Η πανδημία ως «από μηχανής θεός» δίνει άφεση αμαρτιών στο Facebook
Tech&Science

Η πανδημία ως «από μηχανής θεός» δίνει άφεση αμαρτιών στο Facebook

Είναι αυτή η κρίσιμη καμπή που θα μεταστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια για το Facebook αλλά και για τους υπόλοιπους τεχνολογικούς κολοσσούς;

Αυτές τις δύσκολες μέρες συμβαίνει κάτι εξαιρετικά σπάνιο στην ιστορία του Facebook. Η πλατφόρμα έχει δεχτεί ευνοϊκές κρίσεις και για την ανταπόκρισή της στην πανδημία αλλά, κυρίως, επειδή για πρώτη φορά ίσως λειτουργεί με όλα αυτά τα κριτήρια που μας λέει τόσα χρόνια ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ: ως κοινότητα δηλαδή με μια αληθινή έννοια και ως μέσο σύνδεσης εκατομμυρίων ανθρώπων την στιγμή που το έχουν τόσο ανάγκη.

 

Είναι αυτή η κρίσιμη καμπή που θα μεταστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια για το Facebook αλλά και για τους πάσης λειτουργίας τεχνολογικούς κολοσσούς; Εδώ και τρία χρόνια η εταιρεία του Ζούκερμπεργκ προσπαθεί χωρίς επιτυχία να αλλάξει την αφήγηση που την κατατάσσει στις τοξικές δυνάμεις της σύγχρονης κοινωνίας. Το Facebook έγινε το σύμβολο αυτού που έχει γίνει γνωστό ως "techlash", της αντίδρασης δηλαδή στις υπεραισιόδοξες και μάλλον αφελείς διακηρύξεις των ιδρυτών των τεχνολογικών κολοσσών και της εμφάνισής τους ως ψηφιακοί ιδεαλιστές και επαναστάτες.

 

Αυτή την ώρα δεν μας απασχολούν τα κακώς κείμενα των εταιρειών που απαρτίζουν το λεγόμενο Big Tech, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε την ώρα που βρισκόμαστε σε συνθήκες απομόνωσης και κοινωνικής απόστασης.

 

Συνειδητοποιώντας πόσο κυριαρχείται και καθορίζεται η ζωή μας από αυτούς τους κολοσσούς, πολλοί άνθρωποι άρχισαν να τους αντιμετωπίζουν ως μονοπωλιακούς και άπληστους εκμεταλλευτές των προσωπικών μας δεδομένων, επιζήμιους για την κοινωνία. Πριν από την πανδημία, οι προβλέψεις ήταν δυσοίωνες για το μέλλον αυτών των εταιρειών με το μοντέλο σύμφωνα με το οποίο λειτουργούν σήμερα.

 

Τα πράγματα όμως άλλαξαν μετά την έλευση ενός από μηχανής θεού με τη μορφή μιας τεράστιας και παγκόσμιας κρίσης δημόσιας υγείας. Αυτή την ώρα δεν μας απασχολούν τα κακώς κείμενα των εταιρειών που απαρτίζουν το λεγόμενο Big Tech, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν και μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε την ώρα που βρισκόμαστε σε συνθήκες απομόνωσης και κοινωνικής απόστασης.

 

Η πανδημία δεν ακυρώνει καμία από τις διαμαρτυρίες εναντίον τους. Εξακολουθούν να είναι οι οδηγοί του σύγχρονου καπιταλισμού του ελέγχου και της παρακολούθησης, που αποφεύγουν να πληρώσουν το μερίδιο της φορολογίας που τους αναλογεί, ενισχύοντας παράλληλα, μέσω κατάχρησης εξουσίας, την θέση τους στην αγορά.

 

Και όσοι από εμάς εργαζόμαστε στον Τύπο, οφείλουμε να συνεχίσουμε να καλύπτουμε την πορεία τους με έντονο σκεπτικισμό. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να έρθει η ώρα που θα υποχρεωθούν να απολογηθούν και να τιμωρηθούν για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών και για την ισοπέδωση κάθε έννοιας θεμιτού ανταγωνισμού στο πεδίο της επικοινωνίας.

 

Αυτή η στιγμή όμως δεν μοιάζει κοντινή στην παρούσα κατάσταση, όπου για να στηρίξουμε τις αιφνίδια εξασθενημένες ζωές μας, έχουμε ανάγκη τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Και λέμε κι ευχαριστώ.

 

Πηγή: Wired

 

Tech&Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πιστεύουμε πλέον στα μάτια μας: Η μεγάλη κοινωνική απειλή των deepfakes

Tech&Science Δεν πιστεύουμε πλέον στα μάτια μας: Η μεγάλη κοινωνική απειλή των deepfakes

5.6.2020
Collab: Mια νέα εφαρμογή του Facebook για να κάνεις μουσικά ρεμίξ

Tech&Science Collab: Mια νέα εφαρμογή του Facebook για να κάνεις μουσικά ρεμίξ

29.5.2020
Zoom: Η αξία της εταιρείας στο Χρηματιστήριο ξεπέρασε την General Motors

Tech&Science Zoom: Η αξία της εταιρείας στο Χρηματιστήριο ξεπέρασε την General Motors

27.5.2020
rdv+: Μία εφαρμογή για την αποφυγή του συνωστισμού στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών

Tech&Science rdv+: Μία εφαρμογή για την αποφυγή του συνωστισμού στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών

26.5.2020
Τα πιο κερδοφόρα video games – Πρώτο το Fortnite με 3.000 ευρώ το λεπτό

Tech&Science Τα πιο κερδοφόρα video games – Πρώτο το Fortnite με 3.000 ευρώ το λεπτό

25.5.2020
Η εξέλιξη των οικιακών υπολογιστών μέσα από φωτογραφίες

Tech&Science Η εξέλιξη των οικιακών υπολογιστών μέσα από φωτογραφίες

23.5.2020
10 στιγμές από τα 10 χρόνια του προγράμματος  World of Difference που βοήθησαν να χτιστεί ένα καλύτερο αύριο

Tech&Science 10 στιγμές από τα 10 χρόνια του προγράμματος World of Difference που βοήθησαν να χτιστεί ένα καλύτερο αύριο

22.5.2020
Vodafone Giga Network: Κορυφαία ποιότητα κλήσεων για το 4G δίκτυο κινητής της Vodafone

Tech&Science Vodafone Giga Network: Κορυφαία ποιότητα κλήσεων για το 4G δίκτυο κινητής της Vodafone

19.5.2020
Οι αφανείς ήρωες της Vodafone είναι πάντα #μαζί μας στην πρώτη γραμμή των τηλεπικοινωνιών

Tech&Science Οι αφανείς ήρωες της Vodafone είναι πάντα #μαζί μας στην πρώτη γραμμή των τηλεπικοινωνιών

19.5.2020
Πώς να φτιάξεις το δικό σου avatar στο Facebook

Tech&Science Πώς να φτιάξεις το δικό σου avatar στο Facebook

19.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια