ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΝ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
ΝΑ ΠΩΣ!
H Washington Post εξηγεί τι σημαίνει αυτό για τον καθένα μας

Οι εταιρίες παρακολούθησης έχουν δημιουργήσει συστήματα που μπορούν να εντοπίσουν οποιονδήποτε μέσω του κινητού του τηλεφώνου, ακόμα κι αν ταξιδεύει στο εξωτερικό. Αυτά τα συστήματα τα έχουν παρουσιάσει σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, πείθοντας πολλές να τα αγοράσουν. Το ενδιαφέρον είναι πως πρόκειται για τόσο εξελιγμένα που ούτε ο κάτοχος του κινητού αλλά ούτε και ο πάροχος τηλεφωνίας δεν πρόκειται να μάθουν ποτέ ότι γίνονται υποκλοπές.

Έτσι οι κυβερνήσεις θα μπορούν να παρακάμπτουν αποφάσεις δικαστηρίων που προστατεύουν τα δικαιώματα όσων πλέον θα παρακολουθούνται εν αγνοία τους.

ΤΑ ΕΙΔΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΙ
Ηλεκτρονικοί χάρτες μπορούν να δείχνουν πού βρίσκεσαι, προς ποια κατεύθυνση ταξιδεύεις και πόσο γρήγορα, αξιοποιώντας πληροφορίες απ' τους πύργους κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείς, ακόμα κι όταν δε μιλάς στο τηλέφωνο. Τα συστήματα παρακολούθησης μπορούν επίσης να ειδοποιούν με συναγερμό όταν το άτομο υπό παρακολούθηση περάσει τα σύνορα ή αν πλησιάσει σε ένα συγκεκριμενο χώρο -όπως είναι ένα Προεδρικό Μέγαρο- ή αν πλησιάσει κάποιο άτομο που βρίσκεται επίσης υπό παρακολούθηση.
ΠΩΣ ΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Κάθε φορά που ένα κινητό δέχεται κάποιο τηλεφώνημα, ή γραπτό μήνυμα ή ακόμα και ιντερνετικά δεδομένα συνδέεται αναγκαστικά στον πιο κοντινό πύργο κινητής τηλεφωνίας(που περιλαμβάνει τις κεραίες της). Έτσι οι πάροχοι εντοπίζουν ποιον πύργο χρησιμοποιούν οι πελάτες τους - ακόμα κι όταν κάνουν περιαγωγή δεδομένων -ώστε να κατευθύνουν τις υπηρεσίες τους. Αυτές οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε βάσεις δεδομένων, και σε κάποιες περιπτώσεις μοιράζονται μεταξύ διαφορετικών παρόχων.
ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ROAMING ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΡΟΧΩΝ
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Όταν ένα τηλέφωνο συνδέεται σ' έναν πύργο, ενημερώνει τις βάσεις δεδομένων για την νέα τοποθεσία του χρήστη. Η τοποθεσία στη συνέχεια θα γνωστοποιηθεί σε άλλες εταιρίες, όπως είναι ο κανονικός πάροχος στην πατρίδα του χρήστη που χρησιμοποιεί περιαγωγή δεδομένων.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΕ ΒΡΕΙ
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Τα εξελιγμένα συστήματα εντοπισμού μπορούν να στείλουν μέσω υπολογιστών αιτήματα στις βάσεις δεδομένων για αποκάλυψη των πληροφοριών σχετικά με την τοποθεσία σου. Έτσι μπορούν να έχουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για την τοποθεσία σου, και μάλιστα με αρκετή ακρίβεια - καναδυό τετραγώνων αν είσαι στην πόλη ή καναδυό χιλιομέτρων αν βρίσκεσαι σε αγροτική περιοχή.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΕ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Άλλα συστήματα εντοπισμού που λέγονται IMSI catchers μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βρουν την ακριβή τοποθεσία κάποιου, συγκεντρώνοντας τα σήματα που κάθε κινητό εκπέμπει.
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
Ειδικοί στα ζητήματα ασφαλείας λένε αυτήν την τεχνολογία μπορούν να την αποκτήσουν διάφοροι χάκερς, εγκληματικές οργανώσεις και έθνη που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Η δικαιολογία πως "όποιος δεν έχει τίποτα να κρύψει, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί" δεν μπορεί πια να σταθεί όταν αρχίζουν και εμπλέκονται εγκληματικές οργανώσεις...
10 Σχόλια
flwros 27.9.2016 | 10:05
Η τελευταία παράγραφος ακύρωσε την αξία όλου του άρθρου.
anemos77 27.9.2016 | 13:27
Το άρθρο παρουσιάζει με πολύ απλοϊκό τρόπο την διαδικασία εντοπισμού και κατά την γνώμη μου μονομερώς. Σκεφτείτε όμως ότι αν χαθεί κάποιος ή κινδυνεύει , η συσκευή κινητής τηλεφωνίας μπορεί να του σώσει την ζωή
Lumidy 29.3.2018 | 07:22
Το θέμα είναι όμως αν γίνεται γι' αυτόν τον σκοπό.
avatar
Baron von Sternberg 27.9.2016 | 19:40
Όλα αυτά είναι πασίγνωστα και αυτονόητα. Ακόμη και με κλειστά τα δεδομένα, μόνο με την τηλεφωνική σύνδεση, το Google maps δείχνει την ακριβή θέση του κινητού, έστω και με κάποια καθυστέρηση σε σχέση με την ταχύτητά του όταν υπάρχει σύνδεση με το internet. Άρα η εταιρεία τηλεφωνίας μπορεί αμέσως να βρει πού βρίσκεσαι, και μόνο επειδή έχεις ανοικτό το τηλέφωνο.
BeFree 29.9.2016 | 12:35
"Ακόμη και με κλειστά τα δεδομένα, μόνο με την τηλεφωνική σύνδεση,"
Και το GPS εννοείς μάλλον ;)
avatar
Ανώνυμος/η 27.9.2016 | 20:23
METΑΝΟΕΙΤΕ!!!
Lycos 28.9.2016 | 00:02
Εδώ και χρόνια όποιος θέλει να κρυφτεί δε χρησιμοποιεί κινητό κι αν χρησιμοποιεί κινητό σίγουρα δε θα χρησιμοποιεί το δικό του αλλά κάποιο καρτοκινητό της μιας φοράς. Αυτό το ξέρουν φυσικά και οι αρχές που δε βασίζονται σε τέτοια μέσα. Οπότε δεν ξέρω ποιο το νόημα εκτός του να ενταθεί η συνομωσιολογία περί Μεγάλου Αδελφού.
avatar
Aardvark 22.4.2018 | 00:40
Υπάρχει και η κατασκοπεία μεταξύ χωρών.
Υπάρχουν και όσοι θέλουν να υποκλέψουν στοιχεία για τον Α' ή Β' παρανοϊκό λόγο.
Maggelan 28.9.2016 | 00:25
Ας ανησυχούν αυτοί που έχουν λόγους να ανησυχούν. Αυτοί που παρακολουθούν είναι και οι ίδιοι που φοβούνται μήπως παρακολουθούνται.
Αν και θα το θεωρήσω πολύ μεγάλη τιμή, αλλά και ασφάλεια για μένα να κάθονται κάποιοι και να παρατηρούν που πάω κάθε λεπτό.
Ο Νοών... νοείτω 7.8.2017 | 03:49
Κάπως έτσι πρέπει να λειτούργησε το σύστημα όταν στις 24 Οκτωβρίου του 2016 εκλάπη τι κινητό τηλέφωνο της μητέρας του Αλέξη Τσίπρα.

-------------------------------------------------------
Η είδηση:

(24 Οκτωβρίου 2016)

Ρομά έκλεψαν το κινητό της μητέρας του Αλέξη Τσίπρα

Μεγάλη κινητοποίηση από την αστυνομία – Εντοπίστηκαν οι δράστες
Θύμα κλοπής έπεσε η μητέρα του πρωθυπουργού, Αρίστη Τσίπρα ενώ βρισκόταν στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η κυρία Τσίπρα, είχε επισκεφθεί το Α’ Nεκροταφείο την περασμένη Παρασκευή και όταν αποχώρησε από αυτό, συνειδητοποίησε ότι έλειπε από την τσάντα της, το κινητό της τηλέφωνο.

Επιστρέφοντας στο σπίτι της στο Διόνυσο, έσπευσε να ειδοποιήσει την ασφάλεια του γιου της για το γεγονός της κλοπής και αμέσως σήμανε συναγερμός.

Φοβούμενοι ότι μπορεί να διαρρεύσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του πρωθυπουργού, άνδρες της ΕΥΠ και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, άρχισαν να αναζητούν το στίγμα του κινητού τηλεφώνου, το οποίο και εντόπισαν σε μονοκατοικία το απόγευμα της Κυριακής.

Αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο και από την επιχείρηση που ακολούθησε, διαπίστωσαν ότι δράστης της κλοπής ήταν ένας νεαρός Ρομά, ο οποίος είχε συστήσει συμμορία που έκλεβε κινητά τηλέφωνα έξω από νεκροταφεία και νοσοκομεία.
-------------------------------------------------------

Υ.Γ.: Βέβαια εάν κάποιος απλός πολίτης βρεθεί στην ανάλογη κατάσταση, δεν πρόκειται η αστυνομία ή η ασφάλεια να κάνει τίποτα, απολύτως τίποτα...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια