Γεύση

6 μακαρονάδες «της μαμάς» που μας γεμίζουν νοσταλγία

Εύκολες συνταγές για το πιο αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων από την ομάδα του μακαρονάδικου «Ακάκιος»

Τα τελευταία χρόνια τη λέμε «pasta», αποδίδοντας ορθώς μεν την ιταλική της καταγωγή, αγνοώντας δε τις ελληνικές επιρροές της όχι μόνο στις συνταγές αλλά και στα υλικά και τον τρόπο μαγειρέματος.

 

Οι ελληνικές μακαρονάδες, λοιπόν, έχουν αποκτήσει μεγάλη ιστορία και δική τους προσωπικότητα σε «μαμαδίστικα» χέρια, σε κουζίνες επαγγελματικές παραδοσιακών μαγεριών αλλά και σύγχρονων εστιατορίων που τιμούν την ελληνική κουζίνα.

 

Τέτοιες συνταγές αναζητήσαμε στην κουζίνα του Ακάκιου στο Παλαιό Φάληρο (Αγ. Τριάδας 1), που δηλώνει μακαρονάδικο κι έχει δείξει ότι ξέρει καλά τη γλώσσα της ελληνικής μακαρονάδας.

 

Εκεί, η ομάδα της κουζίνας με τους Αιμιλιάνο, Μάκη, Κουζάλ και Κώστα δημιούργησαν για τη LiFO μαμαδίστικες μακαρονάδες, πατώντας σε συνταγές της ιδιοκτήτριας του εστιατορίου Δέσποινας Χατζηκωσταρά.

 

Οι ελληνικές μακαρονάδες έχουν αποκτήσει μεγάλη ιστορία και δική τους προσωπικότητα σε «μαμαδίστικα» χέρια, σε κουζίνες επαγγελματικές παραδοσιακών μαγεριών αλλά και σύγχρονων εστιατορίων που τιμούν την ελληνική κουζίνα.

 

Mε κιμά, η all time classic

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

2 καρότα μέτρια τριμμένα

2 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

1 κ.γ. μέλι

500 γρ. σπαγγέτι Νο6

Αλάτι, πιπέρι

Προαιρετικά τριμμένη γραβιέρα

 

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το καρότο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό κι αλάτι βράζουμε τα μακαρόνια 1 λεπτό λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Σερβίρουμε τα μακαρόνια και προσθέτουμε τον κιμά. Γαρνίρουμε με τριμμένο τυρί.

 

Με κοκκινιστό ροστ-μπιφ από τα βάθη της δεκαετίας του '70

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

750 γρ. μοσχαρίσιο κρέας χτένι κομμένο σε μερίδες

4 ώριμες ντομάτες τριμμένες

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμέα

2 καρότα τριμμένα

1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

Λίγοι κόκκοι μπαχάρι

2 φύλλα δάφνης

Αλάτι, πιπέρι

500 γρ. λινγκουίνι

 

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρέας με το κρεμμύδι και το καρότο μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε την ντομάτα κι ένα φλιτζάνι νερό χλιαρό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε αλάτι,πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι. Σιγομαγειρεύουμε για 60 λεπτά. Μισή ώρα πριν από το τέλος αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα. Βράζουμε τα λινγκουίνι, ακολουθώντας τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο τα ζυμαρικά και από πάνω το κοκκινιστό κρέας.

 

Η αγροτική, χοντρό μακαρόνι με μελιτζάνα

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

1 μελιτζάνα φλάσκα κομμένη σε μπαστουνάκια

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

2 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

200 γρ. φέτα κομμένη σε κύβους

2-3 φύλλα βασιλικού

Αλάτι, πιπέρι

500 γρ. μακαρόνι χοντρό

 

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τη μελιτζάνα για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Πριν από το τέλος, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα, κρατώντας στην άκρη λίγους κύβους για γαρνίρισμα. Βράζουμε τα χοντρά μακαρόνια και κρατάμε ένα σφηνάκι από το νερό τους. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στη σάλτσα μαζί με το σφηνάκι νερό. Ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά και σερβίρουμε αμέσως. Γαρνίρουμε με κύβους φέτας και φύλλα βασιλικού.

 

Η θαλασσινή

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

250 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση

1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

150 γρ. τόνος νερού Αλοννήσου

1 κ.σ. κάππαρη

Αλάτι, πιπέρι

500 γρ. σπαγγέτι

 

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα ντοματίνια, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα κομμάτια τόνου, την κάππαρη και ανακατεύουμε απαλά. Βράζουμε τα μακαρόνια ακολουθώντας τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, τα αφαιρούμε με την τσιμπίδα και τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως, γαρνίροντας με φύλλα βασιλικού.

 

Η πηλιορείτικη, με σπετζοφάι στο τηγάνι

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

300 γρ. λουκάνικο μοσχαρίσιο, κομμένο σε ροδέλες

50 γρ. πιπεριά πράσινη κέρατο, κομμένη σε ροδέλες

50 γρ. πιπεριά κέρατο, κόκκινη κομμένη σε ροδέλες

½ κ.γ. μπούκοβο καυτερό

1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο

2 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί

150 γρ. φέτα Τραχειάς σε κύβους

½ κ.γ. φρέσκια ρίγανη

500 γρ. σπαγγέτι Νο 6

 

Για το καραμελωμένο κρεμμύδι

½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

Λίγο ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη καστανή

1 κ.σ. μηλόξιδο

 

Εκτέλεση

Σε τηγανάκι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μηλόξιδο και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσει.

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το λουκάνικο με το βούτυρο και προσθέτουμε τις πιπεριές για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το καραμελωμένο κρεμμύδι και μπούκοβο, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Πριν από το τέλος προσθέτουμε τη φέτα.

Βράζουμε τα σπαγγέτι, ακολουθώντας τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, τα αφαιρούμε με την τσιμπίδα και τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε απαλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά, σερβίρουμε και γαρνίρουμε με φρέσκια ρίγανη και κύβους φέτας.

 

Η ορφανή, που αποθεώνει την απλότητα

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. χοντρό μακαρόνι

3 κ.σ. στακοβούτυρο

250 γρ. ξινομυζήθρα

Αλάτι, χοντροτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το στακοβούτυρο και προσθέτουμε τα βρασμένα μακαρόνια. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε την ξινομυζήθρα. Ανακατεύουμε με τσιμπίδα μέχρι να ενσωματωθεί η ξινομυζήθρα. Σερβίρουμε και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

H ομάδα της κουζίνας αποτελείται από τον Αιμιλιάνο, τον Μάκη, τον Κουζάλ και τον Κώστα.

 

Γεύση
1 Σχόλια
Network 17.9.2017 | 16:49
Απλές συνθέσεις που ανασύρουν όμορφες αναμνήσεις από οικογενειακά τραπέζια πίσω κάποιες 10ετιες... , εξαιρετική ιδέα, τις κράτησα όλες!!