Τα spoilers κατά βάση εστιάζουν στο φινάλε ενός επεισοδίου.
Tech&Science

Τέλος τα spoilers: Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη λύση

Λέγεται SpoilerNet και αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια σε συνεργασία με την Amazon

Όταν μεταδόθηκε το τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones, εάν δεν ήσασταν από αυτούς που το είδαν αμέσως, τότε σίγουρα δεν περάσετε πολύ καλά. Για ώρες ολόκληρες ενοχλητικά spoilers κατέκλυσαν τον χώρο του Διαδικτύου: αναρτήσεις φίλων, μηνύματα στο WhatsApp, άρθρα online, το Twitter κ.ο.κ.

 

Αυτή η απροσδόκητη «εισβολή» ώθησε ορισμένους χρήστες να λάβουν μια πιο δραστική απόφαση: να απενεργοποιήσουν τα κινητά τους, έτσι ώστε να αποφύγουν τα πιθανά spoilers. Η καλή, όμως, είδηση είναι ότι σύντομα δεν θα υπάρχει λόγος να καταφεύγετε σε τέτοιου είδους αποφάσεις. Προς όφελος όλων όσοι απεχθάνονται να μαθαίνουν το τέλος ενός επεισοδίου νωρίτερα –ασχέτως αν είναι καλό ή κακό– έρχεται η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα ειδοποιεί τους χρήστες σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης ενοχλητικής πρόβλεψης του τέλους μιας σειράς. 

 

Το SpoilerNet αποτελεί μια πρωτοβουλία ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, σε συνεργασία με την Amazon, και θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει και να επισημαίνει τα spoilers σε online βιβλία και τηλεοπτικά προγράμματα. Αφετηρία για την έρευνα των επιστημόνων αποτέλεσε η ακόλουθη διαπίστωση: παρόλο που ορισμένες ιστοσελίδες θέτουν στη διάθεση των χρηστών προειδοποιήσεις για ενδεχόμενα spoilers, πολύ συχνά oι χρήστες δεν τα λαμβάνουν υπ' όψιν.

 

Έτσι προέκυψε η ιδέα για χρήση ενός αλγόριθμου, ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα κάθε φορά που θα καταλαβαίνει ότι κάποιος θέλει να γράψει ένα spoiler: εάν, δηλαδή, υπάρχουν κοινά γλωσσικά συστήματα ή συγκεκριμένες και επαναλαμβανόμενες εκφράσεις που χρησιμοποιούνται, τότε θα είναι εφικτό να εντοπιστούν προκαταβολικά οι τυχόν ανεπιθύμητες αποκαλύψεις. 

 

Τα spoilers κατά βάση εστιάζουν στο φινάλε ενός επεισοδίου. Το χαρακτηριστικό αυτό, αν και θεωρείται σημαντικό για την πορεία της έρευνας, δεν είναι αρκετό, καθώς ο αλγόριθμος πρέπει να λάβει υπ' όψιν ότι η ίδια λέξη μπορεί να έχει διαφορετική σημασία ανάλογα με το γλωσσικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται.

Το σύστημα αυτών των ερευνητών στηρίχθηκε σε δύο βάσεις δεδομένων εκ των οποίων η μία δημιουργήθηκε εκ μηδενός από τους ίδιους. Ο Mengting Wan, διδάκτωρ Πληροφορικής και βασικό μέλος στην καταγραφή της έρευνας, υποστηρίζει ότι για να εντοπιστούν τα spoilers στις κριτικές που γίνονται για τηλεοπτικά προγράμματα, αρχικά χρησιμοποιήθηκε μια μικρή βάση δεδομένων, η οποία περιείχε 16.261 σχόλια με μία και μόνο φράση το καθένα, παρμένα από 884 μεταδόσεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο ArXiv, το αρχείο όπου δημοσιεύονται τα σχέδια των επιστημονικών άρθρων, όταν δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί. Ωστόσο, οι δυνατότητες του λογισμικού είναι πράγματι πολλά υποσχόμενες.

 

Όσον αφορά τα βιβλία, η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να αντιμετωπίσει τα ανεπιθύμητα spoilers με μια ακρίβεια που κυμαίνεται ανάμεσα στο 89-92%, ενώ όσον αφορά τα τηλεοπτικά προγράμματα το ποσοστό επιτυχίας στην πρόβλεψη έπεσε στο 74-80%, ίσως λόγω του ότι η αντίστοιχη βάση δεδομένων ήταν μικρότερη. Πολλά από τα λάθη, αναφέρουν οι ερευνητές, οφείλονται σε λέξεις που συνήθως είναι αρκετά αποκαλυπτικές ή σε λέξεις που απλά δεν υπήρχαν στη βάση δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε.

 

Ανάμεσα στα πράγματα που αποκαλύφθηκαν, αξίζει να αναφερθεί ότι τα spoilers κατά βάση εστιάζουν στο φινάλε ενός επεισοδίου. Το χαρακτηριστικό αυτό, αν και θεωρείται σημαντικό για την πορεία της έρευνας, δεν είναι αρκετό, καθώς υπάρχουν πολλές πτυχές που πρέπει να λάβει υπόψιν του ο αλγόριθμος στο δύσκολο έργο του, μεταξύ των οποίων ότι η ίδια λέξη μπορεί να έχει διαφορετική σημασία ανάλογα με το γλωσσικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται. 

 

Το SpoilerNet, πάντως, φαίνεται πως τα πήγε αρκετά καλά στις δοκιμές που έγιναν, ενώ οι ερευνητές ελπίζουν ότι μια μέρα όλοι θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτόν τον αλγόριθμο μέσα από μια επέκταση που θα χρειαστεί να κάνουν στον browser: εγκαθιστώντας αυτό τον μηχανισμό θα εμφανίζεται στην οθόνη του χρήστη μια ετικέτα με τίτλο «προσοχή spoiler» και έτσι, θα είναι σε θέση να αποφύγουν τους ενοχλητικούς φίλους που συνηθίζουν να κάνουν αυτές τις ανεπιθύμητες ανακοινώσεις. 

 

Πηγή: La Repubblica

 

Tech&Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Instagram: Οι χρήστες θα μπορούν να δουν ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους

Tech&Science Instagram: Οι χρήστες θα μπορούν να δουν ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους

16.10.2019
Εξερευνώντας τον μαγικό κόσμο της φυσικής μέσα από το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis

Tech&Science Εξερευνώντας τον μαγικό κόσμο της φυσικής μέσα από το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis

16.10.2019
Οι νικητές του World of Difference προσφέρουν στην κοινωνία με τη δύναμη της τεχνολογίας

Tech&Science Οι νικητές του World of Difference προσφέρουν στην κοινωνία με τη δύναμη της τεχνολογίας

16.10.2019
Τα πρώτα smartphones εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα στην Αφρική

Tech&Science Τα πρώτα smartphones εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα στην Αφρική

16.10.2019
«Ζέφυρος»: Ο Σταύρος Μαυράκης σχεδιάζει το αυτοκίνητο του μέλλοντος παίρνοντας έμπνευση από την Ελληνική μυθολογία

Tech&Science «Ζέφυρος»: Ο Σταύρος Μαυράκης σχεδιάζει το αυτοκίνητο του μέλλοντος παίρνοντας έμπνευση από την Ελληνική μυθολογία

14.10.2019
Πώς δημιουργούνται τα καθημερινά doodles της Google;

Tech&Science Πώς δημιουργούνται τα καθημερινά doodles της Google;

10.10.2019
Έρευνα: το 96% των deepfakes βίντεο αφορά πορνό

Tech&Science Έρευνα: το 96% των deepfakes βίντεο αφορά πορνό

8.10.2019
«Είναι ασέβεια προς τα άτομα με βαριές εξαρτήσεις να μιλάμε για εθισμό στο κινητό μας»

Tech&Science «Είναι ασέβεια προς τα άτομα με βαριές εξαρτήσεις να μιλάμε για εθισμό στο κινητό μας»

8.10.2019
Ο Δημήτρης, επαγγελματίας instagrammer, μας λέει πώς κατάφερε να έχει έσοδα απ’ το προφίλ του

Tech&Science Ο Δημήτρης, επαγγελματίας instagrammer, μας λέει πώς κατάφερε να έχει έσοδα απ’ το προφίλ του

4.10.2019
Έρχεται το Facebook Horizon: μια VR πλατφόρμα του Facebook με avatars

Tech&Science Έρχεται το Facebook Horizon: μια VR πλατφόρμα του Facebook με avatars

4.10.2019