H διαφορά του κρασιού σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα είναι ότι αναζητά απεγνωσμένα παρέα. Γι' αυτό, καλέστε φίλους και απολαύστε μαζί τους τις προτάσεις μας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση

Έξι ελληνικά κρασιά, ιδανικά για αυτήν την εποχή

Κόκκινα κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα που θα ταιριάξουν άψογα με τα φαγητά του χειμώνα

Σας συστήνουμε 6 αξιόλογα ελληνικά κρασιά που δοκιμάσαμε αυτές τις γιορτές και αξίζει να συντροφεύσουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Μόνο να θυμάστε πάντα ότι η διαφορά του κρασιού σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα είναι ότι αναζητά απεγνωσμένα παρέα. Γι' αυτό, καλέστε φίλους και απολαύστε μαζί τους τις προτάσεις μας.

 

Όντως τυχαίο είναι ή μήπως έχει ανέβει αισθητά η ποιότητα των κρασιών; Ναι, η ποιότητα έχει ανέβει, όμως η διάρκεια θα καθορίσει πού μπορούν να φτάσουν.

 

ΝΕΑΡΟΣ ΤΣΑΠΟΥΡΝΑΚΟΣ

Βελβεντό, Κοζάνη

Κτήμα Βογιατζή / Τσαπουρνάκος / 2017

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Τα φρέσκα ερυθρά κρασιά σπάνια εντυπωσιάζουν. Η φρέσκια εκδοχή (χωρίς ωρίμανση σε βαρέλι) του «βασιλιά βατράχου» από το Βελβεντό Κοζάνης αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό οινόφιλο. Ο δρ Γιάννης Βογιατζής γνωρίζει τον Τσαπουρνάκο (κλώνος της ποικιλίας Cabernet Franc) όσο κανένας άλλος οινοποιός.


Η φετινή σοδειά έδωσε εξαιρετικά σταφύλια κι έτσι έχουμε στο τραπέζι μας ένα ερυθρό με όγκο, φρεσκάδα και νεύρο. Επιπλέον, δείχνει ότι θα έχει σπουδαία εξέλιξη την επόμενη 3ετία.

 

ΝΕΜΕΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΣ RESERVE

Γυμνό Νεμέας, Κορινθία

Οινοποιία Παρπαρούση / Αγιωργίτικο / 2013

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο για τα κρασιά της Νεμέας πως «ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται και το στυλ οινοποίησης που ακολουθεί κάθε οινοποιείο, τα κρασιά μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους».


Και αν οι τάσεις στα ελληνικά ερυθρά, όχι μόνο για τα Αγιωργίτικα, ζητούν πληθωρικότητα, ο καλός οινοποιός Θανάσης Παρπαρούσης και οι κόρες του «αποτυπώνουν» στα κρασιά τους τη φινέτσα και την πραότητα του χαρακτήρα τους. Μια premium Νεμέα που αξίζει να γνωρίσετε, εντελώς διαφορετική απ' ό,τι έχετε δοκιμάσει έως σήμερα.

 

ΛΗΜΝΙΩΝΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ

Τύρναβος, Λάρισα

Κτήμα Ζαφειράκη / Λημνιώνα / 2015

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Η Λημνιώνα είναι μια ερυθρή ποικιλία που συναντάμε στη Θεσσαλία. Αυτή η τοπική ποικιλία δεν θα είχε τέτοια εξέλιξη αν ο Χρήστος Ζαφειράκης δεν έδειχνε τέτοιο πάθος και αφοσίωση σε αυτήν. Μοναδική συμπύκνωση, κομψότητα και ελκυστικό αρωματικό μπουκέτο. Ρουμπινί χρώμα και αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, ανθικές και βοτανικές νότες, λευκό πιπέρι και γλυκόριζα.
Στο στόμα αισθητή οξύτητα που χαρίζει ζωντάνια. Ζουμερή, φρουτώδης αίσθηση, βελούδινες τανίνες και εντυπωσιακή γευστική πολυπλοκότητα. Απολαυστική επίγευση κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών. Ένα σπουδαίο ελληνικό ερυθρό, κάθε χρόνο και καλύτερο.

 

ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ ΝΤΟΥΓΚΟΣ

Ραψάνη, Λάρισα

Οινοποιείο Ντούγκος / Μαυροτράγανο / 2015

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Εξηγούμαι, για να μην παρεξηγούμαι: καμία σχέση δεν έχω με τη Θεσσαλία, τυχαία προτείνουμε δύο συνεχόμενες ετικέτες από την περιοχή. Όμως αναρωτιέμαι, όντως τυχαίο είναι ή μήπως έχει ανέβει αισθητά η ποιότητα των κρασιών; Ναι, η ποιότητα έχει ανέβει, όμως η διάρκεια θα καθορίσει πού μπορούν να φτάσουν.


Τον Θάνο Ντούγκο τον γνωρίζουμε κυρίως για την εξαίσια Ραψάνη του (τοπικό χαρμάνι αποτελούμενο από ξινόμαυρο, κρασάτο και σταυρωτό). Εδώ μας εντυπωσιάζει με την τολμηρή του πρόταση από Μαυροτράγανο, τη σαντορινιά ποικιλία που λίγοι απολαμβάνουν λόγω τιμής και περιορισμένης παραγωγής.

 

MV ΜΑΥΡΟΥΔΙ

Άβδηρα, Ξάνθη

Ανατολικοί Αμπελώνες /Μαυρούδι - Merlot - Cabernet Sauvignon / 2014

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Από τον βορειότερο παραθαλάσσιο αμπελώνα της χώρας, ακολουθώντας πιστά τις μεθόδους βιολογικής γεωργίας, ένα ενδιαφέρον χαρμάνι, με το Μαυρούδι να επικρατεί του Cabernet Sauvignon και του Merlot. Αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων και σοκολάτας με νύξεις βανίλιας και δέρματος. Γεμάτη γεύση, αισθητή οξύτητα, στρογγυλές τανίνες και τελείωμα με ένταση.
Όσοι ψάχνετε για οινοποιεία που δείχνουν να ξεχωρίζουν, η καλή δουλειά που κάνουν στη Θράκη τα αδέλφια Νικολαΐδη είναι ένα καλό παράδειγμα.

 

SAMOS 1958

Μαλαγάρι, Σάμος

ΕΟΣ Σάμου / Μοσχάτο Σάμου / 1958

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Συχνή διαμάχη στις συζητήσεις των οινόφιλων προκαλεί η περιοχή που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στον οινικό χάρτη της Ελλάδας. Φαβορί ή γκανιάν, νησί θα είναι... και η Σάμος είναι μέσα στην τριάδα! Μεγάλη οινική παράδοση, εξαιρετικά ορεινά αμπελοτόπια, ξακουστά στον πλανήτη τα επιδόρπια κρασιά της. Όταν πριν από έναν χρόνο δοκιμάσαμε (χωρίς ετικέτα τότε) αυτό το κρασί χάσαμε τη μιλιά μας.

 

Τι να πρωτοπεριγράψεις; Συμπύκνωση, αρώματα, γεύση ή αξέχαστη επίγευση; Κρασί 60 ετών, τότε που η καλλιέργεια και η οινοποίηση γίνονταν χωρίς καμία παρέμβαση, με ελάχιστες τεχνικές γνώσεις, κι όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει όσους ισχυρίζονται ότι η ήπια φροντίδα και υγεία του αμπελιού, η αφοσίωση και το πάθος αρκούν για να επιτύχουν ένα σπουδαίο κρασί.


Το εκλεκτό αυτό επιδόρπιο Μοσχάτο εσοδείας 1958 εμφιαλώθηκε για τη γαλλική αγορά. Στην Αθήνα εμφανίστηκαν πρόσφατα ελάχιστες φιάλες και σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να αναζητήσετε μία από αυτές. Πρόκειται για έπος, όχι απλώς για ένα ακόμα κρασί.

 

Γεύση
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια