Γεύση

Le Beaujolais nouveau est arrivé

Το Beaujolais nouveau θα είναι σε λίγες μέρες έτοιμο για κατανάλωση. Αυτές είναι οι 4 σημαντικότερες ετικέτες που θα κυκλοφορήσουν στην Αθήνα!

Εικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO

 

Η λέξη «Beaujolais» προσδιορίζει τη γεωγραφική προέλευση του κρασιού, μια οινική ζώνη στο νότιο τμήμα της Βουργουνδίας, στη Γαλλία. Η λέξη «nouveau» πρακτικά σημαίνει «από την παραγωγή στην κατανάλωση» και τεχνικά προσδιορίζει τη μέθοδο παραγωγής με την οποία οι ρώγες των σταφυλιών τοποθετούνται αυτούσιες σε δεξαμενές και ζυμώνονται ολόκληρες, με αποτέλεσμα ένα φρέσκο, ανάλαφρο κρασί, με έντονα φρουτώδη γεύση. Το nouveau πίνεται δροσερό και η διάρκεια ζωής του είναι περίπου μέχρι το Πάσχα. Το Beaujolais nouveau προέρχεται από την ερυθρή ποικιλία Gamay, η καλλιέργεια της οποίας εμφανίζεται στην περιοχή τον Μεσαίωνα.


Και φτάνουμε στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, που η επιστήμη του κρασιού δίνει τη θέση της στο marketing. Παρότι η παράδοση κατανάλωσης φρέσκων κρασιών ξεκινά τον 19ο αιώνα, το 1951, κατ' εξαίρεση σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία, οινοπαραγωγοί του Beaujolais αποκτούν το δικαίωμα να διαθέσουν πρώτοι το κρασί τους στην αγορά τον Νοέμβριο. Για το γεγονός αυτό στήνονται γιορτές και πανηγύρια στην περιοχή και με το πέρασμα των χρόνων το «προϊόν Beaujolais nouveau» αποκτά εθνική ταυτότητα. Από το 1985 καθιερώνεται η εμφάνισή του κάθε 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου και κατακτά τις αγορές σε όλο τον κόσμο. Υστερία πιάνει τους Ιάπωνες καταναλωτές, μια και η διαφορά ώρας τούς δίνει το προνόμιο να δοκιμάσουν πρώτοι τη νέα σοδειά!


Η ουσία είναι ότι ένα κρασί, είτε ταπεινό είτε σπουδαίο, δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από καλή διάθεση για να το απολαύσουμε. Προτείνουμε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου να χαρείτε με τους φίλους σας ένα Beaujolais nouveau από μια σοδειά (2015) που χαρακτηρίζεται άκρως ποιοτική. Τέλος, σημειώστε ότι οι ετικέτες που κυκλοφορούν στην αγορά κυμαίνονται από 7,50 έως 9,50 ευρώ στο ράφι της κάβας.

 

BEAUJOLAIS NOUVEAU 2015 - JOSEPH DROUHIN

 

Ο οίκος Drouhin εμφιαλώνει και εμπορεύεται Beaujolais nouveau από τις αρχές της δεκαετίας του '50. Σταφύλια από επιλεγμένα αμπελοτόπια της περιοχής συμβάλλουν στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών. Λαμπερό ιώδες χρώμα, εκφραστικά αρώματα βιολέτας και κόκκινων μούρων, βελούδινη, απαλή γεύση και φρουτώδες τελείωμα.

 

 

BEAUJOLAIS NOUVEAU 2015 - PAUL SAPIN

 

Το πολυαναμενόμενο φρέσκο κρασί του Νοεμβρίου από έναν οίκο που ξεκίνησε να εμπορεύεται κρασιά της περιοχής το 1889. Τυπική φρεσκάδα και αρωματικός πλούτος στη μύτη, μαλακό και ευχάριστο στόμα, με δροσιστική οξύτητα.

 

 

BEAUJOLAIS VILLAGES NOUVEAU NATURAL 2015 - VIGNERONS DE BEL AIR

 

Το πρώτο ερυθρό κρασί της χρονιάς αποκτά νέα διάσταση! Ένα από τα ελάχιστα «φυσικά» Beaujolais nouveau, από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, ζυμωμένα με άγριες ζύμες, χωρίς προσθήκη θειώδους, χωρίς φιλτράρισμα και κολλάρισμα. Έντονο ρουμπινί χρώμα, με ζωηρές ιώδεις ανταύγειες. Αρώματα κόκκινων φρούτων και κομψές νότες μπαχαρικών. Στο στόμα βατόμουρο, κεράσι και μαύρη σταφίδα εκφράζουν τον φρέσκο χαρακτήρα.

 

 

BEAUJOLAIS NOUVEAU 2015 - GEORGES DUBOEUF

 

Γνωστός και ως «βασιλιάς του Beaujolais», ο Georges Duboeuf ξεκίνησε να πουλά τα κρασιά της οικογένειας με το ποδήλατό του. Στις μέρες μας, οι πωλήσεις του αγγίζουν τις 30 εκατομμύρια φιάλες ανά έτος. Τα κρασιά του –επανειλημμένως βραβευμένα– είναι φρέσκα, γεμάτα νεανική ζωντάνια και ενέργεια.

 

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια