Την ανάγκη των ανθρώπων για διαδικτυακές γνωριμίες έρχεται να καλύψει και η εφαρμογή «Για Πες», ένα ελληνικό dating app.
Tech&Science

«Για Πες»: Ένα ελληνικό dating app που θέλει να σπάσει τα ταμπού γύρω από το online dating

Επιστρέφοντας στο chatting των '90s μέσω της ανωνυμίας και της live συνομιλίας

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν dating apps στην καθημερινότητά τους. Όχι απαραίτητα για κουβέντα, γνωριμία ή σεξ, αλλά ακόμη και από περιέργεια για το «τι παίζει» σε αυτές τις εφαρμογές. Τις προάλλες, μάλιστα, έβλεπα ένα βιντεάκι με μια ακομπλεξάριστη 83χρονη που αναζητάει –πολύ– μικρότερους συντρόφους στο Tinder και δεν ντρέπεται καθόλου να το πει. Και μπράβο της.

 
Αυτή, λοιπόν, την ανάγκη των ανθρώπων για διαδικτυακές γνωριμίες έρχεται να καλύψει και η εφαρμογή «Για Πες», ένα ελληνικό dating app που επιστρέφει στη διαδικασία του chatting, όπως τη μάθαμε στα '90s. Ο Φάνης Ρήγας, ιδρυτής της εφαρμογής, μαζί με τους συνεργάτες του ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στο συγκεκριμένο πρότζεκτ το 2017 και με δεδομένη την πρότερη επαγγελματική τους εμπειρία στον κόσμο των επιχειρήσεων και των start-ups, κατάφεραν μέσα σε λιγότερο από 3 εβδομάδες να εκτοξεύσουν την εφαρμογή στην πρώτη θέση του Ελληνικού Google Play Store, με βάση πάντοτε τα downloads.

 

Όχι, οι εφαρμογές γνωριμιών δεν είναι μόνο για σεξ. Όχι, δεν απευθύνονται μόνο σε όσους ανθρώπους είναι κλειστοί και ντρέπονται να κάνουν γνωριμίες offline. Όχι, εννοείται πως δεν είναι ντροπή να χρησιμοποιεί κανείς dating app. Ζούμε στο 2019 και αν η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη γνωριμία δύο ανθρώπων, τότε αυτό είναι απολύτως θεμιτό.

 

Σήμερα, περισσότεροι από 150.000 χρήστες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή (σε Android και iOS) με την πλειονότητα εξ αυτών να είναι άνδρες (σε ποσοστό 70% έναντι 30% των γυναικών), όπως άλλωστε και στα περισσότερα dating apps, λέει ο κ. Ρήγας.

 

Ρωτώντας τον, όμως, για το τι καινούργιο έχει να προσθέσει το «Για Πες» στην αγορά των εφαρμογών γνωριμιών, ο ιδρυτής του εξηγεί πως «το γεγονός ότι οι χρήστες δε χρειάζεται να δημιουργήσουν δικό τους προφίλ σε συνδυασμό με το ότι το chatting είναι ανώνυμο και επομένως, δεν απαιτείται να «υπακούσουν» σε ένα ματσάρισμα, που σε αντίστοιχα apps ουσιαστικά επιβάλλεται από έναν αλγόριθμο, είναι η μεγάλη καινοτομία της δική μας εφαρμογής.

 

Αυτά, λοιπόν, τα δύο στοιχεία, δηλαδή η τήρηση της ανωνυμίας στο live chatting σε συνδυασμό με τη μη αναγκαία δημιουργία ενός προφίλ από πλευράς των χρηστών, είναι οι καινοτόμες προσθήκες που έχει να προσθέσει το «Για Πες». «Άλλωστε, τα πολλά swipes δεξιά και αριστερά, που υπάρχουν σε άλλες εφαρμογές, όπως είναι το Tinder και το Grindr, εν τέλει δεν εξυπηρετούν τους χρήστες, αλλά αντιθέτως λειτουργούν σαν εμπόδιο για το chatting, που είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο έχουν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο app».


Αν, όμως, ανήκετε στην κατηγορία των πιο ανυπόμονων και θέλετε ένα πιο γρήγορο ματσάρισμα με έναν σύντροφο (με βάση πάντοτε ασυνήθιστες για dating apps κατηγορίες, όπως το ζώδιο, οι προτιμήσεις σε αθλήματα, σινεμά κ.λπ.), το «Για Πες» σας δίνει τη δυνατότητα μέσω πληρωμής να βρεθείτε μπροστά στην «ουρά» των ανθρώπων που αναζητούν μια online γνωριμία. «Η δική μας εφαρμογή, εξάλλου, λειτουργεί σαν ένα introduction στο πλαίσιο της γνωριμίας δύο ανθρώπων. Το αν, δηλαδή, μετέπειτα θα συνεχίσουν την επικοινωνία τους στο Facebook, στο Instagram ή και από κοντά είναι δικό τους θέμα. Εμείς θέλουμε απλώς μέσα από την αρχικά ανώνυμη επικοινωνία να συνδέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους γίνεται εκεί έξω» αναφέρει χαρακτηριστικά ο founder.

 

Το λογότυπο της εφαρμογής


Θέλοντας την ίδια στιγμή να καταρρίψει και όλα τα κοινωνικά ταμπού που υπάρχουν ακόμη γύρω από τα dating apps στην Ελλάδα, ισχυρίζεται εμφατικά ότι «Όχι, οι εφαρμογές γνωριμιών δεν είναι μόνο για σεξ. Όχι, δεν απευθύνονται μόνο σε όσους ανθρώπους είναι κλειστοί και ντρέπονται να κάνουν γνωριμίες offline. Όχι, εννοείται πως δεν είναι ντροπή να χρησιμοποιεί κανείς dating app. Ζούμε στο 2019 και αν η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη γνωριμία δύο ανθρώπων, τότε αυτό είναι απολύτως θεμιτό. Εξάλλου, αν κάποιος είναι αρκετά ντροπαλός στην offline ζωή του, το ίδιο θα είναι και στην online, δεν αλλάζει κάτι σ'αυτό».

 
Υπάρχουν όμως «τρωτά σημεία» σε ένα τέτοιο success story; Ο κ. Ρήγας απαντά: «Φυσικά! Όπως και για κάθε άλλο επιχειρηματικό πρότζεκτ στην Ελλάδα, έτσι και για εμάς στην αρχή ήταν αρκετά δύσκολο να αντιμετωπίσουμε όλη τη γραφειοκρατία που χρειάζεται για να υλοποιηθεί μια επιχειρηματική ιδέα. Ωστόσο, λόγω του ότι και εγώ και οι συνεργάτες μου είχαμε μια προηγούμενη εμπειρία και εμπλοκή με τον κόσμο των επιχειρήσεων, ξέραμε τι πάμε να κάνουμε και κυρίως ξέραμε τι εμπόδια θα συναντήσουμε».

 

Τα μέλη της ομάδας του «Για Πες». Φωτο: Φάνης Ρήγας


Νέα σχέδια; Σαφώς και έχουν! Το «Για Πες» ετοιμάζεται σταδιακά να επεκταθεί και σε νέες αγορές, που θα ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας, καθώς σε λίγους μήνες θα απευθύνεται σε ένα πιο ευρύ κοινό – το αγγλόφωνο. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η προσθήκη που σχεδιάζουν. Έχοντας «τρέξει» πιλοτικά πριν από έναν χρόνο ένα αντίστοιχο εγχείρημα, οι ιδρυτές της εφαρμογής διαπίστωσαν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και από πλευράς ατόμων που ανήκουν στην LGBTQI+ κοινότητα για ένα app που θα κρατά ανώνυμο το προφίλ των χρηστών του και παράλληλα θα τους δίνει τη δυνατότητα για άμεσο live chatting.


Υπάρχει όντως μέλλον για τα dating apps; Ο ίδιος απαντά με αμφιβολία πως δεν ξέρει με βεβαιότητα ποιο ακριβώς θα είναι αυτό, αλλά αν πράγματι η τεχνητή νοημοσύνη μπει τόσο δυναμικά και στη συγκεκριμένη αγορά, τότε σίγουρα θα μιλάμε για το επόμενο μεγάλο βήμα στις εφαρμογές γνωριμιών. «Αν, δηλαδή, μέσα από τη συλλογή δεδομένων από τα προφίλ των χρηστών θα είναι δυνατόν η τεχνητή νοημοσύνη να κάνει το κατάλληλο ταίριασμα και να βρίσκουμε έτσι τον άνδρα ή τη γυναίκα της ζωής μας –πράγμα για το οποίο εμείς, ως άνθρωποι, ακόμα παιδευόμαστε–, τότε θα μιλάμε για μια πραγματική επανάσταση».

 

giapes.gr

Tech&Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ζέφυρος»: Ο Σταύρος Μαυράκης σχεδιάζει το αυτοκίνητο του μέλλοντος παίρνοντας έμπνευση από την Ελληνική μυθολογία

Tech&Science «Ζέφυρος»: Ο Σταύρος Μαυράκης σχεδιάζει το αυτοκίνητο του μέλλοντος παίρνοντας έμπνευση από την Ελληνική μυθολογία

14.10.2019
Πώς δημιουργούνται τα καθημερινά doodles της Google;

Tech&Science Πώς δημιουργούνται τα καθημερινά doodles της Google;

10.10.2019
Έρευνα: το 96% των deepfakes βίντεο αφορά πορνό

Tech&Science Έρευνα: το 96% των deepfakes βίντεο αφορά πορνό

8.10.2019
«Είναι ασέβεια προς τα άτομα με βαριές εξαρτήσεις να μιλάμε για εθισμό στο κινητό μας»

Tech&Science «Είναι ασέβεια προς τα άτομα με βαριές εξαρτήσεις να μιλάμε για εθισμό στο κινητό μας»

8.10.2019
Ο Δημήτρης, επαγγελματίας instagrammer, μας λέει πώς κατάφερε να έχει έσοδα απ’ το προφίλ του

Tech&Science Ο Δημήτρης, επαγγελματίας instagrammer, μας λέει πώς κατάφερε να έχει έσοδα απ’ το προφίλ του

4.10.2019
Έρχεται το Facebook Horizon: μια VR πλατφόρμα του Facebook με avatars

Tech&Science Έρχεται το Facebook Horizon: μια VR πλατφόρμα του Facebook με avatars

4.10.2019
 Guard: Μια εφαρμογή για όσους βαριούνται να διαβάσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις

Tech&Science Guard: Μια εφαρμογή για όσους βαριούνται να διαβάσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις

4.10.2019
Η τεχνολογία του Wi-Fi κλείνει τα 20 χρόνια: τα σημεία κλειδιά

Tech&Science Η τεχνολογία του Wi-Fi κλείνει τα 20 χρόνια: τα σημεία κλειδιά

2.10.2019
Η κάμερα του iPhone 11 Pro εμπνέει για NSFW φωτογραφίες σε dating apps

Tech&Science Η κάμερα του iPhone 11 Pro εμπνέει για NSFW φωτογραφίες σε dating apps

1.10.2019
Στυλιανός Αντωναράκης: Ο Έλληνας γενετιστής που χαρτογράφησε το σύνδρομο Down μιλά στο LiFO.gr

Tech&Science Στυλιανός Αντωναράκης: Ο Έλληνας γενετιστής που χαρτογράφησε το σύνδρομο Down μιλά στο LiFO.gr

30.9.2019