Έχουμε πολλούς λόγους να συμπαθούμε το γαλλικό ποδόσφαιρο κι αυτή ειδικά την Εθνική.

Ποιος άλλος μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα όλους τους Γάλλους;

Λίγες ώρες πριν τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου θυμόμαστε την ιστορία του πρώτου μαύρου ποδοσφαιριστή της Eθνικής Γαλλίας

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 | ΑΠΟ ΤΗ Δρ. ΓΚΡΟΥΣΕΝΚΑ

Σήμερα το απόγευμα, η Γαλλία παίζει τον τρίτο της τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου μέσα σε είκοσι χρόνια, δείχνοντας μια συνέπεια που είχαμε να δούμε από τη Βραζιλία του 2002.

 

Έχουμε πολλούς λόγους να συμπαθούμε το γαλλικό ποδόσφαιρο κι αυτή ειδικά την Εθνική. Για ορισμένους, το αξιοσημείωτο είναι το πόσο πολύχρωμη είναι.

 

Μελανό παράδειγμα το ρατσιστικό σχόλιο του πρώην προπονητή της Εθνικής Κροατίας, Ιγκόρ Στίματς, ότι η Κροατία παίζει «εναντίον της Αφρικανικής Ηπείρου». Παρόμοιες δηλώσεις έχει κάνει κατά καιρούς κι ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, που είχε μιλήσει για «ξένους παίκτες που τους βαφτίζουμε Εθνική Γαλλίας».

 

Το χρώμα τους καθόλου δεν σημαίνει ότι είναι «ξένοι» αλλά έτσι κι αλλιώς το γαλλικό ποδόσφαιρο δεν καταλαβαίνει από αυτά. Ο δρόμος έχει ανοίξει από το 1931 με τον Ραούλ Ντιάνιε ή «Μαύρη Αράχνη», τον πρώτο μαύρο Γάλλο διεθνή –για να συγκρίνουμε, ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής έπαιξε στη Εθνική Αγγλίας στα 1978 και ήταν ο Βιβ Άντερσον

Στην πραγματικότητα, κι αν έχει κάποια σημασία, όλοι οι Γάλλοι διεθνείς εκτός από δυο –τον Σαμουέλ Ουμτιτί που γεννήθηκε στο Καμερούν και τον Στεβ Μανταντά που γεννήθηκε στο Κονγκό– γεννήθηκαν στη Γαλλία κι όλοι μεγάλωσαν σε αυτήν.

 

Το χρώμα τους καθόλου δεν σημαίνει ότι είναι «ξένοι» αλλά έτσι κι αλλιώς το γαλλικό ποδόσφαιρο δεν καταλαβαίνει από αυτά. Ο δρόμος έχει ανοίξει από το 1931 με τον Ραούλ Ντιάνιε ή «Μαύρη Αράχνη», τον πρώτο μαύρο Γάλλο διεθνή –για να συγκρίνουμε, ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής έπαιξε στη Εθνική Αγγλίας στα 1978 και ήταν ο Βιβ Άντερσον.

 

Ο Ραούλ Ντιάνιε έπαιζε δεξί μπακ αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια. Ήταν ψηλός και γρήγορος αλλά δεν ήταν και τόσο τεχνικός μέσα στο γήπεδο. Έξω από αυτό, στο μποέμικο Παρίσι του Μεσοπολέμου, ο αριστοκρατικός και καλοντυμένος Ραούλ, στενός φίλος της Ζοζεφίν Μπέικερ, κυκλοφορούσε με μια εξημερωμένη λεοπάρδαλη ως κατοικίδιο.

 

Παρά την όχι και πολύ αθλητική ζωή που έκανε –ξενυχτούσε στα καμπαρέ της Μονμάρτρης έκανε παρέα με τραγουδιστές κι ηθοποιούς όπως ο Ζαν Γκαμπέν, πόζαρε για τα εξώφυλλα περιοδικών και κάπνιζε δυο πακέτα τσιγάρα τη μέρα– ήταν πολύ καλός ποδοσφαιριστής.

 

Ο Ραούλ Ντιάνιε και μια διαφήμιση για τα πολυκαταστήματα Galeries Lafayette.

 

Το 1936 κέρδισε το ντάμπλ με τη Ρασίγκ Παρί, παίζοντας, μάλιστα, πολλά ματς τερματοφύλακας διότι ο κανονικός τερματοφύλακας απαίτησε καλύτερο συμβόλαιο.

 

Στις 15 Φεβρουαρίου 1931, είκοσι μόλις ετών, έγινε λοιπόν ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής στην Εθνική Γαλλίας. Η πρώτη του συμμετοχή έγινε στο φιλικό ματς Γαλλία-Τσεχοσλοβακία γεμίζοντας με πίκρα τον πατέρα του που δεν ήρθε καν να καμαρώσει τον γιο του στο στάδιο. Μα γιατί;


Ο πατέρας του, ο Μπλεζ Ντιάνιε ήταν εξίσου, αν όχι πιο διάσημος από τον γιο του. Την ίδια χρονιά έγινε ο πρώτος μαύρος υφυπουργός σε γαλλική κυβέρνηση ενώ από το 1914 έγινε και ο πρώτος μαύρος βουλευτής που εκπροσώπησε τη Σενεγάλη.

 

Τα επιχειρήματα με τα οποία έπεισε τους συντοπίτες του να τον ψηφίσουν θα μπορούσαν να διαφωτίσουν και τον Ιγκόρ Στίματς και τον Ζαν-Μαρί Λεπέν: «Σας λένε πως δεν είστε Γάλλοι, πως δεν είμαι Γάλλος! Σας λέω πως είμαστε και πως έχουμε όλοι ίδια δικαιώματα. Είμαι μαύρος, η γυναίκα μου λευκή, τα παιδιά μου μιγάδες. Ποιος άλλος μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα όλους τους Γάλλους;»

 

Ο Ραούλ, λοιπόν, δεν μεγάλωσε στα γκέτο, όπως θέλει το στερεότυπο για κάθε μαύρο ή Άραβα ποδοσφαιριστή. Ήταν γιος βουλευτή και δεν έμαθε ποδόσφαιρο στις αλάνες αλλά στο Λύκειο Janson de Sailly, ένα από τα καλύτερα παριζιάνικα σχολεία.

 

Πήγαινε στις προπονήσεις σκαστός από το σπίτι του: ο υπηρέτης του κατέβαζε τον σάκο με τα αθλητικά ρούχα και άλλαζε στο ταξί. Η εμμονή του με την μπάλα δεν ενθουσίασε καθόλου τον πατέρα Ντιάνιε που τον προόριζε για γιατρό όπως τον άλλο γιο του, ή στρατιωτικό.

 

Προσπάθησε, μάλιστα, με το κύρος που του έδινε η θέση του, να εμποδίσει την επαγγελματικοποίηση του ποδοσφαίρου. Χωρίς αποτέλεσμα. Το γαλλικό πρωτάθλημα έγινε επαγγελματικό το 1932 κι ο Ραούλ Ντιάνιε σκόραρε δυο φορές στην πρεμιέρα.

 

Στην πραγματικότητα, κι αν έχει κάποια σημασία, όλοι οι Γάλλοι διεθνείς εκτός από δυο –τον Σαμουέλ Ουμτιτί που γεννήθηκε στο Καμερούν και τον Στεβ Μανταντά που γεννήθηκε στο Κονγκό– γεννήθηκαν στη Γαλλία κι όλοι μεγάλωσαν σε αυτήν.

 

Βέβαια, δεν πρέπει να ξέχνάμε ότι ο Μπλεζ κι ο Ραούλ Ντιάνιε ήταν μέλη μιας πλούσιας, ενσωματωμένης ελίτ, ενώ, την ίδια εποχή, η συντριπτική πλειοψηφία των ιθαγενών κατοίκων των αποικιών στερούνταν τα βασικά δικαιώματα.

 

Μερικούς μήνες μετά την πρώτη κλήση του γιου του στην Εθνική Γαλλίας, ο Μπλεζ εγκαινίασε την μεγάλη «Έκθεση Αποικιών», η οποία γνώρισε τεράστια επιτυχία.

 

Οι επισκέπτες συνέρρεαν για να δουν, μεταξύ άλλων, ιθαγενείς ντυμένους με παραδοσιακά ρούχα να ζουν μέσα σε παραδοσιακές καλύβες και παρουσιάζονται ως εκθέματα σε ένα είδος ζωολογικού κήπου με ανθρώπους. Ανάμεσα στους ιθαγενείς, ο Κανάκος προπάππους του παγκόσμιου πρωταθλητή του 1998, Κριστιάν Καρεμπέ...

 

Ο Ραούλ Ντιάνιε φόρεσε τα εθνικά χρώματα 18 φορές και συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938 στη Γαλλία. Συμπαίκτες στην Εθνική είχε ανθρώπους που δεν γεννήθηκαν ή δεν έγιναν ποτέ Γάλλοι, όπως τους Αυστριακούς Χένρι Χιλτλ, Γκούστι Τζόρνταν και Ρούντι Χίντεν, που, μετά την προσάρτηση της χώρας τους από τον Χίτλερ το 1938, πήραν τη γαλλική υπηκοότητα για να μην παίξουν στην ναζιστική Εθνική Γερμανίας.

 

Επίσης, τους βορειοαφρικάνους Αμπντελκαντέρ Μπεν Μπουαλί και το «Μαύρο μαργαριτάρι», τον Λαρμπί Μπεν Μπαρέκ, που ήταν για χρόνια ο πιο καλοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στη Γαλλία και ο πρώτος Γάλλος ποδοσφαιριστής που πήρε μεταγραφή για ξένη ομάδα, την Ατλέτικο Μαδρίτη

 

Όταν η Εθνική Γαλλίας, τον Δεκέμβρη του 1938, αντιμετώπισε την Εθνική της φασιστικής Ιταλίας στη Νάπολη, οι Ιταλοί αποδοκίμασαν το «μαύρο μαργαριτάρι». Αυτός στάθηκε στη μέση του γηπέδου και τραγούδησε τη Μασσαλιώτιδα.

 

Ο Μπεν Μπαρέκ δεν απέκτησε ποτέ τη γαλλική υπηκοότητα αν και έπαιζε, όπως το επέτρεπαν τότε οι κανονισμοί, με τα χρώματα της Γαλλίας μέχρι τα 37 του, το 1954.

 

Περισσότερα για τον Ραούλ Ντιάνιε μπορείτε να διαβάσετε εδώ

 

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς έλεγε στη LIFO ότι θέλει να γίνει ο καλύτερος τενίστας του κόσμου

Αθλητισμός Όταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς έλεγε στη LIFO ότι θέλει να γίνει ο καλύτερος τενίστας του κόσμου

12.8.2020
Η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ έπαιξε για 10 μήνες στο σκοτάδι και τελικά τα κατάφερε

Αθλητισμός Η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ έπαιξε για 10 μήνες στο σκοτάδι και τελικά τα κατάφερε

26.9.2018
Άμυνα Αμπελοκήπων: Η ομάδα της προσφυγικής παραγκούπολης που κάποτε κοίταξε στα μάτια τον Παναθηναϊκό

Αθλητισμός Άμυνα Αμπελοκήπων: Η ομάδα της προσφυγικής παραγκούπολης που κάποτε κοίταξε στα μάτια τον Παναθηναϊκό

9.9.2018
Colin Kaepernich: ποιος είναι o αθλητής πίσω από την τολμηρή νέα καμπάνια της Nike

Αθλητισμός Colin Kaepernich: ποιος είναι o αθλητής πίσω από την τολμηρή νέα καμπάνια της Nike

5.9.2018
Τον Δεκαπενταύγουστο, στο Κούρντερε της Τουρκίας, παλεύουν για να γίνουν μέρος της ιστορίας

Αθλητισμός Τον Δεκαπενταύγουστο, στο Κούρντερε της Τουρκίας, παλεύουν για να γίνουν μέρος της ιστορίας

16.8.2018
Ο Bill Kouman  στα 40 του και πρώην υπέρβαρος, πρόσφατα τερμάτισε στον υπερμαραθώνιο της Σαχάρας

Αθλητισμός Ο Bill Kouman στα 40 του και πρώην υπέρβαρος, πρόσφατα τερμάτισε στον υπερμαραθώνιο της Σαχάρας

31.7.2018
Νίκος Γκάλης: Ο «γκάνγκστερ» που αγάπησαν οι Έλληνες

Αθλητισμός Νίκος Γκάλης: Ο «γκάνγκστερ» που αγάπησαν οι Έλληνες

23.7.2018
Οι πεχλιβάνηδες είναι μέρος της παγκόσμιας ιστορίας (+ 25 φωτογραφίες)

Αθλητισμός Οι πεχλιβάνηδες είναι μέρος της παγκόσμιας ιστορίας (+ 25 φωτογραφίες)

21.7.2018
Αντώνης Μέρλος: O 19χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής του ύψους στους νέους μιλάει στο LiFO.gr

Αθλητισμός Αντώνης Μέρλος: O 19χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής του ύψους στους νέους μιλάει στο LiFO.gr

21.7.2018
Ήταν το φετινό Μουντιάλ το πιο δίκαιο που έχουμε δει;

Αθλητισμός Ήταν το φετινό Μουντιάλ το πιο δίκαιο που έχουμε δει;

16.7.2018
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια