Υπήρξαν ελάχιστα αδιάφορα ματς. Το πάθος που επέδειξαν οι ομάδες που είχαν ήδη αποκλειστεί, ήταν εντυπωσιακό! Και αυτό γιατί οι παίκτες παίζουν για το όνομα, τη φήμη και τα συμβόλαια τους. Και δεν υπάρχει καλύτερο παλκοσένικο απ' ό,τι το Μουντιάλ.

Τι είδαμε στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ;

Πολύ ωραία η διοργάνωση μέχρι τώρα! Γεμάτα γήπεδα, ωραία ατμόσφαιρα στις πόλεις που διεξάγονται οι αγώνες πολλά γκολ, γενικά καλό θέαμα. Ελάχιστα ματς ήταν αδιάφορα και είδαμε και κάποιες εκπλήξεις

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 | ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΒΕΤΝΙΚ

Κερδίσαμε (και δεν χάσαμε!) δύο εβδομάδες από τη ζωή μας παρακολουθώντας μεσημέρι-βράδυ 22 μαντράχαλους να κυνηγούν ένα τόπι στα γήπεδα της Ρωσίας.

 

Τι κρατάμε μέχρι τώρα:

 

- Η παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου έχει λειτουργήσει προς όφελος των παραδοσιακά πιο αδύναμων χωρών. Οι παίκτες τους παίζουν σε προηγμένα πρωταθλήματα και έχουν πλέον παραστάσεις υψηλού ανταγωνισμού.

 

Πολλοί εξ αυτών εξάλλου πηγαίνουν από νεαρή ηλικία στις ακαδημίες ομάδων από προηγμένα πρωταθλήματα. Οι προπονητές δεν έχουν πια «μυστικά» καθώς όλοι ενημερώνονται και παρακολουθούν τις εξελίξεις.

 

Τα επιμέρους χαρακτηριστικά κάθε εθνικού ποδοσφαίρου υποχωρούν έναντι των κοινά ακολουθούμενων τακτικών του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

 

Η παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου έχει λειτουργήσει προς όφελος των παραδοσιακά πιο αδύναμων χωρών. Οι παίκτες τους παίζουν σε προηγμένα πρωταθλήματα και έχουν πλέον παραστάσεις υψηλού ανταγωνισμού

 

- Αποτέλεσμα αυτού είναι η απόσταση των παραδοσιακών μεγάλων δυνάμεων του ποδοσφαίρου από τις μικρότερες ομάδες να έχει μικρύνει πολύ. Η Αργεντινή δεν κέρδισε την Ισλανδία και έφτυσε αίμα για να κερδίσει την Νιγηρία. Η Ουρουγουάη κέρδισε δύσκολα την Αίγυπτο.

 

Το Ιράν παρ' ολίγο να κάνει «κηδεία» στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πορτογαλία. Η Νότια Κορέα έκανε «κηδεία» στη Γερμανία. Το Μαρόκο πήρε ισοπαλία από την Ισπανία.

 

- Υπήρξαν ελάχιστα αδιάφορα ματς. Το πάθος που επέδειξαν οι ομάδες που είχαν ήδη αποκλειστεί, ήταν εντυπωσιακό! Και αυτό γιατί οι παίκτες παίζουν για το όνομα, τη φήμη και τα συμβόλαια τους. Και δεν υπάρχει καλύτερο παλκοσένικο απ' ό,τι το Μουντιάλ.

 

- Η κατάρα των προηγούμενων πρωταθλητών χτύπησε και πάλι. Μετά την Γαλλία το 2002, την Ιταλία το 2010, την Ισπανία το 2014, ήρθε και η Γερμανία να προστεθεί στον κρίκο των πρόωρα έκπτωτων εστεμμένων.

 

Η κατάρα των προηγούμενων πρωταθλητών χτύπησε και πάλι. Μετά την Γαλλία το 2002, την Ιταλία το 2010, την Ισπανία το 2014, ήρθε και η Γερμανία να προστεθεί στον κρίκο των πρόωρα έκπτωτων εστεμμένων.


Ο λόγος; Συνήθως ο κορεσμός και η κόπωση. Η λογική ότι «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει». Κάθε προπονητής (ή ομοσπονδία) δυσκολεύεται να αποχωριστεί εκείνους που τον οδήγησαν τη χώρα στην κορυφή λίγα χρόνια πριν. Μόνο που αυτό το διάστημα αλλάζουν πολλά και οι εξελίξεις τους ξεπερνούν.

 

- Το VAR κάνει το ποδόσφαιρο καλύτερο. Διότι αποτρέπει τα λάθη και τις αδικίες. Μπορεί να κόβει το ρυθμό, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στα λάθη που μπορούν να καταστρέψουν έναν αγώνα ή μια διοργάνωση. Τίποτα όμορφο δεν υπάρχει σε ένα διαιτητικό λάθος, ειδικά αν γίνεται σε βάρος σου...

 

- Από τα πολλά ωραία γκολ της πρώτης φάσης ξεχώρισε αυτό του Πορτογάλου Κουαρέσμα με το Ιράν. Και από τις «μορφές» της φετινής διοργάνωσης ξεχωρίζει ο Όσκαρ Ταμπάρεζ της Ουρουγουάης που οδήγησε την ομάδα του στην πρωτιά του ομίλου βαδίζοντας με την πατερίτσα του.

 

 

 

Και στο προηγούμενο Μουντιάλ, στη Βραζιλία το 2014, η φάση των ομίλων ήταν εκπληκτική. Στη συνέχεια, όταν ξεκίνησαν τα νοκ-αουτ ματς το θέαμα έπεσε κάπως καθώς μπήκε στην εξίσωση ο παράγοντας σκοπιμότητα.

 

Μέχρι τώρα, πάντως, βλέπουμε καλό Μουντιάλ. Και ελπίζουμε για ακόμα καλύτερη συνέχεια!

 

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς έλεγε στη LIFO ότι θέλει να γίνει ο καλύτερος τενίστας του κόσμου

Αθλητισμός Όταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς έλεγε στη LIFO ότι θέλει να γίνει ο καλύτερος τενίστας του κόσμου

12.8.2020
Η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ έπαιξε για 10 μήνες στο σκοτάδι και τελικά τα κατάφερε

Αθλητισμός Η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ έπαιξε για 10 μήνες στο σκοτάδι και τελικά τα κατάφερε

26.9.2018
Άμυνα Αμπελοκήπων: Η ομάδα της προσφυγικής παραγκούπολης που κάποτε κοίταξε στα μάτια τον Παναθηναϊκό

Αθλητισμός Άμυνα Αμπελοκήπων: Η ομάδα της προσφυγικής παραγκούπολης που κάποτε κοίταξε στα μάτια τον Παναθηναϊκό

9.9.2018
Colin Kaepernich: ποιος είναι o αθλητής πίσω από την τολμηρή νέα καμπάνια της Nike

Αθλητισμός Colin Kaepernich: ποιος είναι o αθλητής πίσω από την τολμηρή νέα καμπάνια της Nike

5.9.2018
Τον Δεκαπενταύγουστο, στο Κούρντερε της Τουρκίας, παλεύουν για να γίνουν μέρος της ιστορίας

Αθλητισμός Τον Δεκαπενταύγουστο, στο Κούρντερε της Τουρκίας, παλεύουν για να γίνουν μέρος της ιστορίας

16.8.2018
Ο Bill Kouman  στα 40 του και πρώην υπέρβαρος, πρόσφατα τερμάτισε στον υπερμαραθώνιο της Σαχάρας

Αθλητισμός Ο Bill Kouman στα 40 του και πρώην υπέρβαρος, πρόσφατα τερμάτισε στον υπερμαραθώνιο της Σαχάρας

31.7.2018
Νίκος Γκάλης: Ο «γκάνγκστερ» που αγάπησαν οι Έλληνες

Αθλητισμός Νίκος Γκάλης: Ο «γκάνγκστερ» που αγάπησαν οι Έλληνες

23.7.2018
Οι πεχλιβάνηδες είναι μέρος της παγκόσμιας ιστορίας (+ 25 φωτογραφίες)

Αθλητισμός Οι πεχλιβάνηδες είναι μέρος της παγκόσμιας ιστορίας (+ 25 φωτογραφίες)

21.7.2018
Αντώνης Μέρλος: O 19χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής του ύψους στους νέους μιλάει στο LiFO.gr

Αθλητισμός Αντώνης Μέρλος: O 19χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής του ύψους στους νέους μιλάει στο LiFO.gr

21.7.2018
Ήταν το φετινό Μουντιάλ το πιο δίκαιο που έχουμε δει;

Αθλητισμός Ήταν το φετινό Μουντιάλ το πιο δίκαιο που έχουμε δει;

16.7.2018
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια