Οι άνθρωποι είναι πολυδιάστατες υπάρξεις. Δεν συγκρίνονται και δεν κατατάσσονται από το καλύτερο στο χειρότερο. Μπορούμε όλοι να είμαστε άριστοι σε κάτι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Tech&Science

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: «Και να μας χάριζαν όλο το χρέος αύριο, η χώρα δεν θα σωζόταν»

Ένα πρωινό στο Κολωνάκι με τον διακεκριμένο καθηγητή και μια συζήτηση για τον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης, τα προβλήματα της ελληνικής παιδείας, τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους της τεχνολογίας, την απειλή κατά της ιδιωτικότητας και την οικονομική κρίση.

Οι ομιλίες του γεμίζουν ολόκληρα αμφιθέατρα, οι απόψεις του απασχολούν τα πρωτοσέλιδα, όλοι θέλουν να φωτογραφηθούν μαζί του και οι διαλέξεις του είναι περιζήτητες. Μιλάμε για τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της παγκόσμιας ακαδημαϊκής κοινότητας.


Γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα και κατάγεται από την Κρήτη. Φοίτησε στο Βαρβάκειο Πειραματικό Λύκειο (το απολυτήριό του έγραφε 20) και είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου αρίστευσε με βαθμό πτυχίου 9,98.

 

Στη συνέχεια πήγε για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και έγινε ευρύτερα γνωστός όταν το 2009 κατάφερε, με τη συνδρομή του καθηγητή του Χρίστου Παπαδημητρίου και του συνεργάτη του Πολ Γκόλντμπεργκ, να λύσει έναν δύσκολο γρίφο της πληροφορικής που έμενε άλυτος από το 1950, τον γρίφο του Nας.


Στις πολυάριθμες διακρίσεις του συμπεριλαμβάνεται το βραβείο Rolf Nevanlinna που απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια για τη σημαντική συμβολή στα μαθηματικά της επιστήμης των υπολογιστών και δίνεται παράλληλα με το βραβείο Fields, που θεωρείται το Νόμπελ των μαθηματικών.


Συναντηθήκαμε ένα συννεφιασμένο πρωινό στο καφέ του Μουσείου Μπενάκη. Την προηγούμενη μέρα ήταν ο κεντρικός ομιλητής στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης και στο 7ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο. Το θέμα της ομιλίας του ήταν «Ο σύγχρονος άνθρωπος και η ψηφιακή τεχνολογία: Προκλήσεις και προβληματισμοί».

 

Οι προστατευτισμοί του παρελθόντος μάς τελείωσαν. Πρέπει να επενδύσουμε σε ανάπτυξη και να θέσουμε εθνικούς στόχους. Η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει το τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, γιατί μπορεί να είναι το τελευταίο.

 

Οι εκδηλώσεις θαυμασμού στο πρόσωπό του για τις διεθνείς διακρίσεις του σε συνδυασμό με κάποια χαρακτηριστικά του, όπως τα επιμελώς ατημέλητα μαλλιά του, τον έχουν μετατρέψει σε σταρ της επιστημονικής κοινότητας.

 

Ο ίδιος, βέβαια, αρνείται αυτόν τον χαρακτηρισμό και αρκείται να λέει: «Με γοητεύει όταν νέοι άνθρωποι έχουν συγκρατήσει πράγματα από κάποια ομιλία μου και έρχονται να μου πουν ότι με θεωρούν πρότυπο. Αυτό για μένα αποτελεί τεράστια ευθύνη».


Ευγενής, οικείος, εκφραστικός, ευδιάθετος, μια προσωπικότητα στην οποία δεν διακρίνεις κανένα ίχνος εγωισμού ή έπαρσης.

 

Από τις συζητήσεις μαζί του αντιλαμβάνεσαι ότι μπροστά σου κάθεται ένας ξεχωριστός και χαρισματικός συνομιλητής που έχει το προνόμιο της άμεσης πρόσβασης στα τεχνολογικά επιτεύγματα και είναι παρών στις διαδικασίες εξερεύνησης νέων γνωστικών πεδίων.


Σήμερα ζει στη Βοστώνη και είναι καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ.


Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο διακεκριμένος καθηγητής μιλά για τον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης, τα προβλήματα της ελληνικής παιδείας, τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους της τεχνολογίας, την απειλή κατά της ιδιωτικότητας, την οικονομική κρίση, τον Τζον Νας και τι εκείνος θεωρεί σημαντικό στη ζωή.

 

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που συνδύαζε αρμονικά τα δίπολα θεωρία - πράξη, επιστήμη - ανθρωπισμός. Οι γονείς μου σήμερα είναι υπερήφανοι για μένα, αλλά βασικό τους μέλημα τώρα, όπως και πάντα, είναι να είμαι χαρούμενος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

— Τι θυμάστε πιο έντονα από την παιδική σας ηλικία;

Είχα πάθος για γνώση και ανακάλυψη. Με συνάρπαζε όλο το φάσμα της ανθρώπινης σκέψης και δημιουργίας, ο κόσμος των μαθηματικών, οι μηχανές, η γλώσσα και οι τέχνες. Με γοήτευε η αθέατη πλευρά των πραγμάτων. Έψαχνα να ξεσκεπάσω το επιφανειακό, να αναζητήσω την ουσία.

 

Πρώτα ήθελα να γίνω πιλότος, μετά αεροναυπηγός, εν τέλει μαθηματικός, ενώ φλέρταρα με τη γλωσσολογία. Τελικά, έγινα «κομπιουτεράς» που ερευνά τα μαθηματικά θεμέλια του υπολογισμού.


— Έχετε πατέρα μαθηματικό και μητέρα φιλόλογο. Τι είναι αυτό που σας λένε σήμερα οι γονείς σας; Πώς σας διαμόρφωσε το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσατε;

Πιστεύω ότι στο σπίτι μας λαμβάνουμε τα βασικότερα εφόδια για τη ζωή μας. Στη δική μου πορεία οι γονείς μου έπαιξαν καταλυτικό ρόλο. Και το αποτύπωμά τους το βλέπεις στη ζωή και στη δουλειά μου τώρα.

 

Μπορεί στην επιστήμη μου να αναζητώ μαθηματικές αλήθειες, αλλά πολλά από τα ερωτήματα που με απασχολούν έχουν κοινωνικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις.

 

Για παράδειγμα, η έρευνά μου στα θεμέλια των οικονομικών χρησιμοποιεί μαθηματικά και θεωρία υπολογισμού για να μοντελοποιήσει τον τρόπο που ο άνθρωπος συμπεριφέρεται σε μια αγορά ή σε ένα κοινωνικό σύνολο.

 

Η έρευνά μου στην τεχνητή νοημοσύνη έχει απώτερο σκοπό να κατανοήσει πώς μπορούμε να φτιάξουμε μηχανές που μαθαίνουν αλλά και πώς οι έξυπνες μηχανές θα αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο.

 

Ενώ, δηλαδή, το αυστηρό πεδίο της έρευνάς μου μπορεί να θεωρηθεί η φυσική εξέλιξη των μαθηματικών γρίφων που με έβαζε να λύνω ο πατέρας μου, οι ανθρωπιστικές προεκτάσεις της μπολιάζονται από τα θεατρικά έργα, τα λογοτεχνικά βιβλία και τις κινηματογραφικές ταινίες που βλέπαμε, διαβάζαμε και αναλύαμε με τη μητέρα μου.

 

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που συνδύαζε αρμονικά τα δίπολα θεωρία - πράξη, επιστήμη - ανθρωπισμός. Οι γονείς μου σήμερα είναι υπερήφανοι για μένα, αλλά βασικό τους μέλημα τώρα, όπως και πάντα, είναι να είμαι χαρούμενος.


— Τι σημαίνει για έναν άνθρωπο να έρχεται σε επαφή με τη γνώση που επηρεάζει σημαντικά τον κόσμο πολύ πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους;

Είναι συναρπαστικό. Μιλώντας μεταφορικά, ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον σαν αυτό του ΜΙΤ σου δίνει τη δυνατότητα να βλέπεις πριν από τους άλλους την ανατολή του ηλίου, καθώς και την κατεύθυνση προς την οποία διαχέονται οι ακτίνες του.

 

Ουσιαστικά, είσαι παρών στη γέννηση των αλλαγών πριν αυτές διηθηθούν στον κόσμο.


— Από πού ξεκινά η επανάσταση σε μια χώρα;

Η επανάσταση ξεκινά από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Στους χώρους τους διαμορφώνονται και εξελίσσονται οι πολίτες και δημιουργοί του μέλλοντος.

 

Οποιαδήποτε θετική αλλαγή στην παιδεία αποτελεί επένδυση για το μέλλον μιας χώρας.

 

Γι' αυτό χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός. Στην Ελλάδα δεν πρόκειται να δούμε ανάπτυξη αν δεν φτιάξουμε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.


— Γιατί χάθηκε τόσος χρόνος σε αλλεπάλληλες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες τελικά δεν οδήγησαν σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα;

Αν δεν προωθήσουμε την αριστεία, την ευρυθμία και την αξιοκρατία και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες το παιχνίδι είναι χαμένο. Ο ισχυρισμός ότι αυτή η άποψη είναι ελιτίστικη είναι ιδεοληψία, χαζομάρα, λαϊκισμός ή, πολύ απλά, κοροϊδία.

 

Οι άνθρωποι είναι πολυδιάστατες υπάρξεις. Δεν συγκρίνονται και δεν κατατάσσονται από το καλύτερο στο χειρότερο. Δεν μιλάμε γι' αυτό. Μπορούμε όλοι να είμαστε άριστοι σε κάτι.

 

Το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να σου δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψεις αυτό που σε έλκει και να το καλλιεργήσεις.

 

Για παράδειγμα, ο νόμος Διαμαντοπούλου του 2012 ήταν μια πολύ θετική αλλαγή στην παιδεία. Επτά χρόνια μετά θα μπορούσε να έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Κρίμα και ντροπή που ξηλώθηκε.


— Ποια ήταν η δική σας εμπειρία από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα;

Είχα την ευκαιρία να πάω σε ένα καλό δημόσιο σχολείο, το Βαρβάκειο. Ακόμα κι εκεί όμως δεν υπήρχαν ευκαιρίες να καλλιεργήσω περαιτέρω τα ενδιαφέροντα μου.

 

Στο Μετσόβιο, ως φοιτητής στους Ηλεκτρολόγους, ήρθα αντιμέτωπος με όλα τα κακώς κείμενα του ελληνικού πανεπιστημίου, τις καταλήψεις, τα ξεπερασμένα ακαδημαϊκά εγχειρίδια, την αναντιστοιχία υποδομών και αριθμού φοιτητών, καθώς και τη χυδαία διασύνδεση ανάμεσα στις φοιτητικές παρατάξεις, το διδακτικό προσωπικό και τα πολιτικά κόμματα.

 

Μιλάμε για μια φαύλη κατάσταση που εξυπηρετεί το συμφέρον μιας μικρής ομάδας και καταστρέφει το μέλλον των υπολοίπων και κατ' επέκταση μιας ολόκληρης χώρας.

 

Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε ακόμα πολλά χρόνια και σημαντική επιστημονική πρόοδο για να φτάσουμε στη γενική τεχνητή νοημοσύνη. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Όταν φύγατε από την Ελλάδα, πόσο διαφορετικό ήταν το εκπαιδευτικό επίπεδο που αντιμετωπίσατε;

Βρέθηκα διδακτορικός φοιτητής της επιστήμης υπολογιστών στις ΗΠΑ σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ.

 

Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση με το που πάτησα εκεί ήταν η φοβερή ποιότητα καθηγητών και συμφοιτητών, όπως και η φοβερή οργάνωση. Αριστεία παντού.

 

Στο προπτυχιακό επίπεδο, που βέβαια δεν το έζησα ως φοιτητής, αλλά το ζω από την άλλη πλευρά, ως καθηγητής πλέον, δεν δηλώνεις τι θες να σπουδάσεις προτού εισαχθείς στο πανεπιστήμιο. Παίρνεις έναν χρόνο μαθημάτων και μετά αποφασίζεις. Επιπλέον, αν στην πορεία θελήσεις να αλλάξεις πεδίο, μπορείς εύκολα να κάνεις τη μετάβαση.

 

Στο ΜΙΤ αυτό που χαίρομαι, επίσης, είναι ότι αφενός μεν ο αριθμός μαθημάτων ανά εξάμηνο είναι πολύ μικρότερος από αυτόν του Πολυτεχνείου, αφετέρου δε για να πάρεις πτυχίο ανεξαρτήτως πεδίου χρειάζεσαι τουλάχιστον ένα μάθημα ανθρωπιστικών σπουδών ανά εξάμηνο.


— Πρέπει να διδάσκεται η πληροφορική στα σχολεία;

Είναι αυτονόητο, δεδομένου ότι οι αλγόριθμοι και οι ψηφιακές τεχνολογίες επηρεάζουν τόσο σημαντικά τη ζωή μας.

 

Αν, για παράδειγμα, δεν κατανοούμε τη λογική των αλγορίθμων που ταξινομούν και φιλτράρουν τις ειδήσεις που διαβάζουμε στο Google και στο Facebook, πώς θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε πόσο αντιπροσωπευτικές είναι και πώς θα διαμορφώσουμε πολιτική συνείδηση και άποψη;

 

Αν δεν γνωρίζουμε πώς συλλέγονται και πώς χρησιμοποιούνται τα ίχνη που αφήνουμε στο Διαδίκτυο, πώς θα προστατέψουμε την ιδιωτικότητά μας;

 

Είναι φανερό ότι για να είμαστε ολοκληρωμένοι πολίτες του σύγχρονου κόσμου είναι απαραίτητο να εντρυφήσουμε στη λειτουργία του ψηφιακών τεχνολογιών που τόσο δραστικά επηρεάζουν τις ατομικές μας ζωές αλλά και τα κοινωνικά σύνολα που μας περιβάλλουν.

 

— Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον πώς μια χώρα είναι ικανή να ανταγωνιστεί αυτούς που ήδη προπορεύονται;

Για να επιβιώσουμε πρέπει να παίξουμε παιχνίδι παγκοσμίου επίπεδου. Οι προστατευτισμοί του παρελθόντος μάς τελείωσαν.

 

Πρέπει να βελτιώσουμε τις παραγωγικές μας διαδικασίες, να εκμεταλλευτούμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα και να εξαγάγουμε. Πρέπει να επενδύσουμε σε ανάπτυξη και να θέσουμε εθνικούς στόχους.

 

Η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει το τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, γιατί μπορεί να είναι το τελευταίο.


— Θεωρείτε ότι ζούμε σε μια περίοδο που η τεχνολογία μάς ενώνει ή μας αποξενώνει;

Προφανώς ισχύουν και τα δύο. Από τη μια, η τεχνολογία έχει μετατρέψει τον πλανήτη σε ένα διασυνδεδεμένο ψηφιακό χωριό.

 

Είναι πλέον τετριμμένο να κάνουμε βιντεοκλήση με κάποιον φίλο ή συγγενή στην άλλη άκρη του κόσμου. Μπορούμε άμεσα να καταναλώσουμε περιεχόμενο που ανέβηκε από οποιονδήποτε στο Ίντερνετ. Μπορούμε να ανακαλύψουμε ανθρώπους με τα ίδια «κουφά» ενδιαφέροντα που έχουμε κι εμείς και να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον κόσμο.

 

Ενώ παλιότερα επαφιόμασταν στον κοινωνικό μας κύκλο για να βρούμε σύντροφο, μπορούμε πλέον να βρούμε καλύτερα «ταιριάσματα» εκτός του κοινωνικού μας κύκλου μέσω εφαρμογών online dating, και πάει λέγοντας.

 

Από την άλλη, είμαστε κολλημένοι σε μια οθόνη και μας τραβούν την προσοχή συνεχώς οι ήχοι από ένα καινούργιο μήνυμα, συνήθως λίγων χαρακτήρων, δηλαδή μια «απόσπαση νοήματος».

 

Είμαστε ακόμα στα πρώτα βήματα χρήσης των καινούργιων τεχνολογιών επικοινωνίας και κάνουμε κάπως άγαρμπα τη μετάβαση από το ψηφιακό στο φυσικό και αντιστρόφως. Θα προσαρμοστούμε.


— Κινδυνεύει η ιδιωτικότητά μας;

Ναι, γιατί όλοι μας αφήνουμε μεγάλο ψηφιακό αποτύπωμα από την καθημερινή μας χρήση του Ιντερνέτ και δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε πού αποθηκεύεται και πώς χρησιμοποιείται.

 

Ξέρουμε ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως οι Google και Facebook χρησιμοποιούν δεδομένα από τη χρήση που κάνουμε στις πλατφόρμες τους.

 

Ξέρουμε, επίσης, ότι πολλές άλλες εταιρείες συλλέγουν δεδομένα για μας και κάνουν ανταλλαγή αυτών των δεδομένων. Αυτό που είναι βαθύτατα προβληματικό είναι ότι δεν ξέρουμε ποιος έχει και τι κομμάτι από τα δεδομένα μας αλλά και πώς μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

 

Αν επισκεφθώ έναν ιστότοπο που αναφέρεται σε μια σπάνια ασθένεια, δεν θα ήθελα η ασφαλιστική μου εταιρεία να το γνωρίζει και να το χρησιμοποιήσει για να μου αυξήσει τα ασφάλιστρα ή να μου αρνηθεί κάλυψη.

 

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από το γεγονός ότι πολλές από τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε ευρέως δεν έχουν ανοιχτό κώδικα, επομένως, και να θέλαμε, δεν θα μπορούσαμε να αναλύσουμε αυτόν τον κώδικά και να αποφανθούμε σε τι βαθμό απειλεί την ιδιωτικότητά μας.

 

Τα fake news έχουν εξελιχθεί σε μείζονα απειλή για τη δημοκρατία. Χρειάζεται να αναπτύξουμε τεχνολογία και νομοθεσία για την αντιμετώπισή τους. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Σε αυτήν τη λογική δεν συγκαταλέγονται και τα fake news που μπορεί να επηρεάσουν μια ολόκληρη κοινωνία;

Ναι, για δύο λόγους. Αφενός γιατί τα fake news είναι στοχευμένα και πατάνε πάνω στις δικές μας προκαταλήψεις, όπως αυτές αποτυπώνονται στη συμπεριφορά μας στο Ίντερνετ.

 

Αφετέρου γιατί ο κώδικας πολλών από τις πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε για την ενημέρωσή μας δεν είναι ανοιχτός κι έτσι δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε πόσο αντιπροσωπευτικές είναι οι ειδήσεις που βλέπουμε μπροστά μας και πώς κάποιος κακός παίκτης θα μπορούσε να τις έχει επηρεάσει.

 

Τα fake news έχουν εξελιχθεί σε μείζονα απειλή για τη δημοκρατία. Χρειάζεται να αναπτύξουμε τεχνολογία και νομοθεσία για την αντιμετώπισή τους.

 

Η αλήθεια, όμως, είναι η εξής: και να μας χάριζαν όλο το χρέος αύριο, η χώρα δεν θα σωζόταν. Έχει σοβαρά δομικά προβλήματα. Πρέπει να βελτιώσει τις παραγωγικές της διαδικασίες και το κράτος δικαίου και να γίνει ανταγωνιστική. Διαφορετικά, πάλι δανεικά θα χρειαστούν.


— Τι μας επιφυλάσσει η τεχνητή νοημοσύνη;

Πολλά, αλλά δεν έχουμε ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για το πότε θα προκύψουν. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αλματώδης πρόοδος σε συγκεκριμένους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Συγκεκριμένα, έχει πραγματοποιηθεί εκπληκτική πρόοδος στην αναγνώριση φωνής και εικόνας, εξού και οι πάμπολλες πρόσφατες εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας, όπως η φωνητική αναζήτηση στο κινητό και στον υπολογιστή μας, οι κάμερες που αναγνωρίζουν αν π.χ. μπήκε κάποιος στο σπίτι μας και τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα που χάρη στην αναγνώριση εικόνας είναι πλέον σε θέση να κατανοούν τις συνθήκες του δρόμου και το περιβάλλον τους.

 

Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει άλματα στην κατασκευή αλγορίθμων που κερδίζουν τον άνθρωπο σε περίπλοκα παιχνίδια όπως το σκάκι, το Go, το πόκερ και πολύ πρόσφατα το Starcraft.

 

Από την άλλη, η τεχνητή νοημοσύνη έχει δώσει μέτρια αποτελέσματα στην κατανόηση και σύνθεση κειμένου και στα διαλογικά συστήματα.

 

Και φαίνεται να είμαστε ακόμα μακριά από τη λεγόμενη «γενική τεχνητή νοημοσύνη», δηλαδή τη δημιουργία μηχανών που θα έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν γνώση από γνωστικές ικανότητες που έχουν αποκτήσει σε γνωστικές προκλήσεις που συναντούν για πρώτη φορά.

 

Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε ακόμα πολλά χρόνια και σημαντική επιστημονική πρόοδο για να φτάσουμε στη γενική τεχνητή νοημοσύνη.

 

Ωστόσο, θα δούμε να αλλάζουν σημαντικά τον κόσμο γύρω μας ακόμα και οι εφαρμογές «ειδικής τεχνητής νοημοσύνης», αντικαθιστώντας ή συμπληρώνοντας τον άνθρωπο σε κάποια επαγγέλματα.

 

— Τα παραδοσιακά μοντέλα εργασίας θα καταργηθούν;

Ασφαλώς. Όπως συνέβη και στις άλλες βιομηχανικές επαναστάσεις, θα υπάρξει ένας σημαντικός μετασχηματισμός στην αγορά εργασίας.

 

Μια γεύση μόνο για τον βαθμό και την ταχύτητα που οι καινούργιες τεχνολογίες μπορούν να φέρουν αλλαγές δίνουν τα πρόσφατα παραδείγματα εφαρμογών όπως οι Uber, Lyft και Taxibeat, που έχουν αλλάξει εντελώς τον τομέα των μεταφορών, και του Airbnb, που έχει αλλάξει την ενοικίαση ακινήτων και τον τουρισμό.

 

Στο μέλλον, οι εξελίξεις θα είναι πιο ραγδαίες. Ελπίζουμε ότι ο άνθρωπος θα αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από μηχανές στις λιγότερο δημιουργικές εργασίες και θα αποδεσμευτεί έτσι προς δημιουργικότερες εργασίες που οι μηχανές δεν μπορούν να κάνουν.

 

Η μετατόπιση του εργατικού δυναμικού που θα προκύψει θα επιβάλει προσαρμοστικότητα. Οφείλουμε να φροντίσουμε για την επανεκπαίδευση και την προστασία αυτών που θα χάσουν τη δουλειά τους.

 

Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη χρήση νέων τεχνολογιών πρέπει να μοιραστούν δίκαια και ορθολογικά, αντί να ωφεληθούν μόνο τα τεχνολογικά μονοπώλια. Χρειαζόμαστε ένα καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο.


 —Τι πιστεύετε για την οικονομική κρίση; Ποιος έφταιξε;

Αν και προδιαγεγραμμένη στο DNA της ελληνικής οικονομίας, η κρίση ήταν σίγουρα ένα μεγάλο σοκ για όλους. Σε κάποιους έφερε κρίση συνείδησης. Σκέφτηκαν, «γιατί φτάσαμε εδώ;». Άλλοι έψαξαν ευθύνες αλλού και αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για πάσης φύσεως λαϊκισμό.

 

Η αλήθεια, όμως, είναι η εξής: και να μας χάριζαν όλο το χρέος αύριο, η χώρα δεν θα σωζόταν. Έχει σοβαρά δομικά προβλήματα. Πρέπει να βελτιώσει τις παραγωγικές της διαδικασίες και το κράτος δικαίου και να γίνει ανταγωνιστική. Διαφορετικά, πάλι δανεικά θα χρειαστούν.

 

Εύχομαι, επιτέλους, να φυσήξει ένας άνεμος αλλαγής και απόρριψης του ανώμαλου τρόπου που τα πράγματα γίνονται στην Ελλάδα.


— Υπήρξε κάτι που να μάθαμε ως κοινωνία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης;

Θα δείξει. Σίγουρα πολλοί μύθοι κατέρρευσαν και πολλά προσωπεία έπεσαν. Περιμένω να δω τι πορεία θα χαράξουμε τα επόμενα λίγα χρόνια και θα σου πω.

 

Σίγουρα υπάρχει ένα υγιές κομμάτι του κόσμου που έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του ‒ σ' αυτούς ελπίζω. Τα περιθώρια στενεύουν και αν τα επόμενα λίγα χρόνια δεν επιδείξουμε τη δέουσα σοβαρότητα το «παιχνίδι» έχει χαθεί.

 

Η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει το τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, γιατί μπορεί να είναι το τελευταίο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


— Σήμερα τι θα συμβουλεύατε τους νέους;

Θα τους έλεγα να το παλέψουν στην Ελλάδα και αν δεν τα καταφέρουν, να φύγουν.


— Τι είναι αυτό που σας έχει μάθει η ενασχόληση σας με την επιστήμη των υπολογιστών;

Μα, φυσικά, ότι τα πάντα είναι ένας υπολογισμός. Για μένα όλα τα σύνθετα συστήματα είναι στη βάση τους υπολογιστικά, με όλες τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που έχουν τα υπολογιστικά συστήματα.

 

Μια βιολογική διεργασία δεν είναι παρά ένα ένας γιγάντιος υπολογισμός που εκτελείται από κύτταρα, πρωτεΐνες κ.λπ.

 

Άλλωστε, η έρευνα μου πάνω στην ισορροπία Νας με τον Παπαδημητρίου και τον Γκόλντμπεργκ χρησιμοποίησε την οπτική γωνία ότι οι στρατηγικοί παίκτες σε ένα σύστημα περιορίζονται από τις αρχές της θεωρίας υπολογισμού για να αποδείξει ότι η ισορροπία Νας δεν προβλέπει πάντα ορθά τη στρατηγική συμπεριφορά σε ένα οικονομικό σύστημα.


— Τι σημαίνει για έναν νεαρό επιστήμονα να καταφέρνει να λύσει τον γρίφο του Νας;

Όταν είσαι νέος, δεν έχεις αίσθηση κινδύνου. Το γεγονός ότι άλλοι είχαν προσπαθήσει να τον λύσουν και δεν τα κατάφεραν δεν με πτόησε. Θεώρησα ότι είχα όλο τον χρόνο μπροστά μου.


— Τι άνθρωπος ήταν ο Τζον Νας;

Ήταν από τους πιο έξυπνους και ενδιαφέροντες ανθρώπους που έχω συναντήσει. Συζητήσαμε για το αν τα υπολογιστικά κενά που εντοπίσαμε στη θεωρία του μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ήταν γενναιόδωρος, όπως ταιριάζει σε έναν επιστήμονα του ύψους του.

 

Αυτό που δεν θα ξεχάσω από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, όμως, δεν είναι τόσο το περιεχόμενο της συζήτησης όσο το ότι, αντίθετα με κάθε άλλο άνθρωπο με τον οποίο έχω συζητήσει, το πρόσωπό του ποτέ δεν συσπάστηκε για να αποκριθεί σε αυτά που του έλεγα ή αυτά που μου έλεγε αυτός. Ήταν η ασκητική μορφή ενός ανθρώπου που είχε περάσει πολλά.


— Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που συναντήσατε στην επιτυχημένη σας πορεία;

Για κάθε μία επιτυχία μου υπήρξαν πολλαπλές αποτυχίες, για τις οποίες κανείς δεν μαθαίνει ποτέ. Ο σκοπός μου είναι να σπρώξω τα όρια της ανθρώπινης γνώσης ένα βήμα παραπέρα. Αυτό συνεπάγεται αγωνία, πόνο και κόπο.

 

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για το αν κάτι είναι εφικτό ή πόσο καιρό θα πάρει. Η ιδέα που θα λύσει το πρόβλημα μπορεί να 'ρθει μια τυχαία μέρα, όταν κάνεις ντους, μπορεί και να μην έρθει ποτέ. Εκ των προτέρων δεν ξέρεις.


— Νιώθετε πληρότητα;

Όχι, και δεν νομίζω ότι ποτέ θα νιώσω πλήρης. Όσο υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, δηλαδή πάντα, δεν θα αισθανθώ πληρότητα. Από την άλλη, αυτό δεν είναι που κάνει τη ζωή τόσο ενδιαφέρουσα και συναρπαστική;


— Τι είναι αυτό που σας δημιουργεί φόβο;

Ο θάνατος και η απώλεια των ανθρώπων που αγαπώ.


— Τι είναι αυτό που θεωρείτε σημαντικό στη ζωή;

Την αγάπη. Να σέβεσαι τους άλλους και να έχεις θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.


— Το μέλλον σε ποιους ανήκει;

Σε αυτούς που χαίρονται αυτό που κάνουν και απολαμβάνουν τη διαδρομή. Σε αυτούς που έχουν πάθος, αλλά δεν είναι ανυπόμονοι. Στους τολμηρούς που δεν το βάζουν κάτω.

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Tech&Science
25 Σχόλια
Libretarian 27.4.2019 | 10:57
Δε χρειαζεται να εισαι ιδιοφυΐα για να καταλαβεις οτι "και να μας χάριζαν όλο το χρέος αύριο, η χώρα δεν θα σωζόταν". Απο τα σχολεια μας, στην τηλεοραση μας, τον τροπο που οδηγαμε και και θεωρουμε τους εαυτους μας αφενως τους εξυπνοτερους του πλανητη και αφετερου τους πιο ατυχους/αδικημενους, ειναι προφανες οτι δεν θα σωθει η χωρα.
Stelios Vogiatzopoulos 28.4.2019 | 11:43
Ναί βέβαια, αλλά κι'αυτά που μας λές περί σχολείων, τηλεόρασης, τρόπο οδήγησης αυτονόητα είναι κι'αυτά και πασίγνωστα. Θέλω να πώ δεν κατάλαβα το νόημα του σχόλιού σου.Οσο για την Ελληνική εξυπνάδα, αυτή δεν αμφισβητείται, είναι δεδομένη και μέσα στα γονίδιά μας από τους προγόνους μας. Το πρόβλημα της Ελλ. φυλής είναι και ήταν η διχόνοια, ο εγωισμός, η ξεροκεφαλιά και η φυγοπονία με την προχειρότητα. Κοινώς έλειψη συγκρότησης, συστηματικής δουλειάς και σοβαρότητας.
Libretarian 28.4.2019 | 20:55
Τι ακριβως περιμενεις να απαντησω οταν μου λες για γονιδιακη εξυπναδα, προγονους αλλα τετοια "δεδομενα" της Ελληνικης φυλης? Ειμαστε αντιδιαμετρικα αντιθετοι γιατι εγω νομιζω οτι αυτη η επαρση ειναι η πηγη ολων τον συμπτωματων που αναφερεις εσυ!

Ακριβως επειδη πιστευουμε οτι ειματε ολοι Πυθαγωρες, Σωκρατηδες κ Μεγαλεξανδροι, κοβουμε δρομο απο την ΛΕΑ και μετα στουμπονουμε την κινηση οταν σμιγουν οι λωριδες, κανουμε προχειροδουλειες γιατι νομιζουμε οτι δεν θα μας παρει χαμπαρι κανεις, δεν κανουμε χωριο με κανεναν γιατι ολοι οι αλλοι ειναι χαζοι και δεν μας ακουνε, δεν αλλαζουμε ποτε γνωμη γιατι ΕΜΕΙΣ εχουμε παντα δικιο και οταν τερματιζουμε τελευταιοι απο ολα τα παραπανω δεν μαθαινουμε απο τα λαθη μας και το ριχνουμε στην αδικια.
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 27.4.2019 | 13:19

Το πιο κατω γραμμα για το MIT, του το εχω στειλει απο τις 12 Απριλιου αλλα απ οτι φαινεται δεν εχει βρει μισο λεπτο χρονο εστω να το αναγνωρισει. Εχει βρει ομως χρονο για να δινει συνεντευξεις σε περιοδικο στην Ελλαδα και ομιλιες στον τομεα του.
Επειδη το θεμα ειναι ακαδημα'ι'κου χαρακτηρα κι απ οτι εμαθα το ελληνικο κρατος δεν εχει δικαιωμα να παρεμβει, επικοινωνησα με τους ακολουθους ελληνοαμερικανους πανεπιστημιακους με τον ιδιο τροπο.

MIT
Bertsimas
Bletsas
Yannas
Joannopoulos
Daskalakis
Stephanopoulos

Stanford
Papanicolaou

Northwestern
Vicky Kalogera

Μονο δυο πανεπιστημιακοι ειχαν την αξιοπρεπεια να μου αναγνωρισουν την επικοινωνια.

Πιο κατω η επιστολη :

Αγαπητε Κωνσταντινε,
Σου γραφω απο την Καλιφορνια, οπου ζω 30 περιπου χρονια, για να φερω στην προσοχη σου μια ιστοσελιδα του ΜΙΤ στην οποια αναφερεται οτι ολοι οι αρχαιοι ελληνες φιλοσοφοι της Μικρασιας ειχαν γεννηθει στην Τουρκια.

Ονομαζομαι Νικος Νικολα’ι’δης ( 51 ) και τα τελευταια εικοσι και πλεον χρονια ασχολουμαι συστηματικα με τα αμερικανικα μηντια για να υπερασπιστω τη διεθνη επικοινωνιακη υποσταση της Ελλαδας. 
Εχω σπουδασει δημοσιογραφια και φωτογραφια σε τρια πανεπιστημια, ειμαι γιος πανεπιστημιακου ( του Παυλου του Νικολαιδη, αρχιτεκτονα του Πανεπιστημιου της Πατρας κι αρκετων σχολειων, πρωην καθηγητη Ιστοριας Τεχνης κ Ακαδημα’ι’κου Σχεδιου στο Μαιαμι της Φλοριντα ( ΗΠΑ ), με καταγωγη απο την κατοχικη Αθηνα ).

Θελω να μοιραστω μαζι σου την πληροφορια, μια ηλεκτρονικη προωθηση απο τον ελληνοαμερικανο καθηγητη Νικο Γιαννουκακη ( Πιτσμπεργκ - ΗΠΑ ) προς εμενα, ταυτοχρονα με ενα υποστηρικτικο πολυετες αρχειακο δειγμα που αφορα μια συγκεκριμενη επικοινωνιακη στρατηγικη της Τουρκιας να προμοταρει στα ξενα μηντια την meme ( =“μιμ” στα ελληνικα - οπου μιμ οριζεται ενα “δαρβινικο σλογκαν” ) : ΑΡΧΑΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ. 

Με την αδεια του Νικου Γιαννουκακη, δινω πιο κατω την προ ημερων επικοινωνια του με ολες τις πληροφοριες για το ΜΙΤ, ενω αμεσως μετα το αρχειο μου στο ιδιο ζητημα, δηλαδη την επικοινωνιακη στρατηγικη της Τουρκιας με επικεντρο την μιμ Αρχαια Τουρκια, προς ενημερωση σου.

Σε ευχαριστω πολυ.

Με χαιρετισμους απο την Πολιτεια της Καλιφορνια. 

++Εχω ερθει σε επαφη με Υπουργεια Πολιτισμου, Παιδειας και Εξωτερικων ( Α7, Ε1, Α4 ) και τις Φιλοσοφικες Αθηνων και Θεσσαλονικης. 

Τωρα ενημερωνω καθηγητες απο το ιδιο το ΜΙΤ.

Νικος  

 1 ) Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΑΝΝΟΥΚΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΤΣΜΠΕΡΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΜΙΤ.
From Giannoukakis,
Νίκο, ρίξε μια ματιά εδώ τι έκαναν στο ΜΙΤ.
http://pantheon.media.mit.edu/rankings/people/TR/PHILOSOPHER/-4000/2010/H15?fbclid=IwAR2ew8mbD8BcYYI_LwKVRs39g4uaB4r8u1p-RelsIRe3jiT0GNz9rUniKaY
και το disclaimer:
http://pantheon.media.mit.edu/methods
Ενα δειγμα για τον Θαλη της Μιλητου.
http://pantheon.media.mit.edu/people/Thales

N.

My comment to them:

Dear Sir/Madam,

You list the *birthplace* of some ancient Greek philosophers as 
*Turkey*. This is historically-wrong and an eminent institution like MIT 
undermines its academic credibility with such blatant and elementary 
errors.

The place of birth (i.e. the geographic location) of these philosophers, 
*at the time they were born* was known by its Greek name (Ionia, for 
example). Turkey came into existence as a nation-state 2000 years later. 
You might want to state "the birthplace was in present-day Turkey" and 
that would be fine, but the way you present this creates the impression 
that there is a political issue behind your treatment of Greek 
philosophers.

Please correct this. It is unbecoming of MIT. I shall distribute this 
note and the weblink to thousands of scholars over the world, including 
to your departmental head and your university leadership until the error 
is corrected.

Thank you,
Dr. Nick Giannoukakis
Carnegie Mellon University
Pittsburgh, PA

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥ για την ΜΙΜ “ΑΡΧΑΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ”
( Καθε στοιχειο εχει την πηγη και ημερομηνια δημοσιευσης του - εαν χρειαζεται διευκρινιση οπου αναφερεται η λεξη Τουρκια εννοω φυσικα την τουρκικη κυβερνηση και οχι τον συμπαθεστατο λαο της Τουρκιας )

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΗΝΤΙΑ

(15 παραδειγματα) 

ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ.

1 ) The New York Times, Sunday April 2, 2000 / pTR17
( Full page-advertisement for Turkey. Subtitle : MEANDERING THROUGH THE AGES. Upper half has four small photos and a map of the Menderes river. The text is a story explaining the culture that lies left and right of the Menderes, a river that cuts Turkey from Afyon to Miletus. The photos are of : Ephesus, an exotic beach, the thermal baths of Pamukkale and one of smiling fruit vendors. The text's editor is Tom Brosnahan.
The lower-half has again the photo of Ephesus and five more photos on a strip and with big letters say : SEE THE WORLD FROM HERE. FOR 10.000 YEARS, TURKEY HAS ENDURED. IT IS A LAND OF ANCIENT CIVILIZATIONS AND MODERN CULTURES. IF YOU'D LIKE A TOUR OF HISTORIC PROPORTIONS, TURKEY IS ALIVE WITH WELL-PRESERVED ARCHITECTURAL SITES. COME STAND IN THE LAND WHERE WORLD HISTORY LIVES. AND HEAR THE ECHOES OF THE ANCIENTS.
With big letters the word TURKEY decorates the space under the Ephesus photo and as subtitle has : THE CENTER OF WORLD HISTORY.
Exactly below has contact info for Tourism in Turkey. At the very bottom the logo of Turkish Airlines - 66 years in The Sky

2 ) The New York Times Magazine / Sept 10, 2000 / p61
( Full page-advertisement for Turkey. 4 photos showing various dishes of Turkish food and a market with smiling fruit vendors.
On the upper-half it says : 10.000 course meals. Turkey has been host to many civilizations. Some came to conquer, some came to trade. Some were just passing through. Most left their cultural, artistic and architectural imprints on this timeless land. The food you 'll experience in Turkey is influenced by Italy, Greece, China Africa and India. There is something for every taste. AFTER ALL, WE' VE BEEN PERFECTING OUR RECIPES FOR 10.000 YEARS.

On the lower half TURKEY is written with big bold letters and exactly below The Center Of World History
Then, phone numbers and various e-sites for Tourism in Turkey.
I saw the same or similar advertisement in the year 2000, in the Magazine for girls "Seventeen" and the "American-PHOTO".

3 ) The New York Times / Sept 19, 2005 / Front page and A3.
Title : A Congress, Burried in Sand, Inspired One on a Hill
By Richard Bernstein

http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9905E6DE1630F93AA2575AC0A9639C8B63

PATARA, Turkey - 
Alexander the Great was here, and so was Saint Paul, on his way to Ephesus.
Centuries later, the drafters of the American Constitution took the ancient Lycian League, which was based here, as an early example -- in fact, it was history's earliest example -- of the form of republican government they envisaged as well.
The Lycian League was mentioned twice in the Federalist Papers, once by Alexander Hamilton, once by James Madison, so it could safely be said that it entered into the history of the formation of the United States. ETC

4 ) The San Francisco Chronicle / October 6, 2005 / pE8
Title :  Uncrowded gems among Turkey's Ancient riches
By Richard Plunkett
LONELY PLANET
"Classical Greek cities, Hittite castles and Roman rock tombs abound across Turkey - by one estimate, there are 40.000 ancient sites in the country, more than in Greece or Italy... ETC
( One photo of the ancient theater at Termessos )

5 ) The New York Times / Tuesday June 13, 2006 / p B1 / The Arts
By Sebnem Arsu
ISTANBUL, June 12 - The theft of some rare artifacts from a remote museum is focusing attention on how casually Turkey guards its art treasures even ones it once fought to reclaim from institutions abroad like the Metropolitan Museum of Art in New York...ETC

6 ) The San Francisco Chronicle / Sept 7, 2006 / pE2
TITLE : "In Turkey, there's no need to dig deep for history or culture"
By Tracy Barnett ( San Antonio Express-News )
ISTANBUL - My arrival in this millennial city couldn't have been more picturesque. ETC
( One photo of the Istanbul bazaar ).

7 ) The San Francisco Chronicle / April 13, 2007 / p A19
Σε ενα μικρο αρθρο για το Κουρδικο ζητημα στην Τουρκια το οποιο το εγραψε η Σαμπρινα Ταβερνις για τους Νιου Γιορκ Ταιμς σε συνεργασια με το Ασσοσ Πρες, στην τελευταια παραγραφο του, στο λεγομενο κικερ του αρθρου, ο προεδρος της Τουρκικης Βουλης Μπουλετ Αρινκ, λεει : Η Αμερικη φευγει απο την περιοχη εδω αλλα εμεις υπαρχουμε σ αυτη τη περιοχη για χιλιαδες χρονια".

8 ) The San Francisco Chronicle / Sunday, January 27, 2008 / pE8
2/3 της σελιδας διαφημιστικο με εναν ελληνικο ναο και πανω του αλλες τρεις μικροτερες φωτο με εναν ναο και ενα χαμογελαστο νεαρο ζευγαρι, εναν αρχαιο ναο και στη τριτη μια ομορφη κοπελα ημιγυμνη που κρατα αισθησιακα ενα μαντηλι στον ανεμο καθως βγαινει απο μια πισινα. 
Στο περιθωριο οι λεξεις ¨ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ ΛΑΟΣ. Με μικροτερα γραμματα ο υποτιτλος λεει : Τουρκια - Σκεψου το σαν ενα 10.000 χρονων ανοικτο μουσειο το οποιο παραμενει ανοικτο 24 ωρες  . Στο κατω μερος παλι η λεξη ΤΟΥΡΚΙΑ με μεγαλα γραμματα και υποτιτλο : "Σας καλοσωριζει"
Απο κατω εχουν την ιστοσελιδα www.goturkey.com και ενα τηλεφωνο. ( Εδω να σημειωσω την καταπληκτικη διευθυνση της ιστοσελιδας. Γιατι ; 
Γιατι τα τρια πρωτα γραμματα got ηχουν γνωστα στα αυτια του μεσου αμερικανου απο την αλλη πετυχημενη διαφημιστικη εκστρατεια για το γαλα, την gotmilk? ).

9 ) The New York Times / Nov 18, 2008 / pA5 
Full page advertisement for a MET exhibition called : "Beyond Babylon : Art, Trade and Diplomacy in the second Millenium B.C.", on view through March 15, 2009. Sponsors four of the largest conglomerates in Turkey ( Dogan, Dogus, Koc, Sabanci ) and DEIK the Turkish-American Business Council. Here is a bit about the show : http://ufdc.ufl.edu/UF00098800/00053/6j
The NYT page had a huge picture of a Pendant with a Nude Female, ca 1300B.C. from a Uluburun shipwreck.

10) The New York Times / Sat. December 24, 2011 / pA22  ( Christmas 2011 )
Full page advertisement for Santa and the city of Mira. The page features a whole page photo of a statue of Saint Nicholas and a superimposed smiling four years old girl dressed like Santa. On the top it says with big letters MERRY CHRISTMAS. Subtitle : NEXT YEAR PAY SANTA  A  VISIT. To the right of that there is a picture of an oversized stamp with picture an orange cut in half facing the viewer and says ANTALYA at the bottom and BE OUR GUEST on top. Above the stamp it explains about Santa : "MYRA, ANTALYA. Saint Nicholas, a 4th century bishop with a notable habit of secret gift-giving resided in the Lycian town of Myra now known as Demre, Turkey. He's buried in a 5th century Byzantine church decorated with vibrant frescoes detailing his life and miracles".
At the bottom of the page with big letters the word TURKEY with subtitle : be our guest
Sponsor of the page is again Turkish Airlines  then goturkey.com and 1877 FOR TURKEY

11 ) Turkey's Promo-Posters 2011
http://forum.kusadasi.biz/threads/turkey-promotional-posters-2011.25710/


12) The New York Times INTERNATIONAL Friday, February 10, 2012 / pA9

A quarter of a page advertisement with balloons (αεροστατα) observed from a hill by a biker and superimposed the following words : THE WORLD AWAITS. WHAT ARE YOU WAITING FOR ? Below it says : VISIT TURKEY > Istanbul, Ephesus, Turquoise and Mediterranean coasts, Cappadocia, Nemrut and other destinations reflecting the beauties and diversity of where EAST meets WEST are awaiting your discovery. Don't forget to follow in THE FOOTSTEPS OF SAINT PAUL and visit the seven cities of revelation in Turkey, ENJOY TURKISH HOSPITALITY.

TURKEY
Be our guest.
The New York Times TRAVEL SHOW

( Here let me remind of my response to Brian Doyle's book review for Tom Perratta's "The Leftovers", published Sept 4, 2011 at the SF Chronicle for calling Saint Paul a Turk. First paragraph, here :  http://www.sfgate.com/default/article/The-Leftovers-by-Tom-Perrotta-2311481.php

13 ) The New York Times / Tuesday, January 24, 2012 / D1
http://www.nytimes.com/2012/01/24/science/istanbul-yields-a-treasure-trove-in-ancient-bathonea.html?_r=1&pagewanted=all ;

By Jeniffer Pinkowski
TITLE : After Being Stricken by Drought, Istanbul Yields Ancient Treasure
ISTANBUL — For 1,600 years, this city — Turkey’s largest — has been built and destroyed, erected and erased, as layer upon layer of life has thrived on its seven hills. ETC

14 ) ΔΩΜΑΤΙΟ 54 - ROOM 54 - BRITISH MUSEUM LONDON ( ΚΥΤΤΑΞΤΕ ΣΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, ΟΠΟΥ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ "ΑΡΧΑΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ" ! )
http://www.britishmuseum.org/explore/galleries/middle_east/room_54_ancient_turkey.aspx


15 ) Σας δινω αρθρο στους ΝΥ Τα'ι'μς ( 1 Οκτ 2012 ) για την επιθετικη εκστρατεια της Τουρκιας να εγκαθυδρισει την Αρχαια της υποσταση μεσω ελληνο-ρωμαικων αρχαιοτητων ( μια σπανια ισως μοναδικη περιπτωση στον κοσμο χωρας, που προσπαθει με νυχια-και-με-δοντια να εγκαθυδρισει την αρχαια ιστορια που γραψαν αλλοι λαοι στον τοπο που ο δικος της λαος κατεχει τωρα ). 

Επισης δινω ξανα ακριβως απο κατω το αρχειο για την επικοινωνιακη εκστρατεια που κανει η Τουρκια στα Αμερικανικα μηντια. 
Και κατι τελευταιο. 

Μια αλλη πανεξυπνη κινηση που κανουν οι Τουρκοι ειναι να υπερπαιζουν το ονομα Τροια. Πες γιατι στα Αγγλικα βρισκεται κοντα στη λεξη Τουρκια, πες γιατι συνειδητα καταλαβαινουν οτι στηριζει ιστορικα την ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ διπολικοτητα με την Ελλαδα και ταυτοχρονα δινει - ψευτικα - αρχαιο κυρος, 'η απλα εμπορικο πλεονεκτημα μεσω της αναγνωρισιμοτητας. Στο αρθρο αναφερεται και η Τροια. 

Δειτε επισης πως χρησιμοποιουν τον τοπο και οχι την γλωσσα για την εθνοτικη ανοικοδομηση τους…

Να το αρθρο :
http://www.nytimes.com/2012/10/01/arts/design/turkeys-efforts-to-repatriate-art-alarm-museums.html?pagewanted=all&_r=0

Monday, Oct 1, 2012  - THE NEW YORK TIMES

Seeking Return of Art, Turkey Jolts Museums
By DAN BILEFSKY
ISTANBUL — An aggressive campaign by Turkey to reclaim antiquities it says were looted has led in recent months to the return of an ancient sphinx and many golden treasures from the region’s rich past. But it has also drawn condemnation from some of the world’s largest museums, which call the campaign cultural blackmail.
In their latest salvo, Turkish officials this summer filed a criminal complaint in the Turkish court system seeking an investigation into what they say was the illegal excavation of 18 objects that are now in the Metropolitan Museum of Art’s Norbert Schimmel collection.
Last year, Turkish officials recalled, Turkey’s director-general of cultural heritage and museums, Murat Suslu, presented Met officials with a stunning ultimatum: prove the provenance of ancient figurines and golden bowls in the collection, or Turkey could halt lending treasures. Turkey says that threat has now gone into effect.
“We know 100 percent that these objects at the Met are from Anatolia,” the Turkish region known for its ancient ruins, Mr. Suslu, an archaeologist, said in an interview. “We only want back what is rightfully ours.”
Turkey’s efforts have spurred an international debate about who owns antiquities after centuries of shifting borders. Museums like the Met, the Getty, the Louvre and the Pergamon in Berlin say their mission to display global art treasures is under siege from Turkey’s tactics.
Museum directors say the repatriation drive seeks to alter accepted practices, like a widely embraced Unesco convention that lets museums acquire objects that were outside their countries of origin before 1970. Although Turkey ratified the convention in 1981, it is now citing a 1906 Ottoman-era law — one that banned the export of artifacts — to claim any object removed after that date as its own.
Thievery and looting are wrong, Turkey says, no matter when they occurred. “Artifacts, just like people, animals or plants, have souls and historical memories,” said Turkey’s culture minister, Ertugrul Gunay. “When they are repatriated to their countries, the balance of nature will be restored.”
Turkey is not alone in demanding the return of artifacts removed from its borders; Egypt and Greece have made similar demands of museums, and Italy persuaded the Met to return an ancient bowl known as the Euphronios krater in 2006.
But Turkey’s aggressive tactics, which come as the country has been asserting itself politically in the Middle East in the wake of the Arab Spring, have particularly alarmed museums. Officials here are refusing to lend treasures, delaying the licensing of archaeological excavations and publicly shaming museums.
“The Turks are engaging in polemics and nasty politics,” said Hermann Parzinger, president of the Prussian Cultural Heritage Foundation, which oversees the Pergamon. “They should be careful about making moral claims when their museums are full of looted treasures” acquired, he said, by the Ottomans in their centuries ruling parts of the Middle East and southeast Europe.
One example is a prized sarcophagus named for Alexander the Great, discovered in Sidon, Lebanon, in 1887, and now in Istanbul’s Archaeological Museum. Mr. Suslu said the sarcophagus was legally Turkey’s because it had been excavated on territory that belonged to Turkey at the time.
Turkey’s campaign has enjoyed notable success, however. Last year the Pergamon agreed to return a 3,000-year-old sphinx from the Hittite Empire that Turkey said had been taken to Germany for restoration in 1917. German officials said Turkey had threatened to block major archaeological projects if the sphinx did not come home.
But even after it had, the Germans complained, Turkey still declined to collaborate and refused to lend four objects for a current exhibition. Mr. Suslu indicated that the Pergamon had to return other disputed items before loans would resume.
Mr. Parzinger said Turkey had no legal claim to the contested objects it says his museum has illegally, and that treating Germany like a petty thief puts more than a century of archaeological cooperation at risk and harms relations between the countries as Turkey seeks to join the European Union. He pointed out that Westerners had been at the forefront of safeguarding Turkey’s rich history.
“If all Westerners are just thieves and robbers,” he asked, “then who has been restoring their cultural heritage?”
In another victory for Turkey, last month the University of Pennsylvania’s Museum of Archaeology and Anthropology announced that it had agreed to lend indefinitely 24 artifacts to Turkey from ancient Troy whose murky provenance helped inspire the 1970 Unesco convention. Turkey, in turn, promised future loans and collaboration with the university.
Some museum directors said that they feared that the surrender of the objects by the university, which acquired them in 1966, threatened to lead to a flood of further claims.
In September 2011, the Museum of Fine Arts, Boston, returned the top half of an 1,800-year-old statue, “Weary Herakles,” which the Turkish prime minister, Recep Tayyip Erdogan, triumphantly took home on his government jet.
To press the Met for documentation on the Schimmel objects, Turkish officials said they had refused to lend to a Met exhibition that ran this year, “Byzantium and Islam: Age of Transition.”
The Met denied it had asked Turkey for pieces for the show. Its director, Thomas P. Campbell, said in an interview that the Met believed the objects sought by Turkey had been legally acquired by Norbert Schimmel in the European antiquities market in the 1960s before being donated to the museum in 1989, and thus were in compliance with the Unesco accord.
He acknowledged that most of the objects had no documented ownership history, but also said that there was no evidence of an illicit excavation. Turkish officials said they had not yet uncovered evidence proving that the objects had been illegally smuggled out.
“If evidence emerges that the objects were illegally excavated or looted, we will address that on a case-by-case basis,” Mr. Campbell said.
Mr. Campbell said the argument that objects should always be returned to their countries of origin was dubious, given that many artifacts had traveled throughout the centuries. “We are in the business of celebrating Turkish culture,” he said, “and it is the great displays in London, Paris and New York, more than anything else, that will encourage people to go to Turkey and explore their cultural heritage, and not just the sun and beach.”
Marc Masurovsky, an expert on plundered art at the Holocaust Memorial Museum in Washington, said it was no surprise that in the absence of an international agency to enforce anti-plunder measures, the Turks were resorting to hard-nosed diplomacy. But Turkey faces hurdles trying to apply an Ottoman law outside its borders, he noted. And even if that law is accepted as applicable, dating the illegal excavation of any site is difficult because no records are typically kept.
Still, Mr. Suslu said nothing justified theft, and he pointed to the Louvre’s possession of late-16th-century Iznik tiles that had been stolen, he said, by the French restorer Albert Sorlin-Dorigny in the 1880s. The tiles, from the mausoleum of Sultan Selim II in Istanbul, were taken to Paris for repair, but he said Sorlin-Dorigny gave them to the Louvre in 1895 instead of returning them.
The Louvre did not respond to messages seeking comment. Turkish officials said that the French insist that the tiles were given to Sorlin-Dorigny by a member of the royal family, but that they did not offer any documentary proof.
“Who in his right mind would give a present from his own relative’s tomb to a foreign country?” Mr. Suslu asked. “If you come to my house and you steal precious objects from me, do I not have a right to get them back?”

15 χρονια περιμενα για ενα αρθρο σε ελληνικη εφημεριδα...
 ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012
Απο το αρθρο : “Δεν έχουν σχέση με την ιστορία τους, ανακαλύφθηκαν όμως σε έδαφος που τους ανήκει. Και έχουν ξεκινήσει μια επιθετική πολιτική απέναντι σε μεγάλα μουσεία του κόσμου για να τα πάρουν πίσω”
TA NEA / THE NEW YORK TIMES. ΤΟΥ DAN BILETSKY
http://www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4759452

Ευχαριστω πολυ.

Νικος Νικολαιδης

Anonymous Guest 27.4.2019 | 22:03
Αγαπητέ Νίκο. Ακουλουθεί ένα μάλλον λίγο απαισιοδοξο σχόλιο αλλά έτσι είναι.

Ο Δασκαλάκης πράγματι είναι σχετικά συχνά στην Ελλάδα, όταν τον καλούν δηλαδή μερικά ιδρύματα τύπου Αρσάκεια, τηλεπτικά κανάλια, καμιά ιστοσελίδα, κάνα TEDx και κάτι τέτοια. Επομένως ΜΙΑ ΧΑΡΑ έχει μισό λεπτό να σου απατήσει σε μετρημένες 10 λέξεις έστω. Σιγά μην το κάνει όμως. Τον έχω σε εκτίμηση αλλά δεν νομίζω να επικοινωνεί και πολύ με τον απλό κόσμο και εδώ που τα λέμε στην Ελλάδα δεν έχει προσφέρει κάτι γενικότερα παρόλης της θετικής επιρροής που έχει. Κάτι ομιλίες και συνεντεύξεις δίνει μερικές φορές ετησίως. Και στις ΗΠΑ δεν είδα ποτέ να παίρνει δημοσίως θέση υπέρ της Ελλάδας σε κάποιο ζήτημα. Ίσα ίσα απλώς κατακρίνει και αυτός διάφορα όπως όλοι. Αν ήσουν κανένα στέλεχος της ΝΔ μπορεί και να σου απαντούσε άμεσα. Τι εννοώ? Εννοω, για ποιον λόγο να σου απαντήσει? Φαντάζομαι κιόλας δεν θάσαι ο μοναδικός που το έστειλε κάτι αλλά κιάλλοι απλοί πολίτες. ΔΕΝ έχεις κάποια ιδιότητα. Δεν είσαι "κάποιος" για να ασχοληθεί μαζί σου (πχ και εγω σε ελληνικο Δημο ειχα στειλει δυο φορες κατι, μια φορα φωτογραφίες για εναν Διαγωνισμο που θελανε και μία για μια βελτιωτικη προταση, δεν απαντησαν ποτέ). Αυτό πάντως είναι κάτι που παρατηρώ ευρέως σε πολλούς γνωστούς στο κοινό ανθρώπους που κατέχουν κάποια σημαντική θέση, που ανήκουν στην ελίτ με λίγα λόγια. Αν εξαιρέσεις πολιτικούς και στελέχη κοινωφελών ιδρυμάτων (πχ Νιάρχος) που αναγκαστικά πρέπει ναναι σε επαφή με τον απλό κόσμο, ε ολοι οι υπόλοιποι άστο. Για τον Δασκαλάκη τέλος μιας και ανήκει ο ιδιος στο ΜΙΤ ισως δεν θέλει κιόλας να απαντήσει για να μην παραδεχτεί λάθη του τόσο τέλειου ΜΙΤ. Δεν νομίζω να το κανει απο κακία δηλαδη, δεν φαίνεται τέτοιος. Ισως βεβαια και να σου απαντησει αλλα οπως ειπα επειδη δεν εισαι κάποιος πολύ πιθανόν να το κάνει μετά από πολύ καιρό.

Ποιοι δύο πανεπιστημιακοί σου απάντησαν αλήθεια?

Εστειλες λες σε δύο Φιλοσοφικές στην Ελλάδα. Αυτές ίσως και να απαντήσουν. Αντε ιιιιισως και το Υπουργειο Παιδειας λεγοντας ενα ξερό Δεν είμαστε αρμόδιοι. Στο Υπουργείο Εξωτερικών δεν περιμενω πολλά. Οι υπάλληλοι του βαριούνται και μόνο που υπάρχουν. Καποιοι φιλότιμοι ισως και απαντησουν αρνητικά επειδη δεν θα θα θέλουν ναρθουν σε κοντρα με σημαντικό αμερικανικό Πανεπιστήμιο. Ειδικά εφόσον εμπλέκεται και η Τουρκία και ως γνωστόν η Ελλάδα πρεπει μονο να δεχεται τα τουρκικά χτυπήματα ώστε να μην προκαλέσουμε κάτι σοβαρότερο. Πρέπει απλώς να τους παρακολουθούμε διακριτικά όπως λένε διαρκώς και οι στρατηγοί μας, σωστά? Οποτε καλή η σκέψη σου να αναλάβει δραση καποιος ιδιωτης Ελληνας και οχι το επισημο ελληνικό κράτος.

Οταν λες ασχολεισαι συστηματικα για την διεθνη υπερασπιση της Ελλαδας στα μιντια? Δεν λεω εντυπωσιακο και πολυ ωραιο αυτο που κανεις, εχουν ενδιαφέρον κάθε φορά τα σχόλια σου εδώ στην lifo αλλά.....μόνο εδώ βλεπω κάτι πάντα. Εαν απλα εχεις προσωπικο αρχειο και το κανεις απλα σαν χομπι λυπαμαι αλλα δεν θα πετυχεις και πολλά. Εκτος αν εχεις καποια ιστοσελιδα (εαν δεν εχεις, πιστεψε με κανε μια, εστω και στο Facebook) ή εχεις ιδρυσει κατι. Επισης επειδη ειναι απλά φορμα σχολίων αρθρου καντα πιο μικρά τα σχόλια σου, δεν νομιζω πολλοι να τα διαβαζουν ολοκληρα, φαινεται και απο τα λικες που παιρνεις.

Καλα αν περιμενες τοσα χρονια για ενα σκορπιο αρθρο το 2006 σε μια μονο ελληνικη εφημεριδα (σημειωτεον ο συνδεσμος ειναι ξεπερασμενος δεν υπαρχει κειμενο εκει) τοτε καταλαβα ποσο ενδιαφερον υπαρχει.

Η Τουρκια απλα ειναι απαραδεκτη σε ολα. Προσπαθει να κλεψει πολιτισμο. Και το καταφερνουν. Αλλωστε ελαχιστοι επιφανείς Ελληνες αντιδρουν. Οπως και με τα Σκοπια. Ελαχιστοι αντιδρουσαν (αντιδραση ουσίας εννοω και οχι γελοια συλλαλητηρια εντος Ελλαδος). Ειδικα δε η Αμερικη διαρκως χαιδευει την Τουρκια οπως και τα Σκοπια. Το αν οι δυο τους λενε ανιστορητα πραγματα δεν τους ενδιαφερει. Και εδω που τα λεμε οι χωρες του εξωτερικου σε τετοια θεματα σπανίως δειχνουν κατανοηση για τα οσα υποστηριζει η Ελλαδα πχ με το Μακεδονικο τωρα πιο πολυ εμας θεωρουσαν απαντες τους κακούς της υποθεσης (τουλαχιστον μεχρι που βρεθηκε Κυβερνηση να συναψει Συμφωνια, αυτη των Πρεσπων που παιζει ναναι η μοναδικη εδω και δεκαετιες που μας εδωσε στο διεθνες γιγνεσθαι και παλι φωνή ώστε να μετραει πλεον λιγο και ο λογος της Ελλαδας). Δεν μας θεωρουν αξιους προσοχής.

Θα ηθελα να μαθω παντως αν αυτα ειναι μεμονωμενες τουρκικές ενεργειες επειδη οι Τουρκοι ειναι φανατικοι με την πατρίδα τους (οι Ελληνες στο εξωτερικο μια φορά δεν ειμαστε, τουλαχιστον οχι στις πράξεις και ειδικα Ελληνοαμερικανοι κ αυστραλοι που θεωρουν αρκετοι απ αυτους συχνα τους εαυτους τους ανωτερους απ τους Ελλαδιτες σε ολα και φυσικα ειναι ολοι ΝΔ) ή αν οντως υπάρχει μυστικος εθνικος συντονισμος απ το Τουρκικο Κρατος. Ειδικα με Ερντογαν το περιμενω κατι τετοιο.

Μπραβο σου παντως που ασχολεισαι. Μακαρι να το εκαναν κιαλλοι. Η χωρα μας θα ηταν πολυ καλυτερη εαν οι Ελληνες δεν μηδενιζαν καθετι ελληνικη προσπάθεια, προιον, πρωτοβουλια ειτε ιδιωτικη ειτε κρατικη και παει λεγοντας. Και μιας και αναφερθηκες στο ΥΠΕΞ πριν...πιστευω δεν υπαρχει ουτε ενας διπλωματικος υπαλληλος που να παρακολουθει λεπτομερώς τις αναφορές σε καθετί ελληνικό στον διεθνή Τύπο ή ξενο ακαδημαικό χώρο. Παιζει στο εμαιλ σου αν το ειδα να ειπε και κανενας εξυπνακιας Ω ρε με τι καθεται και ασχολειται/παρατηρει και αυτος, την καθε λεπτομερεια. Εγω θα προτεινα να απευθυνθείς στην Πρεσβεία της Ελλάδας στις ΗΠΑ. Ισως επειδη ειναι πιο γνωστες της αμερικανικης πραγματικοτητας να δειξουν περισσοτερο ενδιαφερον και να παρουν και κανα τηλεφωνο στο ΜΙΤ για να υπαρξει διορθωση αυτών που παρουσιάζεις. Δοκίμασε και εκεί. Υπεβαλε τους μαλιστα και επισημο αίτημα. Καθε ελληνικη δημοσια υπηρεσια ειναι υποχρεωμενη να απαντά γραπτώς σε κατι τετοιο αργά ή γρηγορα (και οντως το κανουν).
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 28.4.2019 | 11:54
Αγαπητε Ανωνυμε Επισκεπτη - Σου ευχομαι Καλο Πασχα και να δεις καθε επιθυμια σου να γινεται πραγματικοτητα, φιλε.

Στην παραγραφο σου
Ο Δασκαλάκης πράγματι είναι σχετικά …..μετά από πολύ καιρό”, απαντω οτι δεν πρεπει να βλεπουμε συμπλεγματικα την σχεση που εχουν μη-ακαδημα’ι’κοι πολιτες με ακαδημα’ι’κους. Αν καποιοι εχουν σε μικρο βαθμο συμπλεγματα, αυτοι ειναι οι πανεπιστημιακοι μας.

Γαλουχηθηκα σε ενα σπιτι οπου ο πατερας μου - που ηταν πανεπιστημιακος - πηγαινε στις φοιτητικες εστιες για εικοσι χρονια, εβρισκε φτωχους φοιτητες και τους εκανε μελη της οικογενειας μας. Τους παρειχε δωρεαν αυτονομο διαμερισμα-ημι-υπογειο που ειχε το σπιτι μας και τρωγαν δωρεαν σαν να ηταν αδελφια μας ( εχω τρεις αδελφες ). Αυτο το εκανε ο πατερας μου για 20 χρονια με φοιτητες απο Αλεξανδρουπολη, Αρτα, Κεφαλονια κλπ. κλπ. Ηταν μια απο τις προσφορες του στην ελληνικη κοινωνια εξω απ το επαγγελμα του. Σε τετοιο σπιτι μεγαλωσα.

Αυτο που προτεινω στο κειμενο μου ειναι οτι οι σημερινοι ελληνοαμερικανοι πανεπιστημιακοι χαρακτηριζονται απο ενα κραυγαλεο ελλειμμα πολιτικο-κοινωνικης παιδειας και γι αυτο δε φταιει η λοιπη κοινωνια παρα οι ιδιοι.

Ολοι αυτοι οι πανεπιστημιακοι με τα PHDs τους και τις διακρισεις τους στον τομεα τους, ειναι απλα απαιδευτοι πολιτικο-κοινωνικα. Μπορει να φταιει στην περιπτωση πανεπιστημιακων που γιναν φοιτητες στην Ελλαδα το entitlement των πανελληνιων, μπορει να φταιει το ιδιο το ελληνικο πανεπιστημιο, μπορει να φταιει οτι απ την στιγμη που περνουν τα συνορα οι συσχετισμοι αλλαζουν εναντιον τους, και ισως αυτο να τους κανει αντιδραστικους στους μη-ακαδημαικους ομοεθνεις τους ( να μην εχουν διαθεσιμο χρονο οσο ειχαν στην Ελλαδα γιατι νιωθουν στρεσαρισμενοι, ‘η τελος να φοβουνται να παρουν μια θεση και να ρισκαρουν την επαγγελματικη τους θεση, οπως και να χει οι πανεπιστημιακοι απεχουν απο τον κοινοτικο βιο, περαν καποιων ανεξοδων “κε’ι’κ και θεαματων” ).

Στα δυο ζητηματα που καιγομαστε ως Διασπορα :
α ) εμπλοκη με τα ΞΕΝΑ ( οχι τα ελληνικα ) μηντια και
β ) εκπαιδευτικη υποδομη,
παιρνουν υπο το μηδεν. Υπαρχουν πολλοι που το παραδεχονται αλλωστε. Δε μιλαω σε προσωπικο επιπεδο.

Ποιος θυμαται τι εγινε με το Αθηνα 2004 απο τον Νοεμβριο του 2002 μεχρι τον Οκτ του 2004 και τις διεθνεις συγνωμες για τον επικοινωνιακο βιασμο - που καμια αλλη χωρα οσο μεγαλη ‘η μικρη ηταν - δεχτηκε ; Τον Οτσαλαν και τον παγκοσμιο επικοινωνιακο διασυρμο ; Το σκοπιανο ζητημα, το ιματζ μας απ το 81 μεχρι το 2009 ( κι απο τοτε μεχρι σημερα στα πετρινα χρονια της κρισης ) ;

Μου πηρε κοντα 15 χρονια συνεχους σκεψης να καταφερω να δαμασω εναν ορισμο για την εννοια του πατριωτισμου, διχως να ανακατευω μεσα εθνικιστικα στοιχεια παρα οικουμενικα, στοιχεια που να εφαρμοζονται για καθε εθνοτητα. Αλλωστε σε προσωπικο επιπεδο, εχω γεννηθει βρετανος σε νησακι της Καραιβικης κοντα στην Κουβα το 67.

Κατεληξα στο οτι πατριωτισμος ειναι η προσφορα ενος ανθρωπου στη χωρα καταγωγης του, ΕΞΩ
απο
α) επαγγελματικα,
β ) οικογενειακα, ‘η
γ ) τοπικιστικα συμφεροντα.
Κι αυτο γιατι ειναι προσφορα εις την αφηρημενη και τις περισσοτερες φορες ανιδιοτελης.
Ποσοι απ τους χιλιαδες πανεπιστημιακους μας με ολα τα PHDs και τους τιτλους τους εχουν πατριωτικη προσφορα, ΕΞΩ απο επαγγελμα, οικογενεια, τοπικιστικη καταγωγη ;
Ουτε να γελασω δε μπορω !

Ποιοι δύο πανεπιστημιακοί σου απάντησαν αλήθεια?
Ο Δημητρης ο Μπερτσιμας κι ο Στεφανοπουλος ο Γρηγορης, τους οποιους και ευχαριστω, βεβαια.

- Εστειλες λες σε δύο Φιλοσοφικές στην Ελλάδα. Αυτές ίσως και να απαντήσουν. ……Αντε να αναλάβει δραση καποιος ιδιωτης Ελληνας και οχι το επισημο ελληνικό κράτος.

Πολλα απ αυτα που λες, παροτι το πνευμα σου ειναι στην σωστη κατευθυνση, δεν ειναι σωστα στα επι μερους σημεια τους. Στο Δημοσιο και στα Υπουργεια υπαρχουν ανθρωποι που νοιαζονται και αρκετοι που παλευουν. Το προβλημα ειναι το ελλειμμα οργανωσης.


Στην παραγραφο :
Οταν λες ασχολεισαι συστηματικα για την διεθνη υπερασπιση της Ελλαδας στα μιντια? ……παιρνεις.

Εχω εδω και δεκαετιες λιστες με οργανισμους και χιλιαδες κοσμο. Αρκετος κοσμος με γνωριζει. Εχω γραψει χιλιαδες γραμματα. Δουλευω παντα με patterns, ποτε μεμονωμενα αρθρα. Μονο για τους Ολυμπιακους προετοιμαζομουν απο το 96, απ την Ατλαντα, γνωριζοντας οτι α ) θα τους παρουμε το καλοκαιρι του 97 στην Ελβετια, β ) θα μας σφαξουν το 04, οπως και εγινε. Δουλευα με συγκεκριμενη στρατηγικη με βασικο στοχο την αγαπημενη χωρα των αμερικανων την Ιταλια και αφορμη το Τορινο 2006. Θα ειναι τιμη και χαρα μου αν θες να μαθεις τι ειναι επικοινωνιακος ακτιβισμος και τις δρασεις μου να σου στειλω ενα-δυο κειμενα ‘η οτι αλλο ρωτησεις. Σου δινω λοιπον εδω ενα απ τα αρχαια μου ε-μειλ : ειναι το [email protected]

Καλα αν περιμενες τοσα χρονια για ενα σκορπιο αρθρο το 2006 σε μια μονο ελληνικη εφημεριδα (σημειωτεον ο συνδεσμος ειναι ξεπερασμενος δεν υπαρχει κειμενο εκει) τοτε καταλαβα ποσο ενδιαφερον υπαρχει.


Στην παραγραφο
Η Τουρκια απλα ειναι απαραδεκτη σε ολα. Προσπαθει να κλεψει πολιτισμο. Και το καταφερνουν. …προσοχής.

Σου απαντω : Γιατι να μας υπολογιζουν ;;; Δε μετραμε ουτε σαν μοναδες, ουτε σαν συνολο. Ουτε εχουμε τις υποδομες να παμε ενα βημα μπροστα. Απ το ποδοσφαιρο μεχρι τα πανεπιστημια μας, δεν εχεις παρα να δεις το επιπεδο των δημοτικων βιβλιοθηκων μας ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ για να καταλαβεις ποιοι ειμαστε….


Στην παραγραφο
Θα ηθελα να μαθω παντως αν αυτα ειναι μεμονωμενες τουρκικές ενεργειες επειδη οι Τουρκοι ……κατι τετοιο.

Σου απαντω οτι ενα απο τα βασικα λαθη που καναμε παντα ως λαος ειναι οτι βλεπαμε την ελληνοτουρκικη διπολικοτητα ως γυμνη ξενων επιρροων. Τεραστιο λαθος. Και οι δυο χωρες ηταν και ειναι φεγγαρια, οχι πλανητες.

Μπραβο σου παντως που ασχολεισαι. Μακαρι να το εκαναν κιαλλοι. Η χωρα μας θα ητα….. (και οντως το κανουν).

- Κανω πολλα εδω και δεκαετιες. Εχω σχεση με αρκετο κοσμο….

Να σαι καλα - Καλο Πασχα
konstas 27.4.2019 | 22:54
Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θεωρείς ότι πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο γράμμα σου αντί για ομιλίες στον τομέα του και συνεντεύξεις. Ποιος είσαι;
Anonymous Guest 28.4.2019 | 00:39
Πάνω κάτω το ανέφερα και εγώ αυτό λίγο στο σχόλιο μου. Ωστόσο να επισημάνω το εξής: μετράει και πόσο καιρό περιμένει απάντηση. Αν έχει λίγο καιρό οκ. Αν πάνε μήνες, ε τότε επιβεβαιώνονται όσα είπα για τέτοια γνωστά πρόσωπα δυστυχώς. Θα ήταν καλό να απαντήσει ο Δασκαλάκης αλλά χλωμό το κόβω για αρκετούς λόγους.
Κατα τα άλλα καλά τα λέει ο Νικολαιδης όμως. Απλώς εαν είναι ένας κοινός ασήμαντος πολίτης, δεν πρόκειται να τον ακούσουν προσωπικότητες και Υπηρεσίες. Μόνο με αρκετή τύχη.
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 28.4.2019 | 07:39
Konstas Καταρχας Χρονια Πολλα, να σου ευχηθω οτι καλυτερο.

Το σχολιο σου χανει την ουσια.

Θα μπορουσα με μεγαλη ανεση να σου πω ποιος ειμαι, ομως ειναι ανευ ουσιας γιατι δεν ειναι προσωπικο το ε-μειλ.
Δεν αφορα εμενα.

Αφορα την χωρα καταγωγης του Κωνσταντινου, η οποια ξεφτυλιζεται - εδω και 7 χρονια που κρατα το εν λογω προτζεκτ - στο πανεπιστημιο που διδασκει.

Δεν ειναι δυνατον να λαβαινω το 1997 μακροσκελες γραμμα απο εναν Νοαμ Τσομσκι, για ασχετα ζητηματα ( Κουρδικο, ρολο γουοκμαν του Ακιο Μοριτα στον ψυχρο πολεμο, κοκ ), να μου ζητα να επικοινωνω μαζι του, να μου ζητα να τον ενημερωνω γιατι ειναι εντυπωσιασμενος με τις σκεψεις μου και τις δρασεις μου, να μου μιλα για το πως τον κουρευε η πρωτη του γυναικα, και ενας ελληνας πανεπιστημιακος ( κι αλλοι σαν κι αυτον ) στο ιδιο πανεπιστημιο, να μη μου αναγνωριζουν καν ενα ε-μειλ που αφορα τον διασυρμο της χωρας καταγωγης τους μεσα στο γραφειο τους.

Ετσι θα συμπεριφερονταν οι εβραιοι συναδελφοι τους, αν στο ΜΙΤ ανεβαινε ιστοσελιδα λεγοντας οτι την Βιβλο την εχουν γραψει αραβες ;;

Χρονια Πολλα.

ΝΝ
konstas 1.5.2019 | 01:38
Και επανέρχομαι Νίκο (χρόνια πολλά)

Το ότι σου απάντησε ο Τσόμσκι, σου είπε τα καλύτερα και δήλωσε εντυπωσιασμένος, είναι αδιάφορο.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ούτε εγώ, ούτε εσύ , πόσα email έχει στο mailbox του ο Δασκαλάκης, που βρίσκεται καν το δικό σου email και αν το email σου έλαβε -μέσα στα πολλά- οποιασδήποτε προσοχής.

Μπορεί καν να μην μπήκε στον κόπο να το διαβάσει. Προφανώς, αν έλθει στο email σου ένα mail από [email protected] θα ασχοληθείς, εάν έλθει ένα email από [email protected] ή konst[email protected] (τυχαία παραδείγματα) θα μπει στην σειρά αναμονής, που η σειρά του μπορεί να μην φτάσει και ποτέ τελικά.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πιθανότητα, δηλαδή να το διάβασε και να το θεώρησε ως ανάξιο απάντησης. Προσωπικά δεν μπορώ να κρίνω το πόνημά σου, καθώς στερούμαι των γνώσεων προς τούτο, αλλά το σίγουρο είναι ότι οποιοσδήποτε λαμβάνει κάτι που θεωρεί ως προδήλως αβάσιμο, έχει, προφανώς, το δικαίωμα να μην μπει στον κόπο να απαντήσει. Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, απλώς το αναφέρω σαν πιθανότητα.

@ Anonymous Guest : θεωρώ υγιές "προσωπικότητες" να μην είναι υποχρεωμένες να ακούσουν έναν ανώνυμο πολίτη (όχι υπηρεσίες, αυτών είναι η δουλειά τους και υποχρέωσή τους να ακούν τον οποιονδήποτε πολίτη απευθύνεται προς αυτές, αρκεί να έχει έννομο συμφέρον).

Φαντάσου ο Αινστάιν να έπρεπε να συζητήσει με οποιονδήποτε ερασιτέχνη φυσικό για τις θεωρίες του (παράδειγμα φέρω, δεν παραλληλίζω τον Αινστάιν με τον Δασκαλόπουλο).

Με λίγα λόγια... το δικαίωμα να ακούγεσαι κερδίζεται, δεν χαρίζεται. Και το εάν κάποιος δεν απαντάει σε όποιον του απευθύνεται... δικαίωμά του (εκτός αν η έλλειψη απάντησης αποδεικνύεται ότι σημαίνει κάτι)
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 1.5.2019 | 07:54
Δεν υπαρχουν δικαιολογιες Κονστα μου.

Με τον Τσομσκι επικοινωνω απο το 1992. Με γραμματα, ουτε καν ε-μειλ ! Παντα μου εχει απαντησει.

Και το 97, μπαλωνα κατι τρυπες που χε δημιουργησει μια κακιστη συνεντευξη που του χε παρει η συχωρεμενη Ελευθεροτυπια επ ευκαιρια οτι εγινε θεμα - η γνωστη συνομιλια του ’71 με τον Φουκω στο Αμστερνταμ - στις πανελληνιες στο μαθημα της εκθεσης ( Δικαιοσυνη εναντι Εξουσιας ). Τον Τσομσκι τον ξερει ολη η γη.
Τον Δασκαλακη, παροτι σεβομαι και χαιρομαι για τις επιτυχιες του στον τομεα του ( του ευχομαι οτι καλυτερο ), τον ξερουν μοναχα οσοι ασχολουνται με τις θετικες επιστημες. Δεν ειναι “προσωπικοτητα” περαν των μαθηματικων...

Ουτε εχει λιγοτερο χρονο, αφου καπως ειρωνικα εχει το χρονο να κανει ταξιδι στην Ελλαδα, να δωσει συνεντευξη στο LIFO και να μιλησει για την χωρα του ( την οποια ξεφτυλιζουν στο γραφειο του κι αυτος κανει οτι δε βλεπει ) ! Αν δεν το ειχε δει το γραμμα μου θα μπορουσε να μου απαντησει τωρα και να δηλωσει αγνοια 'η οτι αλλο θελει, κατι που δεν εκανε.
Το γραμμα μου δεν ειχε σχεση ουτε με τα μαθηματικα, ουτε με μενα, σε προσωπικο επιπεδο. Ουτε ειναι ο μονος που του εστειλα τετοιο γραμμα. Δε θελω να πω περισσοτερα γιατι ο Δασκαλακης απλα ειναι ενας απο τους χιλιαδες πανεπιστημιακους που εχουμε και η παρουσια τους - μαζι με τα PHDs μας - ειναι ακρως προβληματικη τα τελευταια 30 χρονια που ζω και δραστηριοποιουμαι στα κοινα και βλεπω τι γινεται στην Ελληνοαμερικη. Απλα δημοσιοποιησα το γραμμα γιατι τον ειδα να δινει συνεντευξη. Αν εδινε καποιος αλλος απ το ΜΙΤ θα ενεργουσα παρομοιως διχως να το σκεφτω.

Παρατηρησε τις ψηφους που πηρε η πρωτη σου αναρτηση με το “Ποιος εισαι εσυ” παροτι παραθετω 20-χρονο αρχειο που ξεκαθαρα δινει τασεις στο επι μερους ζητημα ( δεν ηθελα να αναφερω οτι εχω και γω αλεπαλληλες παγκοσμιες διακρισεις στον τομεα μου γιατι το θεωρω αδιαφορο ). Παρατηρησε πως σχεδον κανεις δεν εχει κανει μεχρι τωρα καποια προσπαθεια να κριτικαρει το κειμενακι μου για την Ελληνοαμερικη παρα ενας-δυο πανεπιστημιακοι απλα για να συμφωνησουν μαζι μου. Παρατηρησε οτι καποιοι μιλουν οτι τα ιδια ισχυουν με την Ιταλια και τους ελληνες φιλοσοφους, αλλα απ οτι φαινεται κανεις δε μπηκε στον κοπο να παρατηρησει στα λινκς που παραθετω οτι μια απο τις δυο ερευνητριες του εν λογω προτζεκτ ηταν το 2013 μια - τουρκικης καταγωγης - φοιτητρια…”Η οτι το προβλημα ειναι σημαντικοτατο γιατι χτυπα στην καρδια αυτου που ονομαζουμε ελληνικος πολιτισμος ( ειναι η φιλοσοφια μαζι με την ποιηση και την ιστορια που δωσανε την πολιτικη και την δημοκρατια στην χωρα μας και στον κοσμο ). Τα αστερια μας στο ΜΙΤ κανουν πως δε βλεπουν, με εξαιρεση εναν-δυο που μου γραψαν να εκφρασουν την θλιψη και τον αποτροπιασμο τους για το ΜΙΤ.

Η συμπεριφορα των ελληνοαμερικανων πανεπιστημιακων τα τελευταια τουλαχιστον 30 χρονια ειναι ντρο-πια-στι-κη. Το μονο που τους σωζει ειναι οτι ειμαστε ενας φτωχος και αμορφωτος λαος ( συμφωνα με ερευνες απο ελληνικους οργανισμους οπως το συχωρεμενο ΕΚΕΒΙ του 2012 του ΕΚΚΕ το 2005 κοκ ) και γιατι οι περισσοτεροι απο μας βλεπουμε το εκπαιδευτικο στατους ως μορφωση και φραγκα. Ολοι θελουμε να δουμε τα παιδια μας να παρουν ενα PHD να γινουν προφεσορες ( οπως λεγανε παλιοτερα στα ελληνικα χωρια - οπως λεγανε για τον πατερα μου στην Αθηνα στα 50ς )….

Αυτο τους κρατα παντα στο απυροβλητο και σ οτι αφορα τον φοβο, την παθητικοτητα και την αμορφωσια τους, τελικα.
Και καποια στιγμη πρεπει να τους απομυθοποιησουμε, οπως πρεπει να κανουμε και με τους διπλωματες μας.
Μονο σε καλο θα μας βγει.

Να σαι καλα κι αν θες περισσοτερα με χαρα να σου δωσω στο
[email protected] . Ειναι πολλα που δε μπορω να γραψω.
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 28.4.2019 | 07:52
Θα ηθελα να ξαναδωσω το λινκ στο Βρετανικο Μουσειο ΠΑΡΟΤΙ ΔΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ, για να δωσω το κομματι του λινκ που αναφερει την μιμ Αρχαια Τουρκια γιατι στο βασικο μου κειμενο στο γραμμα μου στους πανεπιστημιακους,πιο πανω, δε φαινεται. Ειναι πραγματικα πρωτοφανες !
14 ) ΔΩΜΑΤΙΟ 54 - ROOM 54 - BRITISH MUSEUM LONDON ( ΚΥΤΤΑΞΤΕ ΣΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, ΟΠΟΥ ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ "ΑΡΧΑΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ" ! )
http://www.britishmuseum.org/explore/galleries/middle_east/room_54_ancient_turkey.aspx
Εδω ξανα :
_east/room_54_ancient_turkey.aspx


konstas 1.5.2019 | 02:22
Για το ζήτημα διαμαρτυρήθηκαν και οι Αρμένιοι. Αυτή ήταν η απάντηση του Βρετανικού Μουσείου :
http://www.accc.org.uk/british-museum-we-are-very-aware-that-ancient-turkey-is-nonsensical-from-a-historical-point-of-view/

Πλέον το link λειτουργεί ως https://www.britishmuseum.org/visiting/galleries/middle_east/room_54_anatolia_and_urartu.aspx
avatar
Ηροστρατος 8.7.2019 | 21:20
Γιατι πρεπει ενας σοβαρος επιστημονας (ή και οποιοσδηποτε αλλος) σωνει και καλα να ευαισθητοποιειται στις εθνικιστικες υπερευαισθησιες σας;
Νομιζετε οτι ολοι εχουν τις δ/ιδιες με εσας σας.προτεραιοτητες στο τι θεωρουν αξιο να ασχοληθουν και στην προκειμενη περιπτωση να καταγγειλουν;
Οκ, οι Τουρκοι προσπαθουν να οικοιοποιηθουν καποια στοιχεια της αρχαιας Ελληνικης ιστοριας.
Οι πρωτοι ειναι ή οι τελευταιοι που το κανουν αυτο; Εμεις.δηλαδη παμε πισω που εχουμε βαφτισει "ελληνικο" οτι οτιδηποτε κινειτο μεταξυ νοτιας Ιταλιας και εγγυς Ανατολης οταν κριναμε οτι ετσι μας συνεφερε; Ακομα.και τη λεξη "Ελληνας" ξεθαψαμε καποια στιγμη οταν γιναμε ανεξαρτητο κρατος για να δωσουμε μια δηθεν κοινη ταυτοτητα και καταγωγη σε ολο αυτο το μωσαϊκο ανθρωπων και που απετελεσαν τους υπηκόους αυτου του καινουργιου εθνους!
(Οπως εκαναν και σχεδον ολοι οι αλλοι δηλαδη, Ιταλοι, Ισπανοι κλπ. οταν επρεπε να δωσουν μια.εθνικη ταυτοτητα στους δικους τους κατοικους των νεοιδρυθεντων κρατων τους).
Λες και ο κοσμος δεν γνωριζει οτι οι Τουρκοι δεν εχουν καμμια απολυτως σχεση με την αρχαια Ελλαδα και θα βγουμε να τους το καταγγειλουμε εμεις οι γραφικοί!
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 28.9.2019 | 14:57
Λες Ηροστρατε : "Γιατι πρεπει ενας σοβαρος επιστημονας (ή και οποιοσδηποτε αλλος) σωνει και καλα να ευαισθητοποιειται στις εθνικιστικες υπερευαισθησιες σας;"

Απαντηση : Ουτε υπερευαισθησιες, ουτε εθνικιστικες. Απεναντιας, ειναι στοιχειωδης αντιδραση καθε πολιτη μιας χωρας ( ποσο μαλλον αυτων που θεωρουνται σοβαροι επιστημονες στην ιδια χωρα ) εναντια στον συστηματικο εθνικισμο μιας αλλης χωρας που παραβιαζει για επικοινωνιακους λογους την ιστορια της πρωτης.

Λες : "Οκ, οι Τουρκοι προσπαθουν να οικοιοποιηθουν καποια στοιχεια της αρχαιας Ελληνικης ιστοριας. "

Απαντηση : Λαθος ! Δεν ειναι καποια. Ειναι ολα ! Θελουν να οικοιοποιηθουν αρχαια ιστορια που ΔΕΝ εχουν. Αυτο δεν ειναι λιγακι εξωφρενικο και αξιο εναντιοποιησης; Αυτο δεν ειναι προτεραιοτητα καθε πολιτισμενου πολιτη μιας χωρας που αεροπειρατειται η ιστορια της ;

Λες : " Οι πρωτοι ειναι ή οι τελευταιοι που το κανουν αυτο; "

Απαντηση : Ουτε οι πρωτοι, ουτε οι τελευταιοι, ειναι ομως οι πρωτοι που τοσο συστηματικα κλεβουν την ιστορια ενος αλλου λαου στην ολοτητα του γιατι ψευδονται χρονολογικα σε τοσο μεγαλο βαθμο.

Λες : Εμεις.δηλαδη παμε πισω που εχουμε βαφτισει "ελληνικο" οτι οτιδηποτε κινειτο μεταξυ νοτιας Ιταλιας και εγγυς Ανατολης οταν κριναμε οτι ετσι μας συνεφερε; Ακομα.και τη λεξη "Ελληνας" ξεθαψαμε καποια στιγμη οταν γιναμε ανεξαρτητο κρατος για να δωσουμε μια δηθεν κοινη ταυτοτητα και καταγωγη σε ολο αυτο το μωσαϊκο ανθρωπων και που απετελεσαν τους υπηκόους αυτου του καινουργιου εθνους!

Απαντηση : Εμεις ποτε δεν οριοθετηθηκαμε εθνοτικα - συσχετιζομενοι με την ιταλικη χερσονησο - κλεβοντας αυτουσια μια ιστορια γιατι υπηρξαν ελληνικες αποικιες και εκει, και αλλου στην ανατολικη μεσογειο. Επιπροσθετα, η προσπαθεια αλλοιωσης της ιστοριας της νοτιας Ιταλιας - αν εγινε - δεν εγινε για επικοινωνιακους λογους οπως κανει η Τουρκια τις τελευταιες δεκαετιες στα ΞΕΝΑ μηντια. Αυτο εκθετεται εδωπερα. Οχι η προσπαθεια συστασης κρατους, πχ στη συγκεκριμενη, επι Κεμαλ.

Λες : "Λες και ο κοσμος δεν γνωριζει οτι οι Τουρκοι δεν εχουν καμμια απολυτως σχεση με την αρχαια Ελλαδα και θα βγουμε να τους το καταγγειλουμε εμεις οι γραφικοί!"

Απαντηση : Δε ξερω που ζεις, αλλα ζωντας 30 χρονια στην Αμερικη, μπορω να σου πω υπευθυνα, οτι αν πεις σε εναν απλο αμερικανο οτι Τουρκια και Ελλαδα ειναι αρχαιοι εχθροι, δεν εχει κανενα προβλημα να το πιστεψει. Αυτη η ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ υποσυνειδητη γνωση, ειναι ΚΑΙ αποτελεσμα της πιο πανω προπαγανδας. Μηπως λοιπον, λεω εγω τωρα, ξεκαθαριζοντας την αρχαια ιστορια της ανατολικης μεσογειου, θα βοηθουσε στην αποκλιμακωση της ελληνο-τουρκικης διπολικοτητας, που παντα πιστευα δημιουργειται απο τριτες πιο ισχυρες χωρες και εναντια στα συμφεροντα του τουρκικου και ελληνικου λαου ;;;

Συνεπως αυτα που εκθετω πιο πανω οχι μονο δεν ειναι εθνικιστικα, αλλα λειτουργουν εναντια σε καθε εθνικισμο που τροφοδοτει αντιπαλοτητες μεταξυ δυο εθνων.

Και ΕΡΩΤΩ : Που βρισκονται σοβαροι επιστημονες πχ σαν τον Δασκαλακη να παρουν θεση σ αυτη την απατη ;;;

Αυτα λιγο-πολυ αναφερω πιο πανω.

Ευχαριστω για την αναρτηση σου.


avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 27.4.2019 | 13:21
ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ

Προτεινω οτι το μεγαλυτερο προβλημα που εχει η Ελληνο-Αμερικη για να προσφερει ουσιαστικη βοηθεια στην Ελλαδα ειναι αυτο του συντονισμου. 

Ενα προβλημα που συντηρειται μεσα απο ενα αγεφυρωτο χασμα γενεων αλλα και πολιτισμιακου χαρακτηρα το οποιο εχει δημιουργηθει τα τελευταια τριαντα χρονια μεσα απο την ιστορια και δημογραφικη συνθεση της μεταναστευσης μας απο Ελλαδα. 

Ας δουμε αμεσως πιο κατω νουμερα και οργανωτικη συνθεση της ΕλληνοΑμερικης :

Η Ελληνο-Αμερικη αποτελειται απο 1 εκατομμυριο 150 χιλιαδες ψυχες. 
Απ αυτες, 6.000 ειναι καθηγητες πανεπιστημιου ( Ελευθεροτυπια / 7-7- 2011/ Γ. Λυβ. ). ( Τα νουμερα αυτα εχουν αυξηθει τα τελευταια εξι χρονια, λογω κρισης και της επακολουθης “διαρροης εγκεφαλων” απο Ελλαδα αλλα δεν αλλαζουν καθολου αυτα που περιγραφω πιο κατω, πραγματα που εχω γραψει το 2013).

Διατηρει τρια συντονιστικα οργανα ( ΣΑΕ, Εθνικο Συμβουλιο, Εκκλησια ) απ τα οποια μονο η Εκκλησια ειναι κατ ουσιαν ενεργο. 
Το ΣΑΕ ειναι ανενεργο απο το 2010 και το ΕΑΕΣ Ελληνο-Αμερικανικο Εθνικο Συμβουλιο - American Hellenic National Council ( που ειχε για προεδρο του τον εκδοτη της εφημεριδας Hellenic News of America, κ Παυλο Κοτρωτσιο ) και τελει χρεη συντονιστη 29 Ομοσπονδιων - δεν ειχε καν ιστοσελιδα μεχρι πριν λιγα χρονια. Ειναι “οργανισμος-σφραγιδα”.

Στη συνεχεια εχουμε τριων ειδων Ομοσπονδιες.

α) Ομοσπονδιες που επιβλεπουν οργανισμους οι οποιοι αντιπροσωπευουν καποια συγκεκριμενη περιοχη στην Ελλαδα ( πχ Παν-Κρητικη )
β) Ομοσπονδιες που επιβλεπουν Ελληνικες οργανωσεις σε καποια συγκεκριμενη περιοχη - συνηθως Πολιτεια - της Αμερικης ( πχ Ομοσπονδια Βορειου Καλιφορνιας ) και
γ) Ομοσπονδιες Επαγγελματιων ( πχ Εστιατορων, Εκπαιδευτικων ) κοκ. Οι τελευταιες δεν ειναι πανω απο πεντε σε ολη την Αμερικη, παντως.

Ακολουθουν εκατονταδες εθνικοτοπικοι και επαγγελματικοι οργανισμοι. 
Για παραδειγμα συλλογοι Ηπειρωτων, Ζακυνθινων, Ροδιτων κοκ. 
Συλλογοι γιατρων, φοιτητων, δικηγορων κοκ.

Τελος εχουμε την Αχεπα, λιγοστους οργανισμους πολιτικου ακτιβισμου ( οπως το AHI, λομπιστες οπως το Μανατος-Μανατος ) και τωρα τελευταια, ενα δυο μουσεια και το Greek America Foundation του Greg Pappas, το τελευταιο στη σφαιρα των κοινωνικων μεσων.

ΤΟ ΧΑΣΜΑ
Προτεινω οτι η Ελληνο-Αμερικη ειναι χωρισμενη σε δυο τμηματα, τα οποια δεν εχουν καμια πιθανοτητα επικοινωνιας το ενα με το αλλο. 

Το πρωτο αποτελειται απο κεινους τους Ελληνες οι οποιοι μεταναστευσαν στην Αμερικη την περιοδο 1949-1980. 

Η μεταναστευση αυτη προηλθε κυριως απο Ελληνες της Ελληνικης Επαρχιας που δε κατεληξαν στα αστικα κεντρα της Ελλαδας και κυριως την Αθηνα, ξενιτευτηκαν την εποχη του σχεδιου Μαρσαλ και μεχρι το 1980, σε Αυστραλια, Γερμανια κι Αμερικη. 

Ερχομενοι στην Αμερικη, θεσμοθετησαν το λεγομενο "αρχιεπισκοπικο" κοινωνιακο μοντελο, το οποιο περιστρεφεται γυρω απο την Εκκλησια ( οχι απαραιτητα θεοκρατικα, λογω της παραδοσιακα φιλελευθερης φυσης της Ελληνικης Ορθοδοξιας ), εργαστηκαν σε κυανοκολλαρες εργασιες ενω εκφραστηκαν πολιτισμιακα μεσα απο τις οργανωσεις που αποτελουν την Οργανωμενη Ελληνο-Αμερικη : 
α ) παρελαση, 
β ) ετησιο φεστιβαλ-φαγητου ( για να στηριχθει η ενορια ) 
γ) χοροεσπεριδες και 
δ) "βραβεια" ως εργαλειο κοινοτικης συνοχης ( PR μεσα στην ενορια ) και "πολιτικου ακτιβισμου". 

Σ' οτι αφορα το τελευταιο, που ειναι και το πιο σημαντικο, θα μπορουσαμε να συνοψισουμε τη συμπεριφορα τους σε μια προταση : "προσωπικοποιηση της πολιτικης διχως πολιτικοποιηση προσωπων". 
Η πολιτικη δεν ειναι μπιζνες των απλων μελων των οργανισμων αυτων. 
Ειναι μπιζνες του προεδρου και του προεδρειου, προεδρος ο οποιος εχει υποχρεωση να δρα πολιτικα μεσα απο προσωπικες γνωριμιες και επαφες, οχι διαλογιζομενος ιδεες στα μελη του οργανισμου του ( γι αυτο και η ταση παση θυσια να φωτογραφηθουνε με αμερικανους προεδρους - κι ας μη κανουν τιποτα ). 
Αποτελεσμα αυτου ειναι οτι η Οργανωμενη Ελληνο-Αμερικη ακομη και σημερα χαρακτηριζεται απο πολιτικο παρτικιουλαρισμο και οι πολιτισμιακες εκφανσεις της βρισκονται στο επιπεδο των γραφικων ”appearances" : ( ενδυμασιες, χορος, σουβλα, κονταρι της σημαιας).

Το δευτερο τμημα αποτελειται απο Ελληνες που μεταναστευσαν απο Ελλαδα την περιοδο 1980 εως και το 2010 ( σχηματικα ) και απο τοτε μεχρι σημερα λογω κρισης.
Το κομματι αυτο, σε αριθμους, ειναι κατα πολυ μικροτερο του πρωτου. 

Τα μελη του ειναι secular, αστικοποιημενα, πιο μορφωμενα, κοσμοπολιτικα, πιο ωφελιμιστικα, λευκοκολλαρα και σχεδον καθολου οργανωμενα αφου εχουν ατομικιστικη νοοτροπια. 
Με λιγα λογια, απεχουν της κοινοτητας.
Κατα συνεπεια υπαρχει ενα χασμα γενεων μα και πολιτισμιακου χαρακτηρα, το οποιο δεν αφηνει αυτο το ενα εκατομμυριο λαου που ειμαστε πανω-κατω να ενεργοποιηθει συλλογικα και να προσφερει πισω στη χωρα καταγωγης του, οπως οφειλει.
Τελος να αναφερω οτι ο τροπος που θα πρεπε κανονικα να συλλαμβανεται ο θεσμος της Διασπορας ( οποιασδηποτε Διασπορας ! ) ειναι - συμφωνα με τις ιδεες του Διαφωτισμου - η ιδια η αυτοαρνηση της, αφου αν πιστευουμε στην αυτοδιαθεση των χωρων-κρατων, Διασπορες δε θα υπηρχαν αν μπορουσαν τα διαφορα κρατη να κρατησουν τους πληθυσμους τους μεσα στα συνορα που οριζουν το δικαιωμα ψηφου. Αυτος ειναι και ο λογος που διαφωνω με τη θεση Μπακογιαννη-Λοβερδου ( 9-9-2009 /Μεγαρο Υπατια ) και με αλλους εδω στην Ομογενεια, που επιχειρηματολογουν υπερ της ψηφου της Διασπορας. 


Η ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΧΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΣ 

Παραδοσιακα, η κοινοτητα μας δεν εγκαθυδρισε ποτε μια "κουλτουρα του βιβλιου" και μια εκπαιδευτικη υποδομη ( βιβλιοθηκες, καλα σχολεια, καλα πολιτιστικα κεντρα κοκ ). 
Ως αποτελεσμα αυτου, ποτε της δεν εγκαθυδρισε μια κουλτουρα και μια γνωση της επικοινωνιας. Γιατι τελικα το βιβλιο δεν ειναι μοναχα γνωση σε καποιο συγκεκριμενο αντικειμενο. Ειναι γνωση και νοοτροπια επικοινωνιας, το αναγκαιο συστατικο που διαφοροποιει προοδευτικες απο παραδοσιακες κοινοτητες. 
Ως εκ τουτου η Ελληνο-Αμερικανικη κοινοτητα παραμενει παραδοσιακη αφου αδυνατει να ορισει κοινα σημεια αναφορας για μια αλφα-προοδο την οποια θα ειχε ορισει αν διαλογιζοταν για την υποσταση της και το μελλον της. 
Και οι καθηγητες μας - που εχουν την ιδια νοοτροπια με τους πιο πανω - στερουνται την πολιτικη και κοινωνικη παιδεια να παρεμβουν και να γεφυρωσουν το χασμα των δυο γενεων, παροτι η προσβαση στη γνωση και το βιβλιο ειναι τελικα το επαγγελμα τους.

Δεν ειναι τυχαιο, οτι στα δυο πραγματα που διαχρονικα η Ελληνο-Αμερικανικη κοινοτητα διψα για συμπαρασταση και συμβολη για να βρεθει σε θεση να προσφερει πισω στη χωρα καταγωγης της : 
α) εκπαιδευτικη υποδομη και 
β ) επικοινωνιακη εμπλοκη στα Αμερικανικα μηντια ( οχι τα Ελληνικα 'η τα Ελληνο-Αμερικανικα αφου αυτο ειναι πανευκολο ), οι καθηγητες μας απεχουν ! 

Ουτε νοιαζονται για τις κοινοτητες μας, ουτε κανουν καποια συστηματικου τυπου παρεμβαση στα ΞΕΝΑ μηντια για να υπερασπισουν το ιματζ της Ελλαδας σε μια βασισμενη στα μηντια κοινωνια οπως η Αμερικανικη. 

Ειχαμε 25.000 αρνητικα αρθρα για την Ελλαδα μεσα σε ενα χρονο ( ΝΕΑ / 21 Ιουνιου 2011/ Παπαχρηστου ), ομως οι καθηγητες μας απεχουν. 

Την περιοδο 2010-13 της Ελληνικης Οικονομικης Κρισης και στην Αμερικανικη εκδοση των New York Times που αρχειοθετω ειναι ζητημα αν διαβασαμε πανω απο δυο εντιτοριαλς απο Ελληνες καθηγητες. Πολλοι μαλιστα που ειναι στα Οικονομικα και τα διδασκουν, ουτε καν ειχαν διαβασει τα δυο πιο γνωστα βιβλια στο ζητημα στην Αγγλικη γλωσσα ( Λιουις, Μανωλοπουλος ). Τα ιδια ισχυουν φυσικα και την περιοδο 2013-σημερα. Αντε τα αρθρα να εχουν φτασει τα οκτω… 
Το μονο που ενδιαφερει τους καθηγητες μας ειναι η προσωπικη τους προβολη μεσα απο το προσωπικο τους βιβλιο και ειδικοτητα, ξεχνωντας οτι για τον περισσοτερο κοσμο και η γενικη μορφωση και πολυ περισσοτερο η εκπαιδευση δεν ειναι δικαιωμα. Ειναι δυστυχως, προνομιο.

Τα ιδια ισχυουν φυσικα και για ΟΛΑ τα PHDs μας που σαν τους καθηγητες μας εχουν ιδια νοοτροπια. Οταν τους ρωτας ειτε σου απαντουν οτι προσφερουν στην Ελλαδα μεσα απο τον τομεα τους, ειτε σιωπουν, ειτε πιο χαριτωμενα, βριζουν το ελληνικο κρατος που τους “προδωσε”, την ελληνικη κοινωνια και ολα τα αλλα ευκολα στερεοτυπα για να ξετιναξουν την ευθυνη εμπλοκης τους με τα κοινα, ειδικα τωρα που ειναι μελη της ελληνικης διασπορας. 

Ετσι το χασμα μενει αγεφυρωτο, η κοινοτητα μας ασυντονιστη, παραδοσιακη ΟΧΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ.

Ευχαριστω.

Νικος Νικολαιδης
Anonymous Guest 27.4.2019 | 22:52
„το οποιο δεν αφηνει αυτο το ενα εκατομμυριο λαου που ειμαστε πανω-κατω να ενεργοποιηθει συλλογικα και να προσφερει πισω στη χωρα καταγωγης του, οπως οφειλει.“

Το οπως οφειλει ειναι η φραση κλειδι εδώ σαυτά που λες. Ακριβως γιαυτο δεν υπαρχουν τοσοι πατριωτες, γιαυτο δεν θελουν να προσφερουν κατι στην Ελλάδα. ΕΣΥ το λες αυτό, οτι το οφείλουν. Οι παλαιοί μετανάστες θα σου πουν Τι παει να πει οφείλω? Δεν χρωσταω τιποτα στην Ελλαδα, αχρηστοι ειναι εκει, χαλια τα εχουν κανει, δεν εχει νοημα να τους υποστηριξω. Οι νέομεταναστες της κρίσης (απ το 2008 πες και μετά) θα σου πουν Οφείλουμε? Τιποτα δεν οφειλουμε στην Ελλαδα. Τιποτα απολύτως δεν μας εδωσε. Εκεινη μας έδιωξε στο εξωτερικό. Αν μας θελει πισω να φροντισει να κανει κατι τοτε γιαυτο, μην τα περιμενει απο εμας. Και συνηθως βριζουν τοσο πολυ καθετι που γινεται στην Ελλαδα και εν γενει τους Ελλαδιτες που απορεις Μα καλα μεχρι πριν 1 ετος ξερω γω εκει δεν μένανε και αυτοι? Και τωρα ξαφνικα ψωνίστηκαν στο εξωτερικό. Γενικά η πλειοψηφια των Ελλήνων του Εξωτερικού περιμένει απ το κράτος να διορθωσει ολα τα κακά, δεν εχουν διάθεση προσφοράς. Τολμώ να πω πως εντός Ελλάδος οι Ελληνες το εχουν πιασει καλύτερα το νόημα πως πρεπει οι ιδιοι οι πολιτες να αναλάβουν καποια πραγματα (απο μια εθελοντικη δραση καθαρισματος δρομου ή δωρεα προς κοινωνικη δομή του Δήμου εως πολυ σοβαροτερα πραγματα). Στους Ελληνες της Διασποράς δώσε φωτογραφίες με επισήμους (Ελληνικούς και μη), χοροεσπερίδες, σουβλάκια, καμια σημαία να ανεμίζει, κανα ελλ. Δελτιο ειδησεων να το βρισουν λιγο και εχει ο Θεός. Καλά και στην Ελλάδα αυτά, απλως σαν να το βλεπω καπως αρκετά παραπανω στο εξωτερικό. Τολμώ να πω οτι συχνα συλλόγοι φιλελλήνων (πχ Γερμανών) και Ελλήνων μαζί προσφερουν πιο πολλά. Ναι δεν διοργανωνουν δημοτικά γλέντια. Αλλά στελνουν πχ βοηθεια φαρμακευτικο υλικο σε ενα Κεντρο Υγειας στην Ελλαδα, προβαλλουν καποια περιοχη στην Ελλαδα τουριστικά, οργανωνουν εκδρομη, δινουν συμβουλες και φερνουν σε επαφη πχ νεους επιχειρηματιες των δύο χωρών και πάει λέγοντας. Οι Ελληνικοι συλλογοι λενε προσφερουν στον Ελληνισμο μεσω των χορών και διδασκαλια ισως της γλωσσας κρατωντας ετσι τον Πολιτισμο μας ζωντανό. Ναι οκ αλλά δεν φτάνει. Καποιο πρακτικό οφελος για το εθνος και την χωρα δεν προκυπτει ετσι παρα μονο για τους ιδιους που κατοικουν όπου κατοικουν και δεν χανουν την συνδεση ετσι. Μονο σε κατι καταστροφές ενεργοποιουνται οπως με το Μάτι που σκοτωθηκαν 100 ατομα, εκει ξαφνικα ξυπνησαν ΟΛΟΙ πολύ ομορφα και ευχάριστα. Μετά επήλθε ηρεμία πάλι.

Οταν τους ρωτας ειτε σου απαντουν οτι προσφερουν στην Ελλαδα μεσα απο τον τομεα τους, ειτε σιωπουν, ειτε πιο χαριτωμενα, βριζουν το ελληνικο κρατος που τους “προδωσε”, την ελληνικη κοινωνια και ολα τα αλλα ευκολα στερεοτυπα για να ξετιναξουν την ευθυνη εμπλοκης τους με τα κοινα, ειδικα τωρα που ειναι μελη της ελληνικης διασπορας. Πηγή: www.lifo.gr

Αυτή η εγωπαθεια ειναι επισης αιτια του μη συντονισμου. Εαν δεν προβαλλονται οι ιδιοι παραλληλα με μια βοηθεια προς την Ελλαδα τοτε δεν προκειται να βοηθησουν. Επισης κατηγορουν για τα παντα το κρατος. Τελος θα επρεπε ομως οι παλιοι μεταναστες στο εξωτερικο να ξεκολλησουν λιγο απ την Εκκλησια. Οι νεοτεροι δεν ειναι τοσο προσκολλημενοι σαυτην, ουτε οι Ελλαδιτες ειναι τοσο πολύ. Οι του Εξωτερικου ειναι περισσοτερο. Επισης να μην βλεπουν τοσο απαξιωτικά οι παλιοί μεταναστες τους νεους.

Η αληθεια ειναι το κρατος δεν μπορει να κανει πολλά για να βελτιώσει αυτά τα κακως κείμενα της Διασποράς. Μονον να στηριξει λιγο παραπανω τα ελληνικα σχολεία, τις ελληνικες εδρες σπουδών (μπορω να πω πως η τωρινη Υφυπουργος Παιδειας κα. Τζουφη κανει καλή δουλειά – χρειζεται πιο πολυ ομως - και διαφοροι ομογενειακοι οργανισμοι που ως γνωστον ειναι αυστηροι κ συντηρητικοι συνηθως λενε καλα λογια για αυτην) και τα ΤΕΓ μπορει. Καθως και η ΓΓ Αποδημου Ελληνισμου ναγινει λιγο πιο ενεργη ακομη. Απο εκει και περα να δωσει ψήφο στους Ομογενεις οπως ακουγεται στον ΣΥΡΙΖΑ τωρα: δηλαδη 3 βουλευτές να εκλεγονται απ την Διασπορά, να ειναι η φωνή της Διασποράς στην Βουλή των Ελλήνων. Το ελεγα και πριν χρόνια αυτό και τελικά τώρα βλεπω το σκεφτονται σοβαρά αυτό. Δεν εχει αλλωστε νοημα ναχουν ολοι δικαιωμα ψηφου στο κάθε Νομό καταγωγής τους διοτι ετσι θα υπερισχυουν παντα οι συντηριτικοι και θα καθοριζουν το εκλογικο αποτελεσμα πχ το Τοροντο και η Μελβουρνη ή το Μόναχο. Περα απ το οτι ανοιγει πορτα έξωθεν επιρροών προς τις Ελληνικες Εκλογες δεν εχει και πολυ νοημα καθως υπαρχουν εκατομμυρια Ελληνες που ειτε δεν μιλανε και ιδιαιτερα ελληνικα ειτε δεν εχουν σχεδον καθολου σχεση πλεον με την πατρίδα. Ο Μητσοτάκης και ολοι οι αλλοι πολιτικοι που αναγουν σε μειζον εθνικο θεμα την ψηφο του εξωτερικου δεν ειναι τιποτα παρα ενας φτηνος εντυπωσιασμός. Και τα λεει αυτα καποιος που μεγαλωσε στο εξωτερικο.
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 29.4.2019 | 20:30
Ανωνυμε : Η εσωστρεφεια μας εχει φαει. Η "Αθηνα". Οι ελληνοαμερικανοι πανεπιστημιακοι δεν εχουν διαφορετικη νοοτροπια απ τους υπολοιπους ομοεθνεις τους. Σκεφτονται πως να φανουν πισω στην Ελλαδα, οπως οι μεταπολεμικοι επαρχιωτες νοιαζονται να φανουν στην Αθηνα κι ας παει να πνιγει η υπολοιπη Ελλαδα. Αυτη την νοοτροπια την εχω βαφτισει "Αθηνα", για να συμπεριλαβω και τους δυο μεταναστες ( εσωτερικους και εξωτερικους). Ετσι οι εβραιοι αμερικανοι, διχως να περιμενουν τιποτα απο το Ισραηλ και με εμπροσθοφυλακη τους πανεπιστημιακους τους που κυριαρχουν στα αμερικανικα πανεπιστημια και μηντια, δινουν δψρακι στη χωρα της εθνοτικης τους καταγωγης 38 δισεκατομυρια δολαρια, εμεις, με την νοοτροπια της "Αθηνας" κομματι της οποιας φυσικα ειναι και η ψηφος της Διασπορας, δινουμε, ε, αντε να μη πω τι δινουμε...
Anonymous Guest 29.4.2019 | 21:46
Συμφωνώ πάνω κάτω, σωστά αυτά που λέτε. Λειπει δυστυχώς η εθνική ενότητα. Άλλοι λαοί την έχουν. Πχ Εβραίοι. Φυσικά δεν αφορά όλους τους Έλληνες της Διασποράς αλλά αρκετοί εξ όσων είναι σε σημαντικές θέσεις δεν κάνουν τίποτα, λίγοι μόνο. Δεν ξέρω αν ταιριάζει το "Αθήνα" απόλυτα, άλλωστε δεν είναι και τόσο χάλια εκεί αλλά το πνεύμα το πιάνουμε πάντως.
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 30.4.2019 | 00:09
Ανωνυμε - ισως να μην ημουν ξεκαθαρος οταν επιχειρηματολογησα για το "Αθηνα". Το "Αθηνα" ( σε εισαγωγικα ) δεν ειναι η πολη. Ειναι μια νοοτροπια που χαρακτηριζει μεταπολεμικα τον ελληνα, εσωτερικο 'η εξωτερικο μεταναστη, να φανει στην κοινωνια της Αθηνας ( ειτε πολιτικα, ειτε οικονομικα, ειτε κοινωνικα ) για να το παιξει καμποσος στους συγχωριανους τους πισω στην επαρχια. Αυτη η νοοτροπια οπλιζει μια κραυγαλεα υπερατομικοτητα, μια βια και μια παρανο΄ι΄κη εσωστρεφεια ( αφου ολοι ειναι εχθροι μας ) που στιγματισε σε μεγαλο βαθμο την ιστορικη περιοδο της μεταπολιτευσης.

Προτεινω οτι αυτη η νοοτροπια βρισκεται πισω απο το ελλειμμα οργανωσης της ελληνοαμερικης καθως και την εμμονη των ελληνοαμερικανων με τους ελληνες πολιτικους και οχι με το ελληνικο λομπι στη χωρα που κατοικουν ( το αναποδο δηλαδη απο τους αμερικανους εβραιους ). Οι ελληνοαμερικανοι πανεπιστημιακοι δε θα μπορουσαν να ειναι εξαιρεση σ αυτη τη νοοτροπια ( οσα PHDs κι αν κουβαλανε ) γιατι ετσι γαλουχηθηκαν. Αλλωστε, ας μη γελιομαστε, το οτι καποιος κατεχει μια πολυβραβευμενη σουπερ εκπαιδευτικη εξειδικευση ( πχ ενα Νομπελ στο κυματομηχανικο μοντελο ‘η στα Ισλανδικα γραμματα ) δε σημαινει απαραιτητα οτι εχει και πολιτικο-κοινωνικη παιδεια ‘η οτι ειναι δραστηριος πολιτικοκοινωνικα, εξω απ το εργαστηρι του ‘η την πολυθρονα του. Ειναι ενα μεγαλο λαθος που κανουμε με τους πανεπιστημιακους.

Ασκω κριτικη σ αυτους, γιατι εχωντας προσεγγιση στη γνωση και κοινωνικο κυρος ( στατους ) - λογω επαγγελματος - κατεχουν σε μεγαλο βαθμο, δυναμη αμφισβητησης της πολιτικης εξουσιας και διαφορων κοινωνικων ελιτ ( ειτε στα μηντια - ειτε στην ιδια την κοινωνια ). Παραμενουν ομως παθητικοι, απωντες απο μαχες στα αμερικανικα μηντια εδω και 40 χρονια, απωντες απο τις κοινοτητες μας και την εκπαιδευτικη υποδομη που θα μπορουσε να οικοδομησει μια κουλτουρα επικοινωνιας στο λαο μας, για να προοδευσουμε. Αυτο θα ειχε ως αποτελεσμα και μια αισθηση ενοτητας που σωστα λες οτι δεν εχουμε. Κοιτα, σ ευχαριστω για τα καλα σου λογια, την διαχρονικη σου υποστηριξη. Νικος
avatar
βασιλης βασιλειαδης 28.4.2019 | 00:29
αν εχετε δικιο,κυριε νικολαιδη,καλα κανετε και διαμαρτυρεστε προς πασα κατευθυνση.
να σας θυμισω,ομως,πως και εσεις δεν απαντησατε στο αιτημα/παρακληση μου να μου παραθεσετε πηγη για τον ισχυρισμο σας για "γυναικες που καηκαν,επειδη επαναστατησαν εναντια στον αποστολο παυλλο".
ακομη περιμενω να μαθω τον αρχαιο συγγραφεα που αφηγειται αυτο το συγκεκριμενο γεγονος...
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 29.4.2019 | 19:04
Αγαπητε Βασιλη, Χρονια Πολλα και σε σενα, δεν ηξερα για ποιο πραγμα μιλουσες, γιατι απλουστατα δεν ειδα ποτε την ερωτηση σου. Εχω δεκα ωρες διαφορα με Ελλαδα και αρκετες φορες οσο κι αν θελω μου ειναι αδυνατον να παρακολουθω τη συνεχεια ολων των παλιοτερων αρθρων και αναρτησεων αφου πρεπει και να κοιμηθω ‘η να παω δουλεια.

Επιπροσθετα, δε νομιζω οτι ενα γραμμα σε συγκεκριμενο inbox για ενα ζητημα οπως το πιο πανω, ειναι το ιδιο με μια αναπαντητη αναρτηση ενος πολυ παλιοτερου αρθρου που ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ. Αλλα τελοσπαντον να σου απαντησω.

Εψαξα και βρηκα το συγκεκριμενο αρθρο οπου ειχα αναρτησει για τον φεμινισμο.

Καταρχας να σου δωσω την επιμαχη αναρτηση μου στην οποια υποθετω αναφερεσαι.

2 ) Θρησκεια.
Η καταπιεση των γυναικων εχει να κανει πολυ με την θρησκεια. Χριστιανοι παπαδες σκοτωσανε την Υπατια, καψανε ζωντανες γυναικες που επαναστατησαν εναντια στον σεξιστη ( και αποστολο του Ιησου ) Παυλο.

Πολυ πριν τον γαλλικο διαφωτισμο και κεινον τον ιστορικο Οκτωβρη του 1789, γυναικες οργανωνονταν σε κολεκτιβες για να ρεφορμαρουν τον λογο και την ιερη φαλλοκρατια του "ανδρα θεου του πολεμου" - ( αυτα στο βιβλιο του Δανιηλ ), οπως οι Bequines και η Μαργαριτα Πορετε στη Γαλλια. Η Καθολικη Εκκλησια τις κατεστρεψε τον 14 και 15 αιωνα, 'η μετετρεψε σε μοναστηρια υπο την - ανδρικη - "επιβλεψη" της. Το βιβλιο "Καθρεπτης απλων ψυχων" της Μαργαριτας ειναι η μονη κληρονομια που μας εχει μεινει απο κεινη την μεσαιωνικη ιστορια αυτονομιας των γυναικων.

Βεβαια η χριστιανοσυνη παιρνοντας μεσα απο τον Διαφωτισμο, εκμοντερνισε το προταγμα της, ομως αλλες θρησκειες απο τον ορθοδοξο ιουδα'ισμο μεχρι τον μουσουλμανισμο εξακολουθουν και αντιμετωπιζουν τις γυναικες ως υποδυεστερες των αντρων.
Η θρησκεια εχει παιξει μεγαλο ρολο να παρουσιαζεται η γυναικα ως ενα υποκειμενο για παραγωγη και ορισμενες φορες ως ενας ερωτικος πειρασμος ( πχ Εσθερ )." Τελος αναρτησης μου.

Απαντηση - Οταν αναφερομουν “στις γυναικες που καψαν ζωντανες χριστιανοι παπαδες” εννοουσα γυναικες που προσπαθησαν να σπασουν τον φαλοκρατισμο στην εκκλησιαστικη ιεραρχια και παυλικο σεξισμο. Τετοιο παραδειγμα ειναι οι γυναικες που ακολουθησαν εκκλησιαστικα γυναικεια σεχτα οπως αυτο της “Βιλχελμινας του Μιλανου”. Προσπαθησαν να επαναπροσδιορισουν τη σχεση μεταξυ θρησκευομενου και Θεου στα τελη του 13 αιωνα. Αυτο ηρθε σε αντιθεση με την φαλοκρατικη κυριαρχια της εκκλησιας εκεινης της εποχης μ αποτελεσμα μεσα σε εικοσι μολις χρονια να καταδικαστει το σεχτο στην Ιερα Εξεταση και να καψουν ζωντανες πολλες ακολουθους μεταξυ των οποιων και την πιο πιστη ακολουθο της Βιλχελμινας, που την λεγαν Με’ι’φρεντα, ως αιρετικους ( Πατου/Αντζε Σκρουπ 2017/6).

Επισης οπως προαναφερω, αυτο που ακολουθησε ηταν η βιαιη καταστροφη καθε προσπαθειας κολλεκτιβιστικης δρασης των γυναικων εξω απο την προκαθορισμενη φαλοκρατικη οριοθετηση του χριστιανισμου και η επαναπροσαρτηση τους στην παλια ιεραρχιση ( δημοσια πυρα αιρετικων βιβλιων οπως το “καθρεπτης” της Πορετε κοκ ).

Θρησκευομενες γυναικες υπηρχαν και πριν τον Αποστολο Παυλο.

Πηγαιναν σε κρυφες εκκλησιες πρωτοχριστιανων, ανηκαν σε σεχτα οπως οι “Εσενες” , ‘η σε πιο συντηρητικα σχηματα σε συναγωγες της Ιουδαιας ‘η ναους της ευρυτερης περιοχης της λεκανης της ανατολικης μεσογειου, οπου ο Παυλος ταξιδευε. Απλη λογικη μας κανει να πιστεψουμε οτι ο Αποστολος Παυλος δε θα εγραφε τετοιους νομους για τις γυναικες αν δεν υπηρχε α-πριορι λογος, αν οι γυναικες δηλαδη ηταν οπως θα τις ηθελε. Εγραψε αυτους τους νομους για να ελεγξει την συμπεριφορα τους μεσα σε μια θεοκρατικη, βασιλικου τυπου κοινωνια, που ο ιδιος οραματιστηκε.

Συνεπως οποιαδηποτε προσπαθεια αποστασιοποιησης απο αυτα τα σεξιστικα δεδομενα, σημαινε και αποσχιση απο την ιδια την κοινωνια. Αρα ο χριστιανισμος επεβαλε για αιωνες μια καταπιεση στις γυναικες που δεν της επηρεασε μοναχα επαγγελματικα οπως με το βιαιο παραδειγμα της Υπατιας ( Γουατς 2006, Κανφορα 1990 κλπ ), αλλα σμιλεψε και μια παραδοση που λειτουργησε εναντια στην ισοτητα των δυο φυλλων για δυο χιλιετηριδες.

Χρονια πολλα να εχεις Βασιλη.

Σου ευχομαι οτι καλυτερο και συγνωμη, φιλε, αν δε σου απαντησα πιο νωρις, δεν εγινε απο δολο 'η επειδη δεν ηθελα να σου απαντησω.avatar
άτιμο αυτονόητο 27.4.2019 | 20:33
Αν δεν προωθήσουμε την αριστεία, την ευρυθμία και την αξιοκρατία και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες το παιχνίδι είναι χαμένο. Ο ισχυρισμός ότι αυτή η άποψη είναι ελιτίστικη είναι ιδεοληψία, χαζομάρα, λαϊκισμός ή, πολύ απλά, κοροϊδία.


Πρέπει να επιδιώκουμε να βάζουμε στο τιμόνι ,σε θέσεις ευθύνης παντού και πάντα τους άριστους. Ανθρώπους καλύτερους από εμάς πιο άξιους από εμάς ,πιο σωστούς από εμάς και αυτό θα μας δώσει τέτοιο όφελος στο τέλος σε εμάς τους ίδιους που από μια φαινομενικά αλτρουιστική πράξη ,θα αποδειχθεί ότι ήταν κυρίως και για το δικό μας καλό. Αλλά είπαμε ...εμείς ζούμε στην εποχή τωνσυμβουλων στρατηγικών σχεδιασμών και των άλλων. Ας ακούσουμε ένα τέτοιο λαμπρό πολυβραβευμένο επιστήμονα και άνθρωπο μια φορά. Κάτι θα ξερει,δεν μπορεί.
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 28.4.2019 | 08:20
Το αυτονοητο δε μπορει να επιβληθει σε μια χωρα που ολοι κυνηγανε ενα πτυχιο και μια θεση για τα οικονομικα ανταλλαγματα που προσφερουν. Δε μπορεις να μιλας για μεριτοκρατια σε μια χωρα με 20% ανεργια. Οπως δε μπορουσες να μιλας για μεριτοκρατια κατα την μεταπολιτευση που δεχτηκε για ριμπαουντ και κληρονομια της εμφυλιακης μας ιστοριας να φιλοξενησει τον μισο πληθυσμο της χωρας που μεταναστευσε εσωτερικα προς την Αθηνα μεσα σε σαραντα μολις χρονια.

Για να υπαρξει μεριτοκρατια σε μια κοινωνια φτιαχνεις καταρχας το δημογραφικο, την οικονομια και τελος το εκπαιδευτικο της συστημα. Μετα μπορεις να επιχειρηματολογησεις για την ποιοτητα στην αγορα εργασιας. Εχουμε πολυ δρομο ακομη....

Καλο Πασχα και σε σενα, παντως. Σου ευχομαι οτι καλυτερο.

avatar
βασιλης βασιλειαδης 30.4.2019 | 19:00
συμφωνω,το γραμμα σου στον κο. δασκαλακη ειναι πιο σημαντικο απο την δικη μου αιτηση σε σενα. απλα,επειδη ετσι οπως το εγραψες στο παλαιοτερο αρθρο(θα σου εδινα το link,αλλα πιστευα πως ηξερες σε ποιο αναφερομουνα,λυπαμαι για την ταλαιπωρια να ψαχνεις τις παλιες σου αναρτησεις),νομισα πως αυτες οι γυναικες ηταν συγχρονες του Παυλου και οτι ο ιδιος ο αποστολος του χριστου ηταν καπως αναμεμειγμενος στο φονο τους,αλλα εσυ αναφεροσουν στον μεσαιωνα.
εγινε,λυθηκε η παρεξηγηση. σ' ευχαριστω και χρονια πολλα.