Στο Μπάμπι Γιαρ τον Σεπτέμβριο του 1941 οι Ναζί εκτέλεσαν δεκάδες χιλιάδες Εβραίους, Ρομά, Ουκρανούς και Ρώσους αιχμάλωτους πολέμου, καθώς και ασθενείς ψυχιατρικών νοσοκομείων.
Tech&Science

Εκτελεστής, θύμα ή δωσίλογος; Θα μας πει ο αλγόριθμος.

Οι βυθιστικές τεχνολογίες θα αναστήσουν πιστά το βίωμα της σφαγής του Μπάμπι Γιαρ, προσφέροντας απολύτως προσωποποιημένες εμπειρίες σε κάθε επισκέπτη.ΤO BAΘΥ ΠΥΚΝΟΦΥΤΟ φαράγγι στα βορειοδυτικά του Κιέβου φαντάζει σήμερα μία τοποθεσία ήρεμη, ιδανική για περπάτημα και για εξερεύνηση. Η ονομασία του, που στα ελληνικά σημαίνει «το φαράγγι της γιαγιάς», φέρνει στο νου παραπλανητικά γαλήνιες, ειρηνικές, οικογενειακές εικόνες. Ο λόγος για το Μπάμπι Γιαρ, τον τόπο στον οποίο τον Σεπτέμβριο του 1941 οι Ναζί εκτέλεσαν δεκάδες χιλιάδες Εβραίους, Ρομά, Ουκρανούς και Ρώσους αιχμάλωτους πολέμου, καθώς και ασθενείς ψυχιατρικών νοσοκομείων.

 

Μέχρι πρόσφατα, το Μνημείο Ολοκαυτώματος του Μπάμπι Γιαρ ήταν ένας μάλλον σεμνός επισκέψιμος χώρος με εκπαιδευτική αποστολή, ο οποίος είχε στην κατοχή του πολύτιμα αρχειακά τεκμήρια. Σκοπό του αποτελούσε η διαφύλαξη και ανάδειξη της μνήμης της σφαγής του '41.

 

Όμως ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ιδρύματος, ο αμφιλεγόμενος σκηνοθέτης Ilya A. Khrzhanovsky είχε άλλες βλέψεις.

 

Ειδικοί αλγόριθμοι θα κατατάσσουν τους επισκέπτες σε θύτες, θύματα και δωσίλογους, και με τη χρήση πλήρως εξατομικευμένων ηχητικών οδηγών και εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, ο κάθε επισκέπτης θα μετατρέπεται σε ενεργό μάρτυρα της φρίκης, αλλά και θα τίθεται ενώπιον εξεζητημένων ηθικών διλημμάτων.

 

Βασιζόμενος σε διάσημα και αμφιλεγόμενα πειράματα κοινωνικής ψυχολογίας, όπως το πείραμα φυλάκισης του Στάνφορντ, μία καταγραφή και αξιολόγηση των επιπτώσεων που επιφέρει η μετατροπή ενός ατόμου σε δεσμοφύλακα ή φυλακισμένο, ή το κατά πολλούς αντιδεοντολογικό πείραμα του Μίλγκραμ, το οποίο μελετούσε τη σύγκρουση μεταξύ υπακοής στην εξουσία και ατομικής συνείδησης, ο Khrzhanovsky σχεδιάζει μία σουίτα βυθιστικών εμπειριών, κατά τις οποίες η τεχνολογία θα αναστήσει πιστά το βίωμα της σφαγής του Μπάμπι Γιαρ.

 

O αμφιλεγόμενος σκηνοθέτης Ilya A. Khrzhanovsky.

 

Με τη χρήση των πλέον προηγμένων μεθόδων, όπως τη συλλογή προσωπικών δεδομένων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με ειδικά ψηφιακά ψυχομετρικά τεστ, οι δημιουργοί της βυθιστικής εμπειρίας θα βρίσκονται σε θέση να προσφέρουν απολύτως προσωποποιημένες εμπειρίες σε κάθε επισκέπτη.

 

Ειδικοί αλγόριθμοι θα κατατάσσουν τους επισκέπτες σε θύτες, θύματα και δωσίλογους, και με τη χρήση πλήρως εξατομικευμένων ηχητικών οδηγών και εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, ο κάθε επισκέπτης θα μετατρέπεται σε ενεργό μάρτυρα της φρίκης, αλλά και θα τίθεται ενώπιον εξεζητημένων ηθικών διλημμάτων. Η πορεία που θα ακολουθεί κάθε επισκέπτης του Μνημείου θα καθορίζεται από τον προσωπικό του αλγόριθμο, ενώ οι ενήλικοι επισκέπτες θα καλούνται να βιώσουν το τραύμα με τον κατά το δυνατό διαδραστικότερο τρόπο.

 

Το έργο της ανάδειξης του Μπάμπι Γιαρ με τα νέα αυτά μέσα κοστολογείται στα 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Khrzhanovsky φημολογείται να έχει έρθει σε επαφή με γνωστό Ρώσο μεγιστάνα ο οποίος προτίθεται να το χρηματοδοτήσει.

 

Η υλοποίηση της τολμηρής αυτής βυθιστικής εμπειρίας στο Μνημείο Ολοκαυτώματος του Μπάμπι Γιαρ αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, εν μέσω αποδοκιμασιών και ισχυρού αντιλόγου εκ μέρους πλήθους ειδικών, όπως του απερχόμενου επιμελητή του ιδρύματος, Dieter Bogner, ο οποίος ανησυχεί έντονα για τη δημιουργία, όπως λέει, μιας Ντίσνεϊλαντ του Ολοκαυτώματος.

Tech&Science

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στυλιανός Γρηγοριάδης: Ο 24χρονος που έφερε τα γαστρονομικά βραβεία Gault & Millau στην Ελλάδα

Tech&Science Στυλιανός Γρηγοριάδης: Ο 24χρονος που έφερε τα γαστρονομικά βραβεία Gault & Millau στην Ελλάδα

2.12.2020
Η «Δολοφονία του Χρύσιππου»: Σε αυτό το online escape room γίνεσαι ντετέκτιβ στην αρχαία Ελλάδα

Tech&Science Η «Δολοφονία του Χρύσιππου»: Σε αυτό το online escape room γίνεσαι ντετέκτιβ στην αρχαία Ελλάδα

1.12.2020
Το stay at home στα καλύτερά του με την τεχνολογία της HUAWEI

Tech&Science Το stay at home στα καλύτερά του με την τεχνολογία της HUAWEI

27.11.2020
Ο χάκερ Jeremy Hammond ελεύθερος μετά από 7 χρόνια στις αμερικανικές φυλακές

Tech&Science Ο χάκερ Jeremy Hammond ελεύθερος μετά από 7 χρόνια στις αμερικανικές φυλακές

26.11.2020
Τα 5 μεγαλύτερα trends στην εικονική πραγματικότητα για το 2021

Tech&Science Τα 5 μεγαλύτερα trends στην εικονική πραγματικότητα για το 2021

17.11.2020
Νέα από τη Σελήνη

Tech&Science Νέα από τη Σελήνη

8.11.2020
myDATA: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα των ελεύθερων επαγγελματιών

Tech&Science myDATA: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα των ελεύθερων επαγγελματιών

2.11.2020
World of Difference: Θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο με τη δύναμη της τεχνολογίας;

Tech&Science World of Difference: Θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο με τη δύναμη της τεχνολογίας;

8.10.2020
Οι βυθιστικές τεχνολογίες στην ανάδειξη ανθρώπινων καταλοίπων

Tech&Science Οι βυθιστικές τεχνολογίες στην ανάδειξη ανθρώπινων καταλοίπων

1.10.2020
Podcast/ Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Πρόδρομο Τσιαβό για την «Δι@ύγεια» και την ψηφιακή πολιτική

Tech&Science Podcast/ Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Πρόδρομο Τσιαβό για την «Δι@ύγεια» και την ψηφιακή πολιτική

20.9.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια