5 κόκκινα κρασιά και ένα σπάνιο ροζέ για τα πρώτα φθινοπωρινά τραπέζια
Γεύση

5 κόκκινα κρασιά και ένα σπάνιο ροζέ για τα πρώτα φθινοπωρινά τραπέζια

Από τυπικά χαρμάνια και θερμές γεύσεις, μέχρι φρουτώδη τελειώματα και στιβαρές ποικιλίες

Για τους οινόφιλους, το παρατεταμένο ελληνικό καλοκαίρι είναι πολλές φορές «βασανιστικό», όσον αφορά την κατανάλωση ερυθρών κρασιών. Συχνά ακούμε τσιτάτα όπως «αν δεν βάλω πουλόβερ, δεν ξεκινάω τα κόκκινα», «τζάκι και ερυθρά πάνε πακέτο» κι ένα σωρό παρόμοια. Η αλήθεια είναι ότι όταν ο καιρός ψυχραίνει και τα ελαφριά γεύματα δώσουν τη θέση τους σε πλουσιότερες γεύσεις, τότε ένα ερυθρό κρασί πίνεται πιο ευχάριστα. Εμείς σας προτείνουμε 5 ερυθρά κρασιά που δοκιμάσαμε πρόσφατα και μας άφησαν ιδιαίτερα ευχάριστη «επίγευση». Guest star για το τέλος ένα ροζέ, που θα σας ξεσηκώσει!

 

ΑΤΜΑ

Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο - Μανδηλαριά / 2014

Ο Αποστόλης Θυμιόπουλος είναι δημοφιλής για το Γη & Ουρανός, το μοντέρνο ξινόμαυρο που κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους της ποικιλίας. Το ΑΤΜΑ είναι η νέα του πρόταση, από τον ευφάνταστο συνδυασμό των στιβαρών ποικιλιών ξινόμαυρου και μανδηλαριάς. Αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, με νύξεις δέρματος και πιπεριού. Στο στόμα, μαλακές τανίνες, θερμό αλκοόλ και γεμάτη, φρουτώδης γεύση. Πλεονέκτημα η καλή σχέση ποιότητας-τιμής.


ΛΑΓΚΥΡΟΣ

Οινοποιία Τσαντίρη / Φωκιανό - Μανδηλαριά / 2014

Τυπικό χαρμάνι του νοτιοανατολικού Αιγαίου, ο Λάγκυρος είναι ένα ρουστίκ ερυθρό με ικαριώτικο χαρακτήρα. Διακριτικά αρώματα κερασιού και αποξηραμένου δαμάσκηνου. Ελαφρύ σώμα, ευχάριστες τανίνες, καλή οξύτητα και επίγευση με κερασένιο τελείωμα.


ΙΝΙΜΑ ΝΕΓΚΟΣΚΑ

Κατώγι Στροφυλιά / Νεγκόσκα / 2015

Νέα μονοποικιλιακή ετικέτα από το ιστορικό κτήμα του Μετσόβου. Η ποικιλία Νεγκόσκα (πήρε το όνομά της από τη λέξη Νεγκούς, όπως ονομάζεται στα σλάβικα η Νάουσα) χρησιμοποιείται σε χαρμάνια για να μαλακώνει την τραχύτητα του ξινόμαυρου. Η παραγωγή της είναι περιορισμένη και σπάνια τη συναντάμε μόνη της. Φρεσκάδα και φρουτώδης χαρακτήρας, με μαλακές τανίνες και ήπια οξύτητα.


ΛΗΜΝΕΟΝ

Κτήμα Πόρτο Καρράς / Λημνιό / 2013

Αρχαία ελληνική ποικιλία, που το όνομά της μαρτυρά την προέλευσή της από το όμορφο νησί του Αιγαίου (στη Λήμνο, όπου ονομάζεται Καλαμπάκι). Εδώ και αιώνες καλλιεργείται επίσης στη Θράκη, στην ανατολική Μακεδονία και στη Χαλκιδική. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε ότι σημαντικοί αμπελώνες με λημνιό υπάρχουν στο Άγιο Όρος. Τα αμπελοτόπια του Κτήματος Καρρά βρίσκονται στην περιοχή όπου σμίγει το όρος Μελίτωνας με το Αιγαίο. Στη μύτη, πικάντικα αρώματα πιπεριού και μπαχαρικών. Στόμα πλούσιο, με μαλακές τανίνες, ήπια οξύτητα κι ευχάριστο τελείωμα.


ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ

Οινοποιείο Ακριώτου / Pinot Noir / 2015

Οι προτάσεις της κοσμοπολίτικης ποικιλίας από ελληνικά αμπελοτόπια είναι λιγοστές και πάντα έχουμε να κάνουμε με κρασιά που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι. Η οινολόγος Βασιλική Ακριώτου, με σταφύλια από την ορεινή Αιγιαλεία, τόλμησε ένα Pinot Noir δεξαμενής και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά φίνο.


LE ROSE' natural

Κτήμα Λίγα / Ξινόμαυρο / 2014

«Natural wines» είναι τα κρασιά που προέρχονται από βιολογική (τουλάχιστον) καλλιέργεια και φυσική οινοποίηση, στα οποία έχουν προστεθεί δηλαδή μαγιά, ένζυμα κ.λπ. Επιπλέον, έχουν χαμηλά ή καθόλου θειώδη – η συγκεκριμένη ετικέτα έχει 15 mg/l, έναντι 210 mg/l που προβλέπουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οικογένεια Λίγα από την Πέλλα εφαρμόζει τη μέθοδο Permaculture Masanobu Fukuoka (φυσική αειφόρος καλλιέργεια), αναζητώντας, με φυσικές μεθόδους, πλούτο στο σταφύλι. Παιχνιδιάρικο frisante (από σάκχαρα που ζύμωσαν στη φιάλη), με διακριτικά αρώματα φράουλας, νύξεις ορυκτότητας και ώριμου σταφυλιού. Στο στόμα, μέτρια οξύτητα και ελαφρά τανικό. Ίσως δυσκολευτείτε να βρείτε αυτή την ετικέτα, μια και η μεγαλύτερη ποσότητα από τον περιορισμένο αριθμό φιαλών εξάγεται, όμως πραγματικά αξίζει τον κόπο να γευτείτε αυτό το νόστιμο κρασί.

 

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια