5G: Ξεκινά μία νέα εποχή συνδεσιμότητας και δυνατοτήτων
Advertorial

5G: Ξεκινά μία νέα εποχή συνδεσιμότητας και δυνατοτήτων

Το 5G λειτουργεί σαν ένα μεγάλο τεχνολογικό άλμα, που μας προετοιμάζει για το τι μπορεί να προσφέρει η συνδεσιμότητα στη ζωή μας.

ADVERTORIAL

Το 5G σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και ευρύτερα, στην καθημερινή μας ζωή.

 

 

Ενώ το 4G μας έφερε μεγαλύτερες ταχύτητες και αξιοπιστία δικτύου, το 5G έρχεται να προσφέρει νέες πολλαπλές δυνατότητες, με τη δημιουργία Gigabit δικτύων, επεκτείνοντας τη δύναμη του Internet of Things και υποστηρίζοντας τη σύνδεση εκατομμυρίων «έξυπνων» συσκευών στο διαδίκτυο. Οι ταχύτητές του είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με το 4G, με εξαιρετική απόκριση και αυξημένη χωρητικότητα, ενώ είναι ακόμα πιο αποδοτικό και από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας.


Σε συνδυασμό με τα δίκτυα οπτικών ινών, το 5G θέτει τις βάσεις για τη λεγόμενη «κοινωνία των Gigabit», με καινοτόμες εφαρμογές που θα διαμορφώσουν τις νέες «έξυπνες» πόλεις. Η παρουσία του 5G εκτείνεται πέρα από την απλή χρήση κινητών συσκευών σε μια άλλη κλίμακα και επηρεάζει καθοριστικά όλους τους σημαντικούς τομείς της κοινωνίας μας, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, αφού όλοι οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν μακροπρόθεσμα υπηρεσίες χαμηλού κόστους, σε πολυάριθμες συσκευές, συλλέγοντας δεδομένα και ανιχνεύοντας τις τάσεις, που θα τους βοηθήσουν να προσαρμόζονται.


Ο τρόπος που ζούμε και εργαζόμαστε, αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο. Ανάμεσα στα σημαντικά παραδείγματα από τις μελλοντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, χάρη στην ευρεία συνδεσιμότητα του 5G, είναι οι ασφαλέστερες μετακινήσεις με οχήματα, ακόμα και χωρίς την φυσική παρουσία οδηγού, και οι μεταφορές με drones, που θα γίνονται με ασφάλεια, χρονική ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

 

Επιπλέον, η ιατρική βοήθεια θα είναι αμεσότερη, σώζοντας τις ζωές ασθενών σε κίνδυνο, με τους ειδικευμένους χειρουργούς να έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν ακόμα και σε επεμβάσεις εξ αποστάσεως, χάρη στην τηλεχειρουργική. Ένας ακόμη σημαντικός τομέας, η εκπαίδευση, γίνεται βιωματική χάρη στην επαυξημένη πραγματικότητα και τις κλήσεις με ολόγραμμα, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο το πεδίο της γνώσης και την πρόσβαση σε αυτήν από όλους.


Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW, ήδη έχουν αρχίσει την κατασκευή και κυκλοφορία αυτοκινήτων, που λειτουργούν χωρίς οδηγό με τη χρήση του δικτύου 5G. Ο Christoph Grote, αντιπρόεδρος της BMW Group, εξήγησε ότι αυτά τα μοντέλα ελέγχουν συνεχώς τον δρόμο γύρω τους, μέσω κάμερας και αισθητήρων, στέλνοντας σχετικές πληροφορίες στο cloud και δημιουργώντας έναν χάρτη πραγματικού χρόνου, ο οποίος με τη σειρά του μεταβιβάζεται στα άλλα αυτοκίνητα. Με τη συνδεσιμότητα αυτή, τα οχήματα είναι σε θέση να προβλέπουν και να αποτρέπουν πιθανές συγκρούσεις, παρέχοντας τόσο σε ιδιώτες όσο και σε εταιρικούς στόλους ένα μέλλον με ασφαλέστερες μετακινήσεις.


Αυτή η «επανάσταση» που θα φέρει το 5G θα έχει ευρεία επιρροή στη βιομηχανία, δημιουργώντας σύνθετες ομάδες ατόμων και μηχανών, λογισμικού και δεδομένων που συνδυαστικά θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι εργασίες είτε από απόσταση, είτε σε αντίξοες συνθήκες με τη χρήση ρομπότ, προστατεύοντας έτσι την ανθρώπινη ζωή και μειώνοντας το κόστος για την επιχείρηση. Εάν τα δεδομένα και η γνώση που φέρνουν, θεωρούνται «ο νέος χρυσός», τότε κάθε επιχείρηση χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται και να επεξεργάζεται ταχύτατα το εύρος πληροφοριών, που την αφορούν, με στόχο να βελτιώσει το επίπεδο των υπηρεσιών της και να προχωρήσει στον δικό της ψηφιακό μετασχηματισμό , για να ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το εγχείρημα της Vodafone, που μετέτρεψε το Μιλάνο σε πρωτεύουσα του 5G. Ένα παράδειγμα έρχεται από τη χρήση του 5G στο τομέα της ασφάλειας των σιδηροδρομικών σταθμών με τα εξής χαρακτηριστικά: με την «έξυπνη» επιτήρηση με κάμερες που δεν στηρίζονται στο τοπικό δίκτυο LAN, αλλά στο 5G, την εναέρια χρήση drones για επίβλεψη σε πραγματικό χρόνο, αλλά και την προηγμένη βιντεοανάλυση - όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στο να ανιχνεύονται λεπτομέρειες και τυχόν ύποπτες κινήσεις, να βελτιώνουν την αντιμετώπιση απειλών και τον κίνδυνο τρομοκρατικών χτυπημάτων.


Για τον Phil Skipper, διευθυντή επιχειρηματικής ανάπτυξης του IoT του Ομίλου Vodafone, η πρόκληση του μέλλοντος έγκειται στο «να μην ρωτάμε το τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία για εμάς, αλλά το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς με την τεχνολογία», παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του J.F.Kennedy.


Όλες αυτές οι εκπληκτικές δυνατότητες μας κάνουν να ανυπομονούμε για τις εξελίξεις που θα μας φέρει το 5G στο μέλλον. Προς το παρόν, η μετάβαση στην 5G εποχή γίνεται σταδιακά, ενώ ήδη το δίκτυο 4G αναβαθμίζεται έτσι ώστε οι δυνατότητες του 5G να αρχίσουν να εντάσσονται στην καθημερινότητά μας.


Μάθετε περισσότερα στη σχετική ιστοσελίδα για το πώς η Vodafone έφερε την εμπειρία του 5G στην Ελλάδα, με πρώτη πιλοτική 5G πόλη τα Τρίκαλα.

Tech&Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πιστεύουμε πλέον στα μάτια μας: Η μεγάλη κοινωνική απειλή των deepfakes

Tech&Science Δεν πιστεύουμε πλέον στα μάτια μας: Η μεγάλη κοινωνική απειλή των deepfakes

5.6.2020
Collab: Mια νέα εφαρμογή του Facebook για να κάνεις μουσικά ρεμίξ

Tech&Science Collab: Mια νέα εφαρμογή του Facebook για να κάνεις μουσικά ρεμίξ

29.5.2020
Zoom: Η αξία της εταιρείας στο Χρηματιστήριο ξεπέρασε την General Motors

Tech&Science Zoom: Η αξία της εταιρείας στο Χρηματιστήριο ξεπέρασε την General Motors

27.5.2020
rdv+: Μία εφαρμογή για την αποφυγή του συνωστισμού στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών

Tech&Science rdv+: Μία εφαρμογή για την αποφυγή του συνωστισμού στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών

26.5.2020
Τα πιο κερδοφόρα video games – Πρώτο το Fortnite με 3.000 ευρώ το λεπτό

Tech&Science Τα πιο κερδοφόρα video games – Πρώτο το Fortnite με 3.000 ευρώ το λεπτό

25.5.2020
Η εξέλιξη των οικιακών υπολογιστών μέσα από φωτογραφίες

Tech&Science Η εξέλιξη των οικιακών υπολογιστών μέσα από φωτογραφίες

23.5.2020
10 στιγμές από τα 10 χρόνια του προγράμματος  World of Difference που βοήθησαν να χτιστεί ένα καλύτερο αύριο

Tech&Science 10 στιγμές από τα 10 χρόνια του προγράμματος World of Difference που βοήθησαν να χτιστεί ένα καλύτερο αύριο

22.5.2020
Vodafone Giga Network: Κορυφαία ποιότητα κλήσεων για το 4G δίκτυο κινητής της Vodafone

Tech&Science Vodafone Giga Network: Κορυφαία ποιότητα κλήσεων για το 4G δίκτυο κινητής της Vodafone

19.5.2020
Οι αφανείς ήρωες της Vodafone είναι πάντα #μαζί μας στην πρώτη γραμμή των τηλεπικοινωνιών

Tech&Science Οι αφανείς ήρωες της Vodafone είναι πάντα #μαζί μας στην πρώτη γραμμή των τηλεπικοινωνιών

19.5.2020
Πώς να φτιάξεις το δικό σου avatar στο Facebook

Tech&Science Πώς να φτιάξεις το δικό σου avatar στο Facebook

19.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια