Τα spoilers κατά βάση εστιάζουν στο φινάλε ενός επεισοδίου.
Tech&Science

Τέλος τα spoilers: Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη λύση

Λέγεται SpoilerNet και αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια σε συνεργασία με την Amazon

Όταν μεταδόθηκε το τελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones, εάν δεν ήσασταν από αυτούς που το είδαν αμέσως, τότε σίγουρα δεν περάσετε πολύ καλά. Για ώρες ολόκληρες ενοχλητικά spoilers κατέκλυσαν τον χώρο του Διαδικτύου: αναρτήσεις φίλων, μηνύματα στο WhatsApp, άρθρα online, το Twitter κ.ο.κ.

 

Αυτή η απροσδόκητη «εισβολή» ώθησε ορισμένους χρήστες να λάβουν μια πιο δραστική απόφαση: να απενεργοποιήσουν τα κινητά τους, έτσι ώστε να αποφύγουν τα πιθανά spoilers. Η καλή, όμως, είδηση είναι ότι σύντομα δεν θα υπάρχει λόγος να καταφεύγετε σε τέτοιου είδους αποφάσεις. Προς όφελος όλων όσοι απεχθάνονται να μαθαίνουν το τέλος ενός επεισοδίου νωρίτερα –ασχέτως αν είναι καλό ή κακό– έρχεται η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα ειδοποιεί τους χρήστες σε περίπτωση μιας ενδεχόμενης ενοχλητικής πρόβλεψης του τέλους μιας σειράς. 

 

Το SpoilerNet αποτελεί μια πρωτοβουλία ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, σε συνεργασία με την Amazon, και θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει και να επισημαίνει τα spoilers σε online βιβλία και τηλεοπτικά προγράμματα. Αφετηρία για την έρευνα των επιστημόνων αποτέλεσε η ακόλουθη διαπίστωση: παρόλο που ορισμένες ιστοσελίδες θέτουν στη διάθεση των χρηστών προειδοποιήσεις για ενδεχόμενα spoilers, πολύ συχνά oι χρήστες δεν τα λαμβάνουν υπ' όψιν.

 

Έτσι προέκυψε η ιδέα για χρήση ενός αλγόριθμου, ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα κάθε φορά που θα καταλαβαίνει ότι κάποιος θέλει να γράψει ένα spoiler: εάν, δηλαδή, υπάρχουν κοινά γλωσσικά συστήματα ή συγκεκριμένες και επαναλαμβανόμενες εκφράσεις που χρησιμοποιούνται, τότε θα είναι εφικτό να εντοπιστούν προκαταβολικά οι τυχόν ανεπιθύμητες αποκαλύψεις. 

 

Τα spoilers κατά βάση εστιάζουν στο φινάλε ενός επεισοδίου. Το χαρακτηριστικό αυτό, αν και θεωρείται σημαντικό για την πορεία της έρευνας, δεν είναι αρκετό, καθώς ο αλγόριθμος πρέπει να λάβει υπ' όψιν ότι η ίδια λέξη μπορεί να έχει διαφορετική σημασία ανάλογα με το γλωσσικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται.

Το σύστημα αυτών των ερευνητών στηρίχθηκε σε δύο βάσεις δεδομένων εκ των οποίων η μία δημιουργήθηκε εκ μηδενός από τους ίδιους. Ο Mengting Wan, διδάκτωρ Πληροφορικής και βασικό μέλος στην καταγραφή της έρευνας, υποστηρίζει ότι για να εντοπιστούν τα spoilers στις κριτικές που γίνονται για τηλεοπτικά προγράμματα, αρχικά χρησιμοποιήθηκε μια μικρή βάση δεδομένων, η οποία περιείχε 16.261 σχόλια με μία και μόνο φράση το καθένα, παρμένα από 884 μεταδόσεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο ArXiv, το αρχείο όπου δημοσιεύονται τα σχέδια των επιστημονικών άρθρων, όταν δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί. Ωστόσο, οι δυνατότητες του λογισμικού είναι πράγματι πολλά υποσχόμενες.

 

Όσον αφορά τα βιβλία, η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να αντιμετωπίσει τα ανεπιθύμητα spoilers με μια ακρίβεια που κυμαίνεται ανάμεσα στο 89-92%, ενώ όσον αφορά τα τηλεοπτικά προγράμματα το ποσοστό επιτυχίας στην πρόβλεψη έπεσε στο 74-80%, ίσως λόγω του ότι η αντίστοιχη βάση δεδομένων ήταν μικρότερη. Πολλά από τα λάθη, αναφέρουν οι ερευνητές, οφείλονται σε λέξεις που συνήθως είναι αρκετά αποκαλυπτικές ή σε λέξεις που απλά δεν υπήρχαν στη βάση δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε.

 

Ανάμεσα στα πράγματα που αποκαλύφθηκαν, αξίζει να αναφερθεί ότι τα spoilers κατά βάση εστιάζουν στο φινάλε ενός επεισοδίου. Το χαρακτηριστικό αυτό, αν και θεωρείται σημαντικό για την πορεία της έρευνας, δεν είναι αρκετό, καθώς υπάρχουν πολλές πτυχές που πρέπει να λάβει υπόψιν του ο αλγόριθμος στο δύσκολο έργο του, μεταξύ των οποίων ότι η ίδια λέξη μπορεί να έχει διαφορετική σημασία ανάλογα με το γλωσσικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται. 

 

Το SpoilerNet, πάντως, φαίνεται πως τα πήγε αρκετά καλά στις δοκιμές που έγιναν, ενώ οι ερευνητές ελπίζουν ότι μια μέρα όλοι θα μπορούν να επωφεληθούν από αυτόν τον αλγόριθμο μέσα από μια επέκταση που θα χρειαστεί να κάνουν στον browser: εγκαθιστώντας αυτό τον μηχανισμό θα εμφανίζεται στην οθόνη του χρήστη μια ετικέτα με τίτλο «προσοχή spoiler» και έτσι, θα είναι σε θέση να αποφύγουν τους ενοχλητικούς φίλους που συνηθίζουν να κάνουν αυτές τις ανεπιθύμητες ανακοινώσεις. 

 

Πηγή: La Repubblica

 

Tech&Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτελεστής, θύμα ή δωσίλογος; Θα μας πει ο αλγόριθμος.

Tech&Science Εκτελεστής, θύμα ή δωσίλογος; Θα μας πει ο αλγόριθμος.

15.10.2020
World of Difference: Θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο με τη δύναμη της τεχνολογίας;

Tech&Science World of Difference: Θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο με τη δύναμη της τεχνολογίας;

8.10.2020
Οι βυθιστικές τεχνολογίες στην ανάδειξη ανθρώπινων καταλοίπων

Tech&Science Οι βυθιστικές τεχνολογίες στην ανάδειξη ανθρώπινων καταλοίπων

1.10.2020
Podcast/ Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Πρόδρομο Τσιαβό για την «Δι@ύγεια» και την ψηφιακή πολιτική

Tech&Science Podcast/ Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Πρόδρομο Τσιαβό για την «Δι@ύγεια» και την ψηφιακή πολιτική

20.9.2020
Η νομική τεχνολογία εξελίσσεται και αφορά όλους τους νομικούς

Tech&Science Η νομική τεχνολογία εξελίσσεται και αφορά όλους τους νομικούς

17.9.2020
Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε περιορισμένους ιστότοπους και περιεχόμενο όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό

Tech&Science Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε περιορισμένους ιστότοπους και περιεχόμενο όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό

10.9.2020
Τα άλλα σύμπαντα και οι ζωές που δεν ξέρουμε

Tech&Science Τα άλλα σύμπαντα και οι ζωές που δεν ξέρουμε

24.8.2020
Vodafone Green Giga Network: Το “πράσινο δίκτυο” που συνδέει τους ανθρώπους και προστατεύει το περιβάλλον

Tech&Science Vodafone Green Giga Network: Το “πράσινο δίκτυο” που συνδέει τους ανθρώπους και προστατεύει το περιβάλλον

12.8.2020
Tik Tok: Ποιος είναι ο άντρας πίσω από τη viral εφαρμογή που μισεί ο Τραμπ και λατρεύει ο κόσμος;

Tech&Science Tik Tok: Ποιος είναι ο άντρας πίσω από τη viral εφαρμογή που μισεί ο Τραμπ και λατρεύει ο κόσμος;

10.8.2020
Τι σημαίνει το «splinternet» για το μέλλον του Διαδικτύου;

Tech&Science Τι σημαίνει το «splinternet» για το μέλλον του Διαδικτύου;

7.8.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια