Το Generation Next δίνει τη δυνατότητα σε νέους να βοηθήσουν την κοινωνία μέσα από τη τεχνολογία
Advertorial

Το Generation Next δίνει τη δυνατότητα σε νέους να βοηθήσουν την κοινωνία μέσα από τη τεχνολογία

Μέσα από την εκπαιδευτική εμπειρία STEM του Ιδρύματος Vodafone, μαθητές από όλη την Ελλάδα δημιούργησαν ανεπτυγμένα τεχνολογικά συστήματα με κοινωνικό αντίκτυπο.

ADVERTORIAL

Ως αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης κοινωνίας, η τεχνολογία αποτελεί όχι μόνο μέσο εκμάθησης, αλλά και καινοτομίας. Ειδικά όσον αφορά τους νέους, η τεχνολογία λειτουργεί ως ένα εργαλείο, που σε συνδυασμό με την επιστήμη, τους δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο.

 

Αυτός είναι και ο σκοπός του Generation Next του Ιδρύματος Vodafone - να προσφέρει τις κατάλληλες υποδομές, έτσι ώστε οι «εξερευνητές του σήμερα» να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μίας κοινωνίας στην οποία θα θέλουν να ζουν στο μέλλον. Το Generation Next είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων με ελεύθερη πρόσβαση για όλους στις νέες τεχνολογίες και στην επιστήμη, ενώ μέσα από την εκπαιδευτική εμπειρία STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν αυτές τις δυνατότητες για καλό σκοπό.

Μέσα από το Generation Next, συνολικά 61.000 νέοι γνώρισαν τις νέες τεχνολογίες, γεννήθηκαν 289 καινοτόμες ιδέες, πήραν μέρος 93 σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί, ενώ 82 περιοχές σε όλη την Ελλάδα εξοικειώθηκαν με το STEM.

 

Τη φετινή χρονιά, διακρίθηκαν τρεις ομάδες μαθητών από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, οι οποίοι επιστράτευσαν όχι μόνο τη δημιουργικότητα και τις τεχνολογικές τους γνώσεις, αλλά και τη θέληση να επιλύσουν σημαντικά κοινωνικά θέματα, που αφορούν όλους μας.

 

Την πρώτη θέση και το εισιτήριο για ένα ταξίδι στο Silicon Valley, κέρδισαν τρεις μαθήτριες από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων, οι οποίες δημιούργησαν ένα γάντι μετάφρασης της νοηματικής. Στη μορφή smart συσκευής, το "Sign language glove" αναγνωρίζει την αλφάβητο της νοηματικής γλώσσας, με σκοπό να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των ατόμων που δε γνωρίζουν τη νοηματική και των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.

 

 

Συγκεκριμένα, στο «έξυπνο» γάντι βρίσκονται τοποθετημένοι αισθητήρες, οι οποίοι αναγνωρίζουν τις κινήσεις των δαχτύλων των ατόμων που μιλούν τη νοηματική και τις «μεταφράζει» σε γράμματα, που εμφανίζονται στην οθόνη του κινητού μέσω Bluetooth.

 

Η έμπνευση των νικητριών προήλθε από την προσωπική τους επαφή και εμπειρία με συνομήλικο, κωφό άτομο, αποδεικνύοντας πως η STEM εκπαίδευση και οι εκθετικές τεχνολογίες μπορούν να δώσουν λύσεις για την ισότιμη συμμετοχή όλων στην ψηφιακή κοινωνία του μέλλοντος. Περισσότερες πληροφορίες για το "Sign language glove" μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

 

Τη δεύτερη θέση κατέκτησαν τρεις μαθητές από το 1ο Λύκειο και 3ο Γυμνάσιο Ρόδου, με μία κατασκευή που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις ανάγκες για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι μαθητές δημιούργησαν ένα ψηφιακό σύστημα αυτοματοποιημένων κάδων ανακύκλωσης, με σκοπό να κάνουν την ανακύκλωση τρόπο ζωής. Οι κάδοι ανακύκλωσης που κατασκεύασαν, ταυτοποιούν μέσω προσωπικής κάρτας κάθε πολίτη που ανακυκλώνει και αναγνωρίζουν την κατηγορία του είδους που ανακύκλωσε. Επιπλέον, μέσα στον κάδο τα είδη διαχωρίζονται ανάλογα με το χρώμα της σακούλας και το barcode που φέρουν, διευκολύνοντας έτσι το έργο της μονάδας ανακύκλωσης. Περισσότερες πληροφορίες για το ψηφιακό σύστημα αυτοματοποιημένων κάδων ανακύκλωσης μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Τέλος, στην τρίτη θέση ήρθαν οι Real Inventors, δύο μαθητές από το 3ο Γυμνάσιο Κερατσινίου, που σχεδίασαν ένα σύστημα διασφάλισης θέσεων parking ΑμεΑ. Ουσιαστικά, το σύστημα διαχειρίζεται τις θέσεις parking που προορίζονται για ΑμεΑ, αλλά συνήθως καταλαμβάνονται από άλλα αυτοκίνητα. Σκοπός του project ήταν να δώσουν πρακτική και ουσιαστική υποστήριξη σε άτομα με αναπηρία που δικαιούνται θέσεις στάθμευσης - έτσι, δημιούργησαν ένα σύστημα το οποίο εξακριβώνει αν το όχημα που σταθμεύει στο σημείο ανήκει σε ΑμεΑ και διαθέτει την αντίστοιχη κάρτα με τον σωστό σειριακό αριθμό. Το σύστημα συναγερμού του, αποτρέπει τη στάθμευση σε άλλα οχήματα. Περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα διασφάλισης θέσεων parking ΑμεΑ μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Μέσα από το Generation Next, συνολικά 61.000 νέοι γνώρισαν τις νέες τεχνολογίες, γεννήθηκαν 289 καινοτόμες ιδέες, πήραν μέρος 93 σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί, ενώ 82 περιοχές σε όλη την Ελλάδα εξοικειώθηκαν με το STEM.

 

Το «μικροσύμπαν» του Generation Next, καλωσορίζει όλους τους νέους που αγαπούν την τεχνολογία και τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν τη θεωρία πράξη, προσφέροντάς τους τα κατάλληλα εργαλεία. Σε μία κοινωνία που η τεχνολογία βρίσκεται παντού γύρω μας, το πρόγραμμα «ανοίγει» τον δρόμο για τους νέους έτσι ώστε να τη χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποδεικνύοντας πως κάθε ανατρεπτική ιδέα μπορεί να γίνει πραγματικότητα και να λύσει πρακτικά, καθημερινά προβλήματα που μας επηρεάζουν όλους.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Generation Next μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Tech&Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πιστεύουμε πλέον στα μάτια μας: Η μεγάλη κοινωνική απειλή των deepfakes

Tech&Science Δεν πιστεύουμε πλέον στα μάτια μας: Η μεγάλη κοινωνική απειλή των deepfakes

5.6.2020
Collab: Mια νέα εφαρμογή του Facebook για να κάνεις μουσικά ρεμίξ

Tech&Science Collab: Mια νέα εφαρμογή του Facebook για να κάνεις μουσικά ρεμίξ

29.5.2020
Zoom: Η αξία της εταιρείας στο Χρηματιστήριο ξεπέρασε την General Motors

Tech&Science Zoom: Η αξία της εταιρείας στο Χρηματιστήριο ξεπέρασε την General Motors

27.5.2020
rdv+: Μία εφαρμογή για την αποφυγή του συνωστισμού στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών

Tech&Science rdv+: Μία εφαρμογή για την αποφυγή του συνωστισμού στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών

26.5.2020
Τα πιο κερδοφόρα video games – Πρώτο το Fortnite με 3.000 ευρώ το λεπτό

Tech&Science Τα πιο κερδοφόρα video games – Πρώτο το Fortnite με 3.000 ευρώ το λεπτό

25.5.2020
Η εξέλιξη των οικιακών υπολογιστών μέσα από φωτογραφίες

Tech&Science Η εξέλιξη των οικιακών υπολογιστών μέσα από φωτογραφίες

23.5.2020
10 στιγμές από τα 10 χρόνια του προγράμματος  World of Difference που βοήθησαν να χτιστεί ένα καλύτερο αύριο

Tech&Science 10 στιγμές από τα 10 χρόνια του προγράμματος World of Difference που βοήθησαν να χτιστεί ένα καλύτερο αύριο

22.5.2020
Vodafone Giga Network: Κορυφαία ποιότητα κλήσεων για το 4G δίκτυο κινητής της Vodafone

Tech&Science Vodafone Giga Network: Κορυφαία ποιότητα κλήσεων για το 4G δίκτυο κινητής της Vodafone

19.5.2020
Οι αφανείς ήρωες της Vodafone είναι πάντα #μαζί μας στην πρώτη γραμμή των τηλεπικοινωνιών

Tech&Science Οι αφανείς ήρωες της Vodafone είναι πάντα #μαζί μας στην πρώτη γραμμή των τηλεπικοινωνιών

19.5.2020
Πώς να φτιάξεις το δικό σου avatar στο Facebook

Tech&Science Πώς να φτιάξεις το δικό σου avatar στο Facebook

19.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια