης αμερικης τη βασικη τους τροφη.

Που θελω να καταληξω. Το θεμα δεν ειναι αν ειμαι vegan αν εισαι κρεατοφαγος. Ειναι η υπερεκμεταλλευση της γης, η εξαθλιωση του ζωικου πληθυσμου, η εκμεταλευση των αναπτυσσομενων χωρων στο βωμο του καπιταλισμου.

Οσο σιχαμενο ειναι να ταιζεις τις παπιες με λαρδι για να φας foie gra αλλο τοσο ειναι κατα τη γνωμη μου να κατακλεβεις την κινοα και τις "υπερτροφες" απο τους γηγενεις πληθυσμους της Νοτιας Αμερικης οδηγωντας τους ακομη πιο βαθια στην εξαθλιωση.

Ολοι γνωριζουμε τις συνθηκες εκτροφης των ζωων προκειμενου να καλυφθουν οι αναγκες της ακορεστης αναπτυγμενης Δυσης.
Συμφωνουμε στην ορθολογικη χρηση ,καταμερισμο της τροφης παγκοσμιως. Ζωικης και φυτικης.
Αλλα μην απαρνιομαστε τη φυση του ανθρωπου. Ειμαστε παμφαγα. Αποδεδειγμενα απο τη βιολογια . Αν θες να σαι vegan , δικαιωμα σου , αλλα μη μου το προβαλλεις σαν ηθικο πλεονεκτημα...
andersfarbig 5.11.2016 | 14:54
Ο Χίτλερ ΔΕΝ ήταν χορτοφάγος*, το 100% των χρυσαυγουλων τρώνε ζώα, όπως και κάθε 'άντρακλας', και κάποιοι χορτοφάγοι μισούν τους ανθρώπους όπως και πολλοί παμφάγοι (φαντάζομαι γνωρίζεις ότι όλα τα μισανθρωπικά εγκλήματα των ημερών μας δεν γίνονται από χορτοφάγους). Και;
*αποδεικνύεται από τις βιογραφίες του, αν σε ενδιαφέρει μπορώ να σου δώσω επιπλέον στοιχεία. Ήταν μια ιδέα του Γκέμπελς για να δείξει πόσο ειρηνικός ήταν ο Χίτλερ, τόσο ειρηνικός όσο ο Γκάντι που ήταν όντως χορτοφάγος.
avatar
pane 5.11.2016 | 20:48
ξέρω νεοναζί Έλληνες (όχι χρυσαυγήτες) που είναι βίγκαν και κάποιοι μάλιστα ωμοφάγοι.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι κανείς δεν έχει ηθικό πλεονέκτημα στον δυτικό πολιτισμό ανάλογα με αυτά που τρώει. Ο υλικός μας πολιτισμός είναι συνέχεια βαμμένος με αίμα, πχ. το πληκτρολόγιο που γράφω τώρα (κολταν), το γάλα καρύδας που βάζω στο φαγητό (δάση Ινδονησίας)
Μόνο ο σύριζα έχει ηθικό πλεονέκτημα
avatar
Eva1642 6.11.2016 | 10:13
Ετσι ειναι... δεν ξερω γιατι θιγονται οι μη χορτοφαγοι τοσο πολυ. Ισως γιατι καποιοι χορτοφαγοι ειναι πολυ πιεστικοι και υπερβολικοι οπως αλλωστε καθε κοινωνικη ομαδα. Αλλα δεν ειμαστε ολοι ετσι.
avatar
Soul 5.11.2016 | 15:08
Για τη βιταμίνη Β12 δεν ειπώθηκε τίποτα. Ήμουν για ένα χρόνο pesco vegan με σκοπό να σταματήσω και τα ψάρια στο μέλλον. Αλλά η Β12, όπως μου είπε ο γιατρός, ήταν πάνω από το όριο αλλά όχι όσο θα έπρεπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι ακολουθούν τέτοια διατροφή χρειάζεται να παίρνουν συμπλήρωμα σιδήρου και Β12 κάθε τόσο. Και το συμπλήρωμα, δεν το λες και φυσική και σωστή διατροφή. Προβληματίζομαι πολύ και λυπάμαι που δε μπόρεσα να συνεχίσω.
avatar
Eva1642 5.11.2016 | 19:51
Γιατι προφανως δεν ξερεις οτι στα ζωα γινονται ηδη ενεσεις με Β12 καθως ειναι βακτηριακης συνθεσης
avatar
Soul 5.11.2016 | 23:14
Πολύ πιθανόν με την κακή ζωή και την κακή διατροφή που κάνουν, δυστυχώς βέβαια. Αλλά εμένα δε μου λέει κάτι αυτό. Εγώ ψάχνω τρόπο να μην έχω έλλειψη και είτε συμπλήρωμα θα πάρω, είτε κρέας θα φάω.
avatar
Eva1642 6.11.2016 | 10:18
Κοιτα, η διατροφικη μαγια εχει μεγαλο ποσοστο β12, οπως και τα μανιταρια. Συμπληρωματα χρειαζοται σχεδον ολοι γιατι ειναι η ποιοτητα ζωης χαμηλη. Δεν γινεται να ζεις σε πολη κλπ και να ειναι ολα τελεια και φυσικα.
Οι γιατροι που λες οκ, αλλα δεν ειναι θεοι. Εχουν κι αυτοι τις προκαταληψεις τους. Ο ενας γνωστος ων μου καρδιολογος πχ λυσσαει καθε φορα να φαω κρεας. Εκεινος ομως ειναι παχυσαρκος και μολις βγηκε απο την εντστικη με προβλημα σε χολη και συκωτι. Ανθρωποι ειναι και αυτοι...
Βάγγος 6.11.2016 | 22:47
Totally absurd. Τα βακτήρια του πεπτικού κάνουν όλη τη δουλειά. Και μεταξύ μας, αν υπήρχε τόση χημεία στην κτηνοτροφία, μάλλον τα σχετικά φτηνά ζωικά προϊόντα θα ήταν πανάκριβα. Οι ενέσεις κοστίζουν ξέρετε.
avatar
Harlan 5.11.2016 | 20:50
Έλεγα κι εγώ, δεν θα βρεθεί ένας να αναφέρει την Β12; Νάτο, νάτο το κλισεδάκι, εμφανίστηκε και πάλι. Ώστε οι vegan έχουν έλλειψη από Β12 επειδή δεν τρώνε κρέας; Ποιός το είπε αυτό; Και γιατί εγώ που είμαι vegan εδώ και 673 χρόνια διαθέτω αρκετή Β12 για να δώσω και στους διπλανούς μου; Γιατί χωριά ολόκληρα στις Ινδίες που τρέφονται (για θρησκευτικούς λόγους) vegan εδω και κάτι αιώνες δεν έχουν έλλειψη από Β12;

Για να είμαστε επιστημονικά (και λογικά) συνεπείς, πρέπει να εξετάσουμε και το αντιπαράδειγμα: πόσοι κρεατοφάγοι έχουν έλλειψη από Β12; Σουρπράιζ, σουρπράιζ, το ποσοστό των κρεατοφάγων με έλλειψη σε Β12 είναι περίπου το ίδιο με τους vegan.
Απλά οι κρεατοφάγοι δεν ανησυχούν και γι' αυτό δεν μετράνε την Β12 στο αίμα τους.

Άρα η έλλειψη Β12 δεν μπορεί να οφείλεται στην (μη) κατανάλωση κρέατος, αφού τα ποσοστά είναι ίδια και στους κρεατοφάγους.

Το "μυστήριο" (που μόνο μυστήριο δεν είναι) λύνεται αν μάθουμε τι είναι αυτή η περιβόητη Β12. Πρόκειται βασικά για Κοβάλτιο. Δηλαδή ένα ιχνοστοιχείο.

Τα ζώα (κανένα απολύτως ζώο) ΔΕΝ είναι φορείς της Β12. Τουλάχιστον όχι περισσότερο από εμάς. Άρα ΔΕΝ χρειάζεται να τρώμε ζώα για να πάρουμε Β12.
Θα ήταν και παράξενο αν ένα θηλαστικό (π.χ. γουρούνι) μπορούσε να συγκεντρώσει στο σώμα του κοβάλτιο, ενώ ένα άλλο θηλαστικό (π.χ. άνθρωπος) δεν θα μπορούσε.
Όσο κι αν θέλουν να το ξεχνάνε μερικοί, είμαστε ΠΟΛΫ κοντά στα γουρούνια για να υπάρχουν τέτοιες διαφορές.

Η Β12 παράγεται από ένα βακτηρήδιο στο χώμα. Το βακτηρίδιο αυτό παίρνει ένα μόριο Κοβάλτιου και "χτίζει" γύρω γύρω έναν φλοιό από Αζωτο και Οξυγόνο (πρβλ. βικιπεδια https://en.wikipedia.org/wiki/Hydroxocobalamin).

Αυτή λοιπόν είναι η περιθρύλητη Β12. Όχι κάτι ζωικό, αλλά το προιόν του μεταβολισμού ενός βακτηρίδιου που ζει στο αγνό χωματάκι.
avatar
Soul 5.11.2016 | 23:11
Μάλιστα. Κάποιος που τον απασχολεί το θέμα του βιγκανισμού, θα πρέπει να εμπιστευθεί τη γνώμη ενός τυχαίου στο Internet και τη wikipedia αντί για τον γιατρό και τον διαιτολόγο.

Για τις φυλές στις Ινδίες που ανέφερες, άλλοι λένε ότι παρουσιάζουν προβλήματα λόγω της διατροφής τους. Το ότι και οι κρεατοφάγοι μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη Β12 το γνωρίζω από συγγενικά μου πρόσωπα που ενώ τρώνε κρέας τους λείπει η Β12. Επίσης φίλοι μου που προσπάθησαν να γίνουν vegeterian είχαν μεγάλο πρόβλημα με το σίδηρο και τη φεριτίνη ενώ εγώ κανένα θέμα ενώ ήμουν pesco vegan.

Επομένως δεν πρόκειται για κλισέ. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και η διατροφή θα πρέπει να προσαρμόζεται αναλόγως.

avatar
Μαριάννα Θ. 5.11.2016 | 23:45
"Ώστε οι vegan έχουν έλλειψη από Β12 επειδή δεν τρώνε κρέας; Ποιός το είπε αυτό;"

Aπό την ιστοσελίδα του Mayo Clinic, του περιβόητου νοσοκομείου:
The human body stores several years' worth of vitamin B12 in the liver, so low levels in the body are rare. Decreases in vitamin B12 levels are more common in the elderly, HIV-infected persons, and vegetarians.
Βάγγος 6.11.2016 | 22:55
Πάντως αφού συμβουλευτήκατε τη Wikipedia θα είδατε ότι η Β12 κάθε άλλο παρά ένα ιχνοστοιχείο είναι. Και επίσης δεν έχει τόσο πολύ σημασία από που παράγεται, αλλά από που μπορούμε να την προσλάβουμε.
avatar
Ανώνυμος/η 7.11.2016 | 19:53
το ζήτημα με τη Β12 ειναι αρκετα περιπλοκο. b12 συνθετουν μονο καποια βακτηρια στον εντερικο σωληνα των θηλαστικων και εμμεσως την λαμβανουμε. Επίσης σημαντική ειναι η εννοια της "βιοδιαθεσιμότητα της " στον εντερικό σωληνα. υπαρχουν τελος και ιδιοπαθή η κληρονομικά αιτια ελλειψης των συνένζυμων που βοηθουν την απορροφηση της απο το εντερο
Ακομα και στον τον τροπο προσδιορισμου της στο αιμα, μέχρι και τη δυνατοτητα χορηγησης και χρησης της απο τον οργανισμο υπαρχει ασαφεια.
πχ ενας με ηπατοπαθεια, ή κακοήθεια θα εχει υψηλα μετρησιμα επίπεδα β12 στο αιμα, λογω αδυναμίας προσληψης και χρήσης της απο το ηπαρ-επομένως ειτε τη μετρας ειτε όχι δεν εχει νόημα.
επίσης ατομα με ελκωδη κολίτιδα, νοσους του εντερου, κακοήθη αναιμια έχουν δυσαπορρόφηση επομένως όσο κρεας και να φάνε ή και συμπληρωματα απο το στομα να παρουν τα επιπεδα της β12 θα ναι χαμηλά και θα έχουν αναιμια χρονιας νοσου.

αν ενας vegan εχει φυσιολογικό αιματοκρίτη και καλος δεικτες ερυθρων (mcv, mch , mchc,rbc), χωρις νευρολογικά συμπτωματα ακομη και αν μετρησεις χαμηλά επίπεδα β12 , φυλλικου ή σιδηρου απλά τον εχεις σε παρακολούθηση. εΝ αναγκη του δινεις συμπληρώματα, αλλα μην τρελαινομαστε κιολας..
δεν μπορεις να προσβαλλεις τον αλλο για τις διατροφικες του επιλογης εν ετη 2016 με τοσες εναλλακτικες λυσεις σε περιπτωση ενδειας βιταμινων...
1234
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια