Στην πατρίδα του εκλεκτού τσίπουρου καλλιεργείται η ποικιλία Μοσχάτο που ευδοκιμεί μόνο σ' αυτή την περιοχή διατηρώντας μια μακραίωνη  παράδοση, η οποία παραμένει αναλλοίωτη στους αιώνες και περνά από γενιά σε γενιά.
Γεύση

Δεκαράκι Μονοποικιλιακά Αποστάγματα: σεβασμός και αγάπη στην παράδοση

Όλη η αυθεντικότητα του Τυρνάβου κλεισμένη σε ένα μπουκάλι

Ο Τύρναβος είναι μια περιοχή της Θεσσαλίας που θεωρείται ορόσημο για την σύγχρονη αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία. Χτισμένος στα αριστερά του Τιταρήσιου ποταμού (Ξηριά) αποτελεί το σταυροδρόμι που συνδέει την πεδιάδα της Λάρισας με την Ελασσόνα.

 

Με μεγάλη ιστορία άκμασε τον 18ο αιώνα ενώ σήμερα η πόλη του Τυρνάβου είναι ευρύτατα γνωστή για την άριστη ποιότητα των κρασιών της και φυσικά το γευστικότατο τσίπουρο.


Στην πατρίδα του εκλεκτού τσίπουρου καλλιεργείται η ποικιλία Μοσχάτο που ευδοκιμεί μόνο σ' αυτή την περιοχή διατηρώντας μια μακραίωνη  παράδοση, η οποία παραμένει αναλλοίωτη στους αιώνες και περνά από γενιά σε γενιά.


Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Βάιος Βασδαβάνος, ένας αμπελοκαλλιεργητής από το Δαμάσι Τυρνάβου αρχίζει να παράγει και να εμπορεύεται κρασί και τσίπουρο στη δική του μικρή οικοτεχνία. Σταδιακά, οι οίνοι αποκτούν μεγάλη φήμη στην περιοχή για την εξαιρετική ποιότητα και το μοναδικό τους άρωμα. 

 

Κάπως έτσι και με μεγάλη αγάπη για τα αποστάγματα και τα αρώματα του τόπου, οι τρεις γιοι του αποφασίζουν να συνεχίσουν την παράδοση του πατέρα τους, και ιδρύουν το 1959 την Οινοποιία Βασδαβάνου.

 

Ένα χαρακτηριστικό που κάνει το Δεκαράκι να είναι δικαιωματικά ο βασιλιάς στην παράδοση, είναι η διαδικασία απόσταξής του και ο αρωματικός τους χαρακτήρας. Τα αρώματα από τα στέμφυλα του Μοσχάτου, της Μαλαγουζιάς και του Ροδίτη, αναδύονται μέσα από τη διαδικασία της πολλαπλής απόσταξης η οποία απαιτεί χρόνο και πραγματοποιείται με παραδοσιακά μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες.


Στις μέρες μας η Οικογένεια Βασδαβάνου συνεχίζει την παράδοση της οινοποιίας ως μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση έχοντας κληρονομήσει τα μυστικά, την τεχνική αλλά και το μεράκι της οικογενειακής επιχείρησης.


Το επονομαζόμενο «Δεκαράκι» γεννήθηκε στον Τύρναβο. Παράγεται και εμφιαλώνεται από την Οινοποιία Βασδαβάνου και κλείνει στο μπουκάλι του όλη την αυθεντικότητα και την παράδοση του τόπου.

 

Ένα χαρακτηριστικό που κάνει το Δεκαράκι να είναι δικαιωματικά ο βασιλιάς στην παράδοση, είναι η διαδικασία απόσταξής του και ο αρωματικός τους χαρακτήρας.

 

Τα αρώματα από τα στέμφυλα του Μοσχάτου, της Μαλαγουζιάς και του Ροδίτη, αναδύονται μέσα από τη διαδικασία της πολλαπλής απόσταξης η οποία απαιτεί χρόνο και πραγματοποιείται με παραδοσιακά μέσα σε ελληνικούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες.

 

Το «Δεκαράκι Μοσχάτο» πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα από εκλεκτούς τυρναβίτικους -και όχι μόνο- μεζέδες. Κρυστάλλινο, άχρωμο με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα. Το άρωμα του καθαρό, έντονο, χωρίς παλαίωση, θυμίζοντας σύκο, σταφίδα, καρύδι, τριαντάφυλλο και γαρύφαλλο.

 

Όσον αφορά την γεύση: ξηρό, ζεστό, με πλούσιο σώμα, θυμίζει σύκο, σταφίδα, καρύδι, αχλάδι, περγαμόντο, τριαντάφυλλο και γαρύφαλλο. Απόσταγμα ισορροπημένο, πολύπλοκο, με μακρά επίγευση.

 

Το «Δεκαράκι» παραμένει σύντροφος σε όλες τις στιγμές μας και κυρίως ενώνει την παρέα ως ένα εμβληματικό ποτό-σήμα κατατεθέν της ελληνικής φιλοξενίας. Το καλοκαίρι είναι εδώ και κάθε τσούγκρισμα αποτελεί κι ένα ζεστό καλωσόρισμα.


Μπορούμε να το απολαύσουμε παρέα με μανούρι ψητό, παραδοσιακές πίτες με κίτρινα τυριά, τηγανιές και φυσικά με πικάντικους κρεατικούς μεζέδες όπως απάκι και λουκάνικο, καθώς και με καλομαγειρεμένα ψητά με σάλτσες.


Αντίστοιχα, το τσίπουρο «Δεκαράκι Μαλαγουζιά», παράγεται μόνο από Μαλαγουζιά σταφύλι. Συνοδεύετε ευχάριστα με θαλασσινά και ψάρια σχάρας ενώ επίσης μπορούμε να το απολαύσουμε με καπνιστά, παστά ψάρια, αρωματισμένα με λεμόνι. Καθαρό, κρυστάλλινο, άχρωμο με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα.


Το άρωμα του; Καθαρό, έντονο, θυμίζει εσπεριδοειδή, λευκά λουλούδια, ροδάκινο και βερίκοκο, μέλι, λεμόνι και πράσινο μήλο. Ξηρό, ζεστό, με πλούσιο σώμα που η γεύση του θυμίζει εσπεριδοειδή, λευκά λουλούδια όπως γαρδένια, γιασεμί, αγιόκλημα καθώς και νότες από μέλι, λεμόνι, πράσινο μήλο, ροδάκινο και βερίκοκο. Ένα απόσταγμα ιδιαίτερα ανθικό, με αρώματα που μεγεθύνονται στο στόμα και επιμένουν στην επίγευση.

 

 

Το "Δεκαράκι Μοσχάτο" πίνεται δροσερό, στους 10°C, και συνοδεύεται άριστα από εκλεκτούς τυρναβίτικους -και όχι μόνο- μεζέδες.


Στην ίδια κατηγορία το τσίπουρο «Δεκαράκι Ροδίτης», παράγεται μόνο από Ροδίτη σταφύλι και ξεχωρίζει για τα λεμονάτα και φρουτώδη αρώματά του. Ιδανικός συνδυασμός με τηγανητά, μαριναρισμένα θαλασσινά, ελαφριές σαλάτες, αλοιφές, καθώς και με φίνα ψητά της ώρας.

 

Κρυστάλλινο, άχρωμο με πυκνά δάκρυα που κατεβαίνουν με μέτρια ταχύτητα διακρίνεται για τον ήπιο αρωματικό χαρακτήρα, με αρώματα μελιού (πετιμέζι), λεμονιού και μπανάνας. Τέλος, με γεύση δροσιστικής οξύτητας φέρνει στο μυαλό μέλι (πετιμέζι), λεμόνι και μπανάνα. Πρόκειται για ένα απόσταγμα ξηρό με στρογγυλή, γεμάτη και μαλακή γεύση.


Το «Δεκαράκι» παραμένει σύντροφος σε όλες τις στιγμές μας και κυρίως ενώνει την παρέα ως ένα εμβληματικό ποτό-σήμα κατατεθέν της ελληνικής φιλοξενίας. Το καλοκαίρι είναι εδώ και κάθε τσούγκρισμα αποτελεί κι ένα ζεστό καλωσόρισμα.

 

 

Info:

Περισσότερες πληροφορίες στο www.dekaraki.gr

Γεύση
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια